Meten: Aneng 613 multimeter

(gepubliceerd op 30-09-2024)

Deze in de landscape-stand uit te lezen multimeter zet ook de datum, de dag, de tijd, de temperatuur en de relatieve vochtigheid op zijn display. Handig voor de service-technicus?

Kennismaking met model 613 van Aneng


Het uiterlijk van het apparaat
Wat ons, toen wij al surfend een foto van de 613 tegenkwamen, onmiddellijk opviel was dat deze multimeter een van de eerste is waarin u het display niet in de portret-stand, maar in de landschap-stand moet uitlezen. Dit is misschien niet zo handig als u het apparaat in de hand houdt. Als u de multimeter echter op uw werkbank wilt zetten staat de 613 stabiel als een rots en onder de juiste afleeshoek.
Het scherm is een monochroom LCD-type en is 10,3 cm bij 4,9 cm groot. De meetgegevens worden voorgesteld op vier zeven-segment display's met een cijferhoogte van 22 mm. De onderste ruimte van het scherm wordt gebruikt voor het weergeven van de datum, de dag, de tijd, de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Dit gebeurt met cijfers van 10 mm hoog, de gegevens zijn dus gemakkelijk afleesbaar.
U kunt zich de vraag stellen wat het nut is van de indicatie van deze gegevens op het scherm van een multimeter. Wij kunnen ons, na enig fantaseren, voorstellen dat een service-technicus het wel handig vindt om alle omgevingsparameters van een meting handig verzameld op één scherm te kunnen fotograferen met zijn smartphone als documentatie bij een reparatie of fout lokalisatie.

Aneng-613-multimeter-01 (© 2024 Jos Verstraten)
De 613 van Aneng op de werktafel. (© 2024 Jos Verstraten)

Aansluiten en bedienen
In de rechter zijkant zitten drie 4 mm banaanstekkerbussen. De bovenste is uitsluitend bedoeld voor alle stroommetingen, de middelste is de 'COM' en de onderste is voor alle overige metingen. In deze stekkerbussen kunt u overigens ook volledig geïsoleerde 4 mm banaanstekkers kwijt.
Op de bovenzijde zitten drie drukknopjes. Met 'OFF' schakelt u de meter in of uit. Met 'SEL' kiest u de automatische of de handmatige meetmodus en kiest in het laatste geval de grootheid die u wilt meten. Met 'H/☼' zet u de meter in de hold-modus of schakelt u de achtergrond verlichting van het display aan of uit.
Op de achterzijde treft u nog drie drukknopjes aan. Met 'MODE' zet u de 613 in de modus waarin u de datum, dag en tijd kunt instellen en kunt u omschakelen van tijd- naar alarm-instelling. Met 'ADJ' kunt u omschakelen tussen 24- of 12-uur weergave, kunt u of het jaartal of de tijd in het display tonen en schakelt u het alarm uit. Met '°F/°C' kiest u uiteraard de eenheid van de temperatuur.

De achterzijde van de meter
Op de achterzijde van de 613 zit het batterijvakje, gelukkig te openen zonder het moeten los draaien van een schroefje. De meter wordt gevoed uit twee type-AAA 1,5 V batterijtjes. U ziet op de onderstaande foto ook de stevige uitklapbare rugsteun waarmee u de meter in een ideale afleespositie op de tafel kunt zetten.

Aneng-613-multimeter-02 (© Banggood)
De achterzijde van de meter. (© Banggood)

Fabrikant, leveranciers, prijzen
De 613 wordt verkocht onder de merknaam Aneng en is via de bekende internet kanalen te bestellen. Bij Banggood betaalt u er € 16,28 voor, diverse aanbieders op AliExpress vragen er minimaal € 17,99 voor.


De leveringsomvang
De 613 wordt gemaakt door 'Guangdong Jinyuanquan Electronic Technology Co., Ltd'. De multimeter wordt verkocht onder de merknaam 'Aneng' en geleverd in een kartonnen doosje samen met twee meetsnoeren, een draagzakje en een miniatuur handleiding in het Engels. De batterijen worden niet meegeleverd. De meter is verkrijgbaar in een zwarte en in een rode behuizing.

