Kemo: M174, zonnepaneel laadregelaar

(gepubliceerd op 02-04-2018)

Hebt u in uw camper of caravan een tweede zogenaamde huishoudaccu? Wilt u bij een lange stilstand op een plaats zonder 230 V zowel uw startaccu als uw huishoudaccu uit een 12 V zonnepaneel laden? Dat kan gemakkelijk met deze zonnepaneel laadregelaar die er automatisch voor zorgt dat uw twee accu's worden opgeladen.

Kennismaking met de M174


Twee accu's laden uit één zonnepaneel
Met de M174 module van Kemo Electronic kunt u vanuit een 12 V zonnepaneel twee accu's laden. De module werkt als laadstroomverdeler: de accu die het meest ontladen is wordt geladen met de grootste stroom, de tweede accu krijgt de reststroom die uw zonnepaneel nog kan leveren. De maximale laadstroom voor beide uitgangen bedraagt 8 A. Als u maar één accu aansluit, kunt u beide uitgangen parallel schakelen en laden met een maximale stroom van 16 A. Uw accu moet zo'n stroom natuurlijk wel aankunnen.
Als schakelelement worden verliesvrije power-MOS transistoren gebruikt, zodat u het maximale rendement uit uw zonnepaneel haalt, met minimale verliezen.
Bij gebruik van de M174 is het gebruik van een externe terugslag-diode niet noodzakelijk, deze is in de module ingebouwd.
Kemo-M174-01 (© Kemo Electronic)
De M174 module van Kemo Electronic. (© Kemo Electronic)

Afmetingen van de M174 module
In onderstaande figuur zijn de afmetingen van de module M174 samengevat.

Kemo-M174-02 (© 2018 Jos Verstraten)
De afmetingen van de M174 module. (© 2018 Jos Verstraten)

Koelen van de module
De bodemplaat mag niet warmer worden dan 70 °C. Bij laadstromen tot 5 A is een goede ventilatie toereikend. Bij grotere laadstromen moet u de module monteren op een koelplaat van minimaal 15 cm x 15 cm x 0,5 cm.

Share

Voorbeeldschakelingen


Laden van twee accu's 
In onderstaande tekening is voorgesteld hoe u twee 12 V loodaccu's kunt laden uit één 12 V zonnepaneel met een M174 als laadregelaar. Hoewel de fabrikant geen bijzondere eisen stelt aan de twee accu's blijkt uit praktijkverslagen op internet dat het belangrijk is dat de twee accu's ongeveer dezelfde eigenschappen hebben en in ongeveer dezelfde conditie verkeren. Gebruik dus in ieder geval accu's met vergelijkbare capaciteit en zorg ervoor dat het zuurmengsel dezelfde zuurgraad heeft. Om de spanningsverliezen in de bedrading zo gering mogelijk te houden kunt u het best draden met een doorsnede van 2,5 mm² tot 4 mm² gebruiken. Gebruik een zekering die past bij de maximale stroom die uw zonnepaneel kan leveren. Twee gele LED's geven aan welke accu op een bepaald moment wordt opgeladen. Als beide accu's vol zijn wordt dat door een derde groene LED aangegeven.
Kemo-M174-03 (© Kemo Electronic)
Het laden van twee identieke accu's uit één zonnepaneel. (© Kemo Electronic)

Laden van één accu
Als u maar een accu hebt, kunt u deze met de dubbele stroom laden, dus maximaal 16 A, door de twee uitgangen van de M174 parallel te schakelen. Verbind de twee uitgangen van de module via afzonderlijke draden met de positieve pool van de accu. Let er wel op dat uw accu in staat moet zijn een dergelijke grote laadstroom te verwerken. Een basisregel is dat u een loodaccu kunt laden en ontladen met een stroom die gelijk is aan 1/10 van zijn capaciteit. Als uw zonnepaneel in staat is de maximale stroom die de M174 kan verdragen, dus 16 A, te leveren dan moet u een accu gebruiken met een minimale capaciteit van 160 Ah. Voor zo'n accu betaalt u rond € 500,00!
Het laden van één accu uit een zonnepaneel met de M174 als regelaar. (© Kemo Electronic)

Technische gegevens van de M174


 • Functie: stroomverdeler voor 12 V loodaccu's die op een zonnepaneel worden aangesloten
 • Werkingsprincipe: elektronische schakelaar met Power-MOSFET als schakelelement
 • Ingangsspanning van zonnepaneel: Minimaal 15 V, maximaal 30 V
 • Accu's: 2 x 12 V lood/zuur-accu
 • Laadstroom naar accu's: 2 x 8 A of 1 x 16 A maximaal
 • Inschakelspanning: 12,9 V ±7 %
 • Uitschakelspanning 'accu vol': 14,2 V ±7 %
 • Eigen stroomverbruik module: 2 mA typisch
 • Terugslag-diode: aanwezig in module
 • Afmetingen module: 86 mm x 60 mm x 32 mm
 • EAN-code: 4024028031743(Amazon sponsor advertentie)
Koop uw KEMO-modules bij Amazon