Getest: E012, mini-quadcopter

(gepubliceerd op 30-03-2018)

Lijkt een drone wel leuk, maar aarzelt u er eentje te kopen omdat u er aan twijfelt of u zo'n ding kunt besturen? Koop dan een E012, een quadcopter die maar dertien euro kost en waarmee u kunt onderzoeken of u de kunst van het besturen van een drone onder de knie krijgt. 


Kennismaking met de E012 van Eachine


Het uiterlijk van de E012
De fabrikant Eachine kondigt de E012 aan als de kleinste en goedkoopste drone die op dit moment leverbaar is. Een zoektocht op internet bevestigt deze claim. De E012 is met zijn afmetingen van 6,5 cm x 6,5 cm x 2,6 cm inderdaad de kleinste drone die op dit moment wordt aangeboden. Ook met zijn prijs van iets minder dan € 13,00 lijkt deze drone het goedkoopste instapmodel en dus ideaal als u wilt leren om te gaan met drones. Immers, een drone is een drone en de E012 biedt in grote lijnen dezelfde besturingsfuncties als veel duurdere modellen.
E012-quadcopter-01 (© Eachine)
De E012 quadcopter van Eachine. (© 2018 Jos Verstraten)
Eigenschappen van de E012
De E012 heeft een frame van flexibele kunststof, zodat het apparaatje goed bestand is tegen botsingen. En reken maar, als u voor het eerst in uw leven een drone gaat besturen maakt u een heleboel botsingen met muren en plafonds! De drone wordt gevoed uit een accuutje van 3,7 V met een capaciteit van 0,2 Ah. Met een volgeladen accu kan de drone echter slechts vijf minuten vliegen. Het volledig opladen van de accu kost ongeveer veertig minuten, zodat het is aan te bevelen een paar extra accu's mee te bestellen.
Wat besturing betreft biedt de E012 een imposant aantal mogelijkheden. Met één druk op een knop kunt u de drone een flip-over laten maken, waarmee u heel wat indruk kunt maken op uw gezinsleden. Met de opties 'Headless Mode' en 'One Key Automatic Return' doet deze drone niet onder voor de veel duurdere modellen, hoewel daar wel wat kanttekeningen zijn bij te plaatsen, lees verder. Bovendien biedt de afstandbediening de mogelijkheid de quadcopter op drie snelheden in te stellen, zodat u kunt beginnen op een lage snelheid.
Het systeem werkt op een frequentie van 2,4 GHz en neemt in deze band vier kanalen in beslag. De reikwijdte bedraagt ongeveer dertig meter.
De drone is voorzien van vier LED'jes, een blauwe aan de voorkant, een rode aan de achterkant en twee groene links en rechts. Ziet er mooi uit, maar helaas verbruiken deze LED's natuurlijk nogal wat van het karige accu-vermogen dat beter besteed had kunnen worden aan een langere vliegtijd. De LED's gaan knipperen op het moment dat de accu bijna leeg is.

Het geleverde pakket
U kunt de E012 in Nederland bestellen maar uiteraard kunt u, als u geen haast hebt, voor de helft van de prijs rechtstreeks in China bestellen. De E012 wordt zowaar in een keurig doosje geleverd en bevat:
       - De E012 quadcopter
       - Een accu
       - Een laadkabel uit een USB-connector
       - De afstandsbediening
       - Vier extra propellers
       - Een Engelstalige handleiding
E012-quadcopter-02 (© 2018 Jos Verstraten)
De onderdelen die in het doosje zitten. (© 2018 Jos Verstraten)
De LiPo-accu
De accu is een wondertje van miniaturisering. De toegepaste technologie is lithium-ion-polymeer, ook wel LiPo genoemd. Deze spanningsbron weegt slechts vijf gram en is 16,34 mm x 20,79 mm x 8,49 mm klein. Hij levert 3,7 V en heeft een capaciteit van 200 mAh. Eerst moet u de accu uiteraard opladen wat kan met de meegeleverde laadkabel. Deze plugt u in een USB-poort van een 5 V oplader en in het stekkertje van de accu. Een LED'je gaat branden en dooft op het moment dat de accu is opgeladen. In de handleiding staat dat u de accu onmiddellijk uit de lader moet halen als de LED dooft omdat hij anders te heet wordt. Wij hebben echter geen last van dit verschijnsel ondervonden. De accu moet u aan de onderzijde van de drone monteren. Eerst klikt u het subminiatuur stekkertje van de accu in de connector op de drone, nadien schuift u de accu in het accuvakje. Extra accu's kosten, rechtstreeks in China besteld, ongeveer vier euro per stuk. Volgens de gegevens van de fabrikant duurt het volledig opladen van de accu veertig minuten, maar bij het geteste model doofde de LED al na twintig minuten.

