Model 683 van Aneng hoort bij de allernieuwste generatie handheld multimeters die volledig op een smartphone lijken en op dezelfde manier worden bediend, namelijk via het touch-screen. |
Kennismaking met model 683 van Aneng
Type, fabrikant en prijzen
Vrijwel alle Chinese postorderbedrijven bieden deze multimeter aan als 'model 683' van het merk Aneng. De prijzen variëren rond dertig euro. Op het moment van deze test betaalde u er bij Banggood € 26,30 en bij de goedkoopste aanbieder van AliExpress € 26,44 voor. Ons exemplaar werd gratis voor een test ter beschikking gesteld door Banggood.
De voornaamste kenmerken van de Aneng-683
Deze multimeter heeft als onderscheidend kenmerk dat hij is uitgerust met een net zo groot aanraakscherm als een smartphone en de vijf bedieningsknopjes dus niet als dusdanig aanwezig zijn, maar als pictogrammen op het scherm. Hij lijkt als twee druppels water op uw smartphone, het enige duidelijke verschil is dat deze meter veel dikker is dan een telefoon.
Het display bevat de tegenwoordig standaard aanwezige twee numerieke en een analoge display's. De numerieke display's hebben vier digits en hebben een weergavebereik tot 5999, behalve voor het meten van frequenties waar het bereik uitgebreid is tot 9999.
De meter wordt gevoed uit een ingebouwde 3,7 V lithium-accu met een capaciteit van 2.800 mAh. Deze accu kunt u opladen via een USB-C connector op de achterzijde uit een standaard 5 V adapter. Deze connector zit achter een min of meer spatwaterdicht klepje.
De meter wordt gevoed uit een ingebouwde 3,7 V lithium-accu met een capaciteit van 2.800 mAh. Deze accu kunt u opladen via een USB-C connector op de achterzijde uit een standaard 5 V adapter. Deze connector zit achter een min of meer spatwaterdicht klepje.
De meter heet 'smart' omdat hij zélf kan bepalen wat u wilt meten. Een leuke reclamekreet die echter niet helemaal klopt. Hij schakelt automatisch om tussen weerstand, spanning en stroom, maar voor het meten van condensatoren, frequenties en temperaturen moet u tóch zelf ingrijpen. Uiteraard wordt ook het bereik automatisch geselecteerd, dat kunt u zelfs niet eens meer handmatig kiezen.
De meter wordt geleverd in een rode of zwarte rubberen beschermhoes en met een handig draagtasje.
De voor- en achterzijde van de multimeter 683 van Aneng. (© 2023 Jos Verstraten) |
Model 683 van Aneng van alle kanten bekeken
In de onderstaande foto ziet u de vijf voornaamste aanzichten van deze multimeter. Op de bovenzijde zit een witte LED en is de plaats van de 'NCV'-sensor aangegeven door een plaatje. Met deze sensor kunt u spanning voerende draden in de muur opsporen. In de onderzijde ziet u de drie openingen voor 4 mm banaanstekkers met als opschriften 'mA/A', 'COM' en 'V/Ohm/°C/F'. Op de linker zijkant zit een rode drukknop waarmee u het apparaat in- en uitschakelt.
Op het display ziet u alle indicaties die, in de een of andere combinatie, op het scherm kunnen verschijnen. De vijf touch knoppen zijn weergegeven in een groen kader:
- Live/NCV:
Functie voor het opsporen van de fasedraad in wandcontactdozen en spanning voerende draden in de muur. - °C/°F:
Functie voor het meten van temperaturen in °C of °F met het meegeleverde thermokoppel. - Auto/SELECT:
Hiermee kunt u de smart-functie uitschakelen en door middel van toetsdrukken de te meten grootheid selecteren. - HOLD/Torch:
Bevriest de gemeten waarde op het scherm en zet de witte LED aan of uit. - Cap:
Functie voor het meten van condensatoren.
Vijf aanzichten van de multimeter 683 van Aneng. (© 2023 Jos Verstraten) |
De leveringsomvang
De multimeter wordt geleverd in een merkloos kartonnen doosje met daarin:
- De meter zélf.
- Een handig draagtasje.
- Een rubberen beschermhoes, rood of zwart naar keuze.
- De twee overbekende Chinese meetsnoeren van een meter lengte.
- Een zeer goedkoop thermokoppel snoer met een lengte van een meter.
- Een USB-C naar USB-A laadkabel van 45 cm.
