Review: G1200(D), digitale microscoop

(gepubliceerd op 06-10-2022)

Met zijn zeer groot scherm van 15,4 cm bij 8,8 cm, zijn resolutie van 1.024 x 600 pixels en zijn kantelbare zuil komt deze digitale microscoop uitstekend van pas bij het solderen en inspecteren van SMD-componenten.

  

Kennismaking met de G1200(D) van Mustool


Wat is de G1200 ~ G1200D?
Dit apparaat is de opvolger van de elders op dit blog besproken G600 LCD-microscoop:
Aanklikbare link ➡ Review: G600, LCD-microscoop
De G1200(D) wordt gekenmerkt door een veel groter beeldscherm, een hogere resolutie en veel meer mogelijkheden wat betreft beeldopslag van zowel foto's als video's. Uiteraard kunt u ook bij dit apparaat het beeld op het scherm via een USB-verbinding exporteren naar uw PC.

G1200D-digitale-microscoop-00 (© Alibaba)
De G1200(D) naast zijn voorganger G600. (© Alibaba)

Kantelbare zuil schept soldeerruimte
Een grote verbetering is dat de zuil waarop de microscoop is aangebracht naar achteren kan kantelen, zodat er veel meer plaats beschikbaar komt om bijvoorbeeld te solderen in een op de bodemplaat liggend printje. Ook helpt het kantelen tegen reflecties in het beeld en kunt u onder een bepaalde hoek veel gemakkelijker de gelaserde teksten op chip's ontcijferen.

G1200D-digitale-microscoop-01 (© 2022 Jos Verstraten)
De kantelbare zuil zorgt voor meer werkruimte tussen de
lens en de bodemplaat. (© 2022 Jos Verstraten)

Fabrikant, versies, leveranciers en prijzen
Hoewel op de doos waarin de G1200(D) wordt geleverd geen enkele verwijzing staat naar een fabrikant vermelden de meeste leveranciers de naam 'Mustool'. Ook de naam 'SH-CHEN' komt echter sporadisch voor. Deze microscoop is blijkbaar een gewild product, want er zijn aanbieders genoeg die u het apparaat willen leveren voor een prijs tussen ongeveer € 65,00 en ongeveer € 150,00. Let echter op! Er worden vier verschillende versies van het apparaat aangeboden, dus u moet goed opletten wat een webshop precies aanbiedt:
       - De microscoop zonder extra belichting en zonder accu.
       - De microscoop met extra belichting en zonder accu.
       - De microscoop zonder extra belichting maar met accu.
       - De microscoop met extra belichting en met accu.
Een en ander heeft te maken met het typenummer. Dat kan G1200 zijn, maar ook G1200D, waarin D staat voor de extra opties.
Die extra belichting is zonder meer een handige en nuttige aanvulling en u betaalt er niet veel meer voor. Als u een versie met ingebouwde accu koopt kunt u de eigenlijke microscoop zonder voedingsadapter gebruiken. De extra belichting moet u echter altijd via een USB-A kabel voeden uit een 5 V netstekker voeding. Het nut van de ingebouwde accu is dus beperkt.
De G1200(D) wordt aangeboden door Banggood, door Amazon, via eBay en door een tiental shops via AliExpress. Vooral bij de aanbieders op AliExpress moet u heel goed controleren welke versie er wordt aangeboden. Wij kochten ons apparaat mét extra verlichting en mét accu bij Banggood voor de prijs van € 83,57.