E012-quadcopter-03 (© 2018 Jos Verstraten)
De miniatuur LiPo-accu, de laadkabel en de plaats waar de accu in de drone zit. (© 2018 Jos Verstraten)
De elektronica in de drone
Uiteraard waren wij, als elektronici, zeer geïnteresseerd in de manier waarop de fabrikant de toch wel gecompliceerde elektronica in de drone heeft weten onder te brengen. Onder het accu-compartiment zit een printje van amper 22 mm bij 22 mm dat aan weerszijden is volgepropt met subminiatuur SMD-onderdeeltjes. De rode draad is de antenne, die onder het zwarte schildje met het fabrikantenlogo is opgerold. In de linker foto ziet u onderaan de sub-miniatuur connector waarin u het stekkertje van de accu moet monteren.
E012-quadcopter-04 (© 2018 Jos Verstraten)
Dit printje onder het accu-compartiment bevat alle elektronica die nodig is voor het laten vliegen van de drone.
(© 2018 Jos Verstraten)
De afstandsbediening of controller
De controller zit in een goed in de handen te houden apparaatje met als afmetingen 11 cm x 8 cm x 6 cm. Dit apparaat moet u voeden door twee 1,5 V batterijen van het type AA, die niet worden meegeleverd. De functie van alle bedieningselementen hebben wij in onderstaande figuur samengevat. De functie van de knoppen wordt verder in dit artikel besproken.
Met de controller kunt u de drone in de volgende richtingen sturen:
       - Stijgen
       - Dalen
       - Vooruit vliegen
       - Achteruit vliegen
       - Links om de eigen as draaien
       - Rechts om de eigen as draaien
       - Links zijwaarts vliegen
       - Rechts zijwaarts vliegen
       - Rollen over 360°

E012-quadcopter-05 (© 2018 Jos Verstraten)
De controller met alle bedieningselementen. (© 2018 Jos Verstraten)
Technische gegevens E012
       - Type: E012 mini-quadcopter
       - Fabrikant: Eachine
       - Afmetingen quadcopter: 6,5 cm x 6,5 cm x 2,6 cm
       - Quadcopter gewicht: 10 g (zonder batterij)
       - Accu: 3,7 V, 200 mAh, lithium-ion-polymeer
       - Afmetingen accu: 16,34 mm x 20,79 mm x 8,49 mm
       - Gewicht accu: 5 g
       - Laadtijd accu: ongeveer 40 minuten
       - Gyro: 6-assig
       - Frequentie: 2,4 GHz
       - Aantal zendkanalen: 4
       - Afmetingen controller: 11 cm x 8 cm x 6 cm
       - Gewicht controller: 104 g (met batterijen)
       - Voeding controller: 2 x 1,5 V type AA batterij
       - Vluchttijd: ongeveer 5 minuten
       - Vliegbereik: 30 m

