De Y3000 is een van de kleinste 720p camcorders ter wereld. In dit kleine ding zit niet alleen een accu, maar u kunt er ook een micro-SD kaartje in pluggen en een USB-kabel op aan sluiten. |
Kennismaking met de Y3000
Waarom zou u zo'n camera kopen?
Een uitstekende vraag, want u hebt uiteraard een moderne smartphone met een ingebouwde hoge resolutie camera. De foto's die u daarmee maakt zet u bovendien in een-twee-drie zonder gedoe op uw social media. De grote verschillen zijn dat uw smartphone iets meer waard is dan de vijftien euro die de Y3000 kost en bovendien een ietsepietsie zwaarder is. U legt uw smartphone waarschijnlijk niet graag in de handen van uw vijfjarig zoontje, terwijl dit bij de Y3000 geen enkel bezwaar is. Het apparaatje is zo licht dat het iedere valpartij overleeft en zelfs het baldadigste kind kan de camera niet slopen.
Bovendien kunt u de Y3000 bijvoorbeeld monteren op een wagon van uw modelspoorbaan en prachtige filmpjes maken van uw rondrijdende trein. Of wat dacht u van een tweede camera op uw drone?
Even googlen is de moeite waard
De Y3000 wordt via de traditionele Chinese kanalen en via eBay en Amazon voor nogal uiteenlopende prijzen aangeboden. De laagste prijs die wij tegenkwamen was $ 14.69, de hoogste $ 31.40.
De camera komt, zo staat op de doos, uit Taiwan en wordt geleverd met een micro-USB naar USB-A kabel van ongeveer een meter, een clip waarmee u de camera aan uw sleutelbos kunt haken en een miniatuur draagriempje. Een zeer summiere Engelstalige handleiding wordt zowaar meegeleverd.
De inhoud van het pakket. (© 2018 Jos Verstraten) |
De Y3000 ziet er uit als een echte foto-camera, maar de meeste attributen die u ziet zijn alleen voor de schijn aanwezig. Zo zijn alle knopjes en het schermpje op de achterzijde nep. De camera is 33 mm breed, 27 mm hoog en 32 mm diep. Het gewicht bedraagt slechts 16 gram. De fabrikant noemt de camera '720p'. Misschien weet u niet precies wat dit betekent. Welnu, 720p wordt ook wel eens 'High Definition Ready' genoemd. Een 720p beeld is opgebouwd uit 720 beeldlijnen met ieder 1.280 pixels. Het is twee keer scherper dan het standaard TV-beeld en staat dus garant voor kwalitatief goede beelden. Echte High Definition wordt 1080p genoemd en ieder beeld is daarbij samengesteld uit 1.080 beeldlijnen met 1.980 pixels.
Het uiterlijk van de Y3000. (© 2018 Jos Verstraten) |
Aan de bovenkant van de camera ziet u rechts de ene bedieningsknop, waarmee u het apparaat in- en uitschakelt en foto's en video's maakt. Links staat een heel klein blauw LED'je dat door of te knipperen of continu te branden reageert op uw knopdrukken.
Aan de voorzijde staat uiteraard de lens. Achter twee uiterst kleine gaatjes boven de lens zitten een microfoontje en een reset drukknop verborgen. Deze laatste is het ultieme redmiddel als het apparaat op tilt is geslagen en helemaal niets meer doet.
Aan de onderzijde staat een micro-USB connector waarmee u het apparaat met uw PC kunt verbinden voor het kopiëren van de foto's en video's die de camera op het micro-SD kaartje heeft opgenomen. Het slot voor dit kaartje zit naast de USB-connector. De USB-connector moet u ook gebruiken om de ingebouwde accu op te laden.
De bedieningsorganen van de Y3000. (© 2018 Jos Verstraten) |
Uiteraard waren wij zeer nieuwsgierig hoe de ontwerpers een volledige camera met accu en data-opslag in zo'n kleine behuizing hebben weten onder te brengen. In onderstaande foto ziet u het kleine printje, dat met een flat-cable met de beeldsensor is verbonden. De uiterst platte accu zit aan de achterzijde van het printje. Bevrijd van zijn behuizing weegt de Y3000 minder dan tien gram. U zou het kale printje bijvoorbeeld kunnen gebruiken om een drone te voorzien van een extra camera. De meeste drones van de middenklasse zijn zonder meer in staat een dergelijk extra gewicht te torsen. De flexibele flat-cable tussen de print en de optische sensor geeft u de mogelijkheid de lens bijvoorbeeld naar beneden te richten. Handig als de eigen camera van de drone naar voren is gericht!
De elektronica van de Y3000. (© 2018 Jos Verstraten) |
- Beeldsensor: 8 Megapixel CMOS (zie verder)
- Video-resolutie: 1.280 x 720 pixels (zie verder)
- Frame-rate: 30 beelden per seconde
- Video-compressie: MPEG4
- Video-formaat: AVI
- Video-sequentie duur: 5 minuten
- Foto-resolutie: 3.264 x 2.448 pixels (zie verder)
- Foto-formaat: JPG
- Audio: ingebouwde elektret microfoon
- Data-opslag: micro-SD kaart tot 32 GB (SD High Capacity)
- Interface: USB 2.0
- Accu: Lithium Polymeer
- Oplaadspanning: 5 Vdc
- Accuduur: ongeveer 60 minuten
De Y3000 in de praktijk
Het inpluggen van het micro-SD kaartje
Het geformatteerde kaartje moet u met de contactpennetjes naar onder in de camera duwen. Dat gaat niet zo gemakkelijk. U moet met uw vingernagel het kaartje helemaal in de behuizing duwen en dan iets naar onder drukken. Het kaartje klemt zich dan vast in de behuizing.