De verpakking
De microscoop wordt goed verpakt in een stevige kartonnen doos met als afmetingen 25,0 x 20,5 x 8,0 cm³. Deze doos is goed verzorgd en zonder meer geschikt als cadeauverpakking. Waarom wij aan zo'n detail als de doos aandacht besteden heeft te maken met de onzin die op de doos is gedrukt. De kreet '1-1200X', in grote rode letters, suggereert dat de G1200(D) maximaal 1.200 keer vergroot. Absolute onzin, zoals in de loop van dit verhaal zal blijken. De kreet 'Video High-expansion' klinkt indrukwekkend, maar de betekenis is onduidelijk. Op de achterzijde van de verpakking staan zes prachtige foto's, die echter nooit ofte nimmer met deze microscoop gemaakt kunnen worden. De scherptediepte van een microscoop is daar immers veel te klein voor! Dezelfde foto's worden echter bij een heleboel webshops gebruikt om het apparaat aan te prijzen. Niet erg netjes!

G1200D-digitale-microscoop-02 (© 2022 Jos Verstraten)
Op de doos waarin de microscoop wordt geleverd staat een heleboel onzin.
(© 2022 Jos Verstraten)

De G1200(D) microscoop
Het eerste dat onmiddellijk opvalt bij het openen van de doos is het indrukwekkend groot beeldscherm met een diagonaal van 7 inch. Dat zegt niet zoveel, meer sprekend is de breedte van 15,4 cm en de hoogte van 8,8 cm.
De microscoop wordt gedemonteerd geleverd in vier delen, die echter na een paar minuten al in elkaar zitten. Behalve de microscoop zélf zijn alle delen van de constructie gemaakt uit stevig aluminium. De bodemplaat van het apparaat is zelfs gemaakt van 5 mm dik aluminium en meet 12,0 cm bij 16,5 cm. Vier rubberen voetjes zorgen voor een stabiele en trillingvrije opstelling. Als u de microscoop in de hoogste stand draait bedraagt de totale hoogte van het apparaat 35,0 cm. Het geheel weegt een forse 884 gram, een gewicht dat bijdraagt aan de stabiele opstelling.
Toch moeten wij bij de mechanische stabiliteit een opmerking plaatsen. Als u een van de knopjes indrukt, gaat de constructie van de microscoop goed merkbaar bewegen waardoor het beeld gaat trillen. Vooral bij een grote vergrotingsfactor hebt u daar heel even flink wat last van. 

G1200D-digitale-microscoop-03 (© Banggood)
De G1200(D) ziet er heel indrukwekkend uit. (© Banggood)

De voeding en de accu
Er wordt één netstekker voeding van 5,0 Vdc ~ 2,0 A meegeleverd, inclusief een kabel met USB-A naar micro-USB connectoren. Deze kabel kunt u gebruiken voor het voeden van de G1200(D), voor het opladen van de accu, voor het voeden van de extra belichting en voor het exporteren van de beelden. Als u een apparaat met ingebouwde accu hebt gekocht moet u eerst deze accu met de kabel opladen en kunt u nadien de voeding gebruiken voor de twee extra zwanenhals LED-lampjes.
In ons model zit een accu met een spanning van 3,7 V en een capaciteit van 3 Ah. De specificaties beweren dat u met een volgeladen accu minstens drie uur in de foto-modus met de microscoop aan de slag kunt. In de video-modus kunt u minstens een uurtje werken.
De G1200 trekt, met maximale belichting en in de foto-modus, een stroom van 0,89 A uit de 5 Vdc voedingsspanning. De extra belichting verbruikt maximaal 0,15 A.


De handleiding

In de doos zit een kleine twaalf pagina's dikke brochure die meer een reclamefolder dan een echte handleiding is. Wij hebben deze twaalf pagina's gescand en er een PDF van gemaakt, die u hier desgewenst kunt downloaden:
Aanklikbare link ➡ G1200D_Digital_Microscope_Manual.PDF

Het geheugen
In de achterzijde van de G1200 is een slot aanwezig voor het inbrengen van een MicroSD flash geheugenkaartje met een capaciteit tot 128 GB. Het gleufje zit op een niet erg handige plaats, het vereist nogal wat gepriegel om het kaartje in het apparaat te krijgen. Op het kaartje kunt u foto's en video's opnemen en deze weer afspelen op het scherm. Video's worden opgenomen in het MOV-formaat en automatisch doorgenummerd vanaf VID_001.MOV. Foto's worden uiteraard als .JPG opgeslagen en doorgenummerd vanaf IMG_001.JPG. Als het kaartje vol is worden de oudste opnamen automatisch gewist om plaats te maken voor de nieuwe.

