Bouwpakket: AE20218, milli-ohm meter

(gepubliceerd op 01-08-2020, aangevuld op 17-12-2020)

Het Duitse bedrijf ASCEL ELECTRONIC heeft een bouwpakket van een mΩ-meter ontwikkeld met uitstekende specificaties. U kunt in twee bereiken zeer kleine weerstanden tot 240 Ω meten met een maximale resolutie van 0,1 mΩ. Wij bouwden en testten er eentje.

Kennismaking met de AE20218


De mΩ-meter AE20218
Het kant-en-klare apparaat is voorgesteld in de onderstaande foto, waaruit u de kleine afmetingen van dit apparaatje kunt afleiden. De meter zit in een kunststof behuizing van amper 11,0 cm bij 6,0 cm bij 10,6 cm. In het kastje is geen voeding aanwezig, maar wel een connector voor het aansluiten van een netstekkervoeding die 7,5 V gelijkspanning levert bij 150 mA. De vier voetjes die u op de foto ziet worden overigens niet meegeleverd, dat is een extraatje van ons.
Op de voorzijde staan vier standaard 4 mm bussen voor het aansluiten van de speciale kelvin meetkabel die u mee kunt bestellen. Zoals alle mΩ-meters werkt ook de AE20218 volgend het vier-draad principe. Via twee draden wordt een nauwkeurig bekende gelijkstroom door de te meten weerstand gestuurd. Via twee andere draden wordt de spanning over de weerstand teruggevoerd naar de meter. De processor in de meter kan via de wet van Ohm de weerstand berekenen. Op deze manier worden parasitaire weerstanden, zoals deze van de kabels en de connectoren, niet gemeten.
Op de voorzijde ziet u, vreemd genoeg, ook nog een USB-A connector, waarmee u het apparaatje met uw Windows-PC kunt verbinden. Waarom hier niet is gekozen voor de standaard USB-B poort, die op vrijwel alle meetapparatuur aanwezig is, is een raadsel. Als u de versie met USB-interface koopt kunt u de meter via de meegeleverde software bedienen en uitlezen.
Via een drukknopje '∆ REL' kunt u relatieve metingen uitvoeren, zodat u eventueel toch nog gemeten parasitaire weerstanden kunt verwijderen uit de meetresultaten. Via een tweede drukknopje kunt u het meetbereik omschakelen tussen 240 Ω en 24 Ω.

AE20218-milliohm-meter-01 (© 2020 Jos Verstraten)
Het kant-en-klare apparaatje. (© 2020 Jos Verstraten)

De specificaties van de AE20218

Volgens de fabrikant heeft de milli-ohm meter de onderstaande specificaties:
       - Bereiken: 24 Ω en 240 Ω
       - Resolutie: 0,1 mΩ en 1 mΩ
       - Meetstromen: 100 mA en 10 mA
       - Uitlezing: 240.000 max.
       - Meetspanning: kleiner dan 5 V
       - Meettechniek: vier-draad methode (Kelvin principe)
       - Functie: relatieve modus
       - Sampling snelheid: 1 meting per seconde
       - Display: 2 x 16 dot matrix LCD
       - PC-interface: USB-A (optioneel)
       - Voedingsspanning: 8 Vdc ~ 12 Vdc
       - Vermogenverbruik: 3 W max.
Een voor ieder meetapparaat belangrijke specificatie, de nauwkeurigheid, wordt niet vermeld. Dat kan ook niet, want die hangt af van de mate van nauwkeurigheid waarmee u de twee stroombronnen kunt afregelen.

De prijzen van de diverse versies
U kunt uitsluitend de print met onderdelen kopen, maar ook een complete versie met alle toeters en bellen. Wij kozen voor deze laatste optie. De onderstaande prijzen zijn in juli 2020 actueel:
       - Uitsluitend de print met onderdelen: € 67,98
       - Extra USB-interface op de print: € 5,00
       - Extra behuizing: € 12,00
       - Extra kelvin meetkabel: € 19,98
       - Extra netstekkervoeding: € 5,00
Het totale pakket kost dus € 109,96. Omdat ASCEL ELECTRONIC op dit moment nog geen verkooppunten in Nederland heeft, moet u rekening houden met extra verzendkosten van € 10,00 bij verzending via Deutsche Post (DHL). Helaas kunt u niet betalen via iDEAL, alleen vooruitbetaling via uw bank of via PayPal is mogelijk.

