Hobby-lab: kopen in China

(eerste versie 09-07-2018, tweede versie 05-05-2023)

Is elektronica kopen in China nog steeds veel goedkoper dan kopen in Europa? Komen de pakketten aan? Wat is de levertermijn? Wat gebeurt er als een pakket niet aankomt? Wij vergelijken wat prijzen en bespreken de pro's en con's na vijf jaar praktijkervaring.

Actualisering van een oud artikel


Toen wij in juli 2018 de eerste versie van dit artikel publiceerden zag de wereld er iets anders uit dan nu. Chinese postorderbedrijven verstuurden pakketten naar Europa zonder BTW en invoerrechten te verrekenen. Het was de taak van de plaatselijke douane en belastingen om deze kosten te innen. Er werden echter zoveel pakketten uit China aangeboden dat dit onbegonnen werk was. Daarom werden pakketten met een waarde van minder dan € 22,00 zonder meer doorgestuurd naar de klant. Voor duurdere pakketten was het een kwestie van pech als deze door de douane werden gecontroleerd en belast. Chinese bestellingen werden daardoor aanmerkelijk goedkoper uitgeleverd dan identieke bestellingen die u bij een Europees bedrijf plaatste.
De conclusie van ons artikel was dan ook dat u elektronische onderdelen en apparatuur veel en veel goedkoper in China kon kopen dan in Nederland.

Import One Stop Shop (IOSS)
Om een einde te maken aan deze oneerlijke concurrentie werden afspraken gemaakt tussen de EU en China met als gevolg dat Chinese bedrijven nu de BTW aan de klant kunnen verrekenen en deze bedragen afrekenen met de lokale autoriteiten in het land van de klant. 
Een Chinees bedrijf moet zich echter eerst aansluiten bij de IOSS om voor deze regeling in aanmerking te komen. Hoe merkt u als klant of dat het geval is? Als het Chinees bedrijf bij uw bestelling de BTW afzonderlijk vermeldt kunt u er vrijwel zeker van zijn dat dat bedrijf bij de IOSS is aangesloten en dat het pakket zonder extra kosten bij u wordt afgeleverd.

Bestelling met een waarde van meer dan € 150,00
Als uw bestelling een hogere waarde vertegenwoordigt dan 150 euro moet u echter nog steeds invoerrechten betalen. Die invoerrechten zijn een percentage van de waarde van uw bestelling en dat percentage is afhankelijk van het soort product. Alle producten hebben een zogenaamde TARIC-code en het is deze code die het percentage bepaalt. Voor elektronica producten geldt een percentage tussen 0,0% en 4,2%, afhankelijk van welke TARIC-code het product heeft. Wél is het zo dat de meeste elektronica producten uit de hobbysfeer zoals meetapparatuur en componenten zijn vrijgesteld van het betalen van invoerrechten.

Een tip
Als u hier ooit mee te maken krijgt doet u er verstandig aan als soort product 'educatieve elektronica' en 'geschenk' in te vullen. De kans is dan groot dat men 0,0% invoerrechten rekent.

Kopen-in-China-06 (© 2023 Jos Verstraten)
Via deze internet-pagina kunt u uw pakket officieel inklaren bij de douane.
(© 2023 Jos Verstraten)

Verhoging van de prijzen!
Dat het bestellen in China door het verrekenen van de BTW  duurder is geworden is duidelijk. Maar hoeveel duurder? Loont het nog steeds om uw elektronische hobby inkopen in China te doen? In deze tweede versie van dit artikel gaan wij dat onderzoeken.

Is het echt nog steeds zo goedkoop?


Voorbeeld 1: de 555 timer
Het 555 timer-IC is zo'n universeel bruikbare chip dat het de moeite loont er een tiental in voorraad te hebben. Wij vergeleken wat prijzen met als peildatum 5 mei 2023. Wij bestelden pro-forma tien stuks 555 in de DIL-8 uitvoering bij twee Chinese, twee Duitse en twee Nederlandse postorder bedrijven. De resultaten hoeven geen nadere toelichting, Chinese bedrijven zijn nog steeds goedkoper dan Europese.