Aneng-613-multimeter-03 (© 2024 Jos Verstraten)
De leveringsomvang van de 613 van Aneng. (© 2024 Jos Verstraten)

De 613 van alle kanten bekeken
In de onderstaande foto hebben wij de drie belangrijkste aanzichten van deze multimeter nog even voor u samengevat, mét hun afmetingen.

Aneng-613-multimeter-04 (© 2024 Jos Verstraten)
De belangrijkste aanzichten van de 613 van Aneng. (© 2024 Jos Verstraten)

De handleiding
De handleiding is een miniatuurboekje met tien pagina's in uitstekend Engels. Merkwaardig is wel dat er in dat boekje een aantal fouten staat. Zo wordt beweerd dat de uitlezing gaat tot maximaal 4000 counts, terwijl wij toch écht meten dat ons exemplaar gaat tot 5999 counts. Volgens de handleiding zit er een vervangbare zekering in het batterijvakje, die is echter in geen velden of wegen te bekennen. De enige zekering in het apparaat is een SMD-exemplaar dat op de print zit. Volgens de handleiding moet u twee schroefjes verwijderen voor het vervangen van de batterijen, maar ook dat is niet waar. Het batterijvakje is afgesloten met een dekseltje dat u gemakkelijk met een vingernagel kunt openen.
Wij hebben de tien pagina's van de handleiding gescand en omgezet in een PDF-document, dat u kunt lezen en downloaden van ons account op 'archive.org':
Aanklikbare link ➡ ANENG_613_Manual.pdf

De algemene specificaties
Volgens de fabrikant voldoen de 613 aan de onderstaande specificaties:
       - Aantal counts: 5999, dus géén 4000
       - Verversingssnelheid: 3 metingen per seconde
       - Display: monochroom LCD, 10,3 cm x 4,9 cm
       - Meetbereiken gelijkspanning: 5,999 V ~ 59,99 V ~ 599,9 V
       - Nauwkeurigheid gelijkspanning: ±[1,0 % + 5 digits] ~ ±[1,2 % + 5 digits]
       - Ingangsweerstand gelijkspanning: 10 MΩ
       - Maximale ingangsspanning: ±600 V
       - Meetbereiken wisselspanning: 5,999 V ~ 59,99 V ~ 599,9 V
       - Nauwkeurigheid wisselspanning: ±[1,3 % + 8 digits] ~ ±[1,5 % + 8 digits]
       - Ingangsimpedantie wisselspanning: 10 MΩ
       - Maximale ingangsspanning: 600 Veffectief
       - Frequentiebereik wisselspanning: 40 Hz ~ 400 Hz
       - Meetbereiken gelijkstroom: 599,9 mA ~ 5,999 A ~ 10,00 A
       - Nauwkeurigheid gelijkstroom: ±[1,5 % + 5 digits] ~ ±[1,8 % + 8 digits]
       - Maximale ingangsstroom: ±10 A
       - Maximale meettijd bij meer dan 1 A: 7 sec, interval 1 min
       - Beveiliging: 10 A zekering
       - Meetbereiken wisselstroom: 599,9 mA ~ 5,999 A ~ 10,00 A
       - Nauwkeurigheid wisselstroom: ±[1,8 % + 5 digits] ~ ±[2,2 % + 10 digits]
       - Maximale ingangsstroom: 10 Aeffectief
       - Maximale meettijd bij meer dan 1 A: 7 sec, interval 1 min
       - Frequentiebereik wisselstroom: 40 Hz ~ 400 Hz
       - Beveiliging: 10 A zekering
       - Meetbereiken weerstand: 599,9 Ω ~ 5,999 kΩ ~ 59,99 kΩ
       - Meetbereiken weerstand: 599,9 kΩ ~ 5,999 MΩ ~ 59,99 MΩ
       - Nauwkeurigheid weerstand: ±[1,5 % + 5 digits] ~ ±[1,5 % + 10 digits]
       - Meetbereiken condensator: 59,99 nF ~ 599,9 nF ~ 5,999 μF
       - Meetbereiken condensator: 59,99 μF ~ 599,9 μF ~ 5,999 mF ~ 59,99 mF
       - Nauwkeurigheid condensator: ±[4,0 % + 10 digits] ~ ±[6,0 % + 20 digits]
       - Meetbereiken frequentie: 599,9 Hz ~ 5,999 kHz ~ 59,99 kHz ~ 599,9 kHz ~ 5,999 MHz
       - Nauwkeurigheid frequentie: ±[1,5 % + 10 digits]
       - Achtergrond verlichting: inschakelbaar
       - Modi: automatisch of handmatig 
       - Lage voedingsspanning indicatie: aanwezig
       - Automatische uitschakeling: na ongeveer 15 minuten, niet uitschakelbaar
       - Open klem spanning bij continuïteitsmeting: 2,0 V
       - Open klem spanning bij diode meting: 1,5 V
       - Voeding: 2 x type-AAA 1,5 V
       - Afmetingen: 13,5 cm x 7,4 cm x 2,3 cm
       - Gewicht: 140 g

De elektronica in de Aneng 613


Steeds minder elektronica voor steeds meer functies
Na het los schroeven van vier schroefjes kunt u de twee delen van de behuizing van elkaar scheiden. In het zwarte deel zit alleen het batterijvakje, dat met twee draadjes met de print is verbonden. Zoals uit de onderstaande foto blijkt bevat zo'n moderne multimeter steeds minder componenten. Nog geen twee jaar geleden vulde de print de volledig behuizing van zo'n meter, nu vult de print nog maar de helft van de behuizing.
Wat onmiddellijk opvalt zijn de twee sensoren in het midden van de bovenste rand van de print. Dat zijn ongetwijfeld de sensoren die de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid in de behuizing meten. Om goed te kunnen meten verwachten wij een aantal ventilatiegaatjes in twee tegenover elkaar liggende zijden van de behuizing. Die zijn er niet, maar tóch komen de op het display weergegeven waarden van temperatuur en luchtvochtigheid redelijk overeen met de identieke gegevens op een tegen de kamermuur aangebracht weerstation.
Blijkbaar zijn er twee microcontrollers aanwezig, een voor de multimeter functies en een voor de tijd- en datumfuncties. De aanwezigheid van twee kristallen en twee onder een blob verborgen chip's wijst in deze richting.

Zeer slechte beveiliging!
Interessant is een nadere blik op de ingangskringen. Het zwarte blokje onder de print bevat de drie 4 mm stekkerbussen. Deze zijn rechtstreeks op de print gesoldeerd. Van links naar rechts zijn dat de stroomingang, de common en de ingang voor de overige metingen. Tussen de stroomingang en de common staan een 10 A SMD-zekering en een klein weerstandje in serie. Dat is de stroomsensor weerstand. De stroommeting is dus slechts op een heel primitieve manier beveiligd tegen foutief aansluiten van de meter. Als u per ongeluk de netspanning tussen die twee ingangen aansluit zal uiteraard de zekering springen. Maar het is best mogelijk dat de hitte die op dat moment wordt geproduceerd in die uiterst kleine SMD-zekering een vlamboog doet ontstaan op de printplaat met niet te overziene gevolgen voor de meter en zijn gebruiker/ster. Bovendien wordt zo'n SMD-zekering gegarandeerd tegen doorslag tot een spanning van slechts 125 V!
Ook de ingang waarmee u spanningen meet is maar heel rudimentair beveiligd. Tussen deze ingang en de common staan twee weerstandnetwerken in serie. De ene bestaat uit de serieschakeling van vier identieke 2504 weerstanden, de andere uit de serieschakeling van twee 4993 weerstanden. Als enige beveiliging zien wij het groene onderdeel, ongetwijfeld een PTC-zekering, dat rechtstreeks met de rechter stekkerbus is verbonden. Onder het witte relais merkt u twee transistoren op, die waarschijnlijk ook op de bekende manier bijdragen aan de bescherming van de meter tegen te hoge ingangsspanningen.

Aneng-613-multimeter-05 (© 2024 Jos Verstraten)
De elektronica in de 613 van Aneng. (© 2024 Jos Verstraten)

Het had iets meer mogen kosten....
Het integreren van de 10 A zekering op de print is verdedigbaar uit kostenoverwegingen, maar is uiterst gebruikersonvriendelijk. Als u die per ongeluk opblaast kunt u de meter slopen en met het priegelwerk beginnen van het solderen van zo'n nieuw uiterst klein onderdeeltje op de print. Hoeveel meer had de productie van deze meter gekost als men een SMD-zekeringhoudertje van LittelFuse op de print had gemonteerd?
Hetzelfde geldt voor de weerstandjes aan de andere kant van de print. Dat zijn 2012 typen en die zijn uiteraard heel goedkoop, maar niet erg bestand tegen hoge spanningen. De doorslagspanning ligt tussen 100 V en 200 V, afhankelijk van het fabrikaat. In veel multimeters worden hiervoor uit veiligheidsoverwegingen grote MELF- in plaats van die uiterst kleine chip-weerstanden toegepast.

Het werken met de 613 van Aneng


Het instellen van de datum en de tijd
Druk langer dan drie seconden op de 'MODE' knop. Er gaat een van de datum- en tijd-display's knipperen. Met de 'ADJ' knop kunt u de ingestelde waarde verhogen. Door weer op de 'MODE' te drukken activeert u het instellen van het volgende display. Op deze manier werkt u het hele rijtje display's af, van 12/24 weergave, uren, minuten, jaar, maand tot dag. 

Het instellen van de alarmtijd
Druk even kort op de 'MODE' knop. Het alarm-symbooltje gaat branden en de datum- en tijd uitlezing gaat naar '0:00'. U kunt nu door het weer langer dan drie seconden drukken op de 'MODE' het instellen van de alarmtijd activeren. U stelt uiteraard de tijd weer in door het drukken op de 'ADJ'.

Het alarm in- of uitschakelen
Dat doet u door even te drukken op 'MODE' en nadien 'ADJ'. U ziet dan de letters 'AL' op het scherm verschijnen of verdwijnen.

Omschakelen tussen tijd- en jaar-indicatie
Door kort op de 'ADJ' te drukken wordt de uren- en minuten-indicatie even vervangen door de jaar-indicatie.

Opmerking
Als u de meter uitschakelt door het drukken op de 'OFF' toets blijven de datum-, tijd-, temperatuur- en luchtvochtigheid-display's actief.

Het testen van de 613 van Aneng


De werking van de automatische omschakeling
Omdat een dergelijke meter het meest wordt gebruikt voor het meten van gelijkspanningen testen wij de automatische bereikenomschakeling in deze functie. Wij voeren een gelijkspanning van 5,000 V langzaam op en observeren het moment waarop het display omschakelt naar een hoger bereik. Dat gaat goed, na '5.999 V' schakelt de meter soepel om naar '06.00 V'. In de omgekeerde richting gaat het iets minder goed. Eerst na '05.80 V' schakelt de meter om naar het lagere bereik en wel naar '5.792 V'. 

Inleidende opmerking
In de volgende tabellen worden in de meest linkse kolom waarden vermeld van een spanning, stroom, weerstand of condensator. Deze mag u niet als absoluut nauwkeurig beschouwen en dus niet gebruiken om de nauwkeurigheid van de Aneng 613 te beoordelen. Vandaar het symbooltje '≈' voor deze waarden. Voor het beoordelen van de nauwkeurigheid dienen de rechter kolommen met vergelijkende metingen met onze veel betere laboratorium apparatuur.

Meten van gelijkspanningen
Hierbij gebruiken wij diverse gelijkspanningsbronnen en weerstandsdelers om een bereik van 10 mV tot 1.000 V te bestrijken. Wij zetten onze Fluke 8842A in als referentie. Keurig, de meter blijft bij alle metingen van spanningen waarmee u in de praktijk te maken krijgt onder de gespecificeerde afwijking van ±1,0 %. Het systeem dat automatisch het juiste meetbereik selecteert werkt uitermate snel. 

Aneng-613-multimeter-06 (© 2024 Jos Verstraten)
Nauwkeurigheid bij het meten van gelijkspanningen.
(© 2024 Jos Verstraten)

Meten van gelijkstromen
Wij vormen een serie-kring van een DC-voeding met instelbare stroom, de Aneng 613 en onze referentiemeter ET3255 van EastTester. De meetresultaten zijn weer samengevat in de onderstaande tabel. U zult het ongetwijfeld met ons eens zijn dat hier weinig op aan te merken valt!

Aneng-613-multimeter-07 (© 2024 Jos Verstraten)
De nauwkeurigheid bij het meten van gelijkstromen.
(© 2024 Jos Verstraten)

De burden-spanning bij het meten van gelijkstromen
De burden-spanning is de spanning die over de meter valt als u er een stroom mee meet. Hoe kleiner deze spanning, hoe minder invloed het meten van een stroom heeft op de schakeling waarin u meet. Bij een stroom van 5 A valt er een spanning van 136 mV over de ingangen van de meter. 

Share 

Meten van 50 Hz wisselspanningen
Wij gebruiken onze functiegenerator DG1022 en een variac om 50 Hz sinusspanningen tussen 10 mV en 270 V te genereren. De resultaten van deze test worden in twee tabellen weergegeven. Twee omdat blijkt dat de metingen van wisselspanningen kleiner dan 100 mV nogal grote afwijkingen geven. Eerst bij een ingangsspanning van 40 mV geeft de Aneng 613 een meetresultaat en dat met een nogal grote afwijking. Naarmate de aangeboden spanning stijgt daalt echter wél de indicatie-fout.

Aneng-613-multimeter-08 (© 2024 Jos Verstraten)
De nauwkeurigheid bij het meten van kleine 50 Hz wisselspanningen.
(© 2024 Jos Verstraten)

In de onderstaande tabel zijn de meetresultaten samengevat voor wisselspanningen die groter zijn dan 1 V. U ziet dat de meetfouten dan vrijwel verwaarloosbaar zijn.

Aneng-613-multimeter-09 (© 2024 Jos Verstraten)
De nauwkeurigheid bij het meten van grote 50 Hz wisselspanningen.
(© 2024 Jos Verstraten)

Meten van weerstanden
Voor deze test hebben wij de beschikking over een setje referentie weerstanden met een tolerantie van ±0,01 % plus nog wat minder nauwkeurige exemplaren. Als referentiemeter gebruiken wij uiteraard onze 8842A van Fluke. Deze meter maakt gebruik van een vierdraad kelvin-probe, dat is niet mogelijk met de 613 van Aneng. Bij het meten van zeer lage weerstanden spelen uiteraard de weerstand van de meetsnoeren en de overgangsweerstanden van de contacten in de ingangsbussen een grote rol. Die zijn bij de 613 niet te compenseren. De resultaten zijn weer samengevat in een overzichtelijke tabel.

Aneng-613-multimeter-10 (© 2024 Jos Verstraten)
De nauwkeurigheid bij het meten van weerstanden.
(© 2024 Jos Verstraten)

Meten van condensatoren 
Dank zij een set van vijf nauwkeurige condensatoren met een tolerantie van ±1 % en drie referentie condensatoren met een tolerantie van slechts ±0,05 % kunnen wij de prestaties van de 613 bij het meten van dergelijke onderdelen nauwkeurig in kaart brengen. Boven 1 µF meten wij gewone elco's uit onze voorraad. Als referentiemeter gebruiken wij de ET4401 van East Tester met een nauwkeurigheid van ±0,2 % voor niet-elektrolytische condensatoren.
Zoals te verwachten was meet de 613 bij kleine waarden met een vrij grote fout. Dat is een eigenschap van vrijwel alle meetinstrumenten die condensatoren met slechts twee draden meten in plaats van met een vier-draad kelvin-probe, zoals échte RLC-meters doen.
Heel vreemd is dat het aan ons geleverd exemplaar geen zin heeft om een elco van 10 mF te meten, terwijl dit volgens de specificaties wél zou moeten.