De E012 quadcopter in de praktijk


Het opstarten van het systeem
Uiteraard moet u de accu opladen en de controller uitrusten met twee 1,5 V type AA batterijen. Als de LED in de oplader niet meer brandt haalt u de accu van de lader en monteert deze in de drone. Attentie: eerst het stekkertje in de connector duwen en dan pas de accu in het compartiment duwen! Op dat moment beginnen de LED's in de drone te knipperen.
U moet nu de controller koppelen aan de drone, iets dat 'pairing' wordt genoemd. Dat gaat heel eenvoudig. Verplaats de linker stick helemaal naar beneden en schakel de controller in. De LED begint te knipperen. Verplaats de stick nu helemaal naar boven en dan weer naar beneden. U hoort piepjes en alle LED's gaan continu branden. De draadloze verbinding tussen de controller en de drone is gelegd en u kunt de drone gaan bedienen.

Het afregelen van de drone
De drone navigeert in zes richtingen in de lucht door het variëren van de snelheid waarmee de vier motoren draaien. Als u de linker stick naar boven of naar onder beweegt moet de drone volledig verticaal opstijgen of dalen, zonder naar links, naar rechts, naar voor of naar achter af te wijken. Dat vereist een fine-tuning en dat is waar u mee moet beginnen. Zonder deze afregeling is de drone niet bestuurbaar! Onder de rechter stick ziet u vier drukknopjes waarmee u deze procedure kunt uitvoeren.
Zet de drone op een plaats waar het apparaatje ongehinderd in alle richtingen kan vliegen en met de voorzijde, de kant van de blauwe LED, naar voren gericht. Verplaats nu de linker stick, die nog steeds in de onderste positie staat, uiterst langzaam met de linker duim naar boven. In een bepaalde stand beginnen de propellers te draaien, even later stijgt de drone langzaam op. De kans is groot dat dit niet verticaal gebeurt, maar in een van de vier richtingen. Druk nu met de rechter duim op een van de vier drukknopjes onder de rechter stick tot de afwijking van de zuiver verticale stijging is gecompenseerd. Waarschijnlijk moet u deze correctie in twee richtingen uitvoeren. Het resultaat is dat de drone op de plaats blijft zweven en dat u door meer of minder 'gas' te geven de drone kunt laten stijgen of dalen.

Het kalibreren van de gyroscoop
De volgende stap is dat u de zes-assige gyroscoop, of het ingebouwde digitale kompas, afregelt. Dat is van absoluut belang als u in de 'Headless Mode' wilt vliegen, zie later. Leg de drone op een vlakke ondergrond met de neus naar voren. Leg de controller achter de drone en zorg dat dit apparaat in precies dezelfde richting staat als de drone. Druk nu beide sticks snel naar de rechter benedenhoek en wacht tot de LED's op de drone gaan knipperen.

Share

Het instellen van de snelheid
De E012 kan met drie snelheden vliegen. Als u het apparaatje leert besturen is het van belang dat u de laagste snelheid selecteert. Dit doet u door op de linker stick te drukken. U hoort de controller een, twee of drie keer piepen. Druk tot u één piepje hoort, dan hebt u de laagste snelheid ingesteld.

Een paar belangrijke opmerkingen
Ga nooit zonder ervaring met de drone in uw tuin vliegen! De kans is groot dat u de controle over het apparaatje verliest en hij in de tuin van de buren, op het dak of op straat terecht komt. Leer de drone dus in uw woonkamer besturen. Zorg er echter voor dat de vloer vrij is van honden- of kattenhaar! In ons geval zorgde ons huisdier ervoor dat de asjes van de vier motoren na een paar crashes op de vloer zich vol hondenhaar wikkelden en dat de drone niet meer in beweging was te krijgen. Weliswaar kunt u de propellers van de asjes slopen en ook de motoren uit de behuizing bevrijden, maar alles aan dit apparaatje is zo klein en schijnbaar fragiel dat wij er het liefst met de handen van af bleven.