De belichting
Rond de lens van de G1200 is een ringvormig array van acht witte LED's aanwezig. Met een potentiometer op de achterzijde van de microscoop kunt u de intensiteit van deze lichtbron regelen. De extra belichting bestaat uit twee zwanenhals lichtbronnen met in ieder een krachtige witte LED. Met een soortgelijk potentiometertje op de achterzijde van de bodemplaat kunt u de intensiteit van deze lichtbron variëren.

G1200D-digitale-microscoop-04 (© AliExpress)
Het LED-array rond de lens. (© AliExpress)

De specificaties
Volgens de fabrikant voldoet de G1200(D) aan de onderstaande specificaties:
       - Resolutie scherm: 1.024 x 600 pixel
       - Afmetingen scherm: 7 inch diagonaal (15,4 x 8,8 cm²)
       - Resolutie foto's: 1,3 ~ 2,0 ~ 5,0 ~ 8,0 ~ 10,0 ~ 12,0 megapixel
       - Resolutie video's: 1.080 FHD ~ 720 P ~ VGA
       - Vergroting: x1 ~ x1.200 vloeiend regelbaar
       - Afstand tot object: 1,0 cm ~ 12,5 cm
       - Opslag: MicroSD flash kaartje, 128 GB max.
       - Voeding: 5,0 Vdc
       - Accu: 3,7 V ~ 3 Ah ~ lithium

De elektronica in de G1200(D)


Demontage
Op de achterzijde zitten negen kleine boutjes die de twee delen van de kunststof behuizing op elkaar klemmen. Na het voorzichtig verwijderen van de scherpstel-knop kunt u de twee delen van de behuizing scheiden, waarbij ongetwijfeld de zes knopjes op uw werktafel vallen. Leuke klus om nadien alles weer in elkaar te passen!

Verbazingwekkend weinig elektronica
Het grootste deel van de behuizing wordt uiteraard gevuld door het display en de accu. Nadat u deze twee onderdelen hebt verwijderd krijgt u toegang tot het kleine printje waarop u verbazingwekkend weinig elektronica aantreft. Vrijwel alle functies zitten in één grote gespecialiseerde chip! Via het grote gat in de bovenzijde van de print wordt de scherpstel-knop mechanisch gekoppeld aan het mechanisme in de camera. De ronde, zwarte draaischijf is het knopje waarmee u de intensiteit van de belichting instelt. Tussen de grote chip en deze schijf zit de connector voor het aansluiten van het LED-array rond de lens. Onder de draaischijf ziet u de behuizing voor het geheugenkaartje en de micro-USB connector. Tussen die twee onderdelen zit een klein drukknopje. Dat is de 'RESET', waarmee u de elektronica weer opstart als de microcontroller zou vastlopen. Dat is bij ons overigens nooit gebeurd. Op de rechts voorgestelde zijde ziet u de zes printdrukknopjes waarmee u het apparaat bedient.
Op de smalle onderzijde zit de connector waarop u de accu aansluit. De print wordt door middel van twee flatcables verbonden met het display en met de camera module. De connectoren voor deze kabels ziet u aan weerszijden van de print onder het grote ronde gat.

G1200D-digitale-microscoop-05 (© pakequis, edit 2022 Jos Verstraten)
De twee zijden van het kleine printje. (© Pakequis, edit 2022 Jos Verstraten)

Het werken met de G1200(D)


Inschakelen
U activeert de microscoop door minstens twee seconden op de meest linkse drukknop te drukken. Op dezelfde manier schakelt u het apparaat weer uit.

