Hobby-lab: bouw een 60 V - 6 A voeding

(gepubliceerd op 27-09-2021)

Voor ongeveer € 125,00 bouwt u deze laboratorium voeding met een uitgangsspanning van 0 tot 60 V en een uitgangsstroom tot 6 A. Wij bouwden een exemplaar en onderwierpen het aan een grondige test.

Kennismaking met de RIDEN RD6006 voeding


Het eindresultaat
Om maar meteen met de deur in huis te vallen tonen wij u in de onderstaande foto het eindresultaat van dit bouwproject. De RD6006 van RIDEN, van het Chinese Hangzhou Ruideng Technology Co, , zit in een grote stevige metalen behuizing van niet minder dan 31,0 cm diep. Het frontpaneel daarentegen is met zijn afmetingen van 17.0 cm bij 8,5 cm vrij klein voor alles dat er op zit.
Wat op dit frontpaneel onmiddellijk opvalt is het grote kleurendisplay van 5,0 cm bij 3,7 cm waarop een overvloed aan gegevens is weergegeven. U kunt de voeding instellen zowel met een numeriek toetsenbordje als met een draai-encoder. Deze basisbediening is uitermate gebruiksvriendelijk en u kunt onmiddellijk met deze voeding aan de slag. Natuurlijk zit er achter de knoppen een uitgebreid menu verborgen, maar daar hoeft u in principe niets mee te doen als u dat niet wilt. De netschakelaar staat helaas op de achterzijde van de behuizingen en schakelt alleen de primaire voeding in die de 65,0 Vdc levert voor de buck-converter. De AAN/UIT-knop linksonder op het frontpaneel activeert deze converter maar zet nog geen spanning op de uitgang. In deze situatie kunt u dus de voeding veilig instellen op de gewenste waarden van spanning en stroom. Klaar? Dan drukt u even op de 'ON/OFF'-drukknop onder de draai-encoder en eerst dan staat de spanning tussen de zwarte en rode uitgangen van de voeding.
Deze zijn beide galvanisch gescheiden van de metalen behuizing en van de aarding van de netstekker. Een aardingsbus is niet aanwezig. Tussen deze twee uitgangen staat wél een groene stekkerbus. Deze kunt u gebruiken voor het opladen van oplaadbare batterijen. Want ook dát is met de voeding mogelijk!

60V-6A-labvoeding-01 (© JOY-IT)
Het eindresultaat van dit bouwproject. (© JOY-IT)

De onderdelen van deze labvoeding
Als u deze voeding wilt nabouwen moet u drie pakketten in China bestellen:
 • De S-400-60 geschakelde netvoeding die een gelijkspanning levert van maximaal 65 V en een stroomcapaciteit heeft van 6,6 A. Deze module kost bij Banggood € 30,62 en is de primaire voeding.
  Aanklikbare link ➡ S-400-60 bestellen
 • De Ruden module RD6006 die wordt gevoed uit de S-400-60 en de eigenlijke gestabiliseerde instelbare labvoeding is. Deze module kost bij Banggood € 54,13 en is de secundaire voeding.
  Aanklikbare link ➡ RD6006 bestellen
 • De behuizing plus ventilator-module S06A-S400 waarin u de twee besproken modules inbouwt en die bij Banggood € 41,42 kost.
  Aanklikbare link ➡ S06A-S400 bestellen
Eventueel kunt u de RD6006 nog uitbreiden met een ongeveer € 6,00 kostende WiFi-module zodat u de voeding met uw smartphone kunt bedienen. Omdat wij daar het nut niet van inzien hebben wij deze optie niet meebesteld.

De levering van de drie modules
Tot onze verbazing worden de drie onderdelen van deze voeding uitstekend verpakt geleverd. De grote piepschuimen doos die u ziet in de onderstaande foto is de verpakking van de behuizing. Werden alle Chinese bestellingen maar op deze manier verzonden!

