Als basis van dit zelfbouw project gebruiken wij een printje met als spanningsreferentie een AD584LH van Analog Devices. Dit ongeveer acht euro kostend printje hebben wij in een artikel op dit blog getest en bleek uitstekend te voldoen, zie Getest: AD584LH, spanningsreferentie print.
Het printje moet u voeden met een gelijkspanning van 15 V en door middel van een female jumper kunt u de uitgangsspanning instellen op 2,50 V, 5,000 V, 7,500 V of 10,00 V.
De basis voor deze nabouw, een printje met een AD584LH. (© Banggood) |
Om u een indruk te geven wat de bedoeling van dit nabouwproject is tonen wij u in onderstaande foto het eindresultaat. Een kastje met als afmetingen 10,5 cm x 5,5 cm x 15,0 cm dat gevoed wordt uit de netspanning en waarmee u door middel van een draaischakelaar de uitgangsspanning op een van de vier genoemde waarden kunt instellen.
Het eindresultaat van dit nabouwproject. (© 2019 Jos Verstraten) |
Wij hebben gewinkeld bij Banggood en bij Reichelt Elektronik. Bij Banggood haalden wij de behuizing en de referentieprint:
- Product ID 1287194: AD584 High Precision Voltage Reference Module.
- Product ID 1080020: 150*105*55mm Aluminum Instrument Box.
Bij Reichelt Elektronik kochten wij alle kleine onderdelen:
- GS06E-4P1J: netstekkervoeding, 15 Vdc ~ 0,4 A.
- DS 3: Lorlin draaischakelaar, 3 polen ~ 4 standen.
- PL 125000: zekeringhouder 5 mm x 20 mm.
- LED 105 A BL: verchroomde LED-indicator blauw, 20 mA max.
- PK 4 SW: banaanstekker chassisdeel 4 mm zwart.
- PK 4 RT: banaanstekker chassisdeel 4 mm rood.
- RND 210-00270: knop voor draaischakelaar Ø 19 mm, rood.
- KAZU 1: kabeldoorvoer met trekontlasting 5,0 mm.
- RND 210-00456: miniatuur tuimelschakelaar.
- GF 21: rubberen voetje (4 stuks).
- NKS 200 SW: 1,8 meter netkabel met geaarde stekker, zwart.
De voeding voor het apparaat
De bij Reichelt Elektronik bestelde 15 Vdc voeding is een netstekkertype. Wij hebben echter geen zin in alweer een kastje dat 24 uur per dag aan het net hangt. Vandaar dat wij het printje uit die netstekkervoeding hebben gesloopt, zodat wij de voeding in de behuizing kunnen inbouwen en de 230 V kunnen schakelen. Het printje is echter zo klein dat er geen plaats is om bevestigingsgaatjes te boren. Wij hebben het printje met een lijmpistool vastgekit op een plaatje epoxy-print, waarin wij eerst vier bevestigingsgaatjes hebben geboord.
De voedingsprint is uit de netstekker gesloopt. (© 2019 Jos Verstraten) |
In de achterzijde van de behuizing komen twee grote gaten voor de zekeringhouder en de kabeldoorvoer en twee 3,5 mm gaatjes voor een kroonsteentje en een aardingsklemmetje. Nadien kunt u in de bodem van de behuizing twaalf 3,5 mm gaatjes boren:
- Vier voor de rubberen voetjes.
- Vier voor het voedingsprintje.
- Vier voor het AD584LH-printje.
U kunt nu een deel van de bedrading aanbrengen:
- Twee draadjes van de uitgang van de voeding naar de AD584LH-print.
- De groen/gele ader van de netkabel naar het aardingsklemmetje.
- De bruine ader van de netkabel naar het voedingsprintje.
- De blauwe ader van het netsnoer naar de zekeringhouder.
- Van de zekeringhouder naar het kroonsteentje.
- Van het voedingsprintje naar het kroonsteentje.
De bedoeling is dat het 230 V circuit wordt gesloten door de twee draadjes van de AAN/UIT-schakelaar in het kroonsteentje te schroeven. Zoals u kunt zien op de onderstaande foto hebben wij tussen de voedingsaansluitingen van het AD584LH-printje nog een 1.000 μF elco opgenomen. In ons prototype werden alle solderingen netjes afgewerkt met een stukje krimpkous. Over deze techniek is op dit blog een artikel verschenen, zie Hobby-lab: werken met krimpkous.