- Een miniatuur handleiding in het Chinees en in het Engels.
Op de productpagina van sommige aanbieders, ook bij Banggood, staat een foto waarop een heleboel zaken worden beloofd die echter in ieder geval bij ons niet in het pakket zaten! Dat gaat dan over vier krokodilklemmen, twee verlengsnoeren, twee extra meetpennen en nog wat kleine frutsels. Die passen in geen geval in het kartonnen doosje, laat staan in het draagtasje waarin alle attributen opgepropt zitten! Deze foto is dus misleidend en laat iets zien dat niet wordt geleverd!
De leveringsomvang van onze Aneng-683 multimeter. (© 2023 Jos Verstraten) |
De handleiding
De Engelstalige versie van dit boekje hebben wij gescand en voor u op onze account op archive.org bewaard:
Aanklikbare link ➡ Aneng_683_Smart_Multimeter_Manual
De specificaties van de 683 van Aneng
Volgen de fabrikant heeft deze multimeter de onderstaande specificaties:
- Display numeriek: 2 x numeriek tot 5999 counts of 9999 counts
- Display analoog: 1 x bargraph met 60 segmenten
- Sampling: 3 samples/s
- Meetbereiken gelijkspanning: 6 V ~ 60 V ~ 600 V ~ 1.000 V
- Nauwkeurigheid gelijkspanning: ±(0,5 % + 3) ~ ±(0,8 % + 10)
- Meetbereiken wisselspanning: 6 V ~ 60 V ~ 600 V ~ 750 V
- Nauwkeurigheid wisselspanning: ±(0,8 % + 3) ~ ±(1,0 % + 10)
- Meetprincipe wisselspanning: effectieve waarde berekening
- Frequentiebereik wisselspanning: 50 Hz ~ 1 kHz
- Ingangsgevoeligheid spanningsmeting: 0,8 V
- Ingangsweerstand spanningsmeting: 10 MΩ
- Meetbereiken gelijkstroom: 600 mA ~ 10 A
- Nauwkeurigheid gelijkstroom: ±(1,0 % + 5) ~ ±(2,5 % + 10)
- Meetbereiken wisselstroom: 600 mA ~ 10 A
- Nauwkeurigheid wisselstroom: ±(1,0 % + 5) ~ ±(2,5 % + 10)
- Beveiliging stroommeting: 20 A glaszekering
- Meetbereiken weerstand: 600 Ω ~ 6 kΩ ~ 60 kΩ ~ 600 kΩ ~ 6 MΩ ~ 60 MΩ
- Nauwkeurigheid weerstand: ±(0,8 % + 3) ~ ±(2,5 % + 5)
- Meetbereiken condensator: 60 nF ~ 600 nF ~ 6 μF ~ 60 μF ~ 600μF ~ 6 mF ~ 60 mF
- Nauwkeurigheid condensator: ±(4,0 % + 20) ~ ±(5,0 % + 5)
- Meetbereik geleidingsspanning diode: 3,2 V
- Meetstroom door diode: 1 mA
- Grenswaarde geleidbaarheidsmeting: 50 Ω
- Open circuit spanning geleidbaarheidsmeting: 1,0 V
- Meetbereik frequentie: 10 Hz ~ 100 Hz ~ 1000 Hz ~ 10 kHz ~ 100 kHz ~ 1.000 kHz
- Nauwkeurigheid frequentie: ±(0,8 % + 3)
- Meetbereik temperatuur: -40 °C ~ +300 °C
- Nauwkeurigheid temperatuur: ±(1,0 % + 4)
- Power off tijd: 15 min
- Spanningbeveiliging ingang: 1 kVdc of 750 Vac
- Voeding: 3,7 V ~ 2.800 mAh lithium accu
- Afmetingen: 150 mm x 75 mm x 24 mm
- Gewicht: 180 g
Openen van de behuizing
Na het verwijderen van de rubberen beschermhoes blijkt dat de twee delen van de behuizing met slechts vier kleine schroefjes met elkaar zijn verbonden. Na het verwijderen van deze schroefjes kunt u de multimeter als de twee halve schelpen van een oester openen. In de ene 'schelp' zit de lithium accu, de andere 'schelp' wordt helemaal gevuld met de printplaat. Er zijn slechts vier draadjes te bekennen. Twee sluiten de accu aan op de print, de twee anderen gaan naar de backlight plaat die achter het display zit.
