Kemo: M167N, waterputten niveau-indicator

(gepubliceerd op 01-12-2017)

Met de M167N van Kemo Electronic meet u in tien stappen het waterniveau in waterputten, regentonnen, waterreservoirs, bezinkbassins, giertanks, etc. U kunt het niveau van alle vloeistoffen meten die een bepaalde elektrische geleiding vertonen en die niet corrosief zijn. Het apparaat wordt gevoed door twee batterijtjes van 1,5 V en verbruikt slechts stroom op het moment dat u de drukknop indrukt.

Kennismaking met de M167N


Het uiterlijk van het apparaat
De M167N wordt geleverd in een stevige zwarte kunststof behuizing met als afmetingen 131 mm hoogte,78 mm breedte en 36 mm diepte. Er zijn twee schroefgaten aanwezig, waarmee u de module tegen de muur kunt schroeven. Links zit een flinke 'bult' op de behuizing, waaronder u een forse printkroonstrip aantreft waarop u de elf draden die naar de sensor lopen moet aansluiten. Daarnaast ziet u een transparant venster met tien LED's die onder de vorm van een thermometer-schaal het waterniveau van uw tank in procenten aanduiden. Na een druk op de blauwe drukknop gaat het apparaat het niveau van de tank meten en de LED's aansturen. In het onderste compartiment moet u twee 1,5 V batterijen van het type AA monteren, die het systeem van voedingsspanning voorzien.
Kemo_M167N_01 (© Kemo Electronic)
Het uiterlijk van de niveau-indicator M167N van Kemo Electronic. (© Kemo Electronic)
Het principe van de meting
De M167N is in feit niets meer dan een zeer gevoelige geleidingsmeter, die de elektrische geleiding tussen tien al dan niet in de vloeistof ondergedompelde elektroden en een referentie-elektrode meet en aan de hand van deze gegevens de tien LED's stuurt. Uit dit werkingsprincipe volgt de grootste beperking van de M167N. Het apparaat werkt uitsluitend in waterachtige vloeistoffen die de elektriciteit geleiden. In niet-geleidende vloeistoffen, zoals olieën, werkt dit apparaat absoluut niet. Een tweede beperking die volgt uit het principe is dat de vloeistof niet corrosief mag zijn. Het is immers niet de bedoeling dat de elektroden door de vloeistof worden aangetast of zelfs opgelost.
Kemo_M167N_02 (© 2017 Jos Verstraten)
Het werkingsprincipe van de M167N. (© 2017 Jos Verstraten)

De M167N in de praktijk


De montage van de onderdelen
In onderstaande figuur is een indruk gegeven van de manier waarop u de M167N in de praktijk moet toepassen. U moet de tien elektroden op een isolerende lat of kunststof strip monteren en wel zo dat zij op onderling gelijke afstanden staan tussen een niveau van 10 % en een niveau van 100 %. Als het reservoir niet te diep is kunt u de referentie-elektrode op de bodem van het reservoir monteren.
Kemo_M167N_03 (© 2017 Jos Verstraten)
De samenstelling van het systeem. (© 2017 Jos Verstraten)
De sensoren
De manier waarop u de tien sensoren maakt hangt volledig af van de situatie ter plekke. U kunt bijvoorbeeld twaalf-aderige telefoonkabel van het type 69977C van InLine gebruiken voor het maken van de elektroden. Het komt er op neer dat u de massa-ader van de kabel monteert op de bodem van het vat waarin wordt gemeten. Tien overige aders van de kabel verdeelt u gelijkmatig over de volledige hoogte van het vat. Alle aders worden ongeveer 2 centimeter ontmanteld en de koperen kerndraadjes worden vertind voor betere bescherming tegen corrosie. De elf gestripte aders mogen geen contact met elkaar maken anders dan via de vloeistof waarvan het niveau wordt gemeten.

Share

U kunt de kabel, die verkrijgbaar is op rollen van 100 meter en ongeveer € 1,30 per meter kost, in één stuk zonder onderbrekingen van het reservoir doortrekken naar de plaats waar u de M167N monteert en daar de adertjes op de kroonstrip in de module aansluiten. De gekleurde adertjes helpen u om dat in de juiste volgorde te doen.
Kemo_M167N_04 (© 2017 Jos Verstraten)
Een van de vele mogelijkheden voor het maken van de strip met sensoren. (© 2017 Jos Verstraten)
Gebruik in diepe waterputten
Met de M167N kunt u het waterniveau meten in putten tot 100 meter diep. Omdat de meet-elektroden dan ver uit elkaar liggen (tot wel tien meter), moet u de gemeenschappelijke massa-elektrode anders uitvoeren. U monteert in de put, van de bodem tot de top, een metalen buis. Deze kunt u op de wand van de put schroeven. Deze metalen buis wordt verbonden met de massa-aansluiting van de M167N. De tien meet-elektroden worden dan aangebracht op een geïsoleerde staaf (kunststof) en parallel aan de massa-buis tegen de wand van de put geschroefd.

Technische gegevens M167N


       - Voedingsspanning: 3 V via 2 x type AA batterij
       - Stroomverbruik: 120 mA max. als alle LED's branden
       - Meetstroom tussen massa-elektrode en overige elektroden: 50 µA max.
       - Kabellengte: 100 meter max.
       - Afmetingen: 131 mm x 78 mm x 36 mm
       - EAN-code: 4024028031675

Referenties


Importeur voor Nederland: T.E.G., Enschede

Fabrikantenpagina over de M167N

Handleiding van de M063N


(Banggood sponsor advertentie)
500 stuks silicium dioden, 8 waarden