Meten: MDS120M oscilloscoop

(gepubliceerd op 11-01-2023)

Deze miniatuur oscilloscoop heeft een bandbreedte van 120 MHz, een tijdbasis tot 6 ns/div en een gevoeligheid van 50 mV/div. U betaalt er ongeveer € 60,00 voor. Speelgoed of een bruikbaar instrument? Wij onderzochten het.

Kennismaking met de MDS120M van Mustool


Typenummers, leveranciers en prijs
Zoals zoveel Chinese producten wordt deze miniatuur oscilloscoop zogenaamd geproduceerd door diverse 'fabrikanten' en onder verschillende typenummers aangeboden. Wij vonden:
       - Mustool als MDS120M.
       - ToolTop als ET120M.
       - KKmoon als DS0120M.
De prijzen variëren tussen € 55,14 en niet minder dan € 279,00. Wij kochten ons exemplaar bij Banggood waar de MDS120M van Mustool in een tijdelijke actie voor slechts € 57,38 werd aangeboden.

Wat is de MDS120M?
De MDS120M is een kleine, batterijgevoede en gemakkelijk in de hand te houden eenkanaal digitale oscilloscoop met, volgens de leverancier, semi-professionele specificaties.
Het apparaatje heeft een uitklapbare rugsteun waardoor het onder een prettige afleeshoek op uw werktafel staat. In tegenstelling tot een aantal andere miniatuur oscilloscopen heeft de MDS120M wél een standaard BNC-connector op de bovenzijde van de behuizing. U moet dus geen MCX-naar-BNC adapter aanschaffen.
De oscilloscoop meet 124 mm bij 80 mm bij 35 mm, zit in een kunststof behuizing en weegt slechts 188 gram. Het goed afleesbare scherm heeft als afmetingen 50 mm x 40 mm. Het apparaat wordt gevoed uit een oplaadbare 18650 lithium batterij. U kunt opladen uit gelijk welke 5 V USB-voeding. Volgens de handleiding kunt u acht uur meten met een volle lading. Dat hebben wij niet gecontroleerd, maar het is ons wel gebleken dat u zonder problemen uren ononderbroken met het apparaatje kunt werken.

MDS120M-oscilloscoop-01 (© Banggood)
De MDS120M oscilloscoop van Mustool. (© Banggood)

De leveringsomvang
De oscilloscoop wordt geleverd in een mooi bedrukte kartonnen doos van 19,5 cm bij 14,5 cm bij 4,8 cm. Deze bevat:
       - De oscilloscoop.
       - Een meetprobe met 1/10 schakelaar.
       - Een 16 pagina Engelstalige handleiding voor de oscilloscoop.
       - Een handleiding voor de meetprobe.
       - Een oplaadkabel met een lengte van een meter.
       - Een afregel schroevendraaiertje voor de probe.
       - Een linnen zakje voor het onderbrengen van het apparaat.

MDS120M-oscilloscoop-02 (© 2023 Jos Verstraten)
De verpakking en leveringsomvang van de MDS120M. (© 2023 Jos Verstraten)

De behuizing van de MDS120M
Op de onderstaande afbeelding hebben wij alle aanzichten van dit kleine meetapparaatje overzichtelijk verzameld. Het witte ding is een uit rubber vervaardigde inzetstuk dat ervoor zorgt dat u een stevige grip op het apparaat hebt. In een van de zijkanten van deze cover zit een klepje waaronder de connector voor het opladen van de oscilloscoop schuil gaat. Op de achterzijde ziet u de uitklapbare rugsteun. Op de onderzijde staat de schuifschakelaar waarmee u het apparaat in- of uitschakelt. Op de bovenzijde zit de BNC-connector van de ingang en een forse metalen lip waarop een blokgolf met instelbare frequentie ter beschikking staat. 