De print in detail
De print is met zes miniatuur schroefjes bevestigd in de behuizing. Onder de print zit de backlight plaat van het display en het display zélf. De verbindingen tussen de print en het display komen tot stand met geleidende rubberen contactstrippen.
Wij geven wat details over de elektronica op deze in de onderstaande foto voorgestelde print. Rechts boven ziet u de 4 mm connector 'mA/A' voor de stroomingang. Deze is in twee delen verdeeld die met elkaar contact maken op het moment dat u een banaanstekker in de ingang steekt. Op deze manier weet de meter dat u een stroom wilt meten en schakelt de elektronica automatisch deze meetfunctie in. U ziet dat op de print een standaard 5 mm bij 20 mm zekering is geplaatst. Opmerkenswaard is dat de linker zekeringhouder iets naar links gesoldeerd kan worden. De zekering kan dan vervangen worden door een 6,3 mm bij 25 mm exemplaar. Deze hebben een hoger spanningsbereik van 250 V en bovendien kunt u in deze reeks zekeringen de veel betere HRC-exemplaren verkrijgen. Blijkbaar is de print ontworpen voor zowel een goedkoop model multimeter als voor een iets duurder model dat beter aan de internationale specificaties voldoet wat betreft beschermingsklasse en beveiliging. Ook de stroomsensor weerstand R12, die nu is uitgevoerd als SMD-weerstand, kan worden vervangen door een groter niet-SMD exemplaar.
Onder de onderste bus 'V/Ohm/°C/F' ziet u de twee MELF-weerstanden R6 en R6A van 5 MΩ die de ingangsweerstand bij het meten van spanningen zouden vastleggen op de gespecificeerde 10 MΩ. Op deze ingangsbus is echter ook een serieschakeling van drie SMD-weerstandjes R9A, R9B en R9C van 300 kΩ aangesloten. Het is niet te achterhalen waar deze kring naar toe gaat, maar het is wel duidelijk dat deze 900 kΩ die met de ingang is verbonden twijfels doet rijzen over de gespecificeerde ingangsweerstand van 10 MΩ. Wij zullen zien!
De beveiliging is standaard uitgevoerd met een PTC, het groene onderdeel, en twee transistoren links van de MELF-weerstanden.
Links boven ziet u de aan/uit-schakelaar met daaronder U4, een AiP16C23 chip. Dat is een LCD-controller van Wuxi I-CORE Electronics die het verkeer van en naar het display regelt. Links naast deze chip steekt een metalen plaatje een paar millimeter uit de print. Dat is de 'sensor' die het 50 Hz elektromagnetisch veld moet oppikken dat aanwezig is rond spanningvoerende leidingen in de muur.
Rechts naast de USB-C connector zit U3, een SMD-chip met als opdruk '57cL'. Dat blijkt de SMD-uitvoering te zijn van de CL4057A, een lithium-accu lader en controller. Boven het 4 MHz kristal zit U2, een HE24C02. Dat is een 2 kb seriële EPROM van HuaHong ZealCore. Hierin worden waarschijnlijk de individuele kalibratiewaarden van de multimeter opgeslagen. In het midden van de print zit een onherkenbaar gemaakte chip U6. Dat zal zonder twijfel wel een dubbele ADC zijn die de volledige besturing en uitvoering van de diverse meetfuncties voor haar rekening neemt. Meer naar rechts staat nog een 16-polige chip U5, die ook onherkenbaar is gemaakt. Naast deze chip zitten een heleboel weerstandjes en het ligt voor de hand dat dit IC een CMOS-schakelaar is die een belangrijke rol speelt bij het automatisch selecteren van het beste meetbereik.
Inleidende opmerking
In de volgende tabellen worden in de meest linkse kolom instelwaarden vermeld van een spanning- of stroombron. Deze mag u niet als absoluut nauwkeurig beschouwen en dus niet gebruiken om de nauwkeurigheid van de Aneng-683 te beoordelen. Daarvoor dienen de rechter kolommen met vergelijkende metingen met onze veel betere laboratorium apparatuur.
Meten van gelijkspanningen
Hierbij gebruiken wij onze NPS-1601 voeding als bron. Voor de meting van 50 V wordt deze in serie geschakeld met een GVDA-voeding. De resultaten zijn samengevat in de onderstaande tabel. Hieruit blijkt dat de Aneng-683 vrijwel dezelfde uitlezingen geeft als onze Fluke 8842A. Keurig! Het enige zwakke punt van de meter bij deze metingen is dat spanningen kleiner dan ongeveer 0,4 V niet worden herkend door het automatische meetsysteem en de uitlezing beweert dat er een weerstand op de ingangen is aangesloten.
