Review: Argos, GSM inbraakalarm

(gepubliceerd op 13-05-2017)

De Argos (ook i200 genoemd) van het Nederlandse bedrijf Mobeye is een batterijgevoed en dus zelfstandig werkend GSM-alarm met heel veel toepassingen. In dit artikel bespreken wij de functies van dit apparaat.

Kennismaking met de Argos van Mobeye


Heel veel functies in een klein kastje
De Argos (ook i200 genoemd) van het Nederlandse bedrijf Mobeye is een batterijgevoed en dus zelfstandig werkend GSM-alarm met heel veel toepassingen. De Argos heeft een ingebouwde PIR-bewegingsdetector en een temperatuursensor. Het apparaat belt en SMS't bij een inbraak- of temperatuuralarm naar de telefoons van maximaal vijf contactpersonen. Deze kunnen de telefoonoproep aannemen en luisteren naar de geluiden op het plaats waar de Argos zich bevindt of op het scherm van hun telefoon de actuele temperatuur van de Argos zien. Het apparaat heeft allerlei extra functies, zoals de mogelijkheid tot automatisch tijdgestuurd in- en uitschakelen, het verbinden van extra sensoren, programmeren op afstand en alarmdoorgifte via een Internet Portal.
De ingebouwde sirene loeit twee minuten en schrikt de inbreker af zodra hij is betrapt. Een stil alarm is echter ook mogelijk.

Argos_01 (© Mobeye BV)
 Het GSM inbraakalarm Argos van Mobeye. (© Mobeye BV)
Bediening is de eenvoud zelve
Hang het alarmsysteem op of leg het neer op een tafel, toets uw eigen toegangscode in en druk op de OK-toets. U kunt de ruimte nu rustig verlaten. Na een minuut staat de bewegingsmelder op scherp en zal iedere beweging worden opgemerkt. Indien het systeem niet binnen de inloopvertragingstijd met uw toegangscode is uitgeschakeld, belt en SMS’t het systeem naar de ingestelde telefoonnummers.

Batterijvoeding en/of netvoeding
De Argos is geschikt voor ruimtes zonder netspanningsvoorziening, zoals opslagplaatsen, schuurtjes, boten, caravans, etc. Het apparaat kan namelijk één jaar op batterijen werken. Dit zijn overal verkrijgbare goedkope CR123 batterijen. Zodra de batterijen aan vervanging toe zijn, krijgt de eerste contactpersoon hiervan een melding per SMS. Bij batterijvoeding zal uw Argos alleen contact zoeken met het GSM-netwerk als er een melding moet worden doorgegeven. U kunt het apparaat dus niet op afstand via uw telefoon programmeren.
U kunt echter ook een eenvoudige netstekkervoeding van 12 Vdc op de printplaat in het kastje aansluiten. De interne batterijen werken dan als backup-voeding. Bij netvoeding is uw Argos continu met het GSM-netwerk verbonden en kan dus ook SMS-boodschappen ontvangen. Programmeren op afstand via uw telefoon is dan wél mogelijk.

De unieke eigenschappen van de Argos
In vergelijking met andere inbraakalarmsystemen beschikt de Argos over een aantal unieke eigenschappen, waardoor het apparaat werd bekroond met een plaats in de MKB Innovatie Top 100:
 • Verbazend kleine afmetingen: 161 mm x 90 mm x 35 mm.
 • Laag gewicht: 290 gram inclusief batterijen.
 • Compleet batterijgevoed GSM-alarmsysteem.
 • Stroomverbruik in rust slechts 50 µA, kan ruim een jaar op een set batterijen werken.
 • Alarm- en statusmeldingen via SMS-berichten naar vijf 06-nummers.
 • Toetsenbord voor PIN-code invoer en programmering.
 • Schakelklokfunctie voor het dagelijks automatisch activeren en de-activeren van het alarm.
 • Ingebouwde PIR-sensor voor bewegingsalarm met een bereik van acht meter.
 • PIR-sensor test om de beste positie te bepalen.
 • Rapportage van de sterkte van het GSM-netwerk.
 • Jamdetectie en rapportage na terugkeer van het GSM-signaal.
 • Ingebouwde temperatuursensor voor alarm bij te hoge of te lage temperatuur.
 • Interne piëzobuzzer voor in- en uitloopvertraging.
 • Meeluisterfunctie bij een bewegingsalarm.
 • Twee bekabelde ingangen voor aansluiting van externe sensoren.
 • Twee relais-uitgangen ieder belastbaar tot 30 Vdc bij 2 A.

