Review: FT-96, LED foto-lamp

(gepubliceerd op 18-12-2018)

Als u zich bezig houdt met table-top of macro fotografie weet u hoe belangrijk goed licht is. Vroeger kostte dat een heleboel geld en stroom, nu koopt u drie goedkope LED-lampen met nog goedkopere kleine statiefjes. Wij bekeken de TF-96 LED foto-lamp van Ulanzi.


Kennismaking met de Ulanzi FT-96 LED foto-lamp


Wat u krijgt voor uw geld
Deze LED-lamp wordt door vrijwel alle bekende Chinese postorder bedrijven aangeboden voor een prijs vanaf € 13,50. Let echter op! Bij sommige aanbiedingen is een oplaadbare accu inbegrepen, andere aanbieders leveren noch accu, noch batterijen. De lamp wordt geleverd in een stevige kartonnen doos die de manier waarop Chinese pakketten worden verstuurd gemakkelijk overleeft. In de doos zit de lamp plus twee transparante dekseltjes. Het ene is volledig transparant, het andere is geel. Het ene sluit de voorzijde met de LED's af, het andere de achterzijde met de batterijen of accu. Door deze twee dekseltjes van plaats te verwisselen kunt u de kleurtemperatuur van het licht aanpassen. Beide dekseltjes moet u niet vastschroeven, maar hechten zich magnetisch aan de behuizing. Zeer handig en goed bedacht! Daarnaast wordt nog een klein zwart stoffen zakje geleverd waarin u de lamp kunt transporteren.
FT-96-LED-video-light-01 (2018 Jos Verstraten)
De inhoud van de verpakking. (2018 Jos Verstraten)
De voor- en achterzijde van de lamp
In onderstaande afbeelding hebben wij de voor- en achterzijde van de FT-96 lamp samen tot één foto gemonteerd. U ziet duidelijk de twee transparante dekseltjes die de voor- en achterzijde afschermen en die u dank zij de magneetjes in vijf seconden hebt verwisseld. Bovenaan zit een tuimelschakelaar, waarmee u de lamp in- en uitschakelt. Aan de zijkant zit een draaischijfje waarmee u de intensiteit van de LED's kunt regelen. Niet zichtbaar is een micro-USB aansluiting aan de onderzijde, waarmee u de eventueel aanwezige accu kunt opladen uit een 5 V USB-voeding of de lamp kunt voeden. Een laadkabel wordt echter niet meegeleverd in de allergoedkoopste uitvoering van de lamp.

FT-96-LED-video-light-02 (2018 Jos Verstraten)
De voor- en de achterzijde van de FT-96 lamp. (2018 Jos Verstraten)
De voeding van de FT-96 lamp
U kunt de lamp op drie verschillende manieren voeden:
  • Uit vier 1,5 V type AA cellen. Als u hiervoor oplaadbare types gebruikt is dit zonder meer de goedkoopste oplossing. Let er echter op dat u deze cellen niet via de micro-USB connector kunt opladen! Let er bovendien op dat u de vier cellen in dezelfde richting in het batterijvak moet plaatsen en niet om-en-om, zoals gebruikelijk.
  • Via de al dan niet meegeleverde BP-4L oplaadbare accu. Deze levert 3,7 V en heeft een capaciteit van 2.500 mAh. In het batterijvak zijn twee metalen strips aanwezig die contact maken met de accu als u deze in het vak klemt. De BP-4L is een goed verkrijgbare lithium-polymeer accu die onder andere ook wordt toegepast in sommige smartphones van Nokia. Voor deze accu betaalt u (in China) ongeveer € 4,50.
  • Via een 5 V USB-voeding met een kabel met micro-USB connector. Deze voeding moet echter wél in staat zijn 2,5 A stroom te leveren.
FT-96-LED-video-light-03 (2018 Jos Verstraten)
Het batterijvak met vier 1,5 V cellen of één BP-4L accu. (2018 Jos Verstraten)
De specificaties van de Ulanzi FT-96 foto-lamp
       - Aantal LED's: 96
       - Maximaal vermogen: 9 W
       - Voedingsspanning: 3,7 Vdc ~ 6,0 Vdc
       - Kleurtemperatuur zonder filter: 5.500 K (standaard daglicht)
       - Kleurtemperatuur mét filter: 3.200 K (halogeenlamp)
       - Lichtflux: 860 lm
       - Uitstralingshoek: 120°
       - Bevestiging: flitsschoen en 1/4 inch schroefdraad
       - Afmetingen: 105 mm x x 70 mm x 37 mm (zonder flitsschoen)
       - Gewicht: 142 g (zonder batterijen of accu)

Share

Het interne van de FT-96 LED foto-lamp
Uiteraard zijn wij, elektronici, altijd ape-nieuwsgierig naar het interne van een apparaat. Gelukkig kunt u de FT-96 gemakkelijk open schroeven, waarna het onderstaand plaatje ontstaat. U ziet dat de vier 1,5 V cellen in serie zijn bedraad, waaruit de maximale voedingsspanning van 6 V valt te verklaren. Naast het batterijcompartiment zit een heel klein printje met een draaipotentiometer, een micro-USB connector en de twee contacten die voor de verbinding met de accu zorgen. De constructie oogt zeer degelijk, de aan/uit-schakelaar is van een goede kwaliteit.