Het bepalen van de ingangsweerstand
Bij het bespreken van de elektronica hebben wij reeds onze twijfel neergeschreven over de gespecificeerde ingangsweerstand van 10 MΩ. De drie weerstandjes van 300 kΩ die van de ingangsbus ergens naar toe gaan doen vermoeden dat deze waarde wel eens te hoog gespecificeerd kan zijn. Om een en ander te controleren meten wij een gelijkspanning mét en zonder een serieweerstand van 1 MΩ. Zonder deze weerstand meet de Aneng-683 een spanning van 16,37 V. Met de weerstand in serie zakt de gemeten waarde naar 7,39 V! Dat kan nooit gebeuren als de ingangsweerstand gelijk zou zijn aan 10 MΩ. Een simpele berekening leert dat de reële ingangsweerstand van de meter slechts 822 kΩ bedraagt! Herhaling van deze meting met spanningen van ongeveer 30 V en 2 V leveren dezelfde resultaten op: 821 kΩ en 827 kΩ. Een ingangsweerstand van minder dan 1 MΩ is zelfs voor deze digitale meter met een resolutie van slechts 1 mV of 10 mV veel te laag.
Meten van 50 Hz wisselspanningen
Wij gebruiken als bron een variac, aangesloten op de netspanning. Op deze manier kunnen wij ook het hoogste bereik van 600 V beoordelen. Let wel dat de gegevens in de eerste kolom de spanningen zijn die op het kleine analoge metertje op de variac worden weergegeven en zeer onnauwkeurige richtwaarden zijn.
- Gewicht: 180 g
De elektronica in de Aneng-683
Openen van de behuizing
Na het verwijderen van de rubberen beschermhoes blijkt dat de twee delen van de behuizing met slechts vier kleine schroefjes met elkaar zijn verbonden. Na het verwijderen van deze schroefjes kunt u de multimeter als de twee halve schelpen van een oester openen. In de ene 'schelp' zit de lithium accu, de andere 'schelp' wordt helemaal gevuld met de printplaat. Er zijn slechts vier draadjes te bekennen. Twee sluiten de accu aan op de print, de twee anderen gaan naar de backlight plaat die achter het display zit.
De geopende Aneng-683 multimeter. (© 2023 Jos Verstraten) |
De print in detail
De print is met zes miniatuur schroefjes bevestigd in de behuizing. Onder de print zit de backlight plaat van het display en het display zélf. De verbindingen tussen de print en het display komen tot stand met geleidende rubberen contactstrippen.
Wij geven wat details over de elektronica op deze in de onderstaande foto voorgestelde print. Rechts boven ziet u de 4 mm connector 'mA/A' voor de stroomingang. Deze is in twee delen verdeeld die met elkaar contact maken op het moment dat u een banaanstekker in de ingang steekt. Op deze manier weet de meter dat u een stroom wilt meten en schakelt de elektronica automatisch deze meetfunctie in. U ziet dat op de print een standaard 5 mm bij 20 mm zekering is geplaatst. Opmerkenswaard is dat de linker zekeringhouder iets naar links gesoldeerd kan worden. De zekering kan dan vervangen worden door een 6,3 mm bij 25 mm exemplaar. Deze hebben een hoger spanningsbereik van 250 V en bovendien kunt u in deze reeks zekeringen de veel betere HRC-exemplaren verkrijgen. Blijkbaar is de print ontworpen voor zowel een goedkoop model multimeter als voor een iets duurder model dat beter aan de internationale specificaties voldoet wat betreft beschermingsklasse en beveiliging. Ook de stroomsensor weerstand R12, die nu is uitgevoerd als SMD-weerstand, kan worden vervangen door een groter niet-SMD exemplaar.
Onder de onderste bus 'V/Ohm/°C/F' ziet u de twee MELF-weerstanden R6 en R6A van 5 MΩ die de ingangsweerstand bij het meten van spanningen zouden vastleggen op de gespecificeerde 10 MΩ. Op deze ingangsbus is echter ook een serieschakeling van drie SMD-weerstandjes R9A, R9B en R9C van 300 kΩ aangesloten. Het is niet te achterhalen waar deze kring naar toe gaat, maar het is wel duidelijk dat deze 900 kΩ die met de ingang is verbonden twijfels doet rijzen over de gespecificeerde ingangsweerstand van 10 MΩ. Wij zullen zien!