De onderdelen van de Argos
U kunt de bodem van de behuizing met de punt van een mes uit het kastje verwijderen, zodat u toegang krijgt tot de printplaat van de module. De onderdelen van de Argos zijn:
 1. SIM-kaart houder: plaats een geactiveerde SIM-kaart (PIN-code 0000 of PIN-code vrij) in het SIM-compartiment.
 2. Piëzo-ceramische sirene: geeft na een alarmmelding twee minuten alarm. Kan eventueel worden uitgezet (stil alarm).
 3. GSM status-LED: geeft door knipperen en groene of rode kleur de sterkte van het ontvangen GSM-signaal weer.
 4. Status-LED's: geven indicaties over het functioneren van de elektronica.
 5. Temperatuursensor: triggert, indien ingeschakeld, het temperatuuralarm.
 6. PIR-sensor: triggert, indien ingeschakeld, het bewegingsalarm.
 7. Kroonsteenstrip: wordt gebruikt voor het aansluiten van externe componenten en voeding.
 8. Batterijvak: hierin moet u de vier meegeleverde CR123A 3,0 V lithium batterijen monteren.

Argos_02 (© 2017 Jos Verstraten)
De elektronica in de Mobeye Argos. (© 2017 Jos Verstraten)
Aansluiten van externe componenten
Het is mogelijk om bedrade sensoren aan te sluiten op de twee ingangen. Zodra een ingang geactiveerd wordt stuurt de Argos een bericht naar de contactpersonen. U kunt alarmvertragingstijden, alarmherhaaltijden, eigen alarmteksten per ingang, etc. instellen. Het is zelfs mogelijk de interne PIR-sensor inactief te maken en enkel de externe sensoren te laten alarmeren.
De Argos beschikt over twee relaisuitgangen. Een van deze uitgangen is geconfigureerd als sirene-uitgang voor een externe sirene. De andere uitgang kan vrij worden gebruikt om een willekeurig apparaat aan te sturen. De aansturing kan automatisch na een alarm, bij in- of uitschakelen, maar ook op afstand via SMS-commando.

Share

Via de hogergenoemde kroonsteenstrip kunt u deze externe componenten aansluiten op uw Argos:
 1. Eerste externe ingang: hierop kunt u een sensor met normaal open of normaal gesloten contact aansluiten.
 2. Tweede externe ingang: idem voor een tweede externe sensor.
 3. Tweede uitgang: een relais-uitgang die u kunt belasten tot 30 Vdc en 2 Adc. Deze uitgang is alleen bedoeld voor het aansturen van de externe sirene.
 4. Eerste uitgang: een identieke relaisuitgang, die u echter volledig via het toetsenbord of SMS kunt programmeren.
 5. Externe voeding: hierop kunt u een 12 Vdc - 2 A voeding aansluiten. Nogmaals: het grote voordeel van externe voeding is dat de Argos continu verbonden blijft met het GSM-netwerk en u dus SMS-berichten naar het apparaat kunt sturen, bijvoorbeeld voor de programmering.

