Review: Yihua 938D, SMD soldeerpincet

(gepubliceerd op 19-01-2019)

Al eens geprobeerd een SMD-weerstandje met uw gewone soldeerbout los te solderen? Valt niet mee! Met dit speciale soldeerpincet van Yihua, dat ongeveer € 45,00 kost, wordt dit klusje een fluitje van een cent. 


Kennismaking met de 938D van Yihua


Geleverd in een stevige kartonnen doos
De 938D van Yihua, geleverd in een stevige kartonnen doos, bestaat uit drie delen:
       - Het eigenlijke soldeerpincet.
       - Een klein kastje in het snoer waarmee u de temperatuur instelt.
       - Een houder voor de bout.

Yihua-938D-01 (© 2019 Jos Verstraten)
De drie onderdelen die in de verpakking zitten. (© 2019 Jos Verstraten)
Het soldeerpincet zélf
Het pincet is in totaal ongeveer twintig centimeter lang en heeft een handgreep van 135 mm. Aan de onderzijde staat een klein draaiknopje waarmee u de maximale pincet-opening kunt instellen. De twee delen van het pincet zijn intern verbonden met een veer, die u met de handgreep kunt dichtknijpen. Hierdoor sluiten de twee soldeerstiften van het pincet zich rond bijvoorbeeld een SMD-weerstandje. De twee delen van het pincet zijn in feite twee kleine soldeerboutjes, met ieder een eigen elektronisch geregeld verwarmingselement. Zoals bij de meeste soldeerbouten kunt u ook hier deze twee boutjes los schroeven van het apparaat. U kunt deze dus gemakkelijk vervangen of een nieuw verwarmingselement monteren. Het geheel is vrij zwaar, 0,4 kg, maar ligt toch gemakkelijk in de hand. Het soldeerpincet is met een ongeveer een meter lange kabel verbonden met het regelkastje, dat dus niet op uw werktafel kan staan, maar aan de kabel slingert.

Het soldeerpincet bestaat uit twee kleine soldeerboutjes die de bekken van het pincet vormen. (© 2019 Jos Verstraten)
Het regelkastje
In dit 135 mm lange kastje, dat met een ongeveer een meter lang snoer naar de netstekker gaat en met een even lang snoer naar het soldeerpincet, zit de intelligente temperatuurregeling van de bout. Dat 'intelligente' is geen reclamekreet, want er zit inderdaad wel wat elektronica in het kastje. Zo werkt de 938D niet met een thermostaat of met het curie-effect als basis, zoals de bekende Weller soldeerbouten. Er wordt gebruik gemaakt van een PID-regeling. De letters PID staan hier voor Proportioneel, Integrerend en Differentiërend. Hierbij berekent een microcontroller het verschil tussen de ingestelde temperatuur en de werkelijke temperatuur van de stiften. Is dat verschil groot, dan wordt er veel vermogen toegevoerd zodat de stift snel op temperatuur komt. Is het verschil klein, dan wordt er veel minder vermogen toegevoerd. De stiften blijven op deze manier veel beter op temperatuur dan bij de AAN/UIT-sturing bij een thermostaat- of curie-regeling.


Met een potentiometer kunt u de stifttemperatuur instellen tussen 200 °C en 480 °C. Het maximale vermogen dat de elektronica kan leveren aan de twee stiften bedraagt niet minder dan 2 x 60 W. Met een schakelaartje kunt u het display omschakelen tussen meting in °C of °F. Tot slot is er natuurlijk ook nog een AAN/UIT-schakelaar aanwezig. Een LED'je gaat branden als de soldeerstiften van vermogen worden voorzien.

Yihua-938D-03 (© 2019 Jos Verstraten)
Het regelkastje zit in het snoer tussen het 230 V net en het soldeerpincet.
(© 2019 Jos Verstraten)
De houder en de intelligente slaapstand
U kunt de soldeerbout in de houder zetten als u het apparaat even niet nodig hebt. Hierbij komt een tweede aspect van de intelligentie om de hoek kijken. Na tien minuten in de houder gaat de soldeerbout naar een slaap-modus, waarbij de stifttemperatuur wordt verlaagd tot 200 °C. Het volstaat de bout vast te pakken om het apparaat weer te activeren en dankzij de PID-regeling komen de stiften snel op de ingestelde temperatuur.
Yihua-938D-04 (© Banggood)
De 938D van Yihua in zijn houder. (© Banggood)
De onderdelen van het soldeerpincet van de 938D
In onderstaande figuur zijn de verschillende onderdelen waaruit het soldeerpincet bestaat voorgesteld. Losse stiften zijn te koop voor ongeveer € 10,00 per set. Een los verwarmingselement kost ongeveer € 5,50. Belangrijk om in gedachten te houden is dat de soldeerstiften geaard zijn. Dat heeft voordelen wat betreft de afwezigheid van statische elektriciteit op de stiften, maar heeft wel als consequentie dat u nooit in een onder spanning staande schakeling mag solderen (als u dat al ooit van plan was).

Yihua-938D-05 (© 2019 Jos Verstraten)
De onderdelen van het soldeerpincet. (© 2019 Jos Verstraten)
Technische specificaties van de Yihua 938D
       - Fabrikant: Yihua
       - Typenummer: 938D
       - Voedingsspanning: 220 Vac ±10 % ~ 50 Hz
       - Maximaal vermogen: 120 W
       - Temperatuurbereik: 200 °C ~ 480 °C
       - Temperatuurstabiliteit: ±2 °C
       - Weerstand van de soldeerstiften naar de aarding: 2 Ω max.
       - Spanning op de soldeerstiften ten opzichte van de aarding: 2 mV max.
       - Totale afmetingen: 37 cm x 18 cm x 8 cm
       - Totaal gewicht: 0,8 kg
       - EAN-code: 0666022752978

Share


Het werken met de 938D


Daar valt weinig interessants over te vertellen. Als u een SMD-component uit een print moet solderen drukt u de twee soldeerstiften op de twee soldeereilandjes op de print. Het soldeer smelt en u kunt het onderdeel met de bout optillen van de print. Als u een onderdeel op de print moet solderen vertint u eerst de twee soldeereilandjes. Nadien klemt u het onderdeel tussen de twee soldeerstiften en zet het onderdeel op zijn plaats op de print. Uiteraard geldt ook voor dit soldeerpincet dat een absolute vereiste is dat u over een vaste hand en een goed vergrootglas beschikt.

Yihua-938D-06 (© AliExpress)
Het werken met de 938D. (© AliExpress)(Banggood sponsor advertentie)
Koop uw soldeerbout bij Banggood