Getest: 33,000 V paneelmeter

(gepubliceerd op 13-05-2021)

Met deze minder dan zeven euro kostende module kunt u gelijkspanningen meten tot 33,000 V, dus met een resolutie van 1 mV en met een nauwkeurigheid van 0,3 ‰. U kunt de module voeden uit de gemeten spanning of uit een vaste voedingsspanning tussen 4,00 V en 30,0 V.

Kennismaking met deze 33,000 V paneelmeter


Merk- en typeloos
Met deze module maken de Chinese fabrikanten en leveranciers het helemaal bont. De fabrikant wordt geheim gehouden en de module heeft zelfs geen uniek typenummer als identificatie. Op het printje staat een verwijzing naar een shop van Taobao. Verder zoeken op het nummer van deze shop levert als fabrikant Hangzhou Ruideng Technology op. Deze fabrikant (www.ruidengkeji.com) levert ook de bekende digitaal instelbare laboratoriumvoedingen die onder de naam RIDEN op de markt worden gebracht.
In ieder geval vindt u voldoende links naar leveranciers als u zoekt op 'Digitale Voltmeter Spanningsdetector Panel Meter Hoge nauwkeurigheid 3 Draden'.

Prijzen van de module

Op AliExpress wordt de module aangeboden voor prijzen tussen € 3,43 en € 4,47 met € 1,68 verzendingskosten. Bij Banggood kunt u zo´n metertje bestellen voor € 6,28 met € 1,93 verzendingskosten. De meter is verkrijgbaar met een display in de kleuren rood, geel, groen en blauw. Wij hebben het geteste exemplaar gekocht bij Banggood.

Het uiterlijk van de module
De meter zit in een soort behuizing die al bekend is van de digitale paneelmetertjes met slechts drie of vier cijfertjes. De meter past in een rechthoekig gat van 45 mm bij 27 mm. U hebt maar erg weinig speling op deze afmetingen. De meter zélf heeft namelijk als afmetingen 48 mm bij 29 mm. De zeven-segment display's zijn 9,5 mm hoog.

33.000V-paneelmeter-01 (© 2021 Jos Verstraten)
Het uiterlijk van de voltmeter module. (© 2021 Jos Verstraten)

De specificaties
De door de fabrikant opgegeven specificaties zijn:
       - Voedingsspanning: 3,5 Vdc ~ 30,0 Vdc
       - Meetbereik bij constante voedingsspanning: 0,0000 Vdc ~ 33,000 Vdc
       - Meetbereik bij voeding uit de meetspanning: 4,000 Vdc ~ 33,000 Vdc
       - Meetresolutie: 1 mV
       - Meetnauwkeurigheid: 0,3 ‰ (± 2 cijfers)
       - Temperatuurscoëfficiënt: kleiner dan 50 ppm/°C
       - Bedrijfstemperatuur: -10 °C ~ +65 °C
       - Display kleuren: rood ~ geel ~ groen ~ blauw


Het aansluiten van de module

Op de driepolige printconnector kunt u het meegeleverde drie-aderige kabeltje aansluiten. De drie aders hebben de onderstaande codering:
       - zwart: massa van de voeding en van de te meten spanning
       - rood: positieve aansluiting externe voeding
       - geel: positieve aansluiting van de te meten spanning

33.000V-paneelmeter-02 (© AliExpress)
Het aansluiten van de module. (© AliExpress)


De elektronica in de module


De ene zijde van het printje
Het printje is 41 mm bij 21 mm groot. Op de ene zijde is alleen het display aanwezig. Dit is een vijfcijferig display van het type SD411336N van ARKLED met 2 x 7 pennen. De aansluitgegevens zijn samengevat in de onderstaande figuur.

33.000V-paneelmeter-03 (© ARKLED)
De aansluitgegevens van het display. (© ARKLED)

De andere zijde van het printje
Op de andere zijde van de print zitten drie chip's waarvan alleen een spanningsstabilisator duidelijk is te herkennen. De twee overige chip's dragen onherkenbare codes. Op het printje is plaats voor een drukschakelaartje. Waarvoor dit eventueel zou moeten dienen is niet te achterhalen.
Een opmerkzame lezer maakte er ons op attent dat op een foto op AliExpress het typenummer van de processor wél goed te zien is. Het typenummer is ST8S003F3P6. Dit is een acht bit microprocessor met flash memory, EEPROM en 10 bit ADC.