MDS120M-oscilloscoop-03 (© 2023 Jos Verstraten)
Alle aanzichten van de MDS120M. (© 2023 Jos Verstraten)

De technische specificaties
Volgens de leverancier heeft de MDS120M de onderstaande specificaties:
       - Analoge bandbreedte: 120 MHz
       - Verticale resolutie: 8 bit
       - Equivalente sampling rate: 500 Msamples/s max.
       - Verticale gevoeligheid: 50 mV/div ~ 10 V/div (8 standen)
       - Ingangsimpedantie: 1 MΩ
       - Koppeling methode: DC/AC
       - Verticale nauwkeurigheid: ±(5 % + 0,2 div)
       - Tijdbasis bereik: 6 ns/div ~ 50 s/div (31 standen)
       - Tijdbasis nauwkeurigheid: ±(0,01 % + 0,1 div)
       - Sample-modus: Auto / Enkel / Normaal
       - Trigger: Stijgende of dalende flank
       - Trigger niveau: instelbaar binnen ± 3,8 div (0,1 div per stap)
       - Trigger positie: instelbaar ±6 div (0,1 div per stap)
       - Schermresolutie: 320 x 240 pixels TFT-scherm
       - Schermafmeting: 50 mm x 40 mm
       - Geheugen: 2.500 beelden max.
       - On Screen Display: Vpp, Vrms, Vavg, Vp, Vmax, Vmin, F, T, T+, T-, Du +, Du-
       - Batterij: 18650 lithium batterij
       - Automatische uitschakeling: na 15 minuten

Geen USB-export van gegevens!
De MDS120M is in staat 2.500 screenshots in zijn intern geheugen op te slaan. Deze oscillogrammen kunt u nadien weer op het scherm zetten. Het is echter niet mogelijk deze beelden via de USB-poort te exporteren naar uw PC! Dat vinden wij een grote tekortkoming van dit apparaat en zelfs totaal onbegrijpelijk! Bij een heleboel moderne apparaten is het zonder meer mogelijk het interne geheugen van het apparaat via de USB-poort te benaderen als 'externe schijf' en via Bestandbeheer van Windows gegevens over te zetten naar de harde schijf van uw PC. Op deze manier is het mogelijk de opgenomen oscillogrammen bijvoorbeeld te verwerken in een verslag of een review. De screenshots bij dit artikel hebben wij dus van het scherm moeten fotograferen, wat de kwaliteit uiteraard niet ten goede komt. Een gemiste kans!


De handleiding

De handleiding is compact geschreven in uitstekend Engels. Wij hebben deze gescand en ter beschikking gesteld via ons account op Google Drive:
Aanklikbare link ➡MDS120M_Manual

De elektronica in de MDS120M


Alles op één print
Na het verwijderen van slechts vier schroefjes kunt u de achterzijde van de behuizing verwijderen en komt de elektronica tevoorschijn. Het eerste dat opvalt is dat de batterij niet is gemonteerd in de een of andere houder, maar alleen klem zit tussen de print en de onderzijde van de behuizing. Niet erg professioneel!
Als microcontroller wordt een GD32F407 VET6 chip toegepast. Dat is een Chinese kloon van de STM32F407 VET6 van ST Microelectronics, een 32 bit ARM Cortex M4F microcontroller.
Links naast deze controller ontdekken wij een MXT2088, een kloon van de AD9288 van Analog Devices. Dat is een dubbele ADC met een maximale bemonsteringssnelheid van 2 x 100 Msamples/s. Met een truukje kunt u met deze chip een analoog signaal samplen met 200 Msamples/s. Waar de 500 Msamples/s uit de specificaties vandaan komt is dus volstrekt onduidelijk en waarschijnlijk niets meer dan een reclamekreet. De concurrentie is immers hard! Maar... als u niet de 'sampling rate' specificeert, maar een wazig begrip als de 'equivalente sampling rate' komt u overal mee weg!
Het witte blokje is een eenzaam relais dat inschakelt als u de gevoeligste standen, 100 en 50 mV/div, selecteert.
Onder de weerstanden en condensatoren van de ingangsverzwakker zitten zes zwarte vierpolige blokjes met de code L2040 817C. Wij hebben niet kunnen ontdekken wat dat zijn. Iemand van onze lezers een idee? Naast de batterij zien wij twee stuks HC148 8-lijn naar 3-lijn priority encoders.
MDS120M-oscilloscoop-04 (© Mysku.ru, edit 2023 Jos Verstraten)
Het interne van de MDS120M. (© Mysku.ru, edit 2023 Jos Verstraten)

De andere zijde van de print
Deze heeft niets spectaculairs te verbergen. Onder het display dat met een stukje tweezijdig schuim op deze zijde van de print is bevestigd zien wij uitsluitend de bekende goedkope constructie voor de achttien drukknopjes op het frontplaatje. Twee in elkaar grijpende pad's die door een blokje geleidend rubber worden doorverbonden als u op de betreffende knop drukt.
MDS120M-oscilloscoop-05. (© Mysku.ru, edit 2023 Jos Verstraten)
De andere zijde van de print. (© Mysku.ru, edit 2023 Jos Verstraten)

