Kemo: Public adress versterker

(gepubliceerd op 12-07-2017)

Met twee modules van Kemo Electronic kunt u een goede Public Adress (PA) versterker samenstellen met een gevoeligheid van 2 mV en een maximaal uitgangsvermogen van 40 W. Beide modules kunt u voeden met een gelijkspanning van maximaal 16 Vdc, zodat voeding uit een 12 V accu uitstekend mogelijk is.

Public adress met slechts twee modules


Wat is public adress?
Pubic adress, afgekort tot PA, is een vakterm waarmee een geluidsinstallatie wordt bedoeld die muziek of openbare aankondigingen versterkt voor het publiek. PA-versterkers worden gebruikt bij omroepsystemen op feesten, op braderieën, bij carnaval en overal waar grote massa's publiek moeten worden toegesproken.

Een mobiel systeem met Kemo modules
Als u een klein PA-systeempje nodig hebt, bijvoorbeeld een mobiel omroepsysteem in uw auto met een microfoon als ingang en een hoornluidspreker op het dak als uitgang, komt u met twee goedkope modules van het Duitse Kemo Electronic heel ver. Met de voorversterker M040M kunt u het kleine signaal van een elektrodynamische of elektret microfoon versterken, met de brugversterker M034N kunt u dit versterkte signaal oppeppen tot een vermogen van maximaal 40 W in een luidspreker van 4 Ω. En dit alles bij een voedingsspanning van 12 V uit uw autoaccu!

Lekker goedkoop en snel gebouwd
Als u bedenkt dat u de M040M kunt aanschaffen voor ongeveer twaalf euro en de M034N voor ongeveer dertig euro en dat u alleen een potentiometer en een koelplaat als extra's nodig hebt, dan zal duidelijk zijn dat deze twee modules een ware lekkernij zijn voor iedere rasechte elektronica-hobbyist.

M040N, de voorversterker module


Kennismaking
De Kemo M040N module wordt tussen uw microfoon en de eindversterker geschakeld en heeft tot taak de kleine spanning van de microfoon maximaal honderd keer te versterken. De M040N is bruikbaar voor elektrodynamische microfoons en voor elektret microfoons.

Public_adress_met_Kemo_01 (© Kemo Electronic)
De voorversterker M040N van Kemo Electronic. (© Kemo Electronic)
Afmetingen van de M040N
In onderstaande figuur zijn de afmetingen van de module M040N samengevat.

Public_adress_met_Kemo_02 (© Kemo Electronic)
De afmetingen van de voorversterker M040N. (© Kemo Electronic)


Share

Aansluiten van uw microfoon
U kunt de M040N voeden met een gelijkspanning tussen 9 V en 24 V. De bedrading naar de in- en de uitgangen moet u uiteraard met afgeschermde kabeltjes uitvoeren. De afschermingen van beide kabeltjes worden bij de module met de min van de voeding verbonden. Tussen de twee voedingsaansluitingen kunt u eventueel een elco van 100 µF opnemen. In onderstaande figuur is links geschetst hoe u een elektrodynamische microfoon op de module moet aansluiten. Heeft u een elektret microfoon? Ook geen probleem, kijk maar naar het rechter schema. De voeding voor de elektret microfoon wordt via de IN+ aansluiting van de module doorgekoppeld naar de microfoon. De module moet in dit geval worden gevoed met een gelijkspanning die gelijk is aan de aanbevolen voedingsspanning van de elektret microfoon.

Public_adress_met_Kemo_03 (© Kemo Electronic)
Aansluiten van uw microfoon op de module. (© Kemo Electronic)
Aansluiten via een potentiometer
Als u de module gebruikt met een microfoon zullen de bovenstaande schema's uitstekend voldoen. Als u echter een CD-speler op uw versterker wilt aansluiten zult u aan de ingang een potentiometer moeten opnemen, waarmee u het veel te grote signaal van dit apparaat kunt verzwakken. Vanwege de kleine spanningen moet u uiterste zorg besteden aan het afschermen van alle signaalvoerende leidingen! Doet u dat niet, dan is brom uw straf!