De beveiliging is standaard uitgevoerd met een PTC, het groene onderdeel, en twee transistoren links van de MELF-weerstanden.
De print van de Aneng-683 multimeter. (© 2023 Jos Verstraten) |
Links boven ziet u de aan/uit-schakelaar met daaronder U4, een AiP16C23 chip. Dat is een LCD-controller van Wuxi I-CORE Electronics die het verkeer van en naar het display regelt. Links naast deze chip steekt een metalen plaatje een paar millimeter uit de print. Dat is de 'sensor' die het 50 Hz elektromagnetisch veld moet oppikken dat aanwezig is rond spanningvoerende leidingen in de muur.
Rechts naast de USB-C connector zit U3, een SMD-chip met als opdruk '57cL'. Dat blijkt de SMD-uitvoering te zijn van de CL4057A, een lithium-accu lader en controller. Boven het 4 MHz kristal zit U2, een HE24C02. Dat is een 2 kb seriële EPROM van HuaHong ZealCore. Hierin worden waarschijnlijk de individuele kalibratiewaarden van de multimeter opgeslagen. In het midden van de print zit een onherkenbaar gemaakte chip U6. Dat zal zonder twijfel wel een dubbele ADC zijn die de volledige besturing en uitvoering van de diverse meetfuncties voor haar rekening neemt. Meer naar rechts staat nog een 16-polige chip U5, die ook onherkenbaar is gemaakt. Naast deze chip zitten een heleboel weerstandjes en het ligt voor de hand dat dit IC een CMOS-schakelaar is die een belangrijke rol speelt bij het automatisch selecteren van het beste meetbereik.
Het testen van de Aneng model 683
Inleidende opmerking
In de volgende tabellen worden in de meest linkse kolom instelwaarden vermeld van een spanning- of stroombron. Deze mag u niet als absoluut nauwkeurig beschouwen en dus niet gebruiken om de nauwkeurigheid van de Aneng-683 te beoordelen. Daarvoor dienen de rechter kolommen met vergelijkende metingen met onze veel betere laboratorium apparatuur.
Meten van gelijkspanningen
Hierbij gebruiken wij onze NPS-1601 voeding als bron. Voor de meting van 50 V wordt deze in serie geschakeld met een GVDA-voeding. De resultaten zijn samengevat in de onderstaande tabel. Hieruit blijkt dat de Aneng-683 vrijwel dezelfde uitlezingen geeft als onze Fluke 8842A. Keurig! Het enige zwakke punt van de meter bij deze metingen is dat spanningen kleiner dan ongeveer 0,4 V niet worden herkend door het automatische meetsysteem en de uitlezing beweert dat er een weerstand op de ingangen is aangesloten.
De nauwkeurigheid bij gelijkspanning metingen. (© 2023 Jos Verstraten) |
Het bepalen van de ingangsweerstand
Bij het bespreken van de elektronica hebben wij reeds onze twijfel neergeschreven over de gespecificeerde ingangsweerstand van 10 MΩ. De drie weerstandjes van 300 kΩ die van de ingangsbus ergens naar toe gaan doen vermoeden dat deze waarde wel eens te hoog gespecificeerd kan zijn. Om een en ander te controleren meten wij een gelijkspanning mét en zonder een serieweerstand van 1 MΩ. Zonder deze weerstand meet de Aneng-683 een spanning van 16,37 V. Met de weerstand in serie zakt de gemeten waarde naar 7,39 V! Dat kan nooit gebeuren als de ingangsweerstand gelijk zou zijn aan 10 MΩ. Een simpele berekening leert dat de reële ingangsweerstand van de meter slechts 822 kΩ bedraagt! Herhaling van deze meting met spanningen van ongeveer 30 V en 2 V leveren dezelfde resultaten op: 821 kΩ en 827 kΩ. Een ingangsweerstand van minder dan 1 MΩ is zelfs voor deze digitale meter met een resolutie van slechts 1 mV of 10 mV veel te laag.
Meten van 50 Hz wisselspanningen
Wij gebruiken als bron een variac, aangesloten op de netspanning. Op deze manier kunnen wij ook het hoogste bereik van 600 V beoordelen. Let wel dat de gegevens in de eerste kolom de spanningen zijn die op het kleine analoge metertje op de variac worden weergegeven en zeer onnauwkeurige richtwaarden zijn.