Kopen-in-China-01 (© 2023 Jos Verstraten)
Vergelijking van de prijzen van tien stuks NE555. (© 2023 Jos Verstraten)

Voorbeeld 2: Hantek DSO2D15 oscilloscoop
Oké, elektronica onderdelen zijn dus goedkoper te bestellen in China. Maar geldt dit ook voor duurdere producten? Als voorbeeld gingen wij shoppen naar een goedkope en populaire digitale oscilloscoop, model DSO2D15 van Hantek. Uit de onderstaande tabel blijkt dat de prijsverschillen ook dan vrij aanzienlijk zijn. Denk er aan dat bij de Chinese prijzen nog eens 4 % invoer kan worden verrekend. Dat is hooguit een tientje!

Kopen-in-China-02 (© 2023 Jos Verstraten)

Vergelijking van de prijzen van de Hantek DSO2D15 scoop. (© 2023 Jos Verstraten)

Super-inflatie?
Omdat wij bij ons onderzoek in 2018 ook tien stuks 555 timers bij dezelfde bedrijven hebben besteld kunnen wij, even als tussendoortje, een prijsvergelijking maken. Die is samengevat in de onderstaande tabel. Hieruit blijkt dat elektronica onderdelen in die vijf jaar flink duurder zijn geworden. Maar wat onmiddellijk opvalt is de enorme prijsstijging van de Chinese leveranciers! Misschien kunnen wij beter ervan uitgaan dat de prijzen in China nu wat realistischer zijn geworden nadat zij een groot deel van de markt hebben veroverd met super-lage prijzen.

Kopen-in-China-04 (© 2023 Jos Verstraten)
Vergelijking van de prijzen in 2018 en in 2023. (© 2023 Jos Verstraten)


Financiële aspecten en garanties


Wij hebben wel wat ervaring ...
Tussen 05-06-2017 en 17-04-2023  hebben wij 302 bestellingen van elektronica onderdelen en producten bij Chinese postorder bedrijven geplaatst. Wij vinden dus dat onze ervaring met bestellen in China statistisch relevant is en u aan onze ervaring wel wat hebt.

Hoe betaalt u in China?
Tegenwoordig kunt u bij alle Chinese postorder bedrijven met iDeal betalen, zoals u dat gewend bent. Bij de zeldzame gevallen waar dit nog niet kan, kunt u altijd via PayPal of uw creditcard betalen. Wij prefereren PayPal, omdat hierbij de administratieve rompslomp minimaal is. U hoeft namelijk maar één keer te klikken op het PayPal-logo op de bestelpagina en de rest gebeurt volledig automatisch.

Aankoopbescherming, het voordeel van betalen via PayPal
Een van de belangrijkste redenen om niet in China te bestellen is het feit dat u bij problemen met de levering of de kwaliteit van het geleverde heel erg zwak staat. Ga maar eens procederen tegen een Chinees bedrijf, dat doet u natuurlijk niet!
Betalen via PayPal heeft als groot voordeel dat dit bedrijf een 'Aankoopbescherming' biedt. Om gebruik te kunnen maken van PayPal moet u zich aanmelden met een e-mail adres. U krijgt dan de beschikking over een eigen PayPal-rekening. U kunt vanuit uw bankrekening via iDeal geld storten op deze rekening en er uw postorder aankopen mee betalen. Dat gaat uiterst gemakkelijk. U moet bij uw bestelling alleen uw email-adres opgegeven in de beveiligde PayPal-omgeving waar het Chinese bedrijf u automatisch naar linkt. Als de transactie in euro's gebeurt is PayPal voor u als koper volledig gratis. Het is de verkoper die PayPal een vergoeding moet betalen.
De aankoopbescherming die PayPal u aanbiedt geldt voor niet ontvangen producten, beschadigde producten en producten die sterk afwijken van de omschrijving.
Als u een klacht hebt over de levering kunt u via de website van PayPal een zogenaamd 'Geschil' openen. De verkoper moet binnen tien dagen reageren en aantonen dat het product wel degelijk is verzonden.
Gebeurt er niets binnen deze tien dagen, dan moet u het 'Geschil' opwaarderen naar een 'Claim', alweer via de site van PayPal. Reageert de verkoper niet of kan deze niet bewijzen dat het product is verzonden, dan zal PayPal besluiten dat uw 'Claim' terecht is ingediend en krijgt u het betaalde bedrag volledig terug.

