Getest: meetsnoeren uit China

(gepubliceerd op 13-07-2020)

Voor een één meter lang meetsnoer uit China betaalt u € 1,40, terwijl hetzelfde soort kabels van merken als Hirschmann en Voltcraft vele malen duurder zijn. Zijn die spotgoedkope Chinese kabels dan zoveel slechter van kwaliteit? Wij gingen op onderzoek uit.


4 mm banaan naar 4 mm banaan, 1 m lengte


Drie leveranciers vergeleken
De kabels die u het meest gebruikt zijn kabels met aan weerszijden een mannelijke 4 mm banaanstekker. Deze kabels zijn in diverse maten te koop, maar één meter is een standaard lengte die door vrijwel alle fabrikanten wordt geleverd. Die hebben wij dan ook geselecteerd voor ons onderzoek.

Leverancier 1: Daniu
Het Chinese merk Daniu levert onder de code P1036 een set van tien van dergelijke kabels in 2 x 5 kleuren voor een prijs van € 13,93, dus voor € 1,40 per stuk. Alle bekende Chinese postorderbedrijven zoals Banggood en AliExpress hebben deze kabels in het programma. Zoals vrijwel bij alle Chinese producten wordt er geen aandacht besteed aan de manier waarop de kabels worden ingepakt vóór verzending. Dat betekent in dit geval dat de tien kabels in een veel te klein plastic zakje worden opgepropt als ware het een bord spaghetti. Gelukkig kan er weinig stuk gaan aan kabels, dus op zich is die transportmethode geen probleem.
Helaas zijn er niet erg veel technische gegevens over deze kabels te vinden:
       - Kabel materiaal: PVC
       - Kabel diameter: 3,7 mm
       - Connector diameter op het dikste punt: 4,3 mm
       - Ader oppervlakte: 1,4 mm²
       - Maximale stroom: 15 A
       - Maximale spanning: 1.000 V
Die 1.000 V moet uiteraard een grapje van de fabrikant zijn. De kabels zijn echter zonder meer geschikt voor het voeren van de 230 V netspanning en meer dan dat zal er in uw hobby-lab wel nooit op komen te staan.

Meetsnoeren-uit-China-01 (© Banggood)
Vijf van de tien meetkabels uit het Daniu pakket. (© Banggood)
Leverancier 2: Voltcraft
Dit huismerk van Conrad Electronic levert onder bestelcode 108608 een meetsnoer dat er vrijwel identiek uitziet als dat van Daniu. Alleen de prijs is iets anders: voor één snoer betaalt u € 5,50. Deze kabel is leverbaar in de vijf kleuren die ook Daniu heeft. Voor tien van dergelijke kabels bent u dus € 55,00 kwijt, ofwel bijna vier keer meer dan voor de Daniu kabels.
Helaas zijn er weinig technische gegevens van deze kabels terug te vinden:
       - Kabel materiaal: PVC
       - Ader oppervlakte: 1 mm²
       - Temperatuurbereik: 0 °C ~ +80 °C
       - Meetcategorie: CAT 1
De officiële omschrijving van CAT 1 is: 'Geschikt voor meting aan kringen die geen directe verbinding hebben met het elektriciteitsnet, bijvoorbeeld zaklampen, camera's, mobiele telefoons en elektrische en elektronische apparatuur in auto's.' Volgens deze omschrijving kunt u de Voltcraft kabels dus niet gebruiken voor het aansluiten op de netspanning! Wij denken echter niet dat er één elektronicus te vinden is, die zich aan deze richtlijn houdt.


Leverancier 3: Hirschmann
Deze bekende kabelfabrikant levert onder typenummer MLN100/1 een identieke kabel die per stuk € 6,78  kost. Voor tien stuks moet u dus ongeveer zeventig euro neertellen! Ook deze kabel is weer leverbaar in de vijf standaard kleuren.
Van deze kabel levert de fabrikant een datablad, waaruit wij de onderstaande gegevens halen:
       - Kabel materiaal: siliconen, zeer flexibel
       - Kabel diameter: 3,7 mm
       - Ader oppervlakte: 1,0 mm²
       - Ader samenstelling: 259 x 0,07 mm
       - Maximale stroom: 16 A
       - Maximale spanning: 30 Vac, 60 Vdc
       - Contactweerstand: 22 mΩ
       - Meetcategorie: CAT 1
Dat 259 draadjes van 0,07 mm diameter passen in een oppervlakte van 1,0 mm² lijkt in eerste instantie niet erg geloofwaardig, maar reken het na en u zult zien dat het klopt als een bus.
Deze Hirschmann kabel is 'lötkolbenbeständig', wat betekent dat u er de hete soldeerbout tegen kunt houden zonder dat er een gat in de isolatie smelt, wat bij PVC kabels wél gebeurt. Bovendien zit onder de bovenste hele dunne kleurlaag een andere kleur, zodat u een optische waarschuwing krijgt als er iets met de isolatie aan de hand is.

Eerste conclusie
Uit de gegevens die de fabrikanten verstrekken, hoe summier ook, kunt u afleiden dat Hirschmann aan zijn kabels heel wat meer aandacht besteed dan de twee overige leveranciers. Qua uiterlijk en gebruikersgemak is deze kabel zonder meer beter. Maar of dit voor u als hobby-elektronicus het enorme prijsverschil rechtvaardigt?

Een optische vergelijking: de stekkers


Niet veel verschil te ontdekken
Duidelijk, de kabels van Hirschmann zijn superieur wat betreft materiaalkeuze van de kabel zélf. Maar zijn er nog andere kwalitatieve verschillen te ontdekken die het prijsverschil verklaren? Dan gaan wij uiteraard naar de stekkers kijken. Verguld, verzilverd, vernikkeld? In de onderstaande foto-montage hebben wij de drie stekkers met elkaar vergeleken. Er is met de beste wil van de wereld geen verschil te ontdekken. De drie kabels zijn voorzien van zogenaamde 'lamellen stekkers'. De lamellen zorgen voor goed contact in de stekkerbus en voor de mechanische stevigheid van de verbinding. De lamellen zijn bij alle drie de stekkers gemaakt van vernikkeld koper (nickel-plated copper).
Volgens het datasheet van Hirschmann zijn de lamellen van de stekker gemaakt van berylliumkoper. Dat is een legering van koper met 0,5 % tot 3,0 % beryllium. Deze legering heeft zeer hoge mechanische waarden en is geschikt voor gebruik bij hoge temperaturen en waarbij slijtage een belangrijke rol kan spelen. Lijkt ons niet bepaald noodzakelijk in de hobby-lab omgeving.

Meetsnoeren-uit-China-02 (© 2020 Jos Verstraten)
De drie stekkers vergeleken. (© 2020 Jos Verstraten)
Aanraakveiligheid
Wat opvalt is dat de stekkers van Daniu en Voltcraft veel aanraakveiliger zijn dan deze van Hirschmann. Bij deze laatste stekker is de kans dat uw vinger van de stekker afglijdt en contact maakt met de metalen stekkerpen veel groter.

De inwendige weerstand


De enige meetbare parameter
Van alle parameters van een dergelijke kabel kunnen wij uitsluitend de inwendige weerstand meten. Meteen de belangrijkste parameter waar de fabrikanten, behalve Hirschmann, geen mededelingen over doen. De kabel van Hirschmann heeft een 'contactweerstand' van maximaal 22 mΩ. Wat hiermee wordt bedoeld is echter onduidelijk. Is dat de contactweerstand van één stekker in één standaard stekkerbus? Of is het de volledige eigen weerstand van de kabel?
De parameter die van praktisch belang is, is de totale weerstand van de kabel, dus van de ene stekkerbus naar de andere. Die hebben wij gemeten van de tien geleverde Daniu kabels.

Hoe meet u weerstanden in het mΩ bereik?
Dat gaat niet rechtstreeks met uw multimeter, want die is volstrekt onbetrouwbaar bij het meten van dergelijke lage weerstanden. De enige methode is gebruik te maken van de Kelvin-techniek. Door de te meten weerstand stuurt u een grote, nauwkeurig bekende gelijkstroom. De spanningsval die deze stroom over de weerstand veroorzaakt kunt u meten met uw multimeter. Weliswaar ligt deze spanning in het mV bereik, maar met de meeste multimeters zijn dergelijke kleine gelijkspanningen nauwkeurig te meten.

Share

De meetopstelling
In de onderstaande figuur ziet u een schets van de meetopstelling die wij hebben gemaakt voor het meten van de weerstand van de Daniu kabels. Een labvoeding, ingesteld als constante stroombron, stuurt een gelijkstroom van 7,00 A door de twee stekkerbussen en de te testen kabel. Op dezelfde aansluitpunten wordt een digitale multimeter aangesloten, ingesteld op een bereik van 999,9 mV.
Uit de wet van ohm kunt u eenvoudig de totale weerstand van de kabel berekenen: deel de spanningsval in mV door 7 en u krijgt de kabelweerstand in mΩ.
Meetsnoeren-uit-China-03 (© 2020 Jos Verstraten)
Op deze manier kunt u de lage weerstand van een kabel nauwkeurig meten.
(© 2020 Jos Verstraten)
De resultaten van onze test
In de onderstaande tabel hebben wij de resultaten van onze test samengevat. Zoals blijkt hebben alle tien geleverde kabels ongeveer dezelfde inwendige weerstand. De gemiddelde waarde bedraagt 29,05 mΩ.

Meetsnoeren-uit-China-04 (© 2020 Jos Verstraten)
Meting van de inwendige weerstand van de tien Daniu kabels.
(© 2020 Jos Verstraten)

Onze conclusie uit deze test


Hoewel wij onmiddellijk toegeven dat wij de meeste parameters van dergelijke kabels niet kunnen testen durven wij tóch de conclusie te trekken dat u, als hobby-elektronicus, geen miskoop doet met deze goedkope Chinese kabels en geen extra geld moet uitgeven aan de Europese soortgenoten. Blijkbaar geldt ook hier dat u heel wat extra moet betalen voor een imprint met het logo van een beroemd merk op het product.


(Banggood sponsor advertentie)
DANIU P1036 10Pcs Banana-to-Banana TestCable