Review: UTP05, netwerkkabel analyser

(gepubliceerd op 17-04-2017)

In ieder kantoorgebouw is een Ethernet-netwerk aanwezig. Dergelijke kabels zijn immers onmisbaar bij het opbouwen van zo'n Ethernet-netwerk. Voor het testen van deze bedrading heeft Peak Electronic Design een handig apparaatje op de markt gebracht: de UTP05.

Kennismaking met de UTP05


De UTP05 test uw netwerkkabels op een intelligente manier
De UTP05 test achtaderige netwerkkabels die voorzien zijn van standaard RJ45 connectoren. U plugt de ene RJ45 connector van de kabel in het meetapparaat en de tweede in de meegeleverde terminator. Na een druk op de knop 'on-test' wordt de volledige kabel op kortsluitingen, onderbrekingen en foutieve aansluitingen getest. Dit geldt zowel voor 'PC-HUB' (straight through) als voor 'PC-PC' (cross-over) kabels. U ziet direct op het scherm met welk type kabel u te maken hebt.

UTP05_01 © Peak Electronic Design
De UTP05 van Peak Electronic Design. (© Peak Electronic Design)

Wat test de UTP05?
Het apparaatje test zogenaamde Cat5, Cat5e en Cat6 kabels, die worden gebruikt bij 10 Base-T en 100 Base-T netwerken die werken met snelheden van 10 Mb/s tot 1.000 Mb/s. Deze kabels zijn samengesteld volgens het UTP-principe, afkorting van 'Unshielded Twisted Pair'. De acht aders zijn samengesteld uit vier twisted pairs. Er bestaan twee uitvoeringen van Cat-kabels, die beide door de UTP05 worden herkend en getest.

Straight through of patch-kabel
De eerste kabel, 'straight through' of 'patch' genoemd, verbindt de acht pennen van de ene connector met de gelijknamige pennen van de tweede connector. Dergelijke kabels worden gebruikt voor het verbinden van een PC of een netwerkprinter met een hub of voor het doorkoppelen van hub's naar een server of internet.

UTP05_02  © Peak Electronic Design
Toepassing van patch-kabels. (© Peak Electronic Design)

Crossover-kabel
De tweede kabel, 'crossover' genoemd, koppelt vier pennen van de connectoren kruiselings, namelijk 1 - 3, 2 - 6, 3 - 1 en 6 - 2. Dergelijke kabels worden gebruikt voor het rechtstreeks verbinden van twee PC's zonder tussenschakeling van een hub.

UTP05_03 © Peak Electronic Design
Toepassing van crossover-kabels. (© Peak Electronic Design)

Aansluiten van de UPT05


Testen van een losse kabel met twee RJ45 connectoren
Als u een losse kabel wilt testen, dan sluit u de ene RJ45 connector aan op de UTP05 en de andere RJ45 connector op de bij het testertje geleverde terminator.

UTP05_04 © Peak Electronic Design
Het testen van losse UTP-kabels. (© Peak Electronic Design)

Testen van netwerkbekabeling in gebouwen met UTP-wandcontactdozen
In de meeste gebouwen treft u in iedere kamer een wandcontactdoos aan met een UTP-connector. Deze zijn aangesloten aan de interne netwerkbekabeling en deze kabels gaan meestal naar een patch-paneel in de serverruimte. De UTP05 wordt standaard geleverd met twee kleine patch-kabeltjes. Met de ene sluit u de te testen UTP-wandcontactdoos aan op de UTP05, met de tweede sluit u de terminator aan op het patch-paneel. De UTP05 is in staat UTP-kabels te testen tot een lengte van maximaal 150 meter.

UTP05_05 © Peak Electronic Design
Het testen van UTP-bekabeling in gebouwen. (© Peak Electronic Design)

Attentie
De UTP05 kan alleen goed werken, als de te testen kabel volledig vrij is van actieve componenten zoals PC's, hubs en routers. De aders van de kabel moeten bovendien spanningsvrij zijn. De UTP05 heeft ingebouwde beveiligingen, die het apparaat beschermen tegen aderspanningen van maximaal ±15 V (gedurende 60 seconden) of ±80 V (gedurende 15 seconden).

Testen met de UTP05


Stap 1: aansluiten
Sluit het apparaat en de terminator op de beschreven manier aan op een UTP-kabel of -bedrading.

Stap 2: kabel analyseren
Druk op de 'on-test' knop van uw UTP05. Het apparaat analyseert nu de kabel. Na een paar seconden verschijnen de meetresultaten op het display.