Het leren besturen van de E012
Het leren vliegen met een drone is geen sinecure. Zet de drone met de neus, dus met het blauwe LED'je naar voren, op een vlakke ondergrond. Met de linker stick kunt u 'gas' geven en de neus van de drone naar links of naar rechts draaien. Met de rechter stick kunt u de richting bepalen waarin de drone gaat vliegen vanuit de uitgangspositie: naar voren, naar achteren, naar links of naar rechts. In den beginne zult u de twee sticks te bruusk bewegen, waardoor de drone tegen het plafond of tegen de muren te pletter vliegt met een crash op de vloer tot gevolg. Leer dus eerst de drone op en neer te sturen door de rechter stick met rust te laten en alleen de linker stick heel voorzichtig op en neer te bewegen. Als u dat onder controle hebt kunt u de drone voorwaarts laten vliegen door ook de rechter stick voorzichtig naar boven te bewegen. Op deze manier moet u, stapje na stapje, alle mogelijke bewegingsrichtingen van de drone onder controle zien te krijgen.

Headless Mode
Deze modus wordt ook CF-mode genoemd, wat staat voor 'Care Free' modus. Deze modus moet de besturing van drones intuïtief maken. Als u deze modus inschakelt maakt het niet uit in welke richting de neus van de E012 wijst, maar blijft de drone vliegen in dezelfde richting als waarin hij opstartte toen u de rechter stick naar boven bewoog. Het om zijn as draaien van de drone met de linker stick wordt dus uitgeschakeld zodat u er niet op moet letten welke kant de neus uitwijst. Heel erg nauwkeurig werkte deze optie echter niet bij het geteste exemplaar.

Auto Come Back
Een leuke reclamekreet op de doos van de E012, maar deze goedkope drone keert écht niet automatisch terug naar de plaats van opstijgen! Daarvoor moet de drone zijn uitgerust met elektronica die in contact staat met de satellieten van het GPS-netwerk. De E012 heeft echter uiteraard geen GPS-elektronica ingebouwd, dat is onmogelijk voor deze prijs. De drone weet dus niet waar hij is en kan zijn startlocatie absoluut niet terugvinden. Als u in de 'Headless Mode' vliegt zorgt een druk op deze knop er alleen voor dat de drone achteruit gaat vliegen en dus wel ergens in uw buurt terecht zal komen. De fabrikant was geloofwaardiger geweest als hij deze nutteloze functie bij dit goedkope instap-model had verwijderd.


Flip and roll
Een optie die u alleen moet inschakelen als u de drone goed onder controle hebt maar waarmee u heel wat indruk kunt maken op familie en vrienden. Dit kunstje kunt u bovendien alleen buiten uitvoeren want de drone moet minstens drie meter vrije ruimte hebben in alle richtingen. Zorg dat de drone stabiel vliegt en druk op de rechter stick. U hoort een piepje. Door de stick vervolgens volledig in één richting te duwen zal de drone automatisch een volledige 360° draai in de lucht maken. Indrukwekkend!

En zo zou het er, na het halen van uw vliegbrevet, uit kunnen zien!
In onderstaand filmpje ziet u de E012, bestuurd door een ervaren piloot, door de vrije natuur vliegen. Prachtig, toch, voor € 13,00! Deze video is op YouTube gezet door M. Loïse.




Algemene conclusie


Is de E012 zijn € 13,00 waard? Ja, het is een leuk stukje speelgoed dat uitermate geschikt is om het vliegen met drones onder de knie te krijgen. Immers, de controller werkt in grote lijnen volledig identiek aan de besturing van veel duurdere modellen. U kunt beter een drone van dertien euro tientallen keren zien crashen bij het leren besturen dan een drone van honderd euro. Bovendien is de E012, dank zij zijn laag gewicht en zijn flexibele behuizing, vrijwel onverwoestbaar. Bij een crash komt er zo weinig energie vrij dat er geen schade aan de drone of dat waartegen hij vloog wordt aangericht. Bovendien zullen uw kinderen onderling een veldslag uitvechten om met uw elektronica hebbedingetje te mogen spelen.


(Banggood sponsor advertentie)
Eachine E010 Mini Quadcopter