Bedrading van het 230 V circuit en de voeding. (© 2019 Jos Verstraten) |
De uitgangsspanning van het AD584LH-printje wordt ingesteld door een female jumper in een van vier headers op de print te prikken. Het blijkt dat de header voor 10,00 V niet functioneel is. Als u de jumper nergens inprikt levert de print 10,00 V uitgangsspanning. U kunt dus de spanning selecteren door middel van een 3 x 4 standen draaischakelaar. Drie van de schakelaarcontacten overbruggen de drie actieve headers op de print. In de onderstaande figuur is getekend hoe een 3 x 4 standen schakelaar intern is geschakeld. De moedercontacten A, B en C schakelen in de meest linkse stand (= 2,500 V) van de schakelaar door naar de contacten 1, 5 en 9. U moet dus de onderstaande verbindingen maken:
- A en 1 naar de 2,500 V header.
- B en 6 naar de 5,9000 V header
- C en 11 naar de 7,500 V header.
In de vierde meest rechtse stand (= 10,00 V) van de schakelaar wordt er niets doorverbonden en levert het AD584LH-printje dus 10,00 V.
Het instellen van de uitgangsspanning met een 3 x 4 standen draaischakelaar. (© 2019 Jos Verstraten) |
Omdat het, na inbouw van de schakelaar, nauwelijks mogelijk is aan dit onderdeel te solderen adviseren wij u dat eerst te doen. Nog een handige tip. Wij gebruikten drie in twee stukken geknipte kabeltjes met female jumpers om de schakelaar te bedraden, zie onderstaande figuur. Nadat alles in de behuizing is ingebouwd moet u dan niet meer aan het printje solderen, maar kunt u de zes draadjes die van de schakelaar komen snel in de drie headers inprikken. Ook deze zes soldeerverbindingen worden afgewerkt met krimpkous.
De draaischakelaar is klaar voor montage op het frontplaatje. (© 2019 Jos Verstraten) |
Deze indicator bevat een 'naakte' blauwe LED en u moet deze dus via een voorschakelweerstand op de 15 V voedingsspanning aansluiten. U kunt een weerstand van 2,2 kΩ is serie met de lange anode-aansluiting opnemen, zie onderstaande figuur. Nadien uiteraard beide draadjes weer met krimpkous afwerken! Deze kous kunt u ook over het weerstandje schuiven, zodat de aansluitingen van de indicator volledige geïsoleerd worden.
Het voorbereiden van de LED-indicator. (© 2019 Jos Verstraten) |
Voor de volledig zwarte behuizing werd een even zwart frontplaatje getekend dat u twee keer kunt printen op een vel zelfklevend papier. Eén van deze prints gebruikt u als boormal voor het frontplaatje, de tweede werkt u af met transparante zelfklevende laminaatfolie.
Wrijf deze goed vast op het papier en werk alle luchtbelletjes weg naar de randen van de afdruk. Schuur het bewerkte frontplaatje goed glad en plak nu de tweede afdruk heel nauwkeurig op het plaatje.
Het ontwerp van het frontplaatje. (© 2019 Jos Verstraten) |
Monteer alle onderdelen op het frontplaatje en schroef dit met twee M3x10 boutjes op de onderste helft van de behuizing. Let op: gebruik sluitringetjes onder de boutjes, anders loopt u kans dat de kop van de bout het papier scheurt als u het boutje aandraait. Soldeer de laatste verbindingen:
- Van het AD584LH-printje naar het positieve banaanstekker chassisdeel.
- Van het AD584LH-printje naar het negatieve banaanstekker chassisdeel.
- Van de LED-indicator naar de twee voedingsaansluitingen op het AD584LH-printje.
- Van de netschakelaar twee draadjes naar het kroonsteentje op de achterwand.
Prik tot slot de zes draadjes met female jumpers in de drie headers op het AD584LH-printje en bevestig de bovenzijde van de behuizing aan de front- en achterplaatjes.
De bedrading van het frontplaatje naar de overige onderdelen. (© 2019 Jos Verstraten) |
Koop uw soldeerbout bij Amazon