Share

Stap 3: door de gegevens  scrollen
Door op de knop 'scroll-off' te drukken verschijnen de schermen met meetresultaten een na een op het display. In het eerste scherm wordt het soort kabel geïdentificeerd, nadien volgen de aansluitdetails.

UTP05_06 © Peak Electronic Design
Het display bij het testen van een goede kabel. (© Peak Electronic Design)
Stap 4: defecte kabels detecteren
Als de UTP05 een defecte kabel detecteert wordt dit aangegeven op het display. Via de knop 'scroll-off' kunt u schermen oproepen waarop het soort defect wordt aangegeven: een open ader wordt aangegeven door een knipperend display, verkeerd verbonden aders idem. Ook kortsluitingen tussen twee aders worden op het display weergegeven. Bij zwaar beschadigde kabels wordt aangegeven welke aders nog wél zijn doorverbonden. Als de kabel zo zwaar is beschadigd dat géén analyse mogelijk is, wordt dit aangegeven met de tekst 'Terminator not detected'.

UTP05_07 © Peak Electronic Design
Het display bij het testen van een defecte kabel. (© Peak Electronic Design)
Kleurencodering weergegeven
Uw UTP05 kunt u ook gebruiken om even snel de gestandaardiseerde kleurencodering van de acht aders op te roepen. U moet hiervoor op de knop 'on-test' drukken zonder aangesloten kabel.

Werken met intelligente terminators


Ideaal voor het testen in grote netwerken
Als het goed is, heeft iedere UTP-wandcontactdoos een unieke identificatiecode, die u ook terugvindt in het patch-paneel bij de server. Als dat niet het geval is wordt het een hele klus om een compleet netwerk door te meten. Dank zij de 'intelligente terminators' die u extra kunt aanschaffen wordt deze klus echter nogal vereenvoudigd. Deze genummerde terminators bevatten een brokje elektronica, waardoor de UTP05 kan analyseren welke 'intelligente terminator' op welke UTP-contactdoos is aangesloten. Stel dat u in een kamer drie UTP-wandcontactdozen aantreft en u moet onderzoeken waar deze op het patch-paneel terug te vinden zijn. U sluit dan op deze drie wandcontactdozen drie 'intelligente terminators' aan met bijvoorbeeld de nummers 22, 23 en 24. Vervolgens gaat u naar de serverruimte en plugt uw UTP05 achtereenvolgens  in alle connectoren op dit paneel. U ziet nu onmiddellijk op het display welke connector met een van de UTP-wandcontactdozen, voorzien van 'intelligente terminators' is verbonden.

UTP05_08 © Peak Electronic Design
Het werken met de 'intelligente terminators'. (© Peak Electronic Design)
Los of per set van acht
De 'intelligente terminators' zijn beschikbaar met codes van 01 tot en met 24. U kunt deze los bestellen of per set van acht.

Overige add-ons


RJ45 Breakout Adapter
Met dit los te bestellen hulpstuk kunt u netwerkkabels, die niet voorzien zijn van een connector, tóch op een eenvoudige manier op uw UTP05 aansluiten.


RJ11 to RJ45 Adapter Pair
Met deze twee hulpstukken kunt u acht- tot vieraderige RJ11 kabels testen met uw UTP05. U sluit de te testen kabel aan tussen de twee RJ11-connectoren op de hulpstukken en sluit de RJ45 connectoren door middel van de twee patch-kabels aan op uw UTP05 en terminator. In het display ziet u hoe de aders aan de twee RJ11 connectoren zijn aangesloten.

UTP05_09 © Peak Electronic Design
De 'RJ45 Breakout Adapter' en het 'RJ11 to RJ45 Adapter Pair'. (© Peak Electronic Design)

Specificaties van de UTP05


De UTP05 wordt gevoed uit een 12 V batterij, type GP23 of MN21. De behuizing is gemaakt van rode kunststof en heeft als afmetingen 103 mm x 72 mm x 20 mm. Het apparaat wordt geleverd in een stevige kunststof draagkoffer met twee terminators en twee kleine patch-kabels. In onderstaande tabel zijn alle elektrische specificaties samengevat.

GrootheidMinimumTypischMaximumEenheid
Netwerkkabel typeCat5, 5e, 6
Connector typeRJ45, 8-pens
Kabellengte150m
Testspanning-5+5V
Teststroom-2,5+2,5mA
Maximale aderspanning, 60 s-15+15V
Maximale aderspanning, 15 s-80+80V
Voedingsspanning7,013,0V
Bedrijfstemperatuur1050°C(Amazon sponsor advertentie)
Koop uw halfgeleider tester bij Amazon