Vergroting instellen en scherpstellen
De vergroting wordt bepaald door de afstand tussen de bodemplaat en de lens. Deze afstand stelt u in met de twee draaiknoppen aan weerszijden van de zuil. Hoe kleiner deze afstand, hoe meer de G1200(D) vergroot. Nadien moet u scherp stellen met de grote ronde knop op het bedieningspaneel.

Het bedieningspaneel
Rond de grote ronde knop waarmee u de microscoop scherp stelt ziet u de zes drukknopjes waarmee u alle functie kunt aanroepen en bedienen. De functie van deze knopjes volgt uit de onderstaande figuur.

G1200D-digitale-microscoop-06 (© 2022 Jos Verstraten)
De functie van de knoppen. (© 2022 Jos Verstraten)

Het eerste menu
Na een druk op de 'M'-knop verschijnt het eerste van drie menu's op het scherm. Met de twee rechter scroll-knoppen kunt u een van de menu-opties selecteren. U activeert de optie door een druk op de 'OK'-knop (ENTER). Nadien kunt u weer een selectie maken met de scroll-knoppen en deze keuze bevestigen met 'OK'.
 • Resolution
  Hiermee kiest u de resolutie waarmee een video wordt gemaakt, instelbaar op 1.080 (full high definition), 720P (breedbeeld-HDTV) of VGA (640 × 480).
 • Cyclic record
  De camera maakt automatisch iedere drie, vijf of tien minuten een opname en schrijft deze weg naar de geheugenkaart. U kunt die optie uiteraard ook uitschakelen.
 • High Dynamic Range
  Met deze optie gaat de microscoop automatisch naar de video-modus als er een beweging op het scherm wordt gedetecteerd. Deze optie wilde bij ons exemplaar echter niet werken.
 • Exposure
  Met deze optie kunt u de belichtingstijd in zeven stappen tussen +3 en -3 aanpassen.
 • Data stamp
  Zet al dan niet de datum en de tijd op iedere opname.

G1200D-digitale-microscoop-07 (© 2022 Jos Verstraten)
De opties van het eerste menu. (© 2022 Jos Verstraten) 

Het tweede menu
Een tweede druk om de 'M'-knop brengt u naar het tweede menu.
 • LCD Brightness
  Zorgt ervoor dat de intensiteit van het scherm na 30 seconden, een minuut of twee minuten wordt gedimd. Een druk op de 'START'-knop reactiveert het scherm. Deze optie kunt u uiteraard ook uitschakelen.
 • Auto Power Off
  Met deze optie kunt u de microscoop automatisch laten uitschakelen na drie, vijf of tien minuten.
 • Frequency
  Instelling van de belichting voor 50 Hz of 60 Hz netten. De bedoeling hiervan is niet duidelijk.
 • Auxiliary to the line
  Een optie waarvan ons niet duidelijk is geworden wat de bedoeling ervan is.
 • Language
  Instellen van de menu-taal op Engels, Spaans, Russisch, Koreaans, Japans, Thais, Hebreeuws, Portugees, Duits, Frans, Italiaans, Turks, Tsjechisch, Pools, Traditioneel Chinees of vereenvoudigd Chinees.
 • Date/Time
  Instellen van de datum en de tijd met de scroll-knoppen.
 • Format
  Als u een MicroSD flash kaartje hebt aangebracht kunt u dit met deze optie formatteren of volledig wissen.
 • Default Setting
  De fabrieksinstellingen worden hersteld.