De nauwkeurigheid bij 50 Hz wisselspanning metingen. (© 2023 Jos Verstraten) |
Meten van 1 kHz wisselspanningen
Multimeters hebben tegenwoordig zo'n breed frequentiebereik dat zij ook bruikbaar zijn voor het meten van kleine signaalspanningen, bijvoorbeeld in audioversterkers. Wij genereren dus wat kleine wisselspanningen met een frequentie van 1 kHz met onze functiegenerator DG1022 en meten deze met de Aneng-683 en met onze ET3255. Voor kleine spanningen laat de Aneng-683 het weer afweten. Eerst bij een halve volt komt er een betrouwbaar stabiel resultaat op het display. Alweer een gevolg van de zogenaamde 'slimme' manier waarop deze meter zélf besluit wat er wordt gemeten.
Meten van gelijkstromen
Wij vormen een serie-kring van een DC-voeding, enige weerstanden, de Aneng-683 en de ET3255. Door het variëren van de uitgangsspanning van de voeding en het in- en uitschakelen van de weerstanden sturen wij acht stromen met richtwaarden van 1 mA tot en met 5 A door de kring. De meetresultaten zijn weer samengevat in de onderstaande tabel. Ook nu laat de Aneng-683 het afweten bij het meten van kleine waarden.
Meten van weerstanden
Multimeters hebben tegenwoordig zo'n breed frequentiebereik dat zij ook bruikbaar zijn voor het meten van kleine signaalspanningen, bijvoorbeeld in audioversterkers. Wij genereren dus wat kleine wisselspanningen met een frequentie van 1 kHz met onze functiegenerator DG1022 en meten deze met de Aneng-683 en met onze ET3255. Voor kleine spanningen laat de Aneng-683 het weer afweten. Eerst bij een halve volt komt er een betrouwbaar stabiel resultaat op het display. Alweer een gevolg van de zogenaamde 'slimme' manier waarop deze meter zélf besluit wat er wordt gemeten.
De nauwkeurigheid bij 1 kHz wisselspanning metingen. (© 2023 Jos Verstraten) |
Meten van gelijkstromen
Wij vormen een serie-kring van een DC-voeding, enige weerstanden, de Aneng-683 en de ET3255. Door het variëren van de uitgangsspanning van de voeding en het in- en uitschakelen van de weerstanden sturen wij acht stromen met richtwaarden van 1 mA tot en met 5 A door de kring. De meetresultaten zijn weer samengevat in de onderstaande tabel. Ook nu laat de Aneng-683 het afweten bij het meten van kleine waarden.
De nauwkeurigheid bij gelijkstroom metingen. (© 2023 Jos Verstraten) |
Meten van weerstanden
Voor deze test hebben wij de beschikking over een setje weerstanden met een tolerantie van ±0,1 %. Als referentiemeters gebruiken wij uiteraard onze 8842A van Fluke en onze ET3255 van East Tester. Deze meters maken gebruik van een vierdraad kelvin-probe, dat is niet mogelijk bij de Aneng-683. De resultaten worden weer samengevat in een tabel.
Meten van condensatoren
Dank zij een set van vijf nauwkeurige condensatoren met een tolerantie van ±1 % kunnen wij ook de prestaties van de Aneng-683 bij het meten van condensatoren in kaart brengen. Boven 1 μF meten wij gewone elco's uit onze voorraad. Als referentiemeter gebruiken wij de ET4401 van East Tester met een nauwkeurigheid van ±0,2 %.
Zoals te verwachten was ontstaan bij het meten van elco's grote fouten. Dat is een gevolg van het feit dat bij het meten van condensatoren met multimeters een constante stroom door de condensator wordt gestuurd en gemeten wordt hoe lang het duurt tot de ontladen condensator is opgeladen tot een bepaalde spanning. Die laadtijd is recht evenredig met de capaciteit van het onderdeel. Deze methode houdt echter geen rekening met de lekstroom van een elco die een deel van de laadstroom opeist. Hierdoor duurt het laden van het onderdeel langer en meet de meter een grotere capaciteit dan de bedoeling is. Sommige elco's hebben een grote lekstroom en wordt de capaciteit van zo'n elco gemeten met een fout die tientallen procenten kan bedragen. Een echte RLC-meter, zoals de ET4401 van East Tester, meet de capaciteit van de elco door een kleine op een gelijkspanning gesuperponeerde 120 Hz sinus over de condensator te zetten en de wisselstroom door het onderdeel te meten.
