Hobby-lab: gereedschappen

(gepubliceerd op 20-11-2017)

Als u de elektronica als hobby wilt gaan beoefenen hebt u veel dingen nodig. Een soldeerbout, tangen, pincetten, schroevendraaiers, een printboormachine, een breadboard en een heleboel meetkabels met diverse probes. Wij geven u een overzicht van wat BangGood op dit gebied levert.

Alles voor het solderen


Solderen is het belangrijkste werk in de elektronica hobby-werkplaats. U kunt kiezen voor een eenvoudige, goedkope soldeerbout die werkt op de 230 V netspanning of voor een duurder soldeerstation dat werkt op laagspanning. Dat u de temperatuur van de soldeerpunt kunt regelen is tegenwoordig zelfs bij de goedkoopste soldeerbouten standaard.

Een derde hand voor uw soldeerwerk


Kleine printjes klemt u in deze derde hand. Met twee vergrootglazen met diameters van 75 mm en 20 mm vergroot u de plaats waar u moet solderen 3 of 4,5 keer. Met LED-verlichting, gevoed uit 3 x AAA batterijtjes. Gewicht een forse 520 gram, zodat het geheel stabiel op zijn plaats blijft.

Hittebestendige soldeermatEen siliconenmat van 34 cm bij 23 cm, die hittebestendig is tot 500 °C. Beschermt uw tafel tegen brandplekken. Met aan de boven- en zijkanten vakjes voor het opbergen van de te solderen onderdelen.

Soldeerbout 80 W met temperatuurindicatie


Een netgevoede soldeerbout met een maximaal vermogen van 80 W en een met twee drukknopjes instelbaar temperatuurbereik van 180 °C tot 480 °C. De temperatuur wordt in een klein display weergegeven.

Soldeerset 60 W met regelbare temperatuur


Een zeer complete soldeerset, bestaande uit een soldeerbout van 60 W - 230 V met instelbare temperatuur tussen 200 °C en 450 °C. Geleverd met vijf verwisselbare stiften, pincetten, diverse krasnaalden en een desoldeerpomp.

Soldeerstation 18 W voor SMD-werk


Miniatuur 12 V soldeerstation met een instelbaar vermogen van 1 W tot 18 W met een tiptemperatuur van 50 °C tot 450 °C. Het station is netspanningsgevoed. Onmisbaar voor het solderen van SMD-onderdelen.

Soldeerbout temperatuur tester


Met dit apparaatje meet u even snel de temperatuur van de punt van uw soldeerbout. Temperatuurbereik van 0 °C tot 700 °C met een nauwkeurigheid van ±3 °C en een resolutie van 1 °C. Wordt gevoed uit een 9 V batterij.

Soldeertin van 1 mm, klos van 250 gram


Goed vloeiende soldeertin met als samenstelling 60 % tin en 40 % lood (foei, dus niet loodvrij!) en 2,0 % flux. Smeltpunt bedraagt 183 °C.

Alles voor montage en demontage


Voor de montage en demontage van elektronische apparatuur en printplaten hebt u diverse gereedschappen nodig, zoals schroevendraaiers, tangen, kraspennen en pincetten. Als u zelf printplaatjes wilt maken is een goede printboormachine onmisbaar.

Reparatie-kit voor elektronische apparatuur


De basis-gereedschappen voor het repareren van elektronische apparatuur. Bevat een universele tang, een schroevendraaier met 26 bits, kraspennen, messen en een antistatische mat met armband.

Reparatie-set voor printplaten


Een setje gereedschappen voor het repareren van printplaten. Bevat kraspennen voor het verwijderen van kortsluitingen tussen printbanen, borsteltjes voor het verwijderen van soldeerflux en haakjes voor het verwijderen van PLCC-IC's uit hun houder.

Schroevendraaier-set, negen stuks


Negen schroevendraaiers die bestand zijn tegen spanningen tot 1.000 V. De handvatten zijn gemaakt uit zacht plastic. Geleverd in een handig etui.

Schroevendraaier met 22 bits


Een stevige aluminium schroevendraaier met geribbeld handvat met 22 bits. Het handvat is 116 mm lang, de bits 45 mm. Hiermee kunt u alle elektronische apparatuur openschroeven, ook die beveiligd is met pentagon-, driehoek- of hex-schroefkoppen.

Tangen-set, acht stuks


Acht miniatuur tangen uit koolstof-staal met een lengte van 9,8 cm tot 14,5 cm. Alle tangen zijn voorzien van een veer, die de bekken automatisch open houdt als u er geen druk op uitoefent.

Tangen-set met verlengde handvatten


Vier tangen met handvatten van gemiddeld 270 mm lengte waarmee u onderdelen op moeilijk bereikbare plaatsen kunt vastgrijpen. De maximale bek-openingen variëren van 43 mm tot 77 mm.