FT-96-LED-video-light-04 (2018 Jos Verstraten)
De open geschroefde FT-96 foto-lamp. (2018 Jos Verstraten)
De elektronica in de FT-96
Ook het printje is op een eenvoudige manier uit de behuizing te verwijderen (dat hebben wij vaak heel anders meegemaakt!). Het printje bevat een 555 timer en een tweede chip die bij verder onderzoek een TC4953 dual P-kanaals MOSFET blijkt te zijn. Deze twee MOSFET's zijn parallel geschakeld en hebben een inwendige weerstand van maximaal slechts 53 mΩ per stuk. Zij kunnen ieder 4,9 A stroom verwerken bij een maximale sperspanning van 30 V. Een elektronisch onderdeel dat dus voor deze toepassing zwaar overgedimensioneerd is, hetgeen de lange termijn betrouwbaarheid ongetwijfeld ten goede komt.
FT-96-LED-video-light-05 (2018 Jos Verstraten)
De kleine print in de FT-96. (2018 Jos Verstraten)

De FT-96 LED foto-lamp in de praktijk


Voeding en opgenomen vermogen
Wij hebben de FT-96 gevoed uit een gestabiliseerde voeding van 6,0 V. De lamp trok maximaal een stroom van 2,36 A uit deze spanning, hetgeen dus overeen komt met een opgenomen vermogen van 14,16 W. Dat is heel wat meer dan de gespecificeerde 9 W.

De werking van de intensiteitsregeling
Met de potentiometer op het printje kunt u de intensiteit regelen. Op dit printje zit een 555 timer-IC en het ligt dus voor de hand om aan te nemen dat deze schakeling werkt volgens het principe van de pulsbreedte modulatie. In onderstaande foto hebben wij de spanning die aan de LED's wordt aangeboden in beeld gebracht. Deze spanning wordt geschakeld met een frequentie van ongeveer 65 kHz. Helaas werkt deze intensiteitsregeling niet naar volle tevredenheid, het signaal ziet er ook niet écht lekker uit. De intensiteit van de LED's kan namelijk maar deels worden verlaagd. Op een bepaald moment gaan de LED's opeens helemaal uit. Het toegepast principe van pulsbreedte modulatie zou, indien het goed was uitgevoerd, een volledige en vloeiende regeling van de intensiteit van de LED's mogelijk moeten maken.

FT-96-LED-video-light-06 (2018 Jos Verstraten)
De pulsbreedte gemoduleerde spanning over de LED's. (2018 Jos Verstraten)
De toepassing van de FT-96
Met de flitsschoen kunt u deze LED-lamp rechtstreeks op een foto- of videocamera bevestigen. Dankzij het gat met 1/4 inch schroefdraad kunt u de FT-96 snel op een standaard foto-statiefje vast schroeven. Zo'n klein statiefje is al te koop voor € 7,50. U hebt dus al een mooie stabiele lamp voor table-top fotografie voor iets meer dan twintig euro. Met drie van dergelijke lampjes kunt u uw objecten mooi schaduwloos uitlichten. Dank zij de intensiteitsregeling, hoe beperkt deze ook is, kunt u tóch mooie zachte schaduweffecten aanbrengen in uw opnames door een van de LED-lampen iets minder fel te laten schijnen.

FT-96-LED-video-light-07 (2018 Jos Verstraten)
De FT-96 op een statief of rechtstreeks op de camera. (2018 Jos Verstraten)

Ons oordeel over de FT-96 van Ulanzi


Wij hebben drie van deze LED-lampen met statiefjes gekocht om de artikelen op dit blog te voorzien van goed uitgelichte foto's van de besproken elektronische apparaten en van hun printen. Een mooi voorbeeld van wat ook voor u een leuke hobby kan worden: table-top fotografie.


Wij voeden de drie lampen met goedkope oplaadbare 1,5 V cellen type 'LADDA 1000' van IKEA. Ondanks de niet goed werkende intensiteitsregeling van de FT-96 zijn wij goed te spreken over deze LED-lampen. Zij bieden een uiterst goedkope en snel te installeren oplossing voor het perfect uitlichten van kleine objecten. Ook de mogelijkheid van het snel wisselen van de kleurfilters werkt in de praktijk uiterst aangenaam. U kunt snel experimenteren met de invloed van het aanbrengen van een geel kleurfilter op een of meerdere van deze lampen.(Banggood sponsor advertentie)
Ulanzi 96-LED Video-Light