Review: endoscoop voor Windows/Android

(gepubliceerd op 09-10-2017)

Een endoscoop is een instrument waarmee u via een zeer kleine camera, bevestigd aan een lange flexibele kabel, in een kleine ruimte kunt binnendringen en de inhoud kunt observeren. Wij testten zo'n apparaatje van het merk DONIU.

Kennismaking met de DONIU endoscoop


Die Qual der Wahl....
Als u via Google gaat zoeken naar USB-endoscopen komt u vrijwel onmiddellijk op de sites van de grote Chinese postorderbedrijven als Banggood, DX, Light in the Box en Aliexpress terecht. Met als gevolg een vrijwel onmogelijke keuze uit letterlijk tientallen als twee druppels water op elkaar lijkende apparaten. Waar u vooral op moet letten is de lengte van de kabel. Die belangrijke eigenschap wordt nogal eens verdonkeremaand in de specificaties omdat de lengte van de kabel uiteraard nogal wat uitmaakt voor de prijs. Wat ons bijzonder beviel bij het door ons geselecteerde model van het merk DONIU was dat er duidelijk werd vermeld dat deze endoscoop wordt geleverd met een kabellengte van vijf meter. Let op! Er zijn soortgelijke producten in de aanbieding met kabels van maar een, twee of drie meter lengte, die niet zo handig zijn als u bijvoorbeeld een verstopping in een leiding moet bekijken. Een tweede punt waarop u moet letten is of er een micro-USB naar USB kabeltje wordt meegeleverd, zodat u het apparaat ook op de USB-poort van uw PC kunt aansluiten.
Wij bestelden bij Banggood en betaalden € 7,66 via PayPal voor onze camera op 28 september 2017. Het pakketje werd keurig door postnl op 6 oktober 2017 afgeleverd, zonder dat de Nederlandse douane enige interesse in de inhoud van het pakketje had getoond.

Een uitgebreid pakket voor een lage prijs
Zoals vaak het geval bij dergelijke Chinese producten, wordt ook deze endoscoop geleverd zonder typenummer en uiteraard al helemaal zonder EAN-code. Wij kunnen u dus niet voor honderd procent garanderen dat, als u een dergelijk apparaat bestelt, u precies hetzelfde product ontvangt als in deze review beschreven. Deze levering van Banggood is  zeer compleet en in een mooi doosje verpakt. In de verpakking zit:
      - een endoscoop met 5 m kabel met micro-USB connector.
      - een mini-CD met het Windows-programma en drie app's voor Android.
      - twee preparaat houders.
      - een spiegeltje onder een hoek van 45°.
      - een micro-USB naar USB kabeltje.
      - een zeer korte handleiding.

Endoscoop_voor_Windows_en_Android_01 (© 2017 Jos Verstraten)
Het doosje en wat er in zit. (© 2017 Jos Verstraten)
De kwaliteit van de camera
Een visuele inspectie van het product stelt niet teleur. Het cameraatje heeft een lengte van 35 mm en een diameter van 5,5 mm en is waterdicht aan de stevige kabel bevestigd. Ook de micro-USB connector aan de andere kant van de kabel ziet er steviger uit dan deze van de goedkope 5 V USB-laadapparaatjes die tegenwoordig voor een paar euro worden aangeboden. Op ongeveer 15 cm van deze connector zit in de kabel een 6 bij 2 cm grote knobbel. Hierop zit een drukknopje en een draaipotentiometer waarmee u de intensiteit van de LED's in de kop van de camera kunt instellen. De functie van de drukknop hebben wij niet kunnen ontdekken. Ook het kleine adapter-kabeltje, waarmee u van micro-USB naar USB gaat voor het aansluiten van de camera op uw PC is van uitstekende kwaliteit. De lichtregeling werkt perfect en de zes LED-chip's geven voldoende licht om ook in de absolute duisternis van de afvoerpijp van uw aanrecht uitstekende beelden te leveren.
Het meegeleverde spiegeltje, waarmee u beelden onder een hoek van 90° kunt maken, is echter van een dermate slechte kwaliteit dat u zich de vraag kunt stellen waarom de fabrikant het bij zijn product levert. Alle beelden die via dit spiegeltje worden gemaakt zijn compleet wazig en dus onscherp.

Endoscoop_voor_Windows_en_Android_02 (© 2017 Jos Verstraten)
Een detailopname van de kop van de camera met het lensje en de zes LED-chip's.
(© 2017 Jos Verstraten)
De twee preparaat houders
Het is de bedoeling dat u deze metalen klemmetjes met een kunststof ringetje op de lens vast maakt. Als u dan een preparaat, bijvoorbeeld een insect, op de haak bevestigt staat dit voorwerp op precies de goede afstand van de lens om een scherp beeld te krijgen. Dat dit prima werkt bewijst onderstaande foto, waar wij het minkukel-lensje op een van de houders hebben gespiest en er met de endoscoop een foto van hebben gemaakt. Het klemmetje valt vrijwel volledig weg in de achtergrond, zodat het voorwerp lijkt te zweven.

Endoscoop_voor_Windows_en_Android_03 (© 2017 Jos Verstraten)
Het werken met de preparaat houders. (© 2017 Jos Verstraten)
Specificaties van de endoscoop
       - Merknaam: DONIU
       - Lengte kabel: 5 m
       - Camera: 5,5 mm diameter, 35 mm lengte
       - Beschermingsklasse: IP67 (waterdicht)
       - Resolutie: 640 x 480 pixels
       - Kijkhoek: 66°
       - Scherpstelling: 4 cm tot oneindig
       - Aantal LED's: 6 (instelbare helderheid)
       - Windows-versies: 2000, XP, Win 7/8, Vista, 10
       - Android-versies: versie 4.1 of hoger
       - Apparaat-eisen: uw Android-apparaat moet OTG ondersteunen
       - Bedrijfstemperatuur: -20 °C tot +60 °C

Share

Het werken onder Windows


Het programma ViewPlayCap
Dit programma staat op de mini-CD die in het pakket zit en u kunt het rechtstreeks van het schijfje installeren. Dubbelklikken op het bestand setup.exe in de map PC doet niets anders dan vijf bestanden naar een door u geselecteerde map op de harde schijf kopiëren. Open het programma door op het bestand ViewPlayCap.exe dubbel te klikken. Sluit eerst dan uw endoscoop aan. Windows installeert automatisch de USB-driver.
ViewPlayCap is een simpele utility, maar doet precies wat het moet doen: de beelden die de endoscoop-camera opneemt op het scherm van uw Windows-PC zetten. Via een paar pictogrammen in de menu-balk kunt u de beelden als snapshot of als video bewaren. Een handigheid is dat als u een snapshot maakt de foto onmiddellijk opent in het grafisch programma, waaraan u in Windows de extensie .jpg hebt gekoppeld. In een extra venster 'Eigenschappen van Capture Filter' kunt u met zes schuifpotentiometers de eigenschappen van de beelden aan uw smaak aanpassen.

Endoscoop_voor_Windows_en_Android_04 (© 2017 Jos Verstraten)
Het programma ViewPlayCap in actie met de endoscoop. (© 2017 Jos Verstraten)

Het werken onder Android


Ondersteuning van OTG noodzakelijk
Allereerst een belangrijke opmerking. Uw Android-smartphone of -tablet moet de functie OTG ondersteunen. OTG betekent 'On-The-Go' en deze functie stelt u in staat om uw smartphone of tablet als USB-host te gebruiken. Dat wil zeggen dat het apparaat gastheer kan zijn van externe USB-apparaten, die u via de micro-USB connector op het Android-toestel aansluit. De meeste moderne smartphones en tablets ondersteunen deze functie. De app's werken alleen met Android-versies van 4.1 of hoger, maar dat zal op dit moment wel geen probleem meer zijn.

U kunt diverse app's gebruiken
Volgens de fabrikant van de endoscoop werkt het product samen met de volgende app's:
       - CameraFi.
       - an97.
       - OTG SEE.

Werken met de app OTG SEE
Na installatie van deze app via de Play Store van Google zult u tevergeefs zoeken naar een pictogram op uw scherm. Deze app blijft blijkbaar in de achtergrond en wordt actief op het moment dat u de endoscoop met uw apparaat verbindt. U krijgt onmiddellijk beeld op uw scherm. U kunt de foto's en de video's uiteraard opslaan in de Galerij van Android. Via de bekende pictogrammen van het app-menu kunt u de instellingen openen. Deze instellingen worden over het beeld geprojecteerd, zie onderstaande foto. U treft hier de van ViewPlayCap al bekende instellingen aan, zoals intensiteit, contrast, gamma-correctie, etc.

Endoscoop_voor_Windows_en_Android_05 (© 2017 Jos Verstraten)
De app OTG SEE in actie met de endoscoop. (© 2017 Jos Verstraten)
Werken met de app CameraFi
Deze app werkt in grote lijnen identiek aan de app OTG SEE. Bij het opstarten van de app vraagt deze via onderstaand scherm echter of u zo vriendelijk wilt zijn de endoscoop-camera op uw Android-apparaat aan te sluiten.

Endoscoop_voor_Windows_en_Android_06 (© 2017 Jos Verstraten)
De app CameraFi wacht met actie tot u de endoscoop hebt aangesloten. (© 2017 Jos Verstraten)Conclusie


Wij zijn tamelijk enthousiast over deze endoscoop en dat zeker als u rekening houdt met de zeer lage prijs. Het apparaatje ziet er degelijk uit en de software werkt handig en zonder problemen. Wij hebben echter toch één punt van kritiek op de camera. Deze is nu volledig rond uitgevoerd met als gevolg dat er geen onder- of bovenzijde aan te ontdekken valt. Handiger zou zijn als men de camera vierkantvormig uitvoert en door middel van een afwijkende kleur duidelijk maakt wat de bovenzijde van de camera is. Bij het opnemen van micro-foto's, waarbij u de camera bijvoorbeeld in een miniatuur bankschroefje fixeert, weet u nu nooit of u de camera in de goede positie vastklemt en is het een heel gedoe om de beeld-horizon echt horizontaal in beeld te krijgen.


(Banggood sponsor advertentie)
Koop uw Geekcreit elektronica bij Banggood