Review: UT320A, thermokoppel meter

(gepubliceerd op 27-02-2021)

Een thermokoppel thermometer is een nuttige aanwinst voor ieder hobby-lab. U kunt er de temperatuur van alle componenten mee meten. Wij kochten en bekeken de UT320A van UNI-T met een bereik van -40 °C tot +260 °C.

  

Kennismaking met de UT320A van UNI-T


Ideaal voor de elektronicus
De UT320A is een temperatuurmeter die werkt volgens het thermokoppel principe. Het handige van een thermokoppel temperatuurmeter is dat het eigenlijke meetpunt heel erg klein is, namelijk de las tussen twee draadjes getrokken uit diverse metaallegeringen. U kunt met dit kleine gevoelige puntje dus bijvoorbeeld de temperatuur van een transistor meten, zonder dat de thermische massa van de meetprobe de temperatuur van het onderdeel beïnvloedt. Elders op dit blog is een achtergrondverhaal gepubliceerd over de werking van thermokoppels, zie 'Componenten: thermokoppels'.

Even een verduidelijking van het meetbereik
In de meeste advertenties wordt een meetbereik gespecificeerd van -50 °C tot +1.300 °C. Waarom schrijven wij dan van -40 °C tot +260 °C? Omdat het bereik van een dergelijke meter niet afhangt van het bereik dat de meter kan meten, maar van het bereik dat het meegeleverde thermokoppel kan verwerken. Omdat het bij de UT320A geleverde thermokoppel maar kan meten tussen de twee laatstgenoemde temperaturen vinden wij dat ook het bereik van dit pakket. Wilt u hogere temperaturen meten dan kan dat met de UT320A, maar dan moet u een ander thermokoppel kopen dat deze hogere temperatuur kan verdagen.


Prijs en pakketomvang

De UT320A wordt geleverd voor een prijs van $ 9.00 (Alibaba) tot € 22,95 (Soldeershop). Wij bestelden ons exemplaar voor € 18,39 bij Grandado die de bestelling doorstuurt naar een Chinese leverancier, waardoor de levertijd niet bepaald kort te noemen is.
De thermometer wordt geleverd in een mooi kartonnen doosje. Dit bevat de thermometer, een type-K thermokoppel en een korte, maar duidelijke Engelstalige handleiding. Hoewel op sommige verkoopsites de indruk wordt gewekt dat de drie noodzakelijke type AAA batterijtjes worden meegeleverd, is dat niet het geval.

UT320A-thermokoppel-meter-01 (© 2021 Jos Verstraten)
De levering van de UT320A. (© 2021 Jos Verstraten)

De UT320A thermokoppel thermometer
De meter zélf zit in een stevige kunststof behuizing van 120 mm bij 53 mm bij 28 mm en weegt 116 gram, inclusief de drie batterijen. Het monochrome LCD-display meet 32 mm bij 35 mm, de cijferhoogte bedraagt 17 mm. Jammer is dat de meter geen opklapbare rugsteun heeft. Nu kunt u de meter uitsluitend plat op de tafel leggen hetgeen de afleesbaarheid niet ten goede komt.

UT320A-thermokoppel-meter-02 (© 2021 Jos Verstraten)
De vier aanzichten van de UT320A. (© 2021 Jos Verstraten)

De technische gegevens van de UT320A
Volgens de fabrikant voldoet deze temperatuurmeter aan de volgende specificaties:
       - Meetbereik: -50 °C tot +1.300 °C
       - Resolutie: 0,1 °C
       - Nauwkeurigheid -50 °C tot 0 °C: ±1,8 °C
       - Nauwkeurigheid 0 °C tot +1.000 °C: ±[0,5 % + 1 °C]
       - Nauwkeurigheid +1.000 °C tot +1.300 °C: ±[0,8 % + 1 °C]
       - Sampling: vier metingen per seconde
       - Bruikbare thermokoppels: type-K, type-J
       - Leverbare thermokoppels: UT-T01, UT-T03, UT-T04, UT-T05, UT-T06, UT-T07
       - Meegeleverd thermokoppel: UT-T01
       - Voeding: 3 x 1,5 V type AAA batterij
Let hierbij op het feit dat de UT320A weliswaar tot +1.300 °C kan meten, maar dat het praktisch bruikbare temperatuurbereik volledig afhankelijk is van het toegepaste thermokoppel!

UT320A-thermokoppel-meter-06 (© 2021 Jos Verstraten)
Andere bruikbare thermokoppels uit de UT-T0x serie. (© 2021 Jos Verstraten)

Het thermokoppel UT-T01: -40 °C tot +260 °C
Met het meegeleverde type-K thermokoppel UT-T01 kunt u slechts tot +260 °C meten. Dat is uiteraard meer dan genoeg voor het gebruik in het elektronica-lab.
Volgens de handleiding is dit thermokoppel uitsluitend geschikt voor het meten aan vaste voorwerpen en niet voor meten in vloeistoffen. Wij kunnen echter niet ontdekken waarom dit zo zou zijn. Vergeleken met andere thermokoppels die wij in huis hebben en die wél geschikt zijn voor het meten in vloeistoffen zien wij geen verschil in uitvoering van de punt van het thermokoppel.
De draad van het thermokoppel is 95 cm lang en is slechts 1,0 mm dik. Als connector wordt de bekende TE1260 mini thermokoppelstekker toegepast die een smalle en een brede pen heeft. Op die manier kunt u het thermokoppel nooit verkeerd aan de meter aansluiten.
Wat heel goed is aan dit thermokoppel is de uiterst fijne en kleine las, slechts 1 mm in diameter, zie de inset in de onderstaande foto. Met zo'n puntje kunt u zelfs de temperatuur van een SMD-onderdeel meten. Wél uiteraard bij iedere meting een heel klein beetje warmtegeleidende pasta gebruiken!
Wat betreft de nauwkeurigheid van de UT-T01 spreekt UNI-T zichzelf tegen. In de handleiding van de UT320A wordt een nauwkeurigheid van ±2,0 °C vermeld. Op de site van de fabrikant wordt echter een nauwkeurigheid van ±0,75 % vermeld.