G1200D-digitale-microscoop-08 (© 2022 Jos Verstraten)
De opties van het tweede menu. (© 2022 Jos Verstraten)

Het derde menu
Als u met de 'D'-knop (modus-selectie) de foto-modus hebt ingesteld krijgt u nog toegang tot een derde menu:
 • Capture Mode
  Met deze modus kunt u een vertraging van twee, vijf of tien seconden instellen tussen het drukken op de 'OK'-knop en het maken van een foto. Dat is ideaal omdat als u op de knop drukt de microscoop toch iets beweegt en bewegingsonscherpte op de foto hiermee wordt voorkomen.
 • Resolution
  Hiermee kunt u de resolutie van de foto in zeven stappen instellen tussen 640 x 480 en 3.648 x 2.736 pixels. Dat komt overeen met de meer bekende grootheid 1,3 ~ 2,0 ~ 5,0 ~ 8,0 ~ 10,0 ~ 12,0 megapixel.
 • Continuous shooting
  Met deze optie maakt de microscoop na een druk op de 'OK'-knop drie foto's.
 • Quality
  Bepaalt het compressie-algoritme dat wordt toegepast om de omvang van de foto's te beperken. De opties zijn 'Fine', 'Normal' en 'Economy'.
 • Sharpness
  Drie instellingen van de scherpte, namelijk 'Strong', 'Normal' en 'Soft'.
 • Color
  Ook hier weer drie selecties, 'Normal', 'Zwart/wit' en 'Sepia'.
 • ISO
  Instellen van de gevoeligheid van de opname op 'Auto', '100 ISO', '200 ISO' of '400 ISO'.
 • Exposure
  Hier kunt u de belichtingstijd aanpassen in zeven stappen tussen +3 en -3.

G1200D-digitale-microscoop-09 (© 2022 Jos Verstraten)
De opties van het derde menu. (© 2022 Jos Verstraten)

De zoom-functie
In de foto-modus kunt u door het drukken op de scroll-knoppen de zoom-factor instellen op x1, x2, x3 of x4. Dat betekent echter niet dat het beeld het genoemde aantal keer wordt vergroot! Het beeld wordt wel iets vergroot, maar erg veel stelt deze functie niet voor.

Het werken met de geheugenopslag


De functie van de 'D'-knop
Als er een MicroSD flash geheugenkaartje in het slot aanwezig is kunt u met de knop 'D' het opnemen en weergeven van foto's en video's besturen. Links boven in de hoek van het scherm staat een klein pictogrammetje. Dat kan een video-camera voorstellen, een foto-camera of een pictogram dat de 'Playback'-modus moet voorstellen. U selecteert een van de drie modi door op de knop 'D' te drukken. In de video- en foto-modi kunt u een opname maken door even op de 'OK'-knop te drukken. Bij video drukt u deze knop een tweede keer in om de opname te stoppen. Tijdens de video-opname gaat een rood cirkeltje knipperen in het display.

De 'Playback'-modus
In de derde modus scrollt u door alle op het geheugenkaartje opgenomen foto's en video's door op de scroll-toetsen te drukken. Rechts boven in het display wordt de naam van het bestand dat op het display verschijnt weergegeven. Een video wordt gestart na een druk op de knop 'OK'. U kunt het afspelen van de video op ieder gewenst moment stoppen door weer even op die knop te drukken.

Onze ervaringen met de G1200(D)


De vergrotingsfactor
Dat is ongetwijfeld de belangrijkste specificatie van een microscoop. Zoals reeds geschreven staat op de verpakking en in de handleiding dat de G1200 tot 1.200 keer vergroot. Dat is volstrekte onzin! Wij hebben geen idee aan de hand van welke eenheid of definitie de fabrikant dit durft te beweren. Vandaar dat wij een paar proefjes hebben uitgevoerd om de reële vergrotingsfactoren vast te stellen. Wij hebben een metalen liniaal op de bodemplaat gelegd en gemeten hoeveel millimeters hiervan schermvullend in beeld komen bij de maximale en minimale afstand tussen lens en liniaal.

Share

De minimale vergroting

In de onderstaande foto ziet u het resultaat als u de afstand op de maximale waarde van 12,5 cm instelt. Als u met ons meetelt constateert u dat er precies 26 millimeters van de liniaal op het scherm verschijnen. