Meten: ET12S multimeter, logger en IR-camera

(gepubliceerd op 02-09-2023)

Dit klein meetinstrumentje van ToolTop is niet alleen een eenvoudige multimeter voor spanning, weerstand en capaciteit, maar ook een logger voor de meetgegevens en een infrarode camera voor het opzoeken van 'hot spots' in elektronica.

Kennismaking met de ET12S van ToolTop


Fabrikant, leveranciers en prijzen 
De fabrikant is waarschijnlijk Feeltech, want het apparaat meldt zich op een PC met 'Feeltech' (lees verder) en ook op de print staat die naam vermeld. Het apparaatje wordt echter verkocht onder de merknaam ToolTop met als typenummer ET12S. Wij vonden echter ook de merknaam FeelElec met typenummer FR01C. U kunt deze multimeter bij de bekende Chinese leveranciers bestellen, zoals Banggood en misschien wel een tiental leveranciers die via AliExpress werken.
Bij Banggood betaalt u voor het ToolTop model op dit moment (begin september 2023 als speciale aktie) € 127,23. Bij AliExpress moet u rekenen op een bedrag van ongeveer € 160,00. Het model met als merknaam FeelElec vonden wij bij AliExpress voor € 161,39.
Banggood is dus duidelijk de goedkoopste leverancier!

De multimeter, datalogger en IR-camera ET12S
Voor wat het allemaal te bieden heeft is dit apparaatje bijzonder klein. Met zijn afmetingen van 134 mm bij 69 mm bij 25 mm en zijn gewicht van slechts 125 g ligt de ET12S comfortabel in de hand, zie onderstaande foto.
U moet de meter bedienen met vier 'echte' drukknoppen onder het scherm. Het scherm is echter aanraakgevoelig en voor andere acties moet u dus op pictogrammen op het display klikken. 
De ET12S heeft slechts twee meetingangen die zich aan de onderzijde van het apparaat bevinden. In de rechter zijkant is een USB-3 poort aanwezig voor het opladen van de accu en voor de datacommunicatie met uw PC. De meter wordt gevoed uit een interne accu van 3,7 V met een capaciteit van 850 mAh.

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-01 (© Banggood)
De ET12S ligt lekker in de hand. (© Banggood)

De pakketomvang van de ET12S
Deze is zeer beperkt. In het kartonnen doosje is uitsluitend de meter te vinden plus de twee standaard meetsnoeren die bij iedere goedkope Chinese multimeter worden geleverd. Een summiere acht pagina's dikke 'Instruction Manual' beschrijft in goed Engels de mogelijkheden van de multimeter zonder echter in te gaan op de details van de verschillende opties in het setup-menu van de multimeter.

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-02 (© 2023 Jos Verstraten)
De pakketomvang van de ET12S. (© 2023 Jos Verstraten)

De uiterlijke kenmerken van de meter
In de onderstaande figuur ziet u de voor- en achterzijde van de ET12S. Boven aan de achterzijde zit het 'oog' van de thermische camera. Deze infrarood gevoelige beeldsensor heeft een hardware resolutie van 90 bij 120 pixels en een openingshoek van 55° horizontaal en 35° verticaal. Deze hardware resolutie wordt door de software opgeblazen tot een schermresolutie van 216 bij 288 pixels. Met de grijze schroef kunt u het compartiment openen waarin de accu zit.
De ET12S beschikt helaas niet over een uitklapbare beugel aan de achterzijde waarmee u het apparaat onder een gunstige afleeshoek kunt zetten. Dat kan uiteraard niet vanwege de plaats van de twee meetbussen op de onderzijde van de behuizing.
De voorzijde wordt gekenmerkt door een zeer groot kleurendisplay van 58 mm bij 44 mm met een resolutie van 320 bij 480 pixels. De cijfers zijn 15 mm hoog en dus uitstekend afleesbaar. De counts gaan tot 4000 bij spanning en weerstand (en dus geen 6000 zoals door diverse leveranciers wordt beweerd). Bij het meten van frequenties telt het display tot 9999 en bij condensatoren tot 5120.
In de onderstaande foto is de multimeter functie ingeschakeld. Het kiezen van de meetgrootheid gebeurt via de zes aanraak kadertjes op het scherm. 