Meten van frequenties
Als bron gebruiken wij de DG1022 functiegenerator van Rigol, ingesteld op sinusoidale uitgang. Wij bepalen meteen de gevoeligheid, de spanning waarbij de Aneng-683 een stabiele frequentie meet. Die lezen wij als effectieve waarde op het display van de functiegenerator.
Meten van temperaturen
Het testen van de nauwkeurigheid bij het meten van temperaturen is een heikele bezigheid. Immers, die nauwkeurigheid hangt niet alleen af van de meter zélf, maar ook van het toegepaste thermokoppel en de manier waarop de temperatuur wordt gemeten. Wij hebben een UT320A thermometer van UNI-T met een eigen thermokoppel. De nauwkeurigheid van deze meter wordt gespecificeerd als ±(0,5 % + 1), die van het meegeleverde thermokoppel ± 2 °C.
Wij koelen een grote koelplaat en een 100 W draadgewonden weerstand af in de diepvriezer. Wij klemmen de punten van de twee thermokoppels, voorzien van koelpasta, dicht bij elkaar tussen de koelplaat en de 100 W weerstand. Op deze manier worden de twee thermokoppels met grote waarschijnlijkheid even warm. De 100 W weerstand wordt warm gestookt via een voeding. Wij noteren de uitlezing op de Aneng-683 op het moment dat de UT320A een decadische temperatuur aangeeft. De resultaten zijn weer samengevat in de onderstaande tabel. De gemeten temperaturen zijn, wonderbaarlijk genoeg, vrijwel identiek!
De functies 'Live' en 'NCV'
Over deze functies waar iedere moderne multimeter over beschikt zijn wij nooit erg te spreken. Dat is ook het geval bij de Aneng-683. De gevoeligheid bij het opsporen van spanning voerende leidingen in de muur is niet erg hoog en de plaatsbepaling niet erg nauwkeurig. Het opsporen van de fase in een stopcontact gaat wél goed, maar wij blijven toch de voorkeur geven aan de oude, vertrouwde spanningzoeker met neonlampje en voorschakelweerstand.
In de onderstaande foto ziet u, van links naar rechts:
Wij hebben een dubbel gevoel over deze multimeter. Het apparaat oogt modern en zal zonder meer een jeugdig publiek, opgegroeid met de smartphone in de hand vastgeplakt, aanspreken. Dat wat de meter kan meten meet hij meestal nauwkeurig, dat blijkt uit de diverse tabellen van onze test. Dat de Aneng-683 echter niet in staat is kleine spanningen of stromen te meten is zo'n groot nadeel dat wij dit instrument nooit zélf zouden aanschaffen.
Over het display niets dan goeds, groot, goed verlicht en dus gemakkelijk af te lezen.
Wij veronderstellen dat de dramatisch lage ingangsweerstand van minder dan 1 MΩ een gevolg is van de automatische omschakeling, het zo geroemde 'smart' zijn van deze meter. Als dat inderdaad het geval is, vinden wij deze 'smart'-functie eerder een nadeel dan een voordeel. Het kan aan onze leeftijd liggen, maar wij prefereren bovendien toch een multimeter waarbij de gebruiker met de hand de meetfunctie moet instellen. Het steeds weer naar 'ohm' springen van de automatische meetfunctie als u even geen spanning meet wordt na een tijdje irritant.
(Banggood sponsor advertentie)
Aneng model 683 smart multimeter
De nauwkeurigheid bij weerstand metingen. (© 2023 Jos Verstraten) |
Meten van condensatoren
Dank zij een set van vijf nauwkeurige condensatoren met een tolerantie van ±1 % kunnen wij ook de prestaties van de Aneng-683 bij het meten van condensatoren in kaart brengen. Boven 1 μF meten wij gewone elco's uit onze voorraad. Als referentiemeter gebruiken wij de ET4401 van East Tester met een nauwkeurigheid van ±0,2 %.
Zoals te verwachten was ontstaan bij het meten van elco's grote fouten. Dat is een gevolg van het feit dat bij het meten van condensatoren met multimeters een constante stroom door de condensator wordt gestuurd en gemeten wordt hoe lang het duurt tot de ontladen condensator is opgeladen tot een bepaalde spanning. Die laadtijd is recht evenredig met de capaciteit van het onderdeel. Deze methode houdt echter geen rekening met de lekstroom van een elco die een deel van de laadstroom opeist. Hierdoor duurt het laden van het onderdeel langer en meet de meter een grotere capaciteit dan de bedoeling is. Sommige elco's hebben een grote lekstroom en wordt de capaciteit van zo'n elco gemeten met een fout die tientallen procenten kan bedragen. Een echte RLC-meter, zoals de ET4401 van East Tester, meet de capaciteit van de elco door een kleine op een gelijkspanning gesuperponeerde 120 Hz sinus over de condensator te zetten en de wisselstroom door het onderdeel te meten.