Bestellen
U kunt de onderdelen voor deze milli-ohm meter bestellen via
https://www.ascel-electronic.de/bausaetze/57/ae20218-milliohm-meter

De levering van het pakket
Daar is niets op aan te merken, alle bestelde componenten zijn keurig verpakt in een grote, platte doos met veel beschermingsmateriaal. Daar kunnen de Chinezen een voorbeeld aan nemen! De elektronische onderdelen zitten in een ruim plastic zakje. De IC's zitten op een strip antistatisch schuimrubber. De Engelstalige handleiding is 38 pagina's dik en gaat uitgebreid in op de werking van de elektronica, uiteraard mét complete schema's. In de meeste gevallen moet u software tegenwoordig van het internet downloaden. ASCEL ELECTRONIC doet dat anders: er wordt zowaar een CD-ROM met handleiding, USB-driver en de PC-software meegeleverd. Uitstekende service!
Kortom, de eerste indruk die wij van dit bouwpakket krijgen is uitstekend.

AE20218-milliohm-meter-02 (© 2020 Jos Verstraten)
De uitstekend verpakte levering van het apparaat. (© 2020 Jos Verstraten)

De kelvin meetkabels

Die willen wij toch even extra onder uw aandacht brengen, want er is een probleempje. De onderstaande foto is van de website van de fabrikant gehaald. Deze twee kelvin meetkabels met een lengte van 65 cm hebben vergulde connectoren en klemmen. Ziet er prachtig uit! Echter, de kabels die aan ons werden geleverd hebben andere banaanstekkers waarbij het schroefje waarmee u de kabel in de connector schroeft AANRAAKBAAR is, zie inset. Dat is iets dat in het jaar 2020 echt niet meer kan! Toegegeven, de kans dat u bij het meten van mΩ weerstanden te maken krijgt met aanraakgevaarlijke spanningen is klein. Maar dit soort slordigheden zouden in een product dan meer dan honderd euro kost niet mogen voorkomen!
Geconfronteerd met dit punt van kritiek reageert ASCEL ELECTRONIC met de opmerking dat wij gelijk hebben en dat deze kabels zo snel mogelijk worden vervangen door kabels met volledig geïsoleerde banaanstekkers. Bovendien zal een papiertje worden bijgevoegd met de waarschuwing deze kabels niet te gebruiken voor iets anders dan het meten met de AE20218.

AE20218-milliohm-meter-03 (© 2020 Jos Verstraten)
De twee kelvin meetkabels met als inset de aanraakgevaarlijke banaanstekkers.
(© 2020 Jos Verstraten)

De netstekkervoeding

Wat meteen opvalt aan de geleverde voeding, type FW4199 van het Duitse Friwo, zijn de afmetingen en het gewicht. Hier wordt ongetwijfeld nog gebruik gemaakt van een ouderwetse 50 Hz trafo en standaard gelijkrichting. Als wij de voeding openen wordt dit vermoeden bevestigd, zie inset in de onderstaande foto. Hulde! Als wij iets kunnen missen bij dergelijke gevoelige meetschakelingen, dan is het wel de HF-ruis die alle geschakelde voedingen leveren. De netstekkervoeding bevat echter alleen de trafo en vier 1N4004 gelijkrichtdioden. De afvlakking en stabilisatie van dit pulserende 100 Hz signaal gebeuren op de print van de milli-ohm meter. Helaas wordt deze voeding geleverd zonder stekker. Deze zit wél in het bouwpakket van de behuizing. Vervelend is dat de twee aders van het snoer allebei zwart zijn en u dus met de multimeter of de oscilloscoop moet bepalen welke de plus en welke de min vertegenwoordigen.

AE20218-milliohm-meter-04 (© 2020 Jos Verstraten)
De lineaire netstekkervoeding bevat een trafo en vier gelijkricht dioden.
(© 2020 Jos Verstraten)

De elektronica in de AE20218

Aan de elektronica van deze mΩ-meter is veel aandacht besteed. Hart van de schakeling is uiteraard een microcontroller. Er wordt gebruik gemaakt van een ATMEGA328P, die uiteraard volledig geprogrammeerd wordt geleverd. Als uitlezing is gekozen voor de zeer bekende en spotgoedkope 1602A, die u in vrijwel al dit soort digitale meters aantreft. De communicatie met de USB-poort wordt toevertrouwd aan een FT230X.
Belangrijkere schakelingen zijn uiteraard de stroombron en de voltmeter. Dat heel wat aandacht aan deze schakelingen is besteed ziet u in het onderstaand schema, waar wij deze twee deelschakelingen hebben uitgelicht.
De twee zeer nauwkeurige en stabiele stromen worden gegenereerd door IC5, een stroombron van het type LT3092. De zeer stabiele weerstanden R2, R3, R5, R8 en de tienslagen instelpotentiometers P1 en P2 stellen de twee stromen in op de gewenste waarden van 100 mA en 10 mA. De vier vaste weerstanden hebben een tolerantie van 0,1 % en een tempco van 25 ppm/°C. De stromen worden omgeschakeld door middel van de twee schakelaars K1a en K1b van een relais. Dat relais wordt uiteraard gestuurd vanuit de microcontroller.


Om de constantheid van de stromen nog meer te waarborgen, wordt de LT3092 op zijn beurt ingesteld uit de zeer stabiele referentie spanningsbron IC6, een LT1634.
De spanning die over de te meten weerstand ontstaat wordt rechtstreeks aangeboden aan de ingangen van de ADC IC2. Dat is een MCP3551 met een resolutie van 22 bit. Deze schakeling heeft weer een externe spanningsreferentie IC7 van het type LT1460. Via de vier dioden D2, D3, D4 en D5 wordt de ingangsspanning begrensd op 5,6 V.
Zoals uit het schema blijkt loopt de stroom van 100 mA door de weerstanden R5, R8 en de instelpotentiometer P1. De vraag is dus of dit niet een niet te tolereren opwarming van deze onderdelen tot gevolg heeft. Dat is niet het geval. De weerstand R5 heeft een waarde van 15 Ω, R8 van 47 Ω en P1 100 Ω. Het overgrote deel van deze stroom vloeit dus door R5. Als wij het gedissipeerde vermogen in worst case berekenen, komen wij op een vermogen van slechts 0,15 W. Toename van de onnauwkeurigheid door thermische effecten is dus nauwelijks te verwachten.

AE20218-milliohm-meter-05 (© 2020 Jos Verstraten)
De stroombron en de voltmeter. (© 2020 Jos Verstraten)

De bouw van de AE20218


De print
De print met als afmetingen 95 mm bij 55 mm is voorgesteld in de onderstaande figuur en ziet er werkelijk prachtig uit. Drie SMD-componenten zijn reeds voorgesoldeerd, alle overige onderdelen zijn axiale uitvoeringen die u zonder problemen op de print kunt solderen. De soldeereilanden zijn uiteraard doorgemetaliseerd en verguld. In de handleiding wordt geen stap-na-stap soldeervolgorde beschreven. U moet het doen aan de hand van de onderdelenlijst, een tekening van de print en twee duidelijke foto's waarop alle te solderen onderdelen duidelijk zijn aangegeven.

AE20218-milliohm-meter-06 (© 2020 Jos Verstraten)
De twee zijden van de print vóór het solderen van de onderdelen. (© 2020 Jos Verstraten)

Opmerkingen over het solderen van de print

De afstand tussen de gaatjes waar de dioden in thuis horen is iets te klein. Beter kunt u de dioden, net zoals de weerstanden, rechtop op de print monteren.
Nadat alle onderdelen op beide zijden van de basisprint zijn gesoldeerd moet u de display print met vier kleine afstandsbusjes en acht boutjes op de basisprint monteren. Nadien wordt deze print rechtstreeks op de zestienpolige printheader gesoldeerd. Dit heeft als nadeel dat het vrijwel onmogelijk is beide printen weer te scheiden. Stel dat u, na complete montage van het apparaat, vaststelt dat de stroombronnen niet werken. Vanwege de compacte bouw van de printencombinatie is het dan absoluut onmogelijk te meten of te solderen in het analoge deel van de schakeling. U moet dus maar hopen dat de schakeling goed zal werken.
Als u de behuizing hebt gekocht, mag u het tweepolig printkroonsteentje voor het aansluiten van de voeding niet op de print monteren. U moet dan twee soepele draadjes rechtstreeks in de print solderen in de plaats van het kroonsteentje.

AE20218-milliohm-meter-07 (© ASCEL ELECTRONIC)
De volledig bestukte print. (© ASCEL ELECTRONIC)

Het samenbouwen van de print met het frontplaatje

Vervolgens moet u de printencombinatie verenigen met het frontplaatje. Dat gebeurt op een nogal eigenwijze manier, namelijk via vier 4 mm banaan chassisdelen. Volgens de handleiding moet u eerst de plastic delen van deze chassisdelen verwijderen en de kale metalen contactbussen rechtstreeks op de print solderen. Nadien moet u deze contactbussen door de vier gaatjes van de frontplaat duwen en de plastic delen er weer op schroeven. Deze manier van werken raden wij ten stelligste af. Als u namelijk een van de metalen contactbussen iets scheef op de print hebt gesoldeerd, dan past de printencombinatie niet meer goed in het frontplaatje en kunt u de plastic delen niet meer op de contactbussen schroeven.
Beter kunt de de vier chassisdelen eerst op het frontplaatje bevestigen en nadien de printencombinatie zo ver mogelijk op de vier contactbussen duwen. Soldeer dan snel met een grote soldeerpunt die iets heter wordt gestookt dan gebruikelijk de vier contactbussen op de koperen eilandjes op de print. Maar, let op! Als dat solderen te lang duurt, dan is de kans groot dat de kunststof delen van de chassisdelen gaan smelten!

AE20218-milliohm-meter-08 (© 2020 Jos Verstraten)
De printencombinatie kan verenigd worden met het frontplaatje. (© 2020 Jos Verstraten)

Het inbouwen in het kastje

In het kastje zijn uiteraard gleuven aangebracht waarin u de front- en de achterplaat kunt bevestigen. Op de bodem van het kastje zijn echter ook twee gleufjes aanwezig waarin de hoeken van de print moeten passen. Dat was bij onze print absoluut onmogelijk, waardoor de boven- en onderzijde van de behuizing niet op elkaar pasten. Gelukkig zijn deze gleufjes met een kniptangetje gemakkelijk te verwijderen. Op de achterzijde komen het chassideel voor de voedingsconnector en de AAN/UIT-schakelaar. U verbindt de positieve voedingsaansluiting via de schakelaar met de centrale aansluiting van het chassisdeel. Tot slot soldeert u de twee draadjes van de netstekkervoeding aan de voedingsconnector. Meet eerst even met de multimeter op welke draad de positieve spanning staat. Soldeer deze draad aan de centrale pen van de connector.
AE20218-milliohm-meter-09 (© 2020 Jos Verstraten)
De montage van de schakeling in de behuizing. (© 2020 Jos Verstraten)

Het testen en afregelen van de AE20218


Doet hij het of doet hij het niet?
Nu komt het spannende moment. Plug de voeding in de wandcontactdoos en sluit de schakelaar. Het opstarten van de firmware gaat razendsnel en één seconde later staan de gegevens op het display. Wat er allemaal tevoorschijn komt is samengevat in de onderstaande figuur. Het display vermeldt op de bovenste regel de gemeten weerstand en op de onderste regel de teststroom, het bereik en of eventueel de REL-functie is ingeschakeld. Bij het inschakelen van deze functie wordt de momenteel gemeten waarde als nul-referentie ingesteld. Op deze manier kunt u de eventuele aanwezige kleine offsetspanning van de ADC compenseren. Links onder knippert een puntje. Dat gaat even oplichten als de ADC een nieuwe meetcyclus heeft uitgevoerd.

AE20218-milliohm-meter-10 (© ASCEL ELECTRONIC)
De gegevens op het display. (© ASCEL ELECTRONIC)

De grootte van de offset

Dit apparaat meet de weerstand door de spanning over de weerstand te meten. Als u niets op de Vin-ingangen aansluit zou de meter dus 0,0000 Ω moeten aanduiden. Als u tóch iets anders ziet, dan is dat de offset van de ADC. Vreemd genoeg is het bij deze schakeling onmogelijk om deze te compenseren, anders dan door de REL-functie in te schakelen.
Bij het door ons gebouwde exemplaar viel deze offset-indicatie trouwens heel erg mee:
       - Meetbereik 240 Ω: 0,006 Ω
       - Meetbereik 24 Ω: 0,0006 Ω
Na een druk op de drukknop '∆ REL' zegt de meter 'ZERO CALIBRATION' en gaat de uitlezing naar 0,0000 Ω.

Het afregelen van de stroombronnen
Volgende stap is dat u beide stroombronnen zo nauwkeurig mogelijk afregelt op 10,00 mA en 100,0 mA. Daarvoor moet u uw multimeter inschakelen. Zet dit apparaat op gelijkstroom meter en sluit het aan op de twee Iout klemmen. Wacht vijftien minuten. Met de twee multi-turn trimmertjes die u via de kleine gaatjes in de frontplaat kunt bereiken kunt u nu de stromen afregelen.
Bij ons exemplaar konden wij de stromen als nauwkeurigste waarden instellen op 99,97 mA en 10,003 mA. Onze multimeter heeft een eigen nauwkeurigheid van ±0,1 %.

Share

Het meten met de AE20218
U moet steeds de twee zwarte banaanstekkers van de kelvin probe aansluiten op de zwarte stekkerbussen en de twee rode banaanstekkers op de rode stekkerbussen. Op dat moment geeft het display '-OL-' aan, afkorting van 'overrange'. Dat is logisch, want als u geen weerstand aansluit wordt de maximaal beschikbare meetspanning tussen de Iout klemmen gezet. Bij ons testexemplaar bedraagt deze spanning 4,34 V in beide meetbereiken.
Sluit vervolgens de twee meetklemmen van de probe kort en als het goed is gaat de uitlezing naar nul. Bij onze meter:
       - Meetbereik 240 Ω: 0,000 Ω
       - Meetbereik 24 Ω: 0,0002 Ω
Dat zijn dus uitstekende waarden!

De nauwkeurigheid getest
Hoewel de nauwkeurigheid van de metingen helemaal afhangt van de nauwkeurigheid van de afregeling hebben wij tóch een paar proefjes gedaan. Wij hebben een handjevol nauwkeurige weerstanden met toleranties van ±1 % en ±0,1 % gekocht. Die hebben wij gemeten met de AE20218 en met onze referentiemeter Fluke 8842A. De resultaten zijn samengevat in de onderstaande tabel en bewijzen dat de AE20218 een zeer nauwkerig werkende milli-ohm meter is.

AE20218-milliohm-meter-11 (© 2020 Jos Verstraten)
Testen van de nauwkeurigheid van de AE20218.
(© 2020 Jos Verstraten)

Meten van draadgewonden weerstanden

Als volgende test hebben wij een aantal draadgewonden weerstanden met een tolerantie van ±10 % gemeten in beide bereiken. De resultaten zijn samengevat in de onderstaande tabel. De bedoeling was te onderzoeken hoe groot de verschillen zijn in beide meetbereiken.

AE20218-milliohm-meter-12 (© 2020 Jos Verstraten)
Meten van draadgewonden weerstanden in beide bereiken.
(© 2020 Jos Verstraten)

Controle van de constantheid van de stromen

De twee stromen komen van een CONSTANTE stroombron en moeten dus constant blijven. Dat hebben wij op twee manieren onderzocht.
Eerst de lange termijn stabiliteit. Wij hebben de twee stromen gedurende twee uren gemeten en de minimale en maximale waarden vastgesteld. Deze gegevens zijn samengevat in de onderstaande tabel. Misschien zeggen deze getallen u niet veel. Laten wij het dus even naar procenten omrekenen. Als wij 10,000 mA gelijk stellen aan 100 %, dan betekent de gemeten maximale spreiding in twee uren van 0,013 mA een procentuele afwijking van slechts 0,13 %.