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-03 (© Banggood)
De voor- en achterzijde van de ET12S. (© Banggood)

De specificaties van de thermische camera
Volgens de leveranciers heeft de IR-camera de onderstaande specificaties.
       - IR-sensor: UFPA (Uncooled Focal Plane Array)
       - Capture frequentie: 20 Hz
       - Hardware imaging pixels: 90 x 120
       - Software imaging pixels: 216 x 288
       - Openingshoek: 55° (H) en 35° (V)
       - Meetbereik temperatuur: -20 °C ~ +400 °C
       - Resolutie: 0,1 °C
       - Nauwkeurigheid temperatuurmeting onder 0 °C: ±5 °C
       - Nauwkeurigheid temperatuurmeting boven 0 °C: ±2 °C

De specificaties van de multimeter
       - Aantal counts spanning en weerstand: 4000
       - Aantal counts frequentie: 9999
       - Aantal count capaciteit: 5120
       - Sampling frequentie: 6 samples/s
       - Meetbereiken gelijkspanning: 400,0 mV ~ 4,000 V ~ 40,00 V ~ 400,0 V
       - Nauwkeurigheid gelijkspanning: ±[1,0 % + 3] ~ ±[2,0 % + 3]
       - Meetbereiken wisselspanning: 400,0 mV ~ 4,000 V ~ 40,00 V ~ 400,0 V
       - Nauwkeurigheid wisselspanning: ±[1,0 % + 3] ~ ±[2,0 % + 3]
       - Meetbereiken weerstand: 400,0 Ω ~ 4,000 kΩ ~ 40,00 kΩ ~ 400,0 kΩ
       - Meetbereiken weerstand: 4,000 MΩ ~ 40,00 MΩ
       - Nauwkeurigheid weerstand: ±[0,5 % + 3] ~ ±[1,5 % + 3]
       - Meetbereiken capaciteit: 51,20 nF ~ 512,0 nF ~ 5,120 μF ~ 51,20 μF ~ 100,0 μF
       - Nauwkeurigheid capaciteit: ±[2,0 % + 5] ~ ±[5,0 % + 5]
       - Meetbereik frequentie: 9,999 mHz ~ 9,999 Hz ~ 99,99 Hz ~ 999,9 Hz
       - Meetbereik frequentie: 9,999 kHz ~ 99,99 kHz ~ 999,9 kHz
       - Nauwkeurigheid frequentie: niet gespecificeerd
       - Meetbereik duty-cycle: 0,1 % ~ 99,9 %
       - Nauwkeurigheid duty-cycle: niet gespecificeerd
       - Diode test: tot 1,5 V
       - Continuiteits test: tot 30 Ω

De elektronica in de ET12S
Uiteraard konden wij ons weer eens niet bedwingen en hebben de ET12S uitgekleed. Dat gaat heel eenvoudig door het verwijderen van vier schroefjes aan de achterkant. Wat tevoorschijn komt is één print die de volledige ruimte in de meter in beslag neemt. In de onderstaande foto ziet u beide zijden van deze print. De fabrikant is blijkbaar erg bevreesd voor namaak, want de typenummers van alle chips zijn onherkenbaar gemaakt. 
In de twee rechthoekige uitsneden aan de onderkant van de print passen de twee 4 mm ingangsbussen, die met twee metalen lipjes rechtstreeks op de print zijn vast gesoldeerd.

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-27 (© 2023 Jos Verstraten)
De twee zijden van de print. (© 2023 Jos Verstraten)

600 V CAT II?
Wat ons toch van het hart moet is dat wij de ingangsschakeling rond de twee ingangsbussen nogal fragiel vinden. Wij zien op de print niet veel grote onderdelen die als bescherming tegen spanningdoorslag kunnen dienen. Er is blijkbaar een kleine VDR aanwezig en een paar dioden. Toegegeven, met deze meter kunt u geen stromen meten en de kans dat u de netspanning meet terwijl de meter op stroom staat ingesteld is dus niet aanwezig. Kleine impedanties tussen de twee ingangsbussen waardoor er enorme vermogens in de meter gegenereerd kunnen worden, zijn niet aanwezig. 