De nauwkeurigheid bij condensator metingen. (© 2023 Jos Verstraten) |
Meten van frequenties
Als bron gebruiken wij de DG1022 functiegenerator van Rigol, ingesteld op sinusoidale uitgang. Wij bepalen meteen de gevoeligheid, de spanning waarbij de Aneng-683 een stabiele frequentie meet. Die lezen wij als effectieve waarde op het display van de functiegenerator.
De nauwkeurigheid bij frequentie metingen. (© 2023 Jos Verstraten) |
Meten van temperaturen
Het testen van de nauwkeurigheid bij het meten van temperaturen is een heikele bezigheid. Immers, die nauwkeurigheid hangt niet alleen af van de meter zélf, maar ook van het toegepaste thermokoppel en de manier waarop de temperatuur wordt gemeten. Wij hebben een UT320A thermometer van UNI-T met een eigen thermokoppel. De nauwkeurigheid van deze meter wordt gespecificeerd als ±(0,5 % + 1), die van het meegeleverde thermokoppel ± 2 °C.
Wij koelen een grote koelplaat en een 100 W draadgewonden weerstand af in de diepvriezer. Wij klemmen de punten van de twee thermokoppels, voorzien van koelpasta, dicht bij elkaar tussen de koelplaat en de 100 W weerstand. Op deze manier worden de twee thermokoppels met grote waarschijnlijkheid even warm. De 100 W weerstand wordt warm gestookt via een voeding. Wij noteren de uitlezing op de Aneng-683 op het moment dat de UT320A een decadische temperatuur aangeeft. De resultaten zijn weer samengevat in de onderstaande tabel. De gemeten temperaturen zijn, wonderbaarlijk genoeg, vrijwel identiek!
De nauwkeurigheid bij temperatuur metingen. (© 2023 Jos Verstraten) |
De functies 'Live' en 'NCV'
Over deze functies waar iedere moderne multimeter over beschikt zijn wij nooit erg te spreken. Dat is ook het geval bij de Aneng-683. De gevoeligheid bij het opsporen van spanning voerende leidingen in de muur is niet erg hoog en de plaatsbepaling niet erg nauwkeurig. Het opsporen van de fase in een stopcontact gaat wél goed, maar wij blijven toch de voorkeur geven aan de oude, vertrouwde spanningzoeker met neonlampje en voorschakelweerstand.
In de onderstaande foto ziet u, van links naar rechts:
- Het display in de 'NCV'-functie bij het opsporen van spanningvoerende leidingen in de muur.
- Het display in de 'Live'-functie bij het meten van een fase-contact.
- Het display in de 'Live'-functie bij het meten van een nul-contact.
Het display bij 'NCV' en 'Life' metingen. (© 2023 Jos Verstraten) |
Onze opinie over de Aneng-683
Wij hebben een dubbel gevoel over deze multimeter. Het apparaat oogt modern en zal zonder meer een jeugdig publiek, opgegroeid met de smartphone in de hand vastgeplakt, aanspreken. Dat wat de meter kan meten meet hij meestal nauwkeurig, dat blijkt uit de diverse tabellen van onze test. Dat de Aneng-683 echter niet in staat is kleine spanningen of stromen te meten is zo'n groot nadeel dat wij dit instrument nooit zélf zouden aanschaffen.
Over het display niets dan goeds, groot, goed verlicht en dus gemakkelijk af te lezen.
Wij veronderstellen dat de dramatisch lage ingangsweerstand van minder dan 1 MΩ een gevolg is van de automatische omschakeling, het zo geroemde 'smart' zijn van deze meter. Als dat inderdaad het geval is, vinden wij deze 'smart'-functie eerder een nadeel dan een voordeel. Het kan aan onze leeftijd liggen, maar wij prefereren bovendien toch een multimeter waarbij de gebruiker met de hand de meetfunctie moet instellen. Het steeds weer naar 'ohm' springen van de automatische meetfunctie als u even geen spanning meet wordt na een tijdje irritant.
Aneng model 683 smart multimeter