Aneng-613-multimeter-11 (© 2024 Jos Verstraten)
De nauwkeurigheid bij het meten van condensatoren.
(© 2024 Jos Verstraten)

De bandbreedte bij het meten van wisselspanningen
De gespecificeerde bandbreedte van 40 Hz tot 400 Hz is voor een moderne multimeter alles behalve spectaculair. Om dit te testen voeden wij de 613 met een sinussignaal van 1 Veffectief met diverse frequenties. Wij vergelijken uiteraard weer met onze ET3255. De 613 presteert beter dan de specificaties beloven. U kunt vrij nauwkeurig meten tot 2 kHz. 

Aneng-613-multimeter-12 (© 2024 Jos Verstraten)
De bandbreedte bij wisselspanningsmetingen.
(© 2024 Jos Verstraten)

Het meten van frequenties
Zoals bij de meeste digitale multimeters gaat de uitlezing bij het meten van frequenties tot 9999 counts. Bij deze specificatie is niet alleen het bereik interessant, maar ook hoe groot de spanning moet zijn om een stabiele indicatie van de frequentie van het signaal te verkrijgen. Uit de onderstaande tabel blijkt dat u een signaal van ongeveer een halve volt nodig hebt om de frequentie ervan te kunnen meten tussen 10 Hz en 1 MHz. Bij hogere frequenties neemt de gevoeligheid vrij snel af. Opmerkelijk is dat de handleiding een maximaal bereik van 4 MHz specificeert, terwijl ons exemplaar tot 15 MHz meet.

Aneng-613-multimeter-13 (© 2024 Jos Verstraten)
Het bereik bij frequentiemetingen. (© 2024 Jos Verstraten)

Onze mening over de 613 van Aneng


Het allereerste dat opvalt bij het bekijken van de printplaat is dat de fabrikant bijzonder weinig aandacht heeft besteed aan het beveiligen van de meter en de gebruiker tegen foutieve aansluitingen. Wij adviseren dan ook deze multimeter uitsluitend te gebruiken bij metingen aan laagspanningsapparatuur, maar er geen metingen mee te verrichten in netspanningsinstallaties. Een foutje is snel gemaakt en de 613 is niet bestand tegen dergelijke fouten!

Een tweede conclusie is dat een aantal functies ontbreekt, dat tegenwoordig standaard is op multimeters. Gelukkig is er wél een 'HOLD' maar de belangrijke 'REL'-functie ontbreekt. U zult ook tevergeefs zoeken naar de mogelijkheid om de 'MIN' en 'MAX' resultaten van een meetcyclus op het scherm te zien verschijnen.

De meter voldoet bij de meeste metingen aan de opgegeven nauwkeurigheid, maar dat is geen grote verdienste, want heel spectaculair zijn die specificaties niet.

Het enige waarin de 613 zich duidelijk onderscheid van overige multimeters in deze prijsklasse is zijn uitlezing in de landschap-stand en de weergave van de datum, de tijd, de temperatuur en de luchtvochtigheid op zijn scherm. Of dat voor u belangrijk is, is uiteraard een zeer persoonlijke afweging. Bovendien moet u er rekening mee houden dat, vanwege de volledig gesloten behuizing, het lang duurt alvorens de meter zich heeft aangepast aan een andere luchttemperatuur of %RH.

Onze slotconclusie: deze meter laat niet écht een onuitwisbare indruk achter.



(Banggood sponsor advertentie)
Aneng 613 multimeter