Maar de fabrikant zet wél '600 V CAT II' en 'Max. 1000 Vdc' op de frontplaat. Wij adviseren u ten stelligste dergelijke spanningen ver uit de buurt van de ingangsbussen van deze ET12S te houden. Gebruik deze meter voor het laagspanningsmeetwerk in schakelingen! 
Als test van de nauwkeurigheid hebben wij wel even 1.000 V gelijkspanning op de meter aangesloten, maar uit een spanningsbron die maar een paar mA kan leveren. Gaat er dan iets mis in de meter, dan zakt die spanning onmiddellijk in elkaar.

Het werken met de ET12S van ToolTop


De basisfuncties selecteren
De basisfuncties moet u zowel met de vier hardware druktoetsen als met de acht software druktoetsen op het display selecteren. Deze worden toegelicht aan de hand van de onderstaande figuur.
       - A: Aan/uit-schakelaar van het apparaat.
       - B: Omschakelen tussen multimeter en thermische camera.
       - C: Inschakelen van de Hold-functie of handmatige bereikenschakelaar.
       - D: Omschakelen naar frequentie of duty-cycle meting.
       - E: Selecteren van de meetfuncties.
       - F: Omschakelen naar logger-functie.
       - G: Oproepen van het Setup-menu.

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-04 (© 2023 Jos Verstraten)
Selecteren van de basisfuncties van de ET12S.
(© 2023 Jos Verstraten)

Het Setup-menu
Als u de ET12S voor het eerst inschakelt moet u deze Setup even doornemen omdat u hierin bepaalde persoonlijke keuzen kunt maken. Dit menu is voorgesteld in de onderstaande figuur.

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-05 (© 2023 Jos Verstraten)
Het Setup-menu van de ET12S.
(© 2023 Jos Verstraten)

System settings
PowerBoot: Hiermee kunt u kiezen of de meter opstart in de multimeter modus of in de thermische camera modus. Let op de vermakelijke spelfout 'Mutimeter'!
Automatic shutdown time: Stelt het aantal minuten in waarna de meter zichzelf uitschakelt.
Language: Dat zal wel duidelijk zijn.

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-06 (© 2023 Jos Verstraten)
Het instellen van de 'System settings'.
(© 2023 Jos Verstraten)

Backlight & Sound
In dit sub-menu kunt u de helderheid en de AAN-tijd van het display instellen. Met de derde optie schakelt u de interne zoemer in of uit.

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-07 (© 2023 Jos Verstraten)
Het 'Backlight & Sound'-menu.
(© 2023 Jos Verstraten)

IR Camera
In dit sub-menu kunt u wat instellingen van de thermische sensor definiëren, die echter niet duidelijk zijn en ook niet worden verklaard in de handleiding. Met 'Emissivity' kunt u de temperatuur-ijking van de camera aanpassen aan het uitstralingsvermogen van het voorwerp waarop u de camera richt. Emissiviteit is een maat voor de efficiëntie waarmee een oppervlak thermische energie uitzendt. Het wordt gedefinieerd als de fractie energie die wordt uitgestraald in verhouding tot de energie die wordt uitgestraald door een thermisch zwart oppervlak (een zwart lichaam). Een zwart lichaam is een materiaal dat warmte-energie perfect uitzendt en een emissiviteitswaarde van 1 heeft. Wilt u de IR-camera met maximale nauwkeurigheid gebruiken, dan moet u vóór iedere temperatuurmeting de waarde van de 'Emissivity' hier aanpassen aan het materiaal waarop u de sensor richt. Op internet zijn tabellen te vinden waarin u die grootheid voor een heleboel materialen kunt opzoeken. De waarde van de 'Emissivity' voor het menselijk lichaam bedraagt bijvoorbeeld 0,98.


ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-08 (© 2023 Jos Verstraten)
Instellingen van de thermische camera.
(© 2023 Jos Verstraten)

Multimeter
Met 'Default mod' kunt u instellen met welke meetgrootheid de meter moet opstarten. Met 'Button mod' kunt u de functie van drukknop C uit een van de vorige afbeeldingen instellen op de 'Hold'-functie of op de functie om de meetbereiken handmatig in te stellen. 

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-09 (© 2023 Jos Verstraten)
Instellingen van de multimeter.
(© 2023 Jos Verstraten)

Storage
Met deze functie krijgt u een miniatuur overzicht van alle thermische foto's en logger-data die u in het geheugen van het apparaat hebt opgeslagen. Met de drukknoppen onder in beeld kunt u de bestanden uitvergroten, er doorheen scrollen en wissen.

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-10 (© 2023 Jos Verstraten)
In 'Storage' kunt u alle opgeslagen bestanden bekijken en wissen.
(© 2023 Jos Verstraten)

USB MOD
Met deze optie verandert u de ET12S in een harde schijf die via USB door uw PC is te benaderen. Na het verbinden van de multimeter met uw PC via een USB-C naar USB-A kabel en het activeren van deze functie verschijnt het geheugen van de ET12S in het scherm van de Windows 'Verkenner' als een externe harde schijf met de naam 'FEELELEC'. 
De foto's worden opgeslagen als BMP-bestanden van 151 kB, de logger-data als VOM-bestanden. Dat blijken gewone TXT-bestanden te zijn, die u zonder problemen in iedere tekstverwerker kunt openen.

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-11 (© 2023 Jos Verstraten)
Het geheugen wordt door uw PC gezien als een externe harde schijf.
(© 2023 Jos Verstraten)

About
Geeft informatie over het versienummer van de geïnstalleerde firmware en het serienummer van het apparaat.

Het werken met de multimeter
Hier valt in feite niet veel over op te merken. Selecteer eerst met de drukknoppen op het display een van de zes meetgrootheden:
       - Gelijkspanningen
       - Wisselspanningen
       - Weerstanden
       - Condensatoren
       - Continuïteiten en kleine weerstanden
       - Dioden
Of selecteer via de hardware toets D:
       - Frequenties
       - Duty-cycles
Sluit dan de twee meetsnoeren aan en meten maar! Het meetbereik wordt automatisch door de elektronica in de meter geselecteerd. Als u de hardware toets C de functie 'Hold' hebt gegeven kunt u met deze toets de uitlezing op het display 'bevriezen'.

Het werken met de thermische camera
Na het activeren van deze functie met de hardware drukknop B verschijnen er drie cursors in beeld. Eén cursor staat steeds in het midden van het scherm en deze cursor moet u richten op het voorwerp waarvan u de temperatuur wilt meten. Deze temperatuur verschijnt met gele cijfers onder in het display. De twee overige cursors worden door de software automatisch ingesteld op de pixels in het beeld die het koudst en het warmst zijn. Deze temperaturen worden in kleinere rode en groene cijfers weergegeven.
Met de aanklik knop rechtsonder in beeld slaat u de foto op in het geheugen van de meter. Met de linker aanklik knop gaat u weer naar het 'Setup'-menu.

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-12 (© 2023 Jos Verstraten)
Het display in de functie 'Thermal camera'.
(© 2023 Jos Verstraten)

Het werken met de logger functie
Deze functie is alleen beschikbaar als u spanningen meet. Na het klikken op de aanklik knop F verschijnt het onderstaande beeld op het display. De gemeten grootheid, in dit geval gelijkspanning, wordt nu gelogd en de meetresultaten worden in real time weergegeven in de grafiek op het scherm. In deze grafiek staan drie aanklik knoppen waarmee u het loggen kunt starten, stoppen en hervatten. Na een stop verandert de middelste knop is een pictogram waarmee u de gelogde gegevens naar het geheugen kunt schrijven onder de vorm van een VOM-bestand.

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-13 (© 2023 Jos Verstraten)
Het display in de functie 'Logging'.
(© 2023 Jos Verstraten)

Het configureren van het loggen
Als u klikt op de aanraak knop met het moersleutel symbooltje komt u in het onderstaande venster. Met 'Sampling period' kunt u selecteren hoe vaak er een sample van de ingangsspanning moet worden genomen. Met 'Continuous sampling' kiest u of te stoppen met loggen of door te gaan met loggen als het geheugen vol zit. De oudste meetresultaten worden dan gewist.