60V-6A-labvoeding-02 (© 2021 Jos Verstraten)
De verpakkingen van de drie modules. (© 2021 Jos Verstraten)


De S-400-60 geschakelde netvoeding


Het uiterlijk
Deze voeding zit volledig ingebouwd in een aluminium behuizing waartegen alle power-componenten zijn geschroefd. De behuizing heeft als afmetingen 215 mm bij 114 mm bij 50 mm. In de behuizing is een kleine temperatuur gestuurde ventilator ingebouwd die gaat werken als de interne temperatuur tot ongeveer 42 °C is gestegen. Volgens de specificaties levert deze voeding bij vollast een rimpel en ruis van maximaal 240 mVtop-tot-top en heeft zij een uitgangsstabiliteit van maximaal 0,5 %. De primaire kant wordt gevoed met een wisselspanning tussen 85 V en 264 V, selecteerbaar met een tweestanden schuifschakelaar. Let dus op de stand van deze schakelaar als u de voeding gaat gebruiken. Alle aansluitingen zijn beschikbaar via een stevig blok met negen schroefconnectoren. Voor de laagspanning staan 2 x 3 connectoren klaar. Naast dit klemmenblok zit een klein instelpotentiometertje waarmee u de uitgangsspanning op 65,0 V kunt instellen, de aanbevolen waarde voor het voeden van de RD6006 module.

60V-6A-labvoeding-03 (© Banggood)
De S-400-60 geschakelde netvoeding. (© Banggood)

Het interne van de S-400-60
Het interne ziet er keurig en netjes afgewerkt uit, zie de onderstaande foto. U ziet linksonder het netfilter en daarnaast de gelijkrichter van de netspanning met twee grote afvlakelco's. De elektronica is nog heel traditioneel opgebouwd met axiale componenten op een enkelzijdige print met draadbruggetjes. U zult vruchteloos speuren naar SMD onderdelen. Merk op dat er op heel wat plaatsen isolatiegleuven in de print zijn gefreesd. De zwaardere componenten zijn gefixeerd met kit. Al met al maakt deze voeding een betrouwbare indruk.

60V-6A-labvoeding-04 (© 2021 Jos Verstraten)
De interne elektronica van de S-400-60. (© 2021 Jos Verstraten)

Een snelle test van de S-400-60
Wij kunnen het niet laten een paar testjes uit te voeren op deze voeding. Ons exemplaar levert onbelast een spanning van 65,263 V. Belast met een stroom van 5,5 A daalt de spanning tot 65,134 V. De spanningsdaling bedraagt dus 129 mV. Dat komt overeen met een uitgangsstabiliteit van 0,20 %. In de onderstaande figuur zijn de brom en ruis bij nullast (links) en bij vollast (rechts) vergeleken. De tot-tot-top waarde van de ruis en rimpel bij vollast bedraagt dus 250 mV. 

60V-6A-labvoeding-05 (© 2021 Jos Verstraten)
Ruis en rimpel op de uitgangsspanning van de S-400-60. (© 2021 Jos Verstraten)


De RIDEN buck-module RD6006


Het uiterlijk
In de onderstaande foto ziet u hoe deze module er uit ziet. De kunststof behuizing heeft als afmetingen 167 mm x 81 mm x 65 mm en kan in een rechthoekig gat in een frontplaat worden geklikt. Deze module heeft een eigen ventilator die ook temperatuur gestuurd is via een externe sensor die u ergens in de behuizing van de voeding moet installeren.

60V-6A-labvoeding-06 (© JOY-IT)
Het uiterlijk van de Ruden RD6006 module. (© JOY-IT)

De elektronica in de RD6006 module
Zoals uit de onderstaande foto blijkt is de module volgepropt met elektronica. De componenten bij de twee pijltjes A zijn heel kleine zekeringetjes van 10 A waarvan u vast geen reserve exemplaren in huis hebt. De bovenste zit in het ingangscircuit, de onderste in het uitgangscircuit. In een plastic zakje wordt één reserve zekering meegeleverd. Bij B ziet u een printkroonsteentje waarop u de uitgangsspanning van de S-400-60 moet aansluiten. Op de printheader bij C moet u een kabeltje aansluiten dat eindigt in de temperatuursensor. Deze sensor moet de temperatuur van de behuizing van de RD6006 meten en stuurt de schakeling van de ventilator als deze temperatuur hoger dan 45 °C wordt. De ventilator gaat ook draaien als u de voeding meer dan 4 A stroom laat leveren. Bij D ziet u een houdertje voor een CR1220 cel. Deze cel wordt niet meegeleverd en is ook niet noodzakelijk als u het eindresultaat uitsluitend gebruik als met de hand in te stellen lab-voeding zonder overbodige toeters en bellen.

Share

Een van die (naar onze mening) overbodigheden is dat u de tijd en datum kunt instellen en dat deze in het display worden weergegeven. Daarvoor hebt u deze cel wél nodig. Handig als u gebruik wilt maken van de logging-functie van de RD6006, maar volledig overbodig als u het apparaat als 'ordinaire' labvoeding toepast. Bij E ziet u de printconnector waarin u een van de twee extra te leveren communicatie-modules moet inpluggen. De ene module is een WiFi-module, de tweede een RS-485 module. 