Geld terug garantie van AliExpress
Een bedrijf als AliExpress belooft dat u uw geld terug krijgt wanneer het artikel dat u hebt ontvangen defect is, niet hetzelfde is als beschreven, of als het artikel niet bezorgd is binnen de kopersbeschermingsperiode van negentig dagen. U kunt een restitutie ontvangen vijftien dagen nadat het claimproces is afgerond. Deze garantie is een aanvulling op en beperkt uw wettelijke rechten als consument niet, zoals vastgesteld in alle verplichte wet- en regelgeving die van toepassing is in het land waar u woont.

Geld terug garantie van Banggood
Banggood hanteert een periode van zeven dagen na ontvangst waarin u kunt klagen over de bestelling. Dat bedrijf stuurt zelfs bij goedkope bestellingen zonder enig probleem een nieuw product als u met een foto of een video kunt aantonen dat u het eerste product defect hebt ontvangen. De video moet u uploaden naar Google Drive of YouTube. Nadien mailt u de link naar de klantenservice van Banggood.

Retourneren naar China?
Dat was lang een reden om toch vooral niet in China te bestellen. Stel dat een artikel defect aankomt en u het retour moet zenden naar de leverancier. Wie doet dat nu naar China? Maar...dat hoeft niet meer. Alle grote Chinese postorderbedrijven hebben inmiddels een Nederlands adres waar u uw defect ontvangen producten naar kunt sturen. 
Het retourneren van pakketten naar zo'n lokaal retourservicepunt is vaak zelfs gratis.

Het verloop van het bestel- en leveringsproces


Hoe lang is uw pakket onderweg?
Als u gebruik maakt van de gratis verzending die vrijwel alle Chinese sites aanbieden, moet u akkoord gaan met levering via 'China Post Ordinary Small Packet'. Het nadeel van deze manier van verzenden is dat uw pakket heel lang onderweg kan zijn. Gelukkig worden alle Chinese pakketten tegenwoordig geleverd met een track&trace optie zodat u het transport van uw pakket van dag tot dag kunt volgen.
Bij gratis verzending via 'China Post Ordinary Small Packet' moet u rekening houden met een levertermijn tot vier weken. Eén van onze pakketten heeft er zelf bijna twee maanden over gedaan voor wij het in ontvangst mochten nemen. Maar, aan de andere kant van het spectrum, wij hebben ook wel eens een pakket na twee weken ontvangen.


Lokale magazijnen
Grote Chinese postorder bedrijven hebben tegenwoordig lokale magazijnen in diverse Europese landen waar goed verkopende producten in voorraad worden gehouden. 
Bestelt u zo'n product, dan hebt u dit vaak al binnen één week in huis.

De Nieuwe Zijderoute
Vijf jaar geleden werden alle producten die vanuit China moesten worden geleverd ofwel via de lucht ofwel via het water vervoerd. De Chinese regering heeft echter, in samenwerking met een aantal Euraziatische landen, een betrouwbare spoorwegverbinding georganiseerd tussen China en de voornaamste Europese landen. Officieel heet deze verbinding het 'Belt and Road Initiative'. Deze ontwikkeling sluit aan op China's strategie om een internationaal handelsnetwerk te scheppen waarbij het land de centrale positie inneemt. Vaak wordt deze route de 'Nieuwe Zijderoute' genoemd, een verwijzing naar de klassieke zijderoute. Dat was een netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië, waarlangs gedurende vele eeuwen handel werd gedreven tussen China en het Middellandse Zeegebied. Eeuwenlang, van de klassieke oudheid tot de late middeleeuwen, was de zijderoute de belangrijkste verbinding tussen oost en west.
Het spoor van de 'Nieuwe Zijderoute' gaat van Chongqing in China naar Duisburg in Duitsland. De officiële naam is de Chongqing, Xinjiang, Alashankou, Malaszewicze, West-europa spoorlijn, of kortweg YuXinOu. In het onderstaande kaartje ziet u hoe die spoorlijn loopt. Van China gaat uw pakket via Kazachstan, Rusland, Belarus, Polen naar Duitsland en dan via de vrachtwagen of het vrachtvliegtuig naar Nederland.
Het is duidelijk dat steeds meer Chinese postorderbedrijven deze route gaan gebruiken. Een bedrijf als Banggood doet dat al. Zo hebben wij onlangs een multimeter besteld die helemaal per trein van China naar Nederland is getransporteerd. Snel gaat transport via de 'Nieuwe Zijderoute' niet. Het pakket vertrok op 7 maart uit het station in China en kwam op 3 april in Duisburg aan!