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-14 (© 2023 Jos Verstraten)
Het configureren van de logging functie.
(© 2023 Jos Verstraten)

De multimeter functies getest


Het meten van gelijkspanningen
Wij hebben mooie gelijkspanningen tussen 10 mV en 1.000 V aangeboden aan de ingangen van de ET12S en aan de ingangen van onze referentiemeter 8842A van Fluke. De resultaten zijn samengevat in de onderstaande tabel. Voor het berekenen van de procentuele afwijkingen zijn wij ervan uitgegaan dat de meetresultaten van de Fluke absoluut correct zijn. Dat is uiteraard niet het geval, maar voor deze vergelijking mag dat wel.
Uit de resultaten blijkt dat de ES12S nauwkeuriger is dan gespecificeerd. Gelukkig, want een nauwkeurigheid tussen ±1,0 % en ±2,0 % is toch écht niet meer van deze tijd voor een digitale multimeter!

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-15 (© 2023 Jos Verstraten)
De nauwkeurigheid bij het meten van gelijkspanningen. (© 2023 Jos Verstraten)

Het meten van 50 Hz wisselspanningen
Onze 8842A heeft geen wisselspanningsprint aan boord, wij moeten uitwijken naar onze ET3255 van East Tester. Omdat deze voor 50 Hz wisselspanning een gespecificeerde nauwkeurigheid heeft van ±0,3 % en de ET12S ±1,0 % heeft het geen zin de procentuele afwijking te gaan berekenen. Wij laten bovendien het meest rechtse digit van de ET3255 buiten beschouwing. De vergelijking in de onderstaande tabel geeft alleen weer dat de ET12S geen gekke dingen doet bij het meten van 50 Hz wisselspanningen, behalve bij het meten van zeer kleine spanningen.

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-16 (© 2023 Jos Verstraten)
Vergelijkende meetresultaten van 50 Hz wisselspanningen.
(© 2023 Jos Verstraten)

Het frequentiebereik bij wisselspanningsmetingen
De specificaties geven aan dat de ET12S wisselspanningen slechts tussen 40 Hz en 500 Hz nauwkeurig meet. Dat hebben wij gecontroleerd door met onze functiegenerator DG1022 een sinusspanning van 1 Veff aan zowel de ET12S als onze ET3255 aan te bieden. De resultaten van deze meting zijn weer samengevat in een overzichtelijke tabel. Als wij de meting bij 50 Hz als 100 % beschouwen kan bij 1 kHz een daling met 2,4 % wordt vastgesteld en bij 2 kHz met 6,4 %.

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-17 (© 2023 Jos Verstraten)
Het frequentiebereik bij wisselspanningsmetingen.
(© 2023 Jos Verstraten)

Het meten van weerstanden
Hier kunnen wij de Fluke 8842A inschakelen als referentiemeter en vanwege de nauwkeurigheid van dit apparaat is het zinvol om weer de procentuele afwijking van de ET12S te berekenen. De resultaten zijn samengevat in de onderstaande tabel. Volgens de spec's heeft de ET12S een nauwkeurigheid van ±0,5 %, maar ons exemplaar presteert duidelijk veel beter. Keurig!

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-18 (© 2023 Jos Verstraten)
De nauwkeurigheid bij het meten van weerstanden. (© 2023 Jos Verstraten)

Het meten van condensatoren
Helaas kunnen wij niet 'keurig' mompelen als wij condensatoren gaan meten. Het begint er al mee dat de ET12S met open klemmen een capaciteit van 1,73 nF meet. Dit kunnen wij op geen enkele manier compenseren. Zoals uit de onderstaande tabel blijkt wordt het hierdoor onmogelijk om condensatoren van minder dan 10 nF met enige mate van nauwkeurigheid te meten. Wij meten condensatoren tot 1 μF met een eigen tolerantie van ±1 % en vergelijken voor de zekerheid met onze RLC-meter ET4401 van East Tester.

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-19 (© 2023 Jos Verstraten)
De nauwkeurigheid bij het meten van condensatoren.
(© 2023 Jos Verstraten)

Het meten van frequenties
Dank zij de druktoets D (zie een van de vorige figuren) kunt u de ET12S ook gebruiken voor het meten van frequenties. Wij hebben dit getest door sinussignalen van onze functiegenerator DG1022 met welbepaalde frequenties aan de ingang te leggen. Wij registreren niet alleen de nauwkeurigheid van de meting, maar ook de gevoeligheid. De resultaten zijn weer samengevat in een tabel.

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-20 (© 2023 Jos Verstraten)
De nauwkeurigheid en gevoeligheid bij het meten van frequenties.
(© 2023 Jos Verstraten)

Het meten van kleine weerstanden
Het is niet zo algemeen bekend, maar de 'continuïteits'-functie is ideaal voor het meten van zeer lage weerstanden. In die functie wordt namelijk een constante stroom door het aangesloten onderdeel gestuurd en dat is een ideale methode voor het meten van dergelijke componenten. Wij hebben een aantal draadgewonden weerstanden gemeten met onze ET12S en uiteraard ook met de 8842A. Het is wel belangrijk te controleren of de uitlezing naar nul gaat met kortgesloten ingangen. Dat is niet het geval, de meter meet dan een weerstand van 0,6 Ω. Omdat de ET12S geen 'REL'-functie heeft kan deze offset niet weggeregeld worden, maar moet u die zélf van alle metingen aftrekken. In de onderstaande tabel hebben wij dat gedaan. Uiteraard hebben wij de weerstanden met de 8842A met de vierdraad Kelvin-methode gemeten.

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-21 (© 2023 Jos Verstraten)
Het meten van zeer lage weerstanden.
(© 2023 Jos Verstraten)

De ingangsweerstand
Een multimeter moet een zo hoog mogelijke ingangsweerstand hebben. Alleen dán kunt u er van overtuigd zijn dat het apparaat nauwelijks invloed uitoefent op de schakeling waarin u meet. Dit is voornamelijk bij het meten van gelijkspanningen van belang, dus bepalen wij deze specificatie alleen bij deze meetfunctie. Dat doen wij door gelijkspanningen te meten en een μA-meter in serie met een van de meetsnoeren te schakelen.
Bij 20 V meten wij een stroom van 1,963 μA. Dat komt, volgens de wet van ohm, overeen met een ingangsweerstand van 10,18 MΩ. Bij een spanning van 1 V zakt de stroom tot 0,077 μA, hetgeen een ingangsweerstand van 12,98 MΩ oplevert.
Dat zijn uitstekende waarden!

De thermische camera functie getest


Inleiding
Volgens de spec's zou de thermische camera een nauwkeurigheid hebben van ±2 °C. Deze afwijking is uiteraard veel te groot om te kunnen gebruiken als koortsthermometer, maar meer dan goed genoeg om 'hot spots' op printplaten op te sporen. Tóch wij zijn nogal sceptisch wat betreft deze claim. Wij hebben een heleboel multimeters getest die ook temperaturen meten, weliswaar met een thermokoppel, zelden hebben wij een dergelijke nauwkeurigheid in de praktijk mogen ervaren. Is het IR-principe nauwkeuriger? Wij zullen zien!
De vraag is bovendien of de optische resolutie van 90 bij 120 pixels voldoende is om één klein te heet weerstandje op een print te kunnen lokaliseren.
Wij hebben experimenten uitgevoerd die u een inzicht geven in wat u van deze goedkope thermische camera kunt verwachten.

Share

Voorbeeld 1: een mensenhand in beeld
In het onderstaande screenshot ziet u de hand des tester. Heel duidelijk, maar van de gemeten temperaturen klopt natuurlijk niet zo veel. Een handtemperatuur van 41,5 °C valt écht niet binnen de ±2 °C tolerantie. De achtergrondtemperatuur van 29 °C is veel te hoog en een maximale temperatuur van 41 °C is lager dan de gemeten temperatuur in het kruis in het midden van het scherm. Dat kan uiteraard niet!