60V-6A-labvoeding-07 (© JOY-IT)
De elektronica in de RD6006 module. (© JOY-IT)

60V-6A-labvoeding-08 (© JOY-IT)
Links de WiFi-module en rechts de RS-485 module. (© JOY-IT)

De specificaties van de RD6006
In het kort de voornaamste specificaties volgens gegevens van de fabrikant JOY-IT:
       - Werkmodus: buck-convertor
       - Display: 2.4" kleuren LCD
       - Ingangsspanningsbereik: 6,0 V ~ 70,0 V
       - Uitgangsspanningsbereik: 00,00 V ~ 60,00 V
       - Uitgangsstroom: 0,000 A ~ 6,000 A
       - Uitgangsvermogen: 0,000 W ~ 360,0 W
       - Ingangsspanning nauwkeurigheid: ±[1,0 % + 5 digits]
       - Uitgangsspanning nauwkeurigheid: ±[0,3 % + 3 digit]
       - Uitgangsstroom nauwkeurigheid: ±[0,5 % + 5 digits]
       - Accu spanningsmeting nauwkeurigheid: ±[0,5 % + 3 digits]
       - Meetresolutie ingangsspanning: 0,01 V
       - Meetresolutie uitgangsspanning: 0,01 V
       - Meetresolutie stroominstelling: 0,001 A
       - Meetresolutie batterijspanning: 0,01 V
       - Reactietijd constante-spanningsmodus: 2 ms (0,1 A ~ 4,0 A)
       - Uitgangsstabiliteit in constante spanningsmodus: ±[0,1 % + 2 digits]
       - Uitgangsstabiliteit in constante stroommodus: ±[0,1 % + 3 digits]
       - Meetbereik capaciteit: 0 Ah ~ 9999,99 Ah
       - Meetbereik energie: 0 Wh ~ 9999, 99 Wh
       - Statistische fout op capaciteit- en energiemeting: ±2 %
       - Uitgangsrimpel en -ruis: 100 mVtop-tot-top typisch
       - Detectiebereik sensortemperatuur: -10 °C ~ 100 °C
       - Detectie nauwkeurigheid sensortemperatuur: ± 3 °C
       - Op afstand te besturen via USB, WiFi of RS-485

De behuizing plus ventilator kit S06A-S400


Wat wordt geleverd
In de onderstaande foto ziet u dat deze kit alles bevat dat u nodig hebt om de twee besproken modules tot een werkende voeding te verenigen. De behuizing bestaat uit stevig plaatstaal en is dus vrij zwaar. De bedrading van het 230 V circuit is voorzien van mooie geïsoleerde kabelvorkjes en faston stekkertjes. U hebt voor de montage niet eens een soldeerbout nodig! Het kleine printje is bedoeld voor het sturen van de ventilator uit de 65 V uitgangsspanning van de S-400-60. Ook dit printje bevat een draadje met een temperatuursensor, die u in contact kunt brengen met de behuizing van de S-400-60 of de behuizing van de complete voeding.

60V-6A-labvoeding-09 (© Banggood)
De onderdelen die in de behuizingskit zitten. (© Banggood)


Downloaden van informatie


Van zowel de RD6006 zélf als van de montage van de voeding zijn goede Engelstalige handleidingen op internet te vinden. Om het u gemakkelijk te maken hebben wij deze PDF-bestanden gekopieerd naar onze persoonlijke cloud op Google Drive, waarvan u deze kunt downloaden:
Aanklikbare link ➡ RD6006_manual
Aanklikbare link ➡ Digital_power_supply_case_assembly_instruction

De montage van de voeding


De achterzijde van de behuizing
Op de achterzijde van de behuizing moet u de netschakelaar, de 230 V connector en de ventilator monteren. Nadien kunt u de bedrading tussen deze onderdelen aanbrengen.

60V-6A-labvoeding-10 (© JOY-IT)
De bedrading aan de achterzijde van de behuizing. (© JOY-IT)

De onderdelen op de bodem van de behuizing
Eerst schroeft u de vier rubber voetjes op de bodem van de behuizing. Nadien monteert u de S-400-60 en de print voor de sturing van de ventilator op de bodem van de kast.

Het monteren van de RD6006
Deze module klikt u in de frontplaat van de behuizing. Nadien kunt u de rest van de bedrading aanbrengen. De temperatuursensor van de RD6006 hebben wij tussen de bodem van de behuizing en de S-400-60 geklemd.

Het eindresultaat
In de onderstaande foto ziet u het eindresultaat van hooguit een uurtje knutselen: een voeding met, zo zal blijken, semi-professionele specificaties die al uw voedingswensen kan vervullen.

60V-6A-labvoeding-11 (© JOY-IT)
Het eindresultaat van de montage van de voeding. (© JOY-IT)


Het werken met de RD6006


De bedieningsknoppen
In de onderstaande foto hebben wij de frontplaat van deze voeding in detail voorgesteld zodat u goed alle knoppen met hun functies kunt bewonderen. Uit deze foto volgt ook wat er allemaal aan nuttige en onnuttige informatie op het display verschijnt.
Het toetsenbordje heeft twee functies. Op de eerste plaats kunt u hiermee spanningen en stromen instellen, op de tweede plaats kunt u, na indrukken van de 'SHIFT'-toets, de in grijs weergegeven functies oproepen.
Met de toetsen 'I-SET' en 'V-SET' kunt u de gewenste maximale stroom en uitgangsspanning definiëren. Bij deze toetsen ziet u de grijze teksten 'OCP' en 'OVP'. Na het indrukken van de knop 'SHIFT' kunt u met deze twee knoppen de beschermingen tegen te hoge spanning (OVP) en te hoge stroom (OCP) instellen.
Met de 'MEM'-toets kunt u de momentane instellingen van spanning en stroom opslaan in een van de tien geheugenplaatsen of, na druk op 'SHIFT', een van de tien preset-instellingen actief maken.

60V-6A-labvoeding-12 (© JOY-IT)
De frontplaat van de RD6006 voeding. (© JOY-IT)

Het display
Het zal wel aan onze vergevorderde leeftijd liggen, maar van dergelijke overvolle display's worden wij een beetje gallisch. Wat bij een laboratorium voeding van belang is:
       - De ingestelde uitgangsspanning.
       - De ingestelde kortsluitstroom.
       - De reële uitgangsspanning.
       - De geleverde stroom.
       - Of de voeding in CV of CC modus werkt.
Wat is het belang van in het display te zien:
       - De datum en de tijd?
       - De ingangsspanning?
       - Het geleverde vermogen?
       - De geleverde energie?
Tóch worden deze gegevens (en nog veel meer) op het display vertoond zonder dat u, als gebruiker, de mogelijkheid hebt om deze overbodig geachte gegevens uit te schakelen.
Wij gaan hier dus niet de betekenis en de instelling van alle achttien (!!) op het display getoonde data uitleggen, dat staat goed beschreven in de hoger genoemde handleiding. Wij beperken ons in dit artikel tot de nuttige handelingen die van belang zijn bij het bedienen van het apparaat als lab-voeding.

Het instellen van de uitgangsspanning
Hoe u te werk gaat hangt af van het feit of u de voeding op een vaste spanning wilt instellen of op een variërende spanning.
 • Instellen op een vaste spanning, bijvoorbeeld 5,00 V
  Druk op de toets 'V-SET'. Voer via het toetsenbord de code '05.00' in. Druk op 'ENTER'. Klaar!
 • Instellen op een variabele uitgangsspanning
  Druk op de toets 'V-SET'. Draai aan de encoder-knop om de spanning te verlagen of te verhogen. Evenueel kunt u met de pijltjes-toetsen '' of '' de decade selecteren die u wilt veranderen. Druk op 'ENTER'. Klaar!

Het instellen van de maximale stroom
Dat gaat op dezelfde manier, maar nu na het drukken op de knop 'I-SET'.

Instellen van de 'OVP' en 'OCP'
Deze afkortingen staan voor 'Over Voltage Protection' en 'Over Current Protection'. Het instellen van deze grootheden gaat op de beschreven manier, echter u moet nu eerst de 'SHIFT' toets indrukken. Als de stroom door de uitgang of de spanning over de uitgang groter worden dan de ingestelde waarden onderbreekt een intern relais de verbinding tussen de interne elektronica en de uitgangsbussen.


De uitgangen activeren

Druk op de toets 'ON/OFF' om de ingestelde spanning tussen de rode en zwarte uitgangsbussen te zetten.

Het hoofdmenu
Na een druk op 'SHIFT' en nadien op 'MENU (0)' verschijnt het hoofdmenu op het display. In dit display kunt u, met de cursor-toetsen, een aantal parameters selecteren en die met de encoder wijzigen. U moet iedere wijziging bevestigen door een druk op 'ENTER' .

60V-6A-labvoeding-13 (© JOY-IT)
Het hoofdmenu van de RD6006 voeding. (© JOY-IT)

'Classic Style' versus 'Curve Style'
In het menu ziet u onder in beeld het pictogram van een huisje. Als u daarop gaat staan ziet u twee mogelijke indelingen van het display. De voeding start op met de 'Classic Style' waarbij alle gegevens numeriek worden weergegeven. Door in dit menu voor 'Curve Style' de kiezen verandert het opstartscherm in een soort van oscilloscoop waarop u drie curves ziet in de kleuren groen, blauw en paars. Deze geven het verloop weer van de spanning, de stroom en het vermogen die door de voeding worden geleverd. Door aan de encoder te draaien kunt u de gevoeligheid van de verticale as aanpassen, zie de cijfers achter 'D'. Door het drukken op 'ENTER' kunt u het loggen van de gegevens stoppen of weer hervatten. 

60V-6A-labvoeding-14 (© JOY-IT)
De 'Curve Style' van het display. (© JOY-IT)

De 'Storage Data Setting'
U kunt in het geheugen van de RD6006 tien data settings opslaan onder de toetsen 'M0' tot en met 'M9'. Iedere set bestaat uit waarden voor de uitgangsspanning, de maximale stroom, de OVP en de OCP. U komt in dit menu door in het hoofdmenu te navigeren naar het derde pictogram onder in het beeld en op 'ENTER' de drukken. Met de '' en '' knoppen kunt u een van de tien 'M'-pictogrammen rood maken. Op de reeds beschreven manier kunt u voor deze set de vier grootheden op de gewenste waarden instellen.
Als u alle instellingen hebt gemaakt komt u door een druk op de encoder-knop weer terug in het beginscherm en worden alle instellingen automatisch bewaard.
Bij het inschakelen van de voeding wordt automatisch de data-set 'M0' geselecteerd. U kiest een andere set door eerst op 'SHIFT' te drukken en nadien op de toets van de gewenste data-set.

60V-6A-labvoeding-15 (© JOY-IT)

Het instellen van de tien 'Storage Data Settings'. (© JOY-IT)


Bedienen via uw Windows-PC
U kunt de voeding via een micro-USB naar USB-A kabel verbinden met een USB-poort van uw Windows-PC en de voeding via dat apparaat bedienen. Daarvoor moet u uiteraard eerst de software en de USB-driver downloaden en installeren. Een en ander staat uitgebreid beschreven in de handleiding, dus daar gaan wij hier niet op in. Maar om u een indruk te geven van wat u kunt verwachten geven wij u wél in de onderstaande afbeelding het venster dat op uw monitor verschijnt.
Indrukwekkend, maar of dit nu echt allemaal noodzakelijk en handig is voor het bedienen van een laboratorium voeding? Eén optie is misschien wel nuttig. U kunt de logging-gegevens niet alleen als een oscillogram weergeven, zoals bij de 'Curve Style', maar ook exporteren in Excel-formaat. Vreemd genoeg logt de software alleen de spanning en de stroom en geen vermogen.

60V-6A-labvoeding-16 (© JOY-IT)
Het Windows-venster voor het bedienen van de voeding via uw PC. (© JOY-IT) 

De RD6006 van RIDEN getest


De nauwkeurigheid van de spanningmeting
Voor deze meting laten wij de voeding vijftien minuten opwarmen en sluiten nadien onze referentiemeter Fluke 8842A aan op de uitgangen van de RD6006. De uitgangsspanning wordt op diverse waarden ingesteld en de geleverde, onbelaste spanning wordt op de Fluke afgelezen en samengevat in de onderstaande tabel. De meetnauwkeurigheid van de RD6006 is dus uitstekend te noemen!

60V-6A-labvoeding-17 (© 2021 Jos Verstraten)
De nauwkeurigheid van de spanningindicatie. (© 2021 Jos Verstraten) 

De nauwkeurigheid van de stroommeting
Dit meten wij door de uitgangen van de voeding rechtstreeks te verbinden met de 12 A ingangen van onze referentiemeter ET3255 van EastTester en de kortsluitstroom op diverse waarden te programmeren. Zoals uit de onderstaande tabel blijkt zijn ook deze resultaten indrukwekkend. 