Kopen-in-China-07 (© Trouw L&F)
Het treinspoor van de 'Nieuwe Zijderoute'. (© Trouw L&F)

Share

Hoe wordt uw pakket verzonden?
Daar kunnen wij kort over zijn: slecht tot zeer slecht. Het bestaan van kartonnen dozen is blijkbaar nog niet tot in China doorgedrongen. Alle pakketten die wij hebben ontvangen waren zeer slordig verpakt. De bestelde spullen worden in een stuk foam gerold en dichtgeplakt. Nadien komt er nog eens een stuk zwart plastic overheen waarop de verzendsticker wordt geplakt. Producten zoals meetapparaten die door de fabrikant in een kartonnen doos worden geleverd worden ook op deze manier verpakt. Het begrip 'overdoos' in onbekend!
Tóch hebben wij tot nu toe maar drie zending ontvangen waarvan de inhoud was beschadigd.

Kopen-in-China-03 (© 2018 Jos Verstraten)
De standaard verpakking van een Chinees pakket.
(© 2023 Jos Verstraten)

Komt uw pakket wel aan?

Misschien schrikt de grote afstand waarover uw pakket getransporteerd moet worden u af om in China te bestellen. Er kan immers van alles en nog wat mis gaan .Statistisch bekeken valt de kans op dit soort malheur wel mee. Van de 302 pakketten die wij hebben besteld zijn er welgeteld twee niet aangekomen en drie beschadigd. Procentueel bekeken is de kans dat uw pakket niet of onbruikbaar wordt afgeleverd dus 1,6 %.

Hoe gaan de leveranciers om met niet ontvangen of beschadigde pakketten?
Wij hebben daar alleen maar goede ervaringen mee. In de vijf genoemde gevallen hebben wij een email naar de leverancier verzonden. Na wat heen en weer sturen van (Engelstalige) mailtjes werd in drie gevallen een nieuw product gratis geleverd en via luchtpost verzonden. Bij de twee overige werd vrij snel het totale bedrag terugbetaald.  Hierbij moeten wij wel opmerken dat het bij deze vijf zendingen een bestelling van minder dan twintig euro betrof. Hoe de reactie is als u een pakket van honderd euro niet hebt ontvangen of beschadigd hebt ontvangen weten wij dus niet.


Algemene conclusie


Zijn elektronische producten voor de hobbyist in China nog steeds goedkoper dan in Nederland? Het antwoord daarop is zonder meer ja. Ondanks het openen van plaatselijke magazijnen in Europa is echter weinig te voorspellen over de leveringstermijn van de producten. Soms hebt u een bestelling binnen één week in huis, soms duurt het langer dan een maand. Als de Chinese bedrijven meer gebruik gaan maken van de 'Nieuwe Zijderoute' zullen de leveringstermijnen echter waarschijnlijk langer worden. Het transport per trein gaat nu eenmaal vrij traag omdat de volledig route niet wordt afgelegd met slechts één trein die dag en nacht doorrijdt. In ieder grensstation worden de wagons aan een plaatselijke locomotief gekoppeld en soms worden de pakketten zelfs overgeladen in een andere wagon.
(Open Circuit sponsor advertentie)
Arduino starter kit