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-22 (© 2023 Jos Verstraten)
De hand des tester gemeten met de ET12S.
(© 2023 Jos Verstraten)

Voorbeeld 2: een pannetje kokend water
Volgens de wetten der natuurkunde moeten wij hier een temperatuur van 100 °C meten. Wat de ET12S ervan vindt ziet u in het onderstaande screenshot. Een temperatuur van 102,8 °C vinden wij helemaal niet slecht. Met multimeters die meten met een thermokoppel hebben wij veel hogere afwijkingen gemeten! De hoge temperatuur van de elektrische kookplaat wordt keurig gevonden en beoordeeld als 351 °C. Ook nu is echter de achtergrondstraling met 29 °C te hoog gemeten.

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-23 (© 2023 Jos Verstraten)
Een pannetje kokend water.
(© 2023 Jos Verstraten)

Voorbeeld 3: Een veel te warm 1/8 W weerstandje
Om te beoordelen of de resolutie hoog genoeg is om individuele elektronische onderdelen goed in beeld te krijgen hebben wij een 1/8 W weerstandje met een lengte van 8 mm warm gestookt en met de IR-camera vast gelegd. Het resultaat is goed te herkennen en het is zelfs mogelijk om de camera op de hart van het weerstandslichaam te richten en de temperatuur ervan te meten. Vreemd genoeg wordt nu de achtergrondstraling gewaardeerd op slechts 16°C, wat weer iets te laag is.

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-24 (© 2023 Jos Verstraten)
Een 1/8 W weerstandje dat hoge koorts heeft.
(© 2023 Jos Verstraten)

De software IR-DMM


Inleiding
Voor deze multimeter/IR-camera/logger is software beschikbaar, waarmee u de data van de loggerfunctie onder de vorm van een grafiek zichtbaar kunt maken en de infrarode foto's van de camera met de muis kunt aftasten om temperaturen te bepalen. Wij hebben deze software opgenomen in onze prive-cloud van Google Drive en u kunt het bestand hier downloaden:
Aanklikbare link ➡ IR-DMM software.rar
Deze .RAR-compressie bevat slechts één bestand, namelijk IR-DMM.EXE en u kunt dat naar een willekeurige map van uw harde schijf kopiëren en vandaar starten.

Infrarode foto's bekijken
In de linker tab van dit programma kunt u een infrarode foto van de ET12S importeren. Deze verschijnt links in het venster. U kunt nu met de muis dit beeld aftasten, en u ziet rechtsboven de temperatuur van het afgetaste punt. 

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-25 (© 2023 Jos Verstraten)
IR-foto's aftasten in de software. (© 2023 Jos Verstraten)

VOM-bestanden omzetten naar een grafiek
In de rechter tab van dit programma kunt u een .VOM-bestand importeren. Weet u nog wat dat zijn? Dat zijn tekstbestanden die alle samples bevatten van een logging. Deze worden onmiddellijk omgezet in een keurige grafiek. Met de muis kunt u naar links of naar rechts door de meetgegevens scrollen.

ET12S-multimeter-logger-thermal-camera-26 (© 2023 Jos Verstraten)
Het omzetten van een VOM-bestand naar een grafiek.
(© 2023 Jos Verstraten)

Onze mening over de ET12S van ToolTop


Jammer, heel jammer dat deze multimeter het laat afweten bij het het meten van kleine condensatoren. Alle overige meetfuncties voldoen immers met stip aan de specificaties. Ook het werken met de IR-camera, met de logger en met de software gaat allemaal uitstekend, al hadden wij de nauwkeurigheid van de IR-sensor wel wat beter willen zien.

Ons advies aan de fabrikant is in een volgende versie van de firmware de bij vrijwel iedere multimeter aanwezige 'REL'-functie in de software op te nemen. Dat zou de problemen bij het meten van kleine condensatoren in één klap kunnen oplossen en zou ook de parasitaire weerstand van de meetsnoeren bij het meten van kleine weerstanden kunnen compenseren.

Onze conclusie is dat wij de ET12S een uitstekend metertje voor het dagelijkse hobby-elektronica werk vinden. Ga er echter niet uitbundig mee in netspanningscircuits meten, want wij vinden de ingangsschakeling toch iets te fragiel om met een gerust hart te kunnen adviseren met dit apparaat in 230 V systemen te gaan meten.
(Banggood sponsor advertentie)
ET12S multimeter/IR-camera/logger