UT320A-thermokoppel-meter-03 (© 2021 Jos Verstraten)
Het meegeleverde thermokoppel UT-T01. (© 2021 Jos Verstraten)

De elektronica in de UT320A
Na het verwijderen van vier schroefjes kunt u de behuizing openen en krijgt u een idee van de interne elektronica. Zoals uit de onderstaande foto blijkt ziet die er heel netjes uit. Op het onderste deel van de print ziet u de twee grote rechthoekige pad's waarmee via de contacten van de batterijhouder de voedingsspanning wordt aangevoerd. In het zwarte deel van de behuizing zit een klein printje loodrecht op de hoofdprint. Hierop zijn de connector voor het thermokoppel en een NTC-weerstand gemonteerd. Deze laatste wordt waarschijnlijk gebruikt voor het meten van de eigen temperatuur van de connector, zodat de processor de koude-las compensatie kan berekenen. Beide printen zijn met stevige soldeerverbindingen met elkaar verbonden.

UT320A-thermokoppel-meter-04 (© 2021 Jos Verstraten)
Het interne van de UT320A. (© 2021 Jos Verstraten)


Het werken met de UT320A


Het display
In de onderstaande figuur is weergegeven welke meldingen op het display verschijnen in de diverse meet-modi. Uit deze foto volgt meteen wat u allemaal met de UT320A kunt instellen. Het pictogram van de batterij status verschijnt alleen op het display als u de batterijen moet vervangen.

UT320A-thermokoppel-meter-05 (© 2021 Jos Verstraten)
De indicaties op het display. (© 2021 Jos Verstraten)

De functie van de vier drukknoppen
  • Links boven, AAN/UIT
    Een korte druk op deze knop schakelt de meter in of uit. In het display verschijnt het pictogram voor het automatisch uitschakelen. Na een paar minuten schakelt het apparaat zichzelf uit. Wilt u dat niet, dan moet u deze drukknop langer indrukken. Het genoemde pictogram verdwijnt dan van het display.
  • Rechts boven: °C/°F
    De selectie van de meeteenheid, graden celsius of graden fahrenheit.
  • Links onder: MODE
    Door diverse keren kort op deze knop te drukken doorloopt de meter zijn vier meetmodi. Na één keer drukken geeft de UT320A de maximaal gemeten waarde weer in de meetcyclus. Na de tweede druk verschijnt de minimaal gemeten waarde in beeld. Na de derde keer drukken berekent de meter de gemiddelde waarde van alle metingen in de meetcyclus. Nog een keer drukken en het apparaat registreert weer de actuele temperatuur van de thermokoppel las. Als u langer op deze knop drukt schakelt de thermometer om tussen type-K en type-J thermokoppel.
  • Rechts onder: HOLD/BL
    Na een korte druk op deze knop wordt de actuele temperatuur op het display bevroren (DATA HOLD), een tweede korte druk leest weer de actuele temperatuur uit. Langer drukken op deze knop schakelt de display verlichting in of uit. Dit werkt heel mooi, het gehele display krijgt een egale achtergrondverlichting die niet fel is, maar precies goed genoeg om het display zelfs in absolute duisternis goed af te kunnen lezen.
De UT320A in de praktijk
Deze thermokoppel meter ligt lekker in de hand en is heel gemakkelijk te bedienen. Wél moet u er rekening mee houden dat het een paar minuten duurt na inschakelen van de meter, of na inpluggen van het thermokoppel, alvorens de uitlezing stabiel is. Dit heeft te maken met de koude-las compensatie die blijkbaar een bepaalde inregeltijd heeft.

Share

Helaas geen test van de nauwkeurigheid

Helaas kunnen wij de nauwkeurigheid van de UT320A niet testen. Wij hebben geen referentiemeter die minstens een factor tien nauwkeuriger is dan deze meter. Het enige dat wij kunnen doen is een fles gedestilleerd water kopen, de inhoud eerst afkoelen tot er ijs in rond drijft en nadien opwarmen tot het kookt. Zoals bekend zijn dat de twee ijkpunten van de celsius-schaal. Wij laten de invloed van de luchtdruk maar even buiten beschouwing, want deze is op dit niveau van nauwkeurigheid onbelangrijk. Bij deze twee ijkpunten geeft ons exemplaar van de UT320A de onderstaande resultaten:
       - Bevriezend water: +1,3 °C
       - Kokend water: +99,6 °C
Als u bedenkt dat u te maken hebt met twee nauwkeurigheden, namelijk deze van de meter én deze van het thermokoppel, dan zijn deze resultaten bevredigend te noemen.


(Banggood sponsor advertentie)
FY2300, 6 MHz dual functie generator