Het monteren van een micro-SD kaartje in het slot. (© www.linio.com) |
Omdat de camera maar één knopje heeft en u niet ziet wat er gebeurt moet u even oefenen voor u de camera écht gaat gebruiken. Uiteraard moet u eerst de accu opladen, hang het apparaatje dus een paar uurtjes via de meegeleverde kabel aan een 5 V oplader.
Nadien kunt u met een druk van twee seconden op de bedieningsknop de camera inschakelen. Het blauwe LED'je gaat branden, maar dat is nauwelijks te zien. Als u verder niets doet, zal de camera zich na ongeveer dertig seconden weer uitschakelen.
Het maken van een foto
Richt de camera op dat wat u op de foto wilt vastleggen en druk heel kort op de knop. De LED dooft even als bevestiging dat het apparaatje een foto heeft genomen. Het scherptebereik word niet gespecificeerd. Uit onze experimenten blijkt dat u toch minstens een afstand van een meter tot het te fotograferen voorwerp moet handhaven om een scherpe opname te krijgen. De Y3000 geeft de beste resultaten als u vergezichten vastlegt, zoals onderstaande foto van het uitzicht uit ons kantoor bewijst.
Een tot 800 pixels gereduceerde opname van de Y3000. (© 2018 Jos Verstraten) |
Op het doosje waarin de camera wordt geleverd en op alle productpagina's staat dat de Y3000 een 8 megapixel sensor heeft. Dat komt inderdaad overeen met foto's van 3.264 x 2.448 pixels. Op de camera die wij uit het doosje haalden staat echter '12.0 MEGAPIXEL'. Toen wij de eerste foto's op onze Windows-PC bewonderden bleken deze een resolutie van 4.032 x 3.024 pixels te hebben, wat inderdaad alleen maar kan met een beeldsensor van 12,0 megapixel. Een nieuwe upgrade van het product die nog niet tot de verkoopkanalen is doorgedrongen?
Deze foto's zijn 2,0 tot 4,0 MB groot, afhankelijk van de details in de opname.
Het maken van een video
Als u na het inschakelen van de camera langer dan één seconde op de bedieningsknop drukt, start u de opname van een video. De LED gaat dan langzaam knipperen, zodat u weet dat de camera ook echt in de video-modus staat. Wilt u stoppen, dan drukt u heel kort op de knop. De LED gaat dan weer continu branden.
Dank zij de 12 megapixel beeldsensor maakt de aan ons geleverde camera geen video's met een resolutie van 1.280 x 720 pixels, maar met een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels en dit bij een frame-rate van 30 beeldjes per seconde. Een uitstekende prestatie, dus! U moet rekening houden met ongeveer 3 MB aan data per seconde video.
Opslag van lange video-opnames
Als u een lange video opneemt, worden de data niet naar één bestand geschreven, maar naar opeenvolgende bestanden die ieder exact vijf minuten lang zijn en ongeveer 1.000 MB groot zijn. Als het kaartje vol is worden de oudste bestanden automatisch overschreven.
Het uitschakelen van de camera
Druk minstens vier seconden op de bedieningsknop. De LED gaat even snel knipperen en dooft nadien. De camera is uitgeschakeld.
Gaat de LED snel knipperen?
Als de LED snel gaat knipperen betekent dit dat de accu zo goed als leeg is. U kunt dan nog een paar foto's maken of een paar seconden video opnemen.
Het uitschakelen van de time stamp
Zoals u op bovenstaande foto ziet, zet de camera automatisch een 'time stamp' op iedere opname. Links onder in beeld worden de datum en de tijd van de opname weergegeven. Als u dat niet wilt moet u het bestand time.txt, dat de camera automatisch in de root van het kaartje zet, aanpassen.
Dit tekstbestand bevat maar één regel:
JAAR.MAAND.DAG UREN:MINUTEN:SECONDEN Y
Bijvoorbeeld:
2018.05.12 12:38:47 Y
Die 'Y' betekent dat de Y3000 datum en tijd in de opname verwerkt. Het volstaat het time.txt in Kladblok van Windows te openen en de Y te vervangen door een N. Natuurlijk moet u het aangepaste bestand dan weer naar het kaartje saven.
Het weergeven van de foto's en video's
U hoeft het micro-SD kaartje niet uit de Y3000 te halen. Sluit de camera via de meegeleverde kabel aan op een USB-poort van uw Windows-PC. Schakel de camera in door twee seconden op de knop te drukken. Na een paar seconden heeft Windows contact gelegd met het kaartje en ziet u het bekende venster van Windows op uw beeldscherm verschijnen. Het kaartje wordt uiteraard herkend als een 'Verwisselbare schijf'. Met de optie 'Map en bestanden weergeven met Windows Verkenner' kunt u de inhoud van het kaartje weergeven in de Verkenner. De Y3000 maakt automatisch twee mappen aan. In PHOTO staan alle foto's die u hebt gemaakt, in VIDEO uiteraard alle video's.
De inhoud van het kaartje in de Verkenner van Windows. (© 2018 Jos Verstraten) |
Koop uw meetsnoeren bij Amazon