Argos_03 (© 2017 Jos Verstraten)
Aansluitmogelijkheden op de Argos. (© 2017 Jos Verstraten)

Bespreking van de eigenschappen van de Argos


De SIM-kaart, de basis van de Argos-communicatie
Zonder SIM-kaart werkt de Argos, die immers via het GSM-netwerk communiceert, niet. U heeft twee opties.
Als u uw Argos zelfstandig wilt gebruiken, dan moet u een SIM-kaart van een willekeurige GSM-provider gebruiken om uw Argos te verbinden met het GSM-netwerk. Enige voorwaarde is dat u eerst de PIN-code van de kaart op '0000' zet via het menu 'Instellingen - Beveiliging - PIN-code' van een willekeurige GSM-telefoon.
U kunt uw Argos echter ook aanmelden bij het 'Mobeye Internet Portal'. Voor een klein abonnementstarief krijgt u van de fabrikant een speciale SIM-kaart, waardoor u extra functies ter beschikking krijgt, zoals:
 • Alarmberichten worden nu ook per email naar door u ingestelde contactpersonen verstuurd.
 • Via het Portal wordt iedere Argos gekoppeld aan naam- en locatiegegevens, ideaal als u diverse apparaten onder uw beheer heeft, u ziet onmiddellijk waar het alarm vandaan komt.
 • Periodiek stuurt uw Argos testmeldingen (‘keep alive’) naar het Portal, worden deze niet ontvangen dan krijgt u een bericht via email.
 • Het Portal houdt een logbestand bij, waardoor u een overzicht krijgt van alle meldingen die uw Argos heeft verstuurd.

Alarm bij bewegingsdetectie
De ingebouwde bewegingsmelder is een passieve infrarood sensor (PIR). Deze melder heeft een fisheye-lens met een bereik van 360° rondom en een afstandsbereik van acht meter. Zodra de sensor beweging ziet, start de inlooptijd. Als de Argos niet op tijd wordt uitgezet, ontvangen de contactpersonen alarmmeldingen. De eerste contactpersoon kan de telefoon opnemen en door het indrukken van de toets 9 meeluisteren met wat er ter plaatse gebeurt. Indien de contactpersoon niet opneemt, of niet op 1 of 9 drukt, zal de Argos naar de volgende contactpersoon uit het lijstje bellen.
De gevoeligheid van de sensor is in te stellen. In de minst gevoelige stand wordt pas gereageerd als er binnen tien seconden twee of meer bewegingen worden gedetecteerd. Deze stand voorkomt valse alarmmeldingen door bijvoorbeeld bewegende takken.

Bewaking van temperatuurgrenzen
De Argos heeft een ingebouwde temperatuursensor. U kunt zowel een minimale als een maximale temperatuurgrens instellen tussen -10°C en +50°C. Als de temperatuur in de behuizing van de Argos buiten deze grenzen komt, volgt een alarmmelding per SMS waarin ook de gemeten temperatuur wordt vermeld. Op deze manier kunt u besluiten of ingrijpen wel of niet noodzakelijk is. Als u deze functie wilt gebruiken, moet u goed nadenken over de plaats waar u uw Argos wilt opstellen. Een plaats waar rechtstreeks zonlicht op het apparaat invalt is dan natuurlijk niet verstandig!


Hoe programmeert u uw Argos?
Alle functies van het apparaat kunt u op een eenvoudige manier via het toetsenbordje invoeren. U toetst eerst uw viercijferige toegangscode in en vervolgens ‘menu’. Daarna toetst u de cijfercode in van de functie die u wilt wijzigen. Nadat u deze heeft bevestigd met 'ok', kiest u de optie die u wilt activeren en deze bevestigt u weer met 'ok'. In de handleiding staan alle functies die u op deze manier kunt programmeren duidelijk beschreven. Het aanzetten van de sirene doet u bijvoorbeeld door achtereenvolgens in te toetsen: uw toegangscode - menu - 08 - ok- 01 - ok.
Als uw Argos op een externe netvoeding werkt of in de programmeerstatus staat, kunt u de functies ook op afstand via eenvoudige SMS-berichten programmeren. U stuurt dan een SMS'je naar het telefoonnummer van de SIM-kaart die in de Argos zit, bijvoorbeeld SIREN ON.(Amazon sponsor advertentie)
Koop uw halfgeleider assortiment bij Amazon