60V-6A-labvoeding-18 (© 2021 Jos Verstraten)
De nauwkeurigheid van de stroomindicatie. (© 2021 Jos Verstraten)

Transiëntverschijnselen bij in- en uitschakelen
Bij het bedienen van de drukknop 'ON/OFF' wordt de ingestelde spanning op een elektronische manier doorgeschakeld naar de uitgangen. Zowel het in- als het uitschakelen moet zonder overgangsverschijnselen gaan. Dit hebben wij getest bij een uitgangsspanning van 12 V en een belastingsstroom van 2 A. De resultaten zijn samengevat in de onderstaande fotomontage, waaruit duidelijk blijkt dat er inderdaad geen transiënten op de uitgang verschijnen.

60V-6A-labvoeding-19 (© 2021 Jos Verstraten)
Resultaat van het tweemaal drukken op de 'ON/OFF'-knop. (© 2021 Jos Verstraten) 

De uitgangsstabiliteit
Deze grootheid definieert hoe stabiel de uitgangsspanning van een voeding blijft als u de stroom gaat variëren tussen nul- en vollast. Dit hebben wij getest bij ongeveer 12 V en bij een belasting van exact 6,00 A. De resultaten:
       - Onbelaste uitgangsspanning: 12,8691 V
       - Belast met 6,00 A: 12,8322 V
       - Spanningsval: 0,0369 V (36,9 mV)
       - Uitgangsstabiliteit: 0,28 %
       - Inwendige weerstand: 6,15 mΩ

De rimpel en ruis bij vollast
Ook dit hebben wij gemeten bij 12,00 V en 6,00 A. In het onderstaande oscillogram ziet u het resultaat. De oscilloscoop geeft een top-tot-top waarde van de rimpel en ruis aan van 50,95 mV en een effectieve waarde van 9,099 mV. Onze Philips AC millivoltmeter PM2454 (bandbreedte 2 MHz) geeft een gemiddelde waarde van 8,4 mV. De schakelfrequentie van de buck-converter blijkt bij een dergelijke belasting 68,87 kHz te bedragen.

60V-6A-labvoeding-20 (© 2021 Jos Verstraten)
Ruis en rimpel bij 12,00 V en 6,00 A. (© 2021 Jos Verstraten)

Dynamisch gedrag van de RD6006
Onder dynamisch gedrag wordt verstaan hoe de voeding zich gedraagt als opeens veel meer of veel minder uitgangsstroom moet worden geleverd. In principe zou de uitgangsspanning constant moeten blijven, maar iedere regelschakeling heeft uiteraard een bepaalde reactietijd op een dergelijke gebeurtenis. In het onderstaande oscillogram ziet u wat er gebeurt als de uitgangsstroom bij 12,00 V opeens van 1,00 A wordt opgevoerd tot 5,50 A en nadien weer even snel teruggebracht tot 1,00 A. Twee zeer smalle piekjes in de uitgangsspanning zijn het resultaat, een gevolg van de traagheid van de regeling.

60V-6A-labvoeding-21 (© 2021 Jos Verstraten)
Reactie van de RD6006 op een stroomsprong van 1,00 A naar
5,50 A en vice versa. (© 2021 Jos Verstraten)

Lange termijn stabiliteit
Bij deze laatste test wordt de koude voeding ingesteld op 35,00 V en wordt een stroom van ongeveer 5,0 A geleverd aan een aantal draadgewonden 100 W weerstanden. Gemeten wordt hoe stabiel de uitgangsspanning blijft en hoe het verloop van de interne temperatuur is. De resultaten zijn samengevat in de onderstaande tabel. De beginwaarde van de uitgangsspanning wordt Uref genoemd, zodat u onmiddellijk ziet hoeveel mV de uitgangsspanning afwijkt van deze waarde door het opwarmen. Ook op deze resultaten valt weinig aan te merken.

60V-6A-labvoeding-22 (© 2021 Jos Verstraten)
De lange termijn stabiliteit van de RD6006. (© 2021 Jos Verstraten)

Onze conclusie over dit RD6006 bouwpakket


U kunt deze voeding ook in Nederland kopen, bijvoorbeeld bij elektor of Reichelt. Dan betaalt u voor de set wél iets van € 175,00. Als u de drie voorgestelde pakketjes rechtstreeks in China koop betaalt u voor hetzelfde apparaat slechts € 125,00 inclusief BTW en verzending.
Uit onze test blijkt dat u voor dit geld een zeer goede laboratorium voeding krijgt, die veel meer opties biedt dan u ooit in de praktijk nodig zult hebben.(Banggood sponsor advertentie)
RIDEN RD6006 buck-module