AE20218-milliohm-meter-13 (© 2020 Jos Verstraten)
De lange termijn stabiliteit van de twee stromen. (© 2020 Jos Verstraten)

 Vervolgens hebben wij onderzocht hoe constant de stromen blijven in functie van de gemeten weerstand. De resultaten zijn samengevat in de onderstaande tabel. Zoals u ziet blijft de stroom in het 240 Ω bereik constant en is er een klein verloop in het 24 Ω bereik.

AE20218-milliohm-meter-14 (© 2020 Jos Verstraten)
Constantheid van de stromen in functie van de gemeten weerstand.
(© 2020 Jos Verstraten)

Andere metingen die u met de AE20218 kunt uitvoeren


Testen van LED's met de AE20218
De AE20218 is niet alleen een ideaal apparaat voor het meten van kleine weerstanden, maar ook voor het testen van LED's. Zet de meter in het 10 mA bereik en sluit de kelvin probe rechtstreeks aan op de twee draadjes van de LED, waarbij de zwarte klem wordt verbonden met de aansluitdraad aan de afgeplatte kant van de LED-behuizing. Als de LED goed is gaat deze fel branden. Op het display van de AE20218 ziet u een indicatie van de brandspanning van de LED, waarbij 100 Ω overeen komt met een brandspanning van 1 V.
Op deze manier kunt u rode, gele en groene LED's testen. Blauwe en witte exemplaren kunt u ook testen, maar dan geeft het display van de meter '-OL-' aan, omdat de brandspanning van dergelijke LED's groter is dan het bereik van de meter.

Meten van kleine gelijkspanningen met de AE20218
Hoewel de gemeten waarden op het display als 'Ohm' worden vermeld, mag u nooit vergeten dat de AE20218 in feite een gelijkspanningsmeter is. U kunt tussen de twee 'Vin' bussen een gelijkspanning tot 2 V aansluiten en de AE20218 zal de waarde van deze spanning heel nauwkeurig op het display zetten met een omrekeningsfactor van 1 V op de ingang geeft 10,0000 Ω op het display bij een meetbereik van 24 Ω. De toegepaste ADC van het type MCP3551 heeft bovendien een differentiële ingangsimpedantie van 2,4 MΩ
Om dit te testen hebben wij via een digitaal instelbare voeding en een zeer nauwkeurige referentiemeter spanningen van 100,00 mV tot 2,0000 V aan de 'Vin' ingangen van de AE20218 aangeboden en de aflezing gecontroleerd. De indrukwekkende resultaten zijn samengevat in de onderstaande tabel.

AE20218-milliohm-meter-15 (© 2020 Jos Verstraten)
Meten van kleine gelijkspanningen met de AE20218. (© 2020 Jos Verstraten)

Let echter op!

Deze werkwijze is best wel riskant. De meter heeft immers geen beveiligingen tegen te hoge ingangsspanningen. U mag nooit een spanning groter dan 2,5 V tussen de Vin klemmen zetten.

De USB-interface van de AE20218


De driver voor de USB-interface
Op de meegeleverde CD-ROM staan USB-drivers voor alle mogelijke besturingssystemen. Vanaf Windows 7 wordt de driver, bij aansluiten van de USB-kabel, automatisch gezocht en geïnstalleerd.

De kabel, USB-A naar USB-A
Het is een nogal vreemde keuze geweest van de ontwerpers om een USB-A connector op de print op te nemen. Alle meetapparatuur die wij kennen en een USB-interface heeft, maakt gebruik van een USB-B connector. Iedereen heeft dus wel ergens een USB-B naar USB-A kabel liggen. Maar weinig lezers zullen echter een USB-A naar USB-A kabel in huis hebben.

De software
Op de CD-ROM staan twee versie van de software. De eerste versie kunt u installeren in uw Windows-PC. De tweede versie wordt 'Portable Software' genoemd en vereist géén installatie. Door het klikken op de naam van het uitvoerbare bestand 'AE20218 Milliohm Meter.exe' start de USB-interface op.

Het werken met de software
Het opstarten van de software gaat eenvoudig. In het vak 'Connection' rechts boven moet u de COM-poort selecteren waarbij uw systeem de milli-ohm meter heeft aangemeld. Dat weet u waarschijnlijk niet, maar in het vakje 'Port' kunt u alle poorten een na een selecteren tot u de juiste poort hebt gevonden. Na klikken op de knop 'Open' wordt de verbinding tussen de AE20218 en uw PC tot stand gebracht. Het display geeft dezelfde informatie als het display op het apparaat. Onder het display ziet u knoppen die u kunt aanklikken om het bereik en de REL-functie te selecteren.

