Getest: Mustool MT77 multimeter

(gepubliceerd op 10-07-2019)

Met zijn smartphone-look en zijn groot scherm ziet hij er heel modieus uit. De specificaties en prijs zijn ook aantrekkelijk te noemen. Kopen, dus? Wat een teleurstelling als blijkt dat van de specificaties niets klopt en u een kat in de zak hebt gekocht.


Kennismaking met de Mustool MT77


De levering van de meter
De MT77 van Mustool, ook bekend als de ADMS7 van Bside, wordt geleverd in een stevig kartonnen doosje, samen met een zestien pagina's dikke handleiding in het Chinees en in het Engels en een draagriempje. De meter is te koop voor een prijs vanaf € 12,00 en valt een drietal weken na aankoop in uw brievenbus. Opvallendste kenmerk van deze multimeter is zijn vormgeving. Met zijn dikte van slechts 12 mm lijkt hij een beetje op uw smartphone. Die indruk wordt nog bevestigd door zijn voor een multimeter zeer groot beeldscherm met als afmetingen 54 mm bij 65 mm. Vanwege het platte design is het uiteraard niet mogelijk 4 mm connectoren in de behuizing te integreren. De twee dunne meetsnoertjes zijn vast aan de meter bevestigd en komen uit de rechter zijkant uit de behuizing. Deze snoertjes hebben een lengte van 65 cm en zijn voorzien van dunne, maar toch stevig uitziende meetpennen met een scherpe punt. Er is geen plaats voor normale batterijen. De MT77 werkt dus op twee 3,0 V lithium knoopcelletjes van het type CR2032. Deze zijn in de meter gemonteerd bij aankoop. De multimeter is dus gebruiksklaar.

Mustool-MT77-01 (© 2019 Jos Verstraten)
De Mustool MT77 'smart multimeter' en de verpakking waarin de meter wordt geleverd. (© 2019 Jos Verstraten)
De afmetingen van de MT77
In de onderstaande afbeelding hebben wij de afmetingen van deze multimeter samengevat. Op deze foto ziet u ook alle gegevens die op het display kunnen verschijnen: twee digitale numerieke data en een semi-analoge thermometerschaal. Op de bovenste numerieke schaal wordt de gemeten ingangsgrootheid weergegeven, op de onderste de frequentie van de gemeten wisselspanning. In rust staat hierop het woord 'Auto'. De analoge schaal is handig als u ergens een spanning of weerstand op een maximale of minimale waarde moet afregelen. Deze omslagpunten ziet u gemakkelijker op een analoge schaal dan op een digitale schaal


Mustool-MT77-02 (© 2019 Jos Verstraten)
De afmetingen en het display van de MT77. (© 2019 Jos Verstraten)
De gespecificeerde meetbereiken
De Mustool MT77 wordt door vrijwel alle Chinese postorderbedrijven, zoals Banggood en AliExpress, gespecificeerd met de onderstaande meetbereiken:
       - Gelijkspanning: 60 mV ~ 600 mV ~ 6 V ~ 60 V ~ 600 V ±(0,8 % + 3 digits)
       - Wisselspanning: 60 mV ~ 600 mV ~ 6 V ~ 60 V ~ 600 V ±( 1,2 % + 5 digits)
       - Weerstand: 0,006 Ω ~ 0,06 Ω ~ 0,6 Ω ~ 6 Ω ~ 60 Ω ~ 600 Ω ~ 6 kΩ ±(1,2 % + 3 digits)
       - Frequentie: 10 Hz ~ 100 Hz ~ 1 kHz ± (1,0 %+ 5 digits)
De meter werkt, volgens de specificaties, 'autoranging' en kiest dus automatisch het passende meetbereik. Voor gelijk- en wisselspanningen zijn dat keurige, goed bruikbare meetbereiken. Dat zo'n goedkope multimeter geen stroombereiken heeft zijn wij inmiddels gewend en omdat er in de dagelijkse praktijk niet vaak stromen worden gemeten is dat niet onoverkomelijk.
De meetbereiken van de weerstanden zijn echter een beetje vreemd. Kan zo'n goedkope meter écht een meetbereik van 0,006 Ω hebben? Wat is het nut hiervan? En waarom is het hoogste meetbereik slechts 6 kΩ? Tóch ging er bij ons nog geen alarmbelletje rinkelen.

De reële meetbereiken
Dat belletje ging maar eerst oorverdovend rinkelen toen wij, om de meter even te testen, de meetpennen aansloten op een referentiespanning van 5,000 Vdc. Volgens de specificaties zou dan het meetbereik '6 V' moeten inschakelen en zou de meter iets rond '5,000 V' moeten aanduiden. Groot was onze verbazing toen de meter slechts '5,0 V' aangaf. Zoeken in de handleiding hoe de 'autoranging' ingeschakeld kon worden leverde het adembenemende feit op dat deze meter helemaal geen automatische bereikenomschakeling kent, maar voor iedere grootheid slechts één meetbereik ter beschikking stelt:
       - Gelijkspanning: 600 V met 0,1 V resolutie
       - Wisselspanning: 600 V met 0,1 V resolutie
       - Weerstand: 6.000 Ω met 1 Ω resolutie
       - Frequentie: 1.000 Hz met 1 Hz resolutie
De specificaties op de websites van de leveranciers zijn dus volledig irrelevant!

Share

De interne elektronica
In de onderstaande foto wordt de print van de MT77 voorgesteld. Wat onmiddellijk opvalt is dat bij het aan ons geleverde exemplaar beide meetsnoertjes zo slordig op de print zijn gesoldeerd dat zij elkaar bijna raken. En te bedenken dat, volgens de specificaties, u tussen deze twee snoertjes 600 V mag zetten! De ingangsverzwakker bestaat uit zes vrij grote weerstandjes, zodat deze schakeling de gespecificeerde 600 V wel zonder problemen kan doorstaan. Naast deze ingangsverzwakker is een vrij uitgebreide schakeling aanwezig rond twee IC's van het type A42S. Dat blijken dubbele op-ampjes te zijn, te vergelijken met de LM158. Deze schakeling is via een condensator en een SMD-diode M7 verbonden met de positieve ingang van de meter. De M7 blijkt de SMD-versie te zijn van de bekende 1N4007. In de ingangskringen van beide op-amps's treft u twee transistoren aan die waarschijnlijk bedoeld zijn als beveiliging.
In de linker benedenhoek staat een forse witte LED-chip, die u kunt inschakelen met de drukknop met het zaklamp-symbooltje. Het nut van zo'n stroomvretende voorziening ontgaat ons, maar vrijwel alle goedkope Chinese multimetertjes zijn voorzien van zo'n witte LED op de achterzijde.

Mustool-MT77-03 (© 2019 Jos Verstraten)
De interne elektronica van de MT77. (© 2019 Jos Verstraten)
Overige specificaties
De meter heeft een automatische continuity-stand, die de ingebouwde zoemer stuurt als de weerstand tussen de ingangen kleiner is dan 30 Ω. Met de knop 'V~Alert/LIVE' kunt u op zoek gaan naar spanning voerende geleiders in de muur of aders waarop de fase van de netspanning aanwezig is. Met de 'HOLD'-toets kunt u de uitlezing bevriezen.

De Mustool MT77 getest


Meten van gelijkspanningen
In de onderstaande tabel hebben wij de meetresultaten van gelijkspanningsmetingen tot 30 V samengevat. Om de een of andere reden daalt de nauwkeurigheid als u spanningen van meer dan 10 V meet. Bij ons exemplaar lag het omschakelpunt tussen nauwkeurig en onnauwkeurig meten bij 13 V. Een uitlezing van 30,5 V bij een spanning van 30,00 V levert een behoorlijk grote procentuele fout op, namelijk 1,66 %. Weliswaar valt dat binnen de specificaties van ±(0,8 % + 3 digits). De maximale fout bij het meten van 30,00 V zou dus ±[0,24 V + 3 digits] mogen bedragen, ofwel de uitlezing zou ergens tussen 29,5 V en 30,5 V mogen liggen. Onze meter voldoet dus nét aan deze specificatie.

Mustool-MT77-04 (© 2019 Jos Verstraten)
De nauwkeurigheid bij het meten van gelijkspanning. (© 2019 Jos Verstraten)
Meten van wisselspanningen
Wij hebben wat sinusspanningen van 50 Hz uit onze functiegenerator aan de MT77 aangeboden én de netspanning. De resultaten zijn samengevat in de onderstaande tabel. De netspanning werd gemeten met een fout van slechts 0,33 %. Echter, de MT77 beweerde dat de frequentie van deze spanning 50,2 Hz bedroeg, iets dat volgens al onze andere meters toch écht niet het geval was.

Mustool-MT77-05 (© 2019 Jos Verstraten)
De nauwkeurigheid bij het meten van wisselspanningen van 50 Hz.
(© 2019 Jos Verstraten)
Het frequentiebereik bij meten van wisselspanning
In de onderstaande tabel hebben wij de meetresultaten samengevat bij het aan de MT77 aanbieden van een 5,00 V wisselspanning met variërende frequentie. Onder 30 Hz was geen stabiele uitlezing aanwezig, het display knipperde zo erg dat het aflezen van het meetresultaat zelfs onmogelijk was.

Mustool-MT77-06 (© 2019 Jos Verstraten)
Het frequentiebereik bij het meten van wisselspanningen. (© 2019 Jos Verstraten)
Meten van weerstanden
Met onze weerstandenbank met een nauwkeurigheid van ±0,1 % schieten wij niet erg op bij deze meter. Immers, met zijn enig bereik tot 6.000 Ω vallen maar drie weerstanden van onze bank binnen dit meetbereik. De resultaten zijn meer dan teleurstellend. Onze weerstand van 10 Ω wordt niet herkend en bij deze van 100 Ω en 1 kΩ meet de MT77 met vrij grote fouten.

Mustool-MT77-07 (© 2019 Jos Verstraten)
De nauwkeurigheid bij het meten van weerstanden. (© 2019 Jos Verstraten)

Ons oordeel over de Mustool MT77


Wij hebben ons afgevraagd waarom een bekend bedrijf als Mustool een dergelijke multimeter op de markt brengt en wat de doelgroep van dit apparaat is. Wij hebben geen antwoord kunnen bedenken! De enige reden die wij kunnen verzinnen waarom u een MT77 zou willen kopen is dat u smoorverliefd wordt op het uiterlijk van deze meter en uit blinde liefde tot aanschaf overgaat.

Reactie van de leverancier


Wij hebben onze MT77 gekocht bij Banggood. Omdat dit bedrijf adverteert met de foutieve specificaties hebben wij dit bedrijf verantwoordelijk gesteld voor het leveren van een product dat niet aan de specificaties voldoet. Al na één mailtje was Banggood bereid het volledige aankoopbedrag terug te storten, waarbij wij de meter mochten houden. Helaas is het ons niet gelukt Banggood ervan te overtuigen dat zij de specificaties van deze meter op haar website moet aanpassen.



(Banggood sponsor advertentie)
Mustool MT77 Large Screen Multimeter