Het werken met de MDS120M oscilloscoop


Achttien drukknopjes
Voor wie gewend is aan het bedienen van een oscilloscoop met draaiknoppen is het werken met de MDS120M even wennen. Alles moet u immers instellen met de in totaal achttien drukknopjes die het apparaatje rijk is. Na het bedienen van de AAN/UIT-schuifschakelaar verschijnt even een welkomscherm 'INNOVATION NEVER STOP' het scherm. Even later is de oscilloscoop klaar voor het weergeven van het signaal dat u op de ingang aanlegt.

MDS120M-oscilloscoop-06 (© Mustool)
De achttien drukknopjes op het frontplaatje. (© Manual MDS120M)

De 'AUTO' functie
Rechtsonder staat de drukknop 'AUTO'. De bedoeling is dat, na een druk op deze knop, de software automatisch de juiste standen van de gevoeligheid en de tijdbasis opzoekt en instelt. Dat gaat meestal goed, maar soms ook vreselijk fout. En zelfs als het goed gaat zult u toch vaak met de hand de instellingen even een stapje moeten aanpassen om het beste beeld op het scherm te krijgen.

Met de hand instellen van de gevoeligheid en de tijdbasis
Dat doet u met de vier cursor-knopjes rond de 'MODE/OK' knop:
       - Links: Snellere afbuiging.
       - Rechts: Tragere afbuiging.
       - Neer: Hogere gevoeligheid.
       - Op: Lagere gevoeligheid.

De triggering instellen
Rechts op het bedieningsgpaneel staan nog twee pijltjes-toetsen. Hiermee kunt u het triggerniveau op het scherm instellen:
       - Op: Triggerniveau stijgt.
       - Neer: triggerniveau daalt.
U ziet het ingesteld niveau aan de hand van het rode pijltje, rechts op het scherm.
Met het knopje 'TRIG' kunt u selecteren tussen de drie standaard samplingmodi:
       - NORMAL
       - AUTO
       - SINGLE
Met de knop 'EDGE' selecteert u triggeren op een positieve flank of triggeren op een negatieve flank.

De 'STOP' toets
Met deze toets kunt u de werking van de oscilloscoop bevriezen, het laatste gesampled oscillogram blijft dan op het scherm staan. Na een tweede druk op deze toets gaat de MDS120M weer aan de slag.

Het basisscherm op het display
In de onderstaande figuur ziet u wat er nu op het display te zien valt. De indeling van de gegevens is logisch en overzichtelijk. Boven ziet u een rij met de instellingen van de oscilloscoop, met van links naar rechts:
       - De flank waarop wordt getriggerd.
       - De gevoeligheid in mV/div of V/div.
       - De tijdbasis in s/div, ms/div, μs/div of ns/div.
       - Werkend (groen pijltje) of gestopt (rood blokje).
       - De sample-modus.
       - Meetprobe in de stand 1x of in de 10x stand.
       - AC of DC koppeling (instelbaar met de toets 'AC/DC').
       - Batterijstatus.
Het gele pijltje links geeft het nul-niveau van het signaal aan, het rode pijltje rechts het trigger-niveau.
Op de onderste regel ziet u twee meetwaarden van het signaal, in dit geval de effectieve waarde (RMS) en de frequentie (F). U kunt hier echter ook andere signaalgrootheden zichtbaar maken (lees verder). Het 'plus'-symbool in het midden geeft aan dat u de gevoeligheid, de tijdbasis en het triggerniveau met de cursor-toetsen kunt instellen. Deze toetsen hebben namelijk nog een andere functie (lees verder).

MDS120M-oscilloscoop-07 (© 2023 Jos Verstraten)
Het overzichtelijke basisscherm. (© 2023 Jos Verstraten)

De functie van de 'MODE'-knop
Als u op dit knopje drukt verandert het plusje op de onderste regel in een kruisje. De functietoetsen krijgen nu een geheel andere betekenis:
       - Links: Het beeld verschuift naar links.
       - Rechts: Het beeld verschuift naar rechts.
       - Neer: Het beeld verplaatst zich naar onder.
       - Op: Het beeld verplaatst zich naar boven.