Het loggen van de meetgegevens
Het loggen start na het klikken op de knop 'Loging enabled'. De sampling-tijd is helaas niet in te stellen maar blijkt op onze PC ongeveer één seconde en 15/100 van een seconde te bedragen. Wij schrijven ongeveer omdat die tijd van meting tot meting met een paar honderdsten van een seconde kan variëren. In de tabel worden de gemeten waarde, het bereik en de datum en tijd opgenomen. Met 'Save to file' kunt u de tabel exporteren als een *.CSV-bestand. Zo'n bestand kunt u bijvoorbeeld verder verwerken in Excel.

Grafische weergave
In het vak 'Chart' kunt u de gegevens ook onder de vorm van een grafiek weergegeven. Zo'n grafiek kan echter maximaal slechts 1.000 data-punten bevatten. De grafiek biedt erg weinig opties. Zo is het niet mogelijk in of uit te zoomen op de gegevens en is het ook niet mogelijk de schaal aan te passen. De schaal wordt automatisch zo ingesteld dat de gegevens binnen de grafiek passen.
U kunt de grafiek printen ('Print') en als grafisch bestand bewaren ('Save Image') onder de vorm van een *.PNG-bestand. Helaas staan de gemeten waarden wel grafisch in een x/y-assenstelsel, maar heeft de horizontale as geen schaal. U ziet dus niet hoelang het loggen heeft geduurd.

Een voorbeeld
In het onderstaande voorbeeld hebben wij de weerstand van een 0,47 Ω draadgewonden weerstand van 10 W gelogd terwijl deze weerstand werd opgewarmd. Duidelijk blijkt uit de grafiek dat zo'n onderdeel een positieve temperatuurscoëfficiënt heeft. De negatief gerichte piek werd veroorzaakt doordat de Kelvin-klemmen even per ongeluk werden kortgesloten en de weerstand dus naar nul ging.

AE20218-milliohm-meter-16 (© 2020 Jos Verstraten)
Het opwarmen van een 0,47 Ω draadgewonden weerstand gelogd. (© 2020 Jos Verstraten)


Threshold (Pass/Fail)
In dit vak kunt u twee alarmdrempels instellen. Deze drempels worden als rode horizontale lijnen in de grafiek weergegeven. Als de gelogde waarde onder of boven deze drempels komt zou de software een akoestisch alarm moeten genereren ('Play Sound'). Op onze PC gebeurde dat echter niet. Als een alarmconditie ontstaat wordt het groene balkje rood en bovendien wordt bij 'Fails' geregistreerd hoe vaak deze conditie zich heeft voorgedaan. Met 'Reset' gaat alles uiteraard weer naar nul.

AE20218-milliohm-meter-17 (© 2020 Jos Verstraten)
Het instellen van alarmdrempels. (© 2020 Jos Verstraten)

Statistics
Tot slot geeft de software nog een statistisch overzicht van de gemeten waarden. In het vakje 'Statistics' wordt de minimale, maximale en gemiddelde waarde in/van alle metingen weergegeven. 

Onze mening over de AE20218


Het zal u na lezing van dit artikel wel duidelijk zijn dat wij zeer te spreken zijn over dit bouwpakket. De zorg die is besteed aan de elektronica ziet u duidelijk terug in de testresultaten. Deze zijn uitstekend te noemen. Wij zouden echter de nogal ongebruikelijke USB-A poort vervangen door een USB-B exemplaar en deze niet op het overvolle kleine frontplaatje monteren, maar op de achterzijde. Vier draadjes naar de print en klaar! Ons enige échte kritiekpunt zijn de banaanstekkertjes met aanraakbare spanningvoerende delen aan de kelvin probe, maar daar wordt dus iets aan gedaan. 
Over de meegeleverde software kunnen wij kort zijn. Deze is nogal rudimentair, een goede programmeur had daar veel meer van kunnen maken!(Banggood sponsor advertentie)
Low-cost halfgeleider tester