Krimptang 0,08 mm² tot 6 mm²


Een universele krimptang, waarmee u draadeinden van 0,08 mm² tot 6 mm² kunt voorzien van een crimp. Bruikbaar voor ronde en vierkante crimp's. Lengte van de tang is 175 mm.

800 stuks crimp's in diverse maten


Deze set bevat 800 ronde crimp's voor het crimpen van kabels met de meest voorkomende diameters.

Kabelstriptang, 0,5 mm tot 2,2 mm


Een volledig automatisch werkende striptang voor draden van 0,5 mm tot 2,2 mm. De lengte van de tang bedraagt 180 mm, de opening voor het invoeren van de draad 25 mm.

Pincetten-set, negen stuks


Negen anti-statische pincetten voor het aanbrengen van SMD-onderdelen op een print. De set bestaat uit de volgende pincetten: 1 x ESD-10 (122 mm), 1 x ESD-11 (140 mm), 1 x ESD-12 (135 mm), 1 x ESD-13 (122 mm), 1 x ESD-14 (122 mm), 1 x ESD-15 (117 mm), 1 x ESD-16 (127 mm), 1 x ESD-17 (117 mm) en 1 x ESD-34A (119 mm).

Brüder Mannesmann 615 Pincetset
Een tip van een van onze lezers is de onderstaande 'Brüder Mannesmann 615 Pincetset 4-delig Haak, Spits, Trapezium, Plat-rond 110 mm' die u bij Conrad kunt kpen voor iets van € 5,33.
Het gaat vooral om de trapeziumvormige pincet. Hiermee kun je er gemakkelijk 1206 SMD onderdelen mee vastklemmen om dan met een gewone soldeerbout met fijn punt te solderen. Dat komt omdat deze pincet omgekeerd werkt, als je er op duwt gaat hij open en als je hem lost blijft hij de SMD stevig vasthouden.Printboormachine, 0,6 mm tot 6,5 mm


Miniatuur printboormachine met een vermogen van 340 W en een instelbaar toerental tot 16.000 toeren per minuut. Geschikt voor spiraalboortjes van 0,6 mm tot 6,5 mm.

Alles voor prototype ontwerp


Als u zélf schakelingen gaat ontwerpen hebt u een systeem nodig waarmee u uw prototype-schakelingen snel kunt opbouwen en testen. Dank zij het systeem van 'breadboarding' kunt u dat zonder uw soldeerbout in het stopcontact te steken. U prikt uw onderdelen in een breadboard en verbindt deze onderdelen nadien met de speciale prikkabeltjes en jumpers. Uw onderdelen worden niet besmeurd met soldeertin en zijn steeds opnieuw bruikbaar.

Breadboard voor prototype-ontwerp


Een breadboard met als afmetingen 18,7 cm x 19,1 cm. In totaal bevat dit breadboard 3.200 gaatjes, waarin u de draadjes van uw onderdelen kunt prikken. Voorzien van vier connectoren voor 4 mm banaanstekkers voor het aansluiten van de voedingsspanningen en de massa.

650 stuks prikkabels voor uw breadboard, diverse lengten


Na het inprikken van de onderdelen van uw schakeling op het breadboard moet u deze onderdelen met elkaar verbinden. Dat doet u met deze 650 prikkabeltjes met afmetingen tussen 11 cm en 24 cm.

700 stuks jumpers voor uw breadboard, 50 x 14 afmetingen


Jumpers voor het doorverbinden van de horizontale contactstroken op uw breadboard. Deze set bestaat uit 50 jumpers van de volgende lengtes: 2,5 mm, 5 mm, 7 mm, 10 mm, 12 mm, 15 mm, 17 mm, 20 mm, 22 mm, 25 mm, 50 mm, 75 mm, 100 en 125 mm.

Share

Alle kabels voor meten en testen


Als uw prototype klaar is moet u dit meten en testen. Daarvoor hebt u op de eerste plaats een minimaal arsenaal aan meetapparatuur nodig zoals twee regelbare voedingen, een universeelmeter, een functiegenerator en een oscilloscoop. Maar deze apparatuur moet u aansluiten op uw schakeling en daarvoor hebt u diverse soorten kabels en meetpennen nodig.

Meetpincet voor SMD-onderdelen


Dit pincet met twee vergulde contacten hebt u nodig als u bijvoorbeeld de weerstand van een SMD-weerstandje wilt nameten. U plugt de twee 4 mm banaanstekkers in uw universeelmeter en klemt de SMD-weerstand tussen de bekken van het pincet. Het pincet is 17 cm lang, de aansluitsnoertjes 43 cm. De maximale afstand tussen de bekken van het pincet bedraagt 10 mm.

