Kemo: M172N, USB-lader uit fietsdynamo

(gepubliceerd op 16-08-2017)

Als u fietst gebruikt u waarschijnlijk uit +5 V gevoede apparatuur. Die kunt u laden vanuit uw fietsdynamo met de Kemo M172N. Ook met de moderne elektrische fietsen weet deze module raad. Op de M172N zit bovendien een omschakelaar, waarmee u kunt omschakelen tussen laden van uw USB-apparaat of fietsverlichting.

Kennismaking met de M172N module


5 V gelijkspanning uit uw fietsdynamo
Met de M172N module van Kemo Electronic kunt u een stabiele 5 V laadspanning afleiden uit de sterk wisselende wisselspanning van uw fietsdynamo. U kunt zowel gebruik maken van naafdynamo's als van banddynamo's. U kunt de module op de stuurstang bevestigen en met drie draadjes aansluiten op de dynamo en de fietsverlichting. Door middel van een schakelaar op de bovenzijde van de module kunt u omschakelen tussen 5 V USB laden en fietsverlichting. De M172N heeft aan de onderzijde een USB-A connector. Een verloopkabeltje van USB-A naar micro-USB wordt meegeleverd.

M172N_USB_lader_uit_fietsdynamo_01 (© Kemo Electronic)
De M172N module van Kemo Electronic. (© Kemo Electronic)
Ook geschikt voor elektrische fietsen
Een uniek voordeel van de M172N is dat de ingangsspanning mag stijgen tot 70 V, zonder dat de module defect raakt. U kunt deze module dus zonder problemen gebruiken op alle elektrische fietsen die werken op een accuspanning van 24 Vdc tot 36 Vdc.

Afmetingen van de M172N
In onderstaande figuur zijn de afmetingen van de module M172N samengevat.

M172N_USB_lader_uit_fietsdynamo_02 (© Kemo Electronic)
De afmetingen van de M172N. (© Kemo Electronic)

De montage van de M172N


Drie draadjes aan de module aansluiten
U hebt drie soepele verschillend gekleurde draadjes nodig om de module met uw fiets te verbinden. Schroef de vier schroeven in de bodem los, u ziet nu naast de USB-aansluiting een driepolige kroonsteen. Voer de drie draadjes door de drie kleine gaatjes naast de USB-connector. Bevestig de drie draadjes in het kroonsteentje, noteer welke kleur waar zit en schroef de module weer goed dicht.

M172N_USB_lader_uit_fietsdynamo_03 (© 2017 Jos Verstraten)
Drie draadjes op de module aansluiten. (© 2017 Jos Verstraten)
Bevestigen aan uw stuurstang
De M172B is aan de achterzijde voorzien van een klein montagejuk, waarmee u de module aan de stuurstang van uw fiets kunt bevestigen. Daarvoor kunt u het best een tie-wrap gebruiken, die u door de twee gleuven in de achterzijde van de module voert. Nadien trekt u de tie-wrap zo stevig aan, dat het juk zich klem zet tegen de stuurstang. Let er op dat u de module met de schakelaar naar boven bevestigt.

M172N_USB_lader_uit_fietsdynamo_04 (© Kemo Electronic)
Het monteren van de M172N op de stuurstang. (© Kemo Electronic)
Aansluiten van de drie draadjes op uw fiets
De rode draad (middelste kroonsteentje) moet u verbinden met de 'hete' klem van de dynamo. De blauwe draad (linker kroonsteentje) voedt de lampjes van uw fiets. De zwarte draad (rechter kroonsteentje) gaat naar het chassis van uw fiets. Zorg ervoor dat de tweede aansluiting van uw lampen en uw dynamo ook met het chassis van uw fiets zijn verbonden. Soms gebeurt dat vanzelf bij de montage van het onderdeel, soms moet u de chassisbedrading extra aanleggen.

M172N_USB_lader_uit_fietsdynamo_05 (© Kemo Electronic)
Het aansluiten van de draadjes op uw fiets. (© Kemo Electronic)


Share

Aansluiten van uw USB-apparaat op de M172N
Tot slot kunt u de meegeleverde USB-kabel gebruiken om de M172N te verbinden met de micro-USB voedingsconnector van uw apparaat.
Belangrijke opmerking: als het aangesloten apparaat een metalen behuizing heeft, dan mag deze behuizing geen contact maken met het frame van uw fiets. In sommige gevallen zou dit namelijk een kortsluiting kunnen veroorzaken. 
Als u overdag fietst zet u de schakelaar op 'USB'. De module zal dan de accu van uw apparaat opladen. Ter controle hiervan is een LED ingebouwd die gaat branden als de M172N laadstroom levert. Als het donker is en u de fietsverlichting moet gebruiken, zet u de schakelaar op 'LIGHT'. De verlichting ontvangt dan spanning van de dynamo en uit de USB-connector komt geen laadstroom.

Gebruik van een accu-pack
Bij lange fietstochten zal uw apparaat opgeladen zijn voordat u op uw bestemming bent. Zonde van de verloren energie! U kunt de module zonder problemen combineren met een 5 V accu-pack. Die zijn tegenwoordig erg goedkoop en u kunt er alle energie die de module tijdens de rit levert in opslaan.

M172N_USB_lader_uit_fietsdynamo_06 (© Kemo Electronic)
Het tussenschakelen van een accu-pack voor het opslaan van alle laadenergie tijdens lange ritten.
(© Kemo Electronic)

Technische gegevens M172N

  • Functie: laden van de 5 V accu's van draagbare USB-apparatuur uit 6 V fietsdynamo of 24/36 V accu van uw elektrische fiets
  • Werkingsprincipe: gelijkrichter en low drop spanningsstabilisator
  • Ingangsspanning: 6 Vac van standaard fietsdynamo of accuspanning van elektrische fiets, max. 70 Vdc
  • Uitgangsspanning: 5,1 Vdc - 5,3 Vdc gestabiliseerd
  • Uitgangsstroom: 800 mA max.
  • Indicator: rode LED brandt als de dynamo spanning aan de module levert en schakelaar in stand USB staat
  • Aansluiting: ongeveer 60 cm lange USB-kabel met micro-USB en USB-A connectoren
  • Afmetingen: 70 mm x 62 mm x 42 mm (zonder schakelaar)
  • EAN-code: 4024028031774


(Amazon sponsor advertentie)
Koop uw KEMO-modules bij Amazon