Public_adress_met_Kemo_04 (© Kemo Electronic)
Aansluiten van een potentiometer op de module. (© Kemo Electronic)
Technische gegevens M040N
 • Voedingsspanning: 9 Vdc min., 24 Vdc max.
 • Stroomopname: minder dan 2 mA
 • Versterking: ±40 dB typisch
 • Ingangsspanning: 2 mV tot 50 mV
 • Ingangsimpedantie: groter dan 50 kΩ
 • Uitgangsspanning: 200 mV tot 1 V
 • Frequentiebereik: 20 Hz tot 20 kHz, ±3 dB
 • Uitgangsimpedantie: kleiner dan 1 kΩ
 • Vervorming: kleiner dan 0,02 %
 • EAN-code: 4024028030401

M034N, de eindversterker module


Kennismaking
De Kemo M034N is een robuuste eindversterker module voor universeel gebruik. De module is vocht- en schokvast ingegoten. De module levert 40 W in een luidspreker van 4 Ω bij een voedingsspanning van maximaal16 Vdc. De eindversterker maakt gebruik van een interne brugschakeling, waardoor het hoge vermogen uit de lage voedingsspanning te verklaren is. De M034N is niet kortsluitvast, kortsluiting in de schakeling van de aangesloten luidspreker vernietigt de module! Ook een te lage luidsprekerimpedantie of een te hoge voedingsspanning is fataal.

Public_adress_met_Kemo_05 (© Kemo Electronic)
De eindversterker module M034N. (© Kemo Electronic)
Afmetingen van de M034N
In onderstaande afbeelding zijn de afmetingen van de M034N weergegeven.

Public_adress_met_Kemo_06 (© Kemo Electronic)
De afmetingen van de eindversterker M034N. (© Kemo Electronic)
Aansluitgegevens van de M034N
Het gevolg van de toegepaste brugschakeling is dat u de luidspreker niet met de massa mag verbinden! De twee luidsprekeruitgangen van de module gaan dus rechtstreeks naar de luidspreker en mogen nergens andere mee verbonden worden! Let hier ook op als u een metalen hoornluidspreker gebruikt die u op uw auto bevestigt. Meet met een universeelmeter even na of de twee luidsprekeraansluitingen écht vrij zijn van de metalen hoorn.
De kabel naar de signaalingang van de module (IN) komt van de uitgang van de M040N en moet absoluut afgeschermd zijn. Daarbij wordt de mantel van de kabel met de massa-aansluiting van de M034N verbonden. Als e een volumeregelaar aansluit, dan moet u deze overeenkomstig de tekening met de module verbinden. U moet er op letten dat uw voeding voldoende piekstroom kan leveren. Afhankelijk van de bedrijfsspanning en de luidsprekerimpedantie kan de stroomopname tot 4 A bedragen. De gebruikte netvoeding of batterij (het beste is een auto-accu) moet voor dit vermogen geschikt zijn. In bijzondere gevallen kan het gebeuren, dat de versterker als gevolg van een te hoge inwendige weerstand van de voeding niet goed functioneert en oscilleert (bijvoorbeeld fluit- of andere continugeluiden genereert). In zo'n geval moet u parallel aan de voedingsklemmen van de module een elco van 4.700 µF - 25 V schakelen.

Public_adress_met_Kemo_07 (© Kemo Electronic)
Het aansluiten van de eindversterker M034N. (© Kemo Electronic)
Koelen van de M034N
De M034N moet op een flinke koelplaat van minimaal 100 mm x 40 mm x 20 mm worden bevestigd. Deze koelplaat wordt door de montage verbonden met de minuspool van de voeding. U kunt gebruik maken van een koelprofiel van het type CTX08/50. Leg de M034N module op de achterzijde van de CTX08/50 en teken de vier bevestigingsgaatjes af op het profiel. Boor met een scherpe 2,5 mm spiraalboor de vier gaatjes in het profiel. Ontbraam de gaatjes zorgvuldig en zorg er voor dat de montageplaat van de Kemo-module en de achterzijde van het koelprofiel volledig glad zijn. Smeer de achterzijde van de Kemo-module in met warmtegeleidende pasta zoals de CMP-COOLPAST20 van König Electronic. Monteer tot slot de Kemo-module met vier zelftappende schroefjes op het profiel.

Public_adress_met_Kemo_08 (© Kemo Electronic)
Het monteren van de M034N op een koelprofiel. (© 2017 Jos Verstraten)
Technische gegevens M034N
 • Uitgangsvermogen: 40 W max.
 • Voedingsspanning: 6 Vdc - 16 Vdc
 • Stroomopname: 4 A max.
 • Luidsprekerimpedantie: 4 Ω - 8 Ω
 • Ingangsgevoeligheid: 500 mV min.
 • Frequentiebereik: 20 Hz - 25.000 Hz
 • EAN-code: 4024028030357

Referenties


Importeur voor Nederland: T.E.G., Enschede

Fabrikanten pagina over de M034N

Datasheet van de M034N

Fabrikanten pagina over de M040N

Datasheet van de M040N


(Banggood sponsor advertentie)
Mustool MT223 60 W soldeerbout met instelbare temperatuur