Tien kabeltjes, krokodil naar krokodil


Tien 50 cm lange kabeltjes met aan weerszijden een miniatuur krokodilklemmetje. De set bestaat uit vijf maal twee kabeltjes met de kleuren rood, groen, geel, wit en zwart.

Tien stuks krokodilklemmen voor banaanstekkers


Vijf keer twee krokodilklemmen voor 4 mm banaanstekkers. De metalen delen bestaan uit vernikkeld messing, de kunststof delen uit PVC. Kleuren van het product: rood, zwart, geel, groen en blauw.

Tien stuks mini-clips


Met deze mini-clips kunt u uw meetsnoeren met 4 mm banaanstekkers aansluiten op de miniatuur afmetingen van de moderne componenten. De clips zijn 58 mm lang, de diameter bedraagt slechts 1,7 mm. Deze clips kunnen 1 A stroom doorkoppelen zonder opwarmingsproblemen.

Tien stuks testnaalden voor banaanstekker


Stevige naalden, waarmee u door de isolatie van draden prikt en die u kunt aansluiten op uw testsnoeren met 4 mm banaanstekkers. Geschikt tot 60 V en 1 A gelijkstroom. Totale lengte 73 mm, lengte van de naalden 15 mm.

Twee stuks meetkabels, banaan naar naald


Twee professionele meetsnoeren met aan de ene kant 4 mm banaanstekkers en aan de andere kant 0,2 mm naalden. Bruikbaar tot 1.000 V en 10 A. Diameter van de snoeren is 4 mm, lengte 100 cm.

Twee stuks meetprobes voor banaanstekker


Chinese namaak van de beroemde en nog steeds peperdure meetprobes van Hirschmann. Geschikt tot 1.000 V en 1 A. Aan te sluiten op meetkabels met 4 mm banaanstekkers.

Vier meetkabels, banaan naar banaan


Onmisbaar in ieder elektronica-lab! Meetkabels met een lengte van een meter en aan weerszijde voorzien van een 4 mm banaanstekker. Deze kabels kunnen, als het moet, gelijkstromen tot 15 A verwerken. Doorkoppelbaar, in iedere banaanstekker kunt u een tweede banaanstekker pluggen.

Vijf stuks meetsnoeren, banaan naar krokodil


Een meter lange meetkabels met aan het ene einde een 4 mm banaanstekker en aan het andere einde een geïsoleerde krokodilklem. Geleverd in de kleuren geel, blauw, zwart, rood en groen.

Vijf stuks meetsnoeren, krokodil naar krokodil


Een meter lange meetkabels met aan beide einden een geïsoleerde krokodilklem. Geleverd in de kleuren geel, blauw, zwart, rood en groen.

Alles voor het aansluiten van uw oscilloscoop


Iedere oscilloscoop en functiegenerator wordt nog steeds geleverd met BNC-connectoren voor het in- en uitvoeren van de signalen. U moet dus, naast meetkabels met 4 mm banaanstekkers, ook een voorraadje BNC-kabels ter beschikking hebben.

BNC naar BNC kabel, 100 cm


Dé standaard een meter lange meetkabel met aan weerszijden een mannelijke BNC-connector. Hiermee sluit u bijvorbeeld uw functiegenerator rechtstreeks aan op uw oscilloscoop.

BNC-kabel naar 2 x banaanstekker, 120 cm


Sluit de uitgang van uw functiegenerator met deze kabel aan op de ingang van uw prototype-schakeling. Doorkoppelbaar, in iedere banaanstekker kunt u een tweede banaanstekker pluggen.

BNC-kabel naar 2 x testclip, 110 cm


Sluit de uitgang van uw functiegenerator met deze kabel rechtstreeks aan op bijvoorbeeld een weerstandsdraadje in uw prototype-schakeling.

Twee BNC-kabels naar naald, 73 cm


Twee meetkabels met aan de ene kant een BNC-connector en aan de andere kant een naaldvormige testpen.

Twee stuks oscilloscoop meetkabels


Een nieuwe scope wordt altijd geleverd met een set BNC-meetkabels. Als u een tweedehands scope op de kop hebt getikt moet u misschien extra kabels kopen. Dan zijn deze uitermate goedkope 20 MHz kabels een uitstekend koopje!

Universele BNC meetkabel


Een universele meetkabel met aan de ene kant een mannelijke geïsoleerde BNC-connector en aan de andere kant twee geïsoleerde banaanstekkers waarop u vier verschillende soorten meetprobes kunt bevestigen.

Universele probe-kit voor BNC-kabel


Een zeer universele meetkabel met aan de ene kant een geïsoleerde mannelijke BNC-connector en aan de andere kant twee geïsoleerde banaanstekkers waarop u allerlei soorten meetprobes kunt aansluiten.


(Banggood sponsor advertentie)
Goedkope Compatibele Arduino Uno