Inhoud van dit blog

De vijf nieuwste artikelen
28 maart 2024
       175 Manuals van Chinese elektronica producten
25 maart 2024

       Tijdschriften: Electron 1960 - 1964
18 maart 2024
       Meten: FNIRSI 1014D oscilloscoop
11 maart 2024
       Bouwpakket: MC14433 digitale voltmeter
6 maart 2024
       Tijdschriften: Wij en de elektronica
Over de auteur Jos Verstraten
Hoewel de artikelen op dit blog traditiegetrouw in de meervoudsvorm (pluralis auctoris) zijn geschreven is dit blog het werk van één man. U leest zijn levensloop hier.
   Lees het artikel


Alfabetisch register met trefwoorden
In dit register treft u 2.588 trefwoorden aan uit de 622 artikelen die op dit blog zijn verschenen. Uiteraard alfabetisch gesorteerd en voorzien van links naar de artikelen, zodat u snel kunt vinden wat u zoekt.
   Alfabetisch register A - L
    Alfabetisch register M - Z

Elektronica artikelen als PDF
Om dit blog nog gebruiksvriendelijker te maken hebben wij de populairste artikelen omgezet naar het PDF-formaat, zodat u deze gemakkelijk kunt downloaden, opslaan en printen.
   Lees het artikel

175 Manuals van Chinese producten
Chinese elektronica producten worden vaak op internet aangeboden zonder handleiding. Toch zijn die meestal wel ergens te vinden. Wij hebben tot op heden 175 manuals alfabetisch verzameld.
    Lees pagina 1 van dit artikel
    Lees pagina 2 van dit artikel

Het hobby-laboratorium  (39 artikelen)
Als u de elektronica als hobby wilt gaan beoefenen hebt u van alles en nog wat nodig. Niet alleen gereedschappen en onderdelen, maar ook boeken, meetapparaten, kabels, snoeren en speciale technieken.
   Naar de artikelen

Elektronica theorie  (19 artikelen)
Wat is spanning, stroom, weerstand, capaciteit, energie, elektrolyse? Begrippen uit de elektriciteitsleer en de elektronica met een natuurkundige achtergrond. Een reeks artikelen die deze begrippen plaatst in hun natuurkundig kader.
   Naar de artikelen

Elektronische componenten  (49 artikelen)
In dit deel van dit blog maken wij kennis met de basis van elektronische schakelingen, namelijk de onderdelen waaruit deze zijn samengesteld.
   Naar de artikelen

Elektronische schakelingen  (26 artikelen)
Knoop een aantal onderdelen op de juiste manier aan elkaar en u hebt een schakeling. In dit onderdeel van dit blog leren wij u hoe u deze schakelingen zélf kunt ontwerpen.
   Naar de artikelen

Elektronica know-how  (58 artikelen)
Hoe werkt kattenschrikdraad? Hoe voedt u uw schakelingen? Welke omvormer hebt u nodig? Hoe aardlussen te vermijden? Wat is QAM? Hoe werkt Homeplug? Hoe werkt waterkoeling? Artikelen over allerlei aspecten en technieken van de elektronica.
   Naar de artikelen

Laboratorium tips  (17 artikelen)
Soms kunnen ingewikkelde problemen op een heel eenvoudige manier worden opgelost. In dit deel van dit elektronica-blog geven wij tientallen uit de praktijk geboren tips, die u vast en zeker van pas komen bij het ontwerpen van uw schakelingen.
   Naar de artikelen

Elektronische meetapparatuur  (82 artikelen)
Zonder goede meetapparatuur is iedere elektronicus zo blind als een mol. In dit hoofdstuk van dit elektronica-blog brengen wij meetapparaten onder uw aandacht, die wij meer dan de moeite waard vinden. Een verrijking voor uw hobby-lab!
     Naar de artikelen

Elektronica product reviews (46 artikelen)
Kennismaking met een aantal elektronica producten die wij zo bijzonder vinden, dat zij best wel een beetje extra aandacht verdienen.
   Naar de artikelen

Elektronica software reviews (15 artikelen)
Praktijkgerichte reviews van commerciële software, speciaal ontwikkeld voor de elektronicus. U kunt er nadien zo mee aan de slag!
   Naar de artikelen

Kemo Electronic reviews (17 artikelen)
Kemo Electronic brengt modules voor elektronica toepassingen op de markt . U kunt het zo gek niet verzinnen, of Kemo heeft er wel een module voor ontwikkeld. In deze artikelen worden de opmerkelijkste modules besproken.
   Naar de artikelen

Cursus op-amp schakelingen (32 artikelen)
Op-amp's vormen nog steeds de basis van de analoge elektronica. U kunt er vrijwel ieder analoog probleem mee oplossen. Maar hoe? Lees deze reeks artikelen en u weet het antwoord!
   Naar de artikelen

Zelfbouw elektronica (54 artikelen)
Eenvoudige zelfbouw schakelingen, die u kunt nabouwen of gebruiken als basis bij het zelf ontwerpen van eigen elektronische schakelingen.
   Naar de artikelen

Charming chip's en modules (48 artikelen)
Niet zo bekende, maar oh zo interessante chip's en modules in het kort beschreven. Met links naar de datasheets van de fabrikanten en .... minstens door twee postorderbedrijven leverbaar.
   Naar de artikelen

Elektronica getest  (53 artikelen)
In dit deel van ons elektronica-blog treft u tests aan van elektronica apparatuur. De leveranciers worden alleen na publicatie van de test op de hoogte gebracht van de test, van commerciële beïnvloeding is dus geen sprake.
   Naar de artikelen

Bouwpakketten getest  (36 artikelen)
Wij kopen elektronische bouwpakketten, bouwen deze, voeren eventueel testen uit en publiceren in deze artikelen onze bevindingen over kwaliteit en specificaties.
    Naar de artikelen

Elektronica tijdschriften  (57 artikelen)
Wist u dat er tussen de jaren 1960 en 2010 meer dan veertig Nederlandstalige elektronica tijdschriften zijn verschenen? Sommige daarvan hebben maar een paar jaar bestaan en u hebt er misschien nog nooit van gehoord. In dit deel van dit blog gaan wij een poging wagen die tijdschriften terug te vinden op internet.
    Naar de artikelen



(AliExpress multimeters sponsor advertentie)