33.000V-paneelmeter-04 (© 2021 Jos Verstraten)
De twee zijden van het printje. (© 2021 Jos Verstraten)

De module getest


Inleiding
De goedkope Chinese paneelmetertjes die wij tot nu toe hebben getest, lees:
Aanklikbare link ➡ Getest: DSN-DVM-368, digitale voltmeter
Aanklikbare link ➡ Getest: Ruideng 33 V - 3 A paneelmeter
Aanklikbare link ➡ Getest: V68 en C68 AC-meters
zijn niet erg nauwkeurig. Deze nieuwe module moet, met zijn gespecificeerde nauwkeurigheid van 0,3 ‰ (0,03 %), dat wél zijn. Wij hebben, dankzij onze sponsors en donateurs, tegenwoordig de beschikking over een zeer nauwkeurige referentiemeter, een 8842A van Fluke. Wij zijn dus in staat de bewering van de fabrikant te bevestigen of te ontkrachten.

Test bij voeding uit de meetspanning
Wij hebben de rode en gele draden verbonden met de uitgangsspanning van onze digitaal instelbare voeding NPS-1601 en de uitgangsspanning gemeten met de module en met de Fluke. Bij het berekenen van de procentuele fout hebben wij de indicatie van de Fluke als 100 % referentie genomen. De resultaten zijn samengevat in de onderstaande tabel. De module vraagt een stroom van slechts 7 mA van de voeding.
Uit de resultaten blijkt dat de module zeer nauwkeurig gelijkspanningen meet en voldoet aan de specificaties.

33.000V-paneelmeter-05 (© 2021 Jos Verstraten)
De nauwkeurigheid bij voeden uit de meetspanning. (© 2021 Jos Verstraten)

Test bij voeding uit een constante spanning
Hoewel de resultaten nauwelijks verbeterd kunnen worden, waren wij tóch benieuwd of het voeden van de module uit een vaste spanning nog enige verbetering zou opleveren. In dit geval kunt u uiteraard van nul volt meten en kan de module ook bij het meten van zeer lage spanningen worden getest. De module werd gevoed uit een gestabiliseerde spanning van 12 V.
Uit de resultaten blijkt dat de module bij met meten van kleine gelijkspanningen een iets grotere afwijking heeft. Deze streeft echter, bij het vergroten van de te meten spanning, snel naar de waarden uit de vorige tabel.

33.000V-paneelmeter-06 (© 2021 Jos Verstraten)
De nauwkeurigheid bij voeden uit een constante spanning. (© 2021 Jos Verstraten)

De inwendige weerstand van de module
Dit is een belangrijke parameter die niet bij de specificaties wordt vermeld. Het meten van deze parameter gaat heel eenvoudig als u de beschikking hebt over een nauwkeurig weerstand van 100 kΩ. Zet deze weerstand in serie met de gele ingangsdraad van de module en sluit die combinatie aan op een stabiele gelijkspanning. Noteer nu de uitlezing op de meter. Sluit de weerstand kort met een draadje en noteer weer de uitlezing op de meter. Het verschil tussen beide uitlezingen is gelijk aan de spanningsval over de weerstand van 100 kΩ. Met een 'regeltje van drie'-berekening kunt u uit deze gegevens de ingangsweerstand van de module afleiden. Bij ons exemplaar bedraagt deze waarde 337 kΩ.

Share

De temperatuurscoëfficiënt

Wij hebben een thermokoppeltje gemonteerd boven de processor-chip en de temperatuur van de module met een hetelucht pistool langzaam opgestookt tot 80 °C. Uit de meetresultaten van een stabiele spanning van 30,00 V, samengevat in de onderstaande tabel, blijkt dat de module een positieve temperatuurscoëfficiënt heeft. Een temperatuurstijging van 50 °C geeft een stijging van de uitlezing met 43 mV. Omgerekend per graad celsius geeft dat een tempco van +860 μV/°C. Dat is dus heel wat meer dan de gespecificeerde 50 ppm/°C!

33.000V-paneelmeter-07 (© 2021 Jos Verstraten)
De temperatuurscoëfficiënt van de module.
(© 2021 Jos Verstraten)


Onze conclusie over deze 33,000 V module


Het zal uit de meetresultaten duidelijk zijn dat er eigenlijk geen punten van kritiek te verzinnen zijn over deze module. Als u ergens een gelijkspanning nauwkeurig moet meten, dan kunt u zonder enig voorbehoud deze goedkope module inzetten.(Banggood sponsor advertentie)
33,000 V paneel meter