De functie-toetsen 'F1' en 'F2'
Met deze toetsen kunt u selecteren welke twee meetgegevens u op de onderste regel van het scherm wilt zetten. Met 'F1' kiest u spanningswaarden, met 'F2' tijdwaarden'. In de onderstaande foto ziet u welke grootheden u kunt kiezen.

MDS120M-oscilloscoop-08 (© 2023 Jos Verstraten)
De optie van de toetsen 'F1' en 'F2'. (© 2023 Jos Verstraten)

De toets '1X/10X'
De MDS120M wordt geleverd met een meetprobe waarvan de verzwakking omschakelbaar is tussen 1 en 10. In de eerste stand heeft de probe geen weerstand en gaat het signaal onverzwakt naar de oscilloscoop. In de tweede stand heeft de probe een weerstand van 9 MΩ. Deze vormt een spanningsdeler met de ingangsweerstand van 1 MΩ van de oscilloscoop. Het signaal op de punt van de probe wordt dus tien keer verzwakt aangeboden aan de ingang van de oscilloscoop. Om deze verzwakking te compenseren moet u de toets '1X/10X' indrukken tot de '1X' op het scherm verandert in '10X'. De gemeten spanningswaarden en instelling van de gevoeligheid worden dan automatisch met een factor tien vermenigvuldigd.

De toets '50%'
Met deze toets kunt u het triggerniveau instellen op de gemiddelde waarde van het signaal.

De toets 'SAVE'
Na drukken op deze knop wordt het actuele beeld weggeschreven naar het geheugen.

Werken met de menu-instellingen van de MDS120M


De toets 'MENU'
Na het indrukken van deze toets verschijnt het menu van het apparaat op het scherm. Met de op- en neer-cursoren kunt u een van de negen opties selecteren. Vervolgens drukt u op 'MODE/OK' en verschijnt er een submenu in beeld. Selecteer een optie met de cursortoetsen en bevestig de keuze door een druk op 'MODE/OK'. Na een druk op 'MENU' verdwijnt het menu uit het beeld.

MDS120M-oscilloscoop-09 (© 2023 Jos Verstraten)
De opties van het menu. (© 2023 Jos Verstraten)

Optie 'Waveform'
Met deze optie kunt u alle in het geheugen opgeslagen beelden bekijken. U scrolt met de cursor-toetsen door de beelden. Met de toetsen 'F1' en 'F2' kunt u door alle gevulde pagina's scrollen. Met een druk op 'MODE/OK' verschijnt de gekozen preview schermvullend in beeld. Door het bedienen van de 'MENU'-toets gaat u weer terug naar het overzicht en dan, na een tweede druk, weer naar het basisscherm van de oscilloscoop.
U kunt de geselecteerde preview verwijderen door eerst op de 'AUTO' te drukken en dan op 'MODE/OK'. Door het bedienen van 'STOP' worden alle opgeslagen schermbeelden uit het geheugen verwijderd.

MDS120M-oscilloscoop-10 (© 2023 Jos Verstraten)

De optie 'Waveform'. (© 2023 Jos Verstraten)


Optie 'Voltage'
Met deze optie kunt u maximaal zes spanningsgrootheden van het signaal rechts in het oscillogram invoegen. Dat noemt men 'OSD', ofwel 'On Screen Display'.

Optie 'Time'
Hiermee kunt u maximaal zes tijdgrootheden van het signaal invoegen.

Het scherm na selectie van alle twaalf opties
Als u alle twaalf grootheden selecteert uit de opties 'Voltage' en 'Time' (maar waarom zou u dat doen?) verschijnt het onderstaand beeld op het scherm. Druk, maar alles is toch goed afleesbaar.

MDS120M-oscilloscoop-11 (© 2023 Jos Verstraten)
De optie 'Voltage' en 'Time' geactiveerd. (© 2023 Jos Verstraten)

Optie 'Gen Out'
Hiermee kunt u de frequentie van de symmetrische rechthoekspanning die op de metalen lip naast de BNC-connector staat instellen op 1 kHz, 10 kHz, 100 kHz of 1 MHz.

Optie 'Auto 50%'
Als u deze optie activeert zal de oscilloscoop in de Auto-trigger modus altijd triggeren op de gemiddelde waarde van het signaal.

Optie 'Calibrate'
Voordat u deze optie activeert moet u de twee kabels loskoppelen van de MDS120M. Nadien wordt het apparaat gekalibreerd, wat er op neerkomt dat de horizontale lijn zonder signaal (de 'baseline') precies in het midden van het scherm wordt weergegeven.

Share

Optie 'Light'

Stelt de intensiteit van het beeld in acht stappen in.

Optie 'Grid'
Het achtergrondraster wordt wel of niet getoond.

Optie 'Beep'
Schakelt de piep bij iedere toetsdruk in of uit.

Het testen van de MDS120M oscilloscoop


Opmerking
Nogal wat reviews beperken zich tot het weergeven van de oscillogrammen van sinussen en blokgolven van 1 kHz. Die zien er uiteraard mooi uit. Dat gaan wij niet doen, wij zoeken de grenzen van de MDS120M op. Om de kwaliteit van de weergegeven beelden te beoordelen zullen wij deze vergelijken met het oscillogram dat wordt weergegeven op onze desktop 12 bit oscilloscoop model XDS2102A van Owon, een apparaat dat € 385,95 kost en dus zeven keer duurder is dan de MDS120M. Bij alle metingen worden beide oscilloscopen via een BNC-splitter met twee identieke BNC-kabels verbonden met de signaalbron.

Weergave van een 5 MHz blokspanning
Zo'n signaal bevat harmonischen tot 100 MHz en de weergave geeft dus onmiddellijk een inzicht in de analoge bandbreedte en de stijgtijd van een oscilloscoop. Beide BNC-kabels wordt aan de oscilloscoop-kant afgesloten met 50 Ω terminators. Op deze manier worden signaalreflecties en oscillaties vermeden bij dit soort snelle signalen.
Wij zijn best wel tevreden met het resultaat op zo'n goedkoop apparaatje. Weliswaar ziet het signaal er op de Owon veel beter uit, wat ons weer het gevoel geeft dat wij niet voor niets bijna vierhonderd euro aan een oscilloscoop hebben uitgegeven. Duidelijk blijkt dat de stijgtijd van beide apparaten niet te vergelijken is. Duidelijk blijkt ook het verschil tussen samplen met een resolutie van 8 bit en samplen met een resolutie van 12 bit. In het ene geval kan het signaal in 256 verticale stapjes worden ingedeeld, in het andere geval in 4.096. Dat komt overeen met een dynamisch bereik van 48 dB of 72 dB. Nogal een verschil!
Let op de numeriek weergave van de top-tot-top waarde en de frequentie. Daar zit niet veel verschil tussen! Wij komen daar later nog op terug.

MDS120M-oscilloscoop-12 (© 2023 Jos Verstraten)
Een 5 MHz blokpuls op beide oscilloscopen. (© 2023 Jos Verstraten)

Gedetailleerde meting van de stijgtijd
De stijgtijd van de MDS120M wordt niet gespecificeerd. Dat is vreemd, want dit is toch een zeer belangrijk gegeven van iedere oscilloscoop. De XDS2102A heeft een stijgtijd van maximaal 3,5 ns. Wij vergelijken deze parameter door een smalle puls van onze PM5704 pulsgenerator van Philips aan beide oscilloscopen aan te bieden. Deze pulsgenerator heeft een stijgtijd van ongeveer 10 ns. Uiteraard gebruiken wij ook nu de 50 Ω terminators. Het verschil ziet u in de onderstaande figuur. Vergelijking wordt een beetje moeilijk door het feit dat het onmogelijk is de tijdbasis van beide apparaten op dezelfde ns/div in te stellen. De MDS120M werkt namelijk met de nogal ongebruikelijke 6/12/25/50 ns/div stappen. Uit de vergelijking van beide oscillogrammen kunt u afleiden dat de stijgtijd van de MDS120M ongeveer 10 ns bedraagt. 

MDS120M-oscilloscoop-13 (© 2023 Jos Verstraten)
Gedetailleerde meting van de stijgtijd. (© 2023 Jos Verstraten)

De weergave van een kleine sinusspanning
Als volgende test hebben wij een sinusspanning van 1 kHz en een effectieve waarde van 20 mV aan beide apparaten aangeboden. Die sinus kwam van onze analoge sinusgenerator PM5109S en heeft dus geen last van digitale ruis en/of trapvormige benaderingen. Hier wreekt zich de lage gevoeligheid van de MDS120M. Een waarde van 50 mV/div is eigenlijk onvoldoende voor het werk in bijvoorbeeld gevoelige audio voorversterkers. Ook het feit dat het apparaat sampelt met slechts acht bit zorgt voor een ernstige beperking bij de weergave van kleine signalen. Uiteraard worden bij het digitaliseren van dergelijke kleine spanningen niet de volledige acht bit brede ruimte van 256 stapjes gebruikt. Dat merkt u door de duidelijke weergave van de wél gebruikte stapjes in het beeld.
Wat wél opvalt is dat de MDS120M geen last heeft van digitale ruis op dergelijke kleine signalen. Wij hebben wel heel wat anders gezien bij dergelijke goedkope oscilloscoopjes! Meer ruis dan signaal en dat is hier gelukkig niet het geval.
Op te merken is de nauwkeurige numerieke weergave van zowel de frequentie als de effectieve waarde van het signaal! Bij dergelijke kleine signalen laat de 'AUTO'-functie het echter volledig afweten. Het kost heel wat moeite om een goed getriggerd stilstaand beeld op het scherm te krijgen.

MDS120M-oscilloscoop-14 (© 2023 Jos Verstraten)
Weergave van een sinusspanning van 20 mVeff. (© 2023 Jos Verstraten)

De analoge bandbreedte
Deze parameter wordt gespecificeerd als 120 MHz. Er wordt echter niet bij vermeld hoe recht de bandbreedte verloopt tot die waarde. Een parameter waar flink mee gesjoemeld kan worden! Het maakt namelijk nogal wat uit of de weergave bij 120 MHz met 3 dB of met 10 dB is gedaald. In diverse reviews wordt korte metten gemaakt met die waarde van 120 MHz en komt men op een waarde van 30 tot 50 MHz. Wij zijn dus heel benieuwd! Wij meten de bandbreedte door onze HF-generator TF2015 van Marconi in te stellen op frequenties van 10 MHz, 25 MHz, 100 MHz en 120 MHz, waarbij de signaalgrootte uiteraard niet wordt gewijzigd. Deze generator levert gegarandeerd even grote signalen af in dit frequentiegebied. Die signalen worden weergegeven op het scherm van de MDS120M, waarbij de gevoeligheid bij alle vier de metingen niet wordt veranderd. Door de afname van de grootte van het signaal bij stijgende frequenties te meten kunt u een indruk krijgen van de reële analoge bandbreedte van de oscilloscoop.
De resultaten zijn samengevat in de onderstaande figuur. Bij 25 MHz is de top-tot-top waarde van het signaal gedaald tot 82 % van de waarde bij 10 MHz. Bij 100 MHz bedraagt de daling 55 %. De eerste verzwakking komt ongeveer overeen met -1,7 dB, de tweede met -5,2 dB. Dat zijn waarden die veel beter zijn dan wij hadden verwacht! Duidelijk blijkt echter dat de weergave van signalen met een hogere frequentie dan 100 MHz snel in elkaar stort. De bandbreedte bedraagt dus in geen geval de gespecificeerde 120 MHz.

MDS120M-oscilloscoop-15 (© 2023 Jos Verstraten)
Weergave van even grote sinusspanningen bij diverse frequenties. (© 2023 Jos Verstraten)

De monotonie van de ADC
In iedere digitale oscilloscoop zit een ADC die de analoge ingangsspanning omzet in digitale codes. Iedere digitale code komt weer overeen met een bepaald verticaal stapje op het scherm. Die omzetting moet zo lineair mogelijk gebeuren en zonder allerlei ongewenste pieken die worden veroorzaakt door imperfecties van de ADC. De beste manier om dit te beoordelen is het aanleggen van een zuivere driehoekvormige spanning aan de oscilloscoop en het signaal op het scherm bestuderen. Zoals uit het onderstaand oscillogram blijkt zijn er geen klachten over dit aspect van de MDS120M. De lineaire daling van de driehoekspanning wordt kaarsrecht weergegeven.

MDS120M-oscilloscoop-16  (© 2023 Jos Verstraten)
De perfecte weergave van een driehoekvormige spanning.
(© 2023 Jos Verstraten)

Nauwkeurigheid van de tijdbasis
Dit hebben wij beoordeeld door een puls van 100 ns breedte aan beide oscilloscopen aan te leggen. Het resultaat ziet u in de onderstaande afbeelding. De tijdbasis van beide apparaten is ingesteld op 50 ns/div. Op beide schermen wordt de puls iets breder dan twee divisies weergegeven.
Merk op dat de numerieke weergave van de pulsbreedte er volledig naast zit. Wij hebben ervaren dat deze meting alleen goed werkt als er meerdere perioden van het signaal op het scherm staan. Dat is trouwens ook het geval met onze oscilloscoop.

MDS120M-oscilloscoop-17 (© 2023 Jos Verstraten)
Testen van de nauwkeurigheid van de tijdbasis. (© 2023 Jos Verstraten)

De nauwkeurigheid van de OSD spanningsmeting
Omdat meestal wordt gewerkt met effectieve waarden controleren wij de nauwkeurigheid van deze grootheid bij twee frequenties, namelijk bij 1 kHz en bij 1 MHz. Uiteraard worden hiervoor sinusvormige signalen gebruikt. Deze signalen stellen wij in met onze functiegenerator DG1022 van Rigol, die spanningsinstellingen tot op 1 mV mogelijk maakt. De uitgangsspanningen worden gecontroleerd op onze XDS2102A en als extra controle op onze analoge PM2454 millivolt meter. Voor ieder signaal wordt het signaal op het scherm ingesteld op maximale grootte. De resultaten van deze test zijn samengevat in de onderstaande tabel.

MDS120M-oscilloscoop-18 (© 2023 Jos Verstraten)
De nauwkeurigheid van effectieve spanningsmetingen. (© 2023 Jos Verstraten)

Een vreemd verschijnsel - 1
Tot slot van deze test willen wij u nog deelgenoot maken van een vreemde fout, die per toeval door het experimenteren aan het licht kwam. Bij het omschakelen van de gevoeligheid van 1 V/div naar 2 V/div blijkt de weergave van een mooie rechthoekvormige spanning opeens niet meer zo mooi te zijn. Bij verder omschakelen naar 5 V/div ziet de puls er weer goed uit. Het enige dat wij als oorzaak kunnen verzinnen is dat er ergens in de spanningsdeler van de ingang een foutieve of zeer afwijkende compensatie condensator over een weerstand is gesoldeerd. Of dit uitsluitend bij ons exemplaar aan de hand is of een systematische fout weten wij uiteraard niet.

MDS120M-oscilloscoop-19 (© 2023 Jos Verstraten)
Resultaat van het omschakelen van 1 V/div naar 2 V/div. (© 2023 Jos Verstraten)

Een vreemd verschijnsel - 2
Het lukt ons niet stabiele beelden op het scherm van de MDS120M te krijgen als wij het apparaat aan het opladen zijn. Er doen zich dan allerlei onverklaarbare verschijnselen en instabiliteiten voor. Als wij de USB-lader door een ander exemplaar vervangen verdwijnen deze als sneeuw voor de zon en werkt het apparaat uitstekend.

Onze opinie over de MDS120M van Mustool


Wij hebben een aantal van dergelijke in de hand te houden miniatuur oscilloscopen getest en zijn gewend aan tegenvallende prestaties. Wij zijn aan deze test dus met nogal wat sceptisch begonnen. Naarmate wij aan het apparaatje gewend raakten werden wij steeds positiever over de MDS120M. Tot nu toe is dit zonder meer de beste miniatuur oscilloscoop die wij in handen hebben gehad. Het is absoluut geen speelgoed, maar kan bijvoorbeeld voor een ambulante technicus een handige aanvulling van zijn of haar instrumentarium zijn. Snel opgeborgen in een jaszak, binnen een halve minuut gebruiksklaar!
Zoals gebruikelijk geven de specificaties een te rooskleurig beeld van de prestaties van het apparaat. De bandbreedte is zeer zeker geen 120 MHz en de sample rate is maximaal 200 Msamples/s en geen 500! De verticale gevoeligheid is met 50 mV/div nogal laag, dat had best een stapje gevoeliger mogen zijn.
Vervelend is dat de 'AUTO'-functie niet bij alle soorten signalen werkt en u dus vaak met de hand de oscilloscoop moet instellen op een goed beeld.
Heel jammer vinden wij het ontbreken van de mogelijkheid om de in het geheugen opgeslagen beelden via USB te exporteren naar een PC of tablet voor verdere verwerking. Dat is zonder meer een gemiste kans!(Banggood sponsor advertentie)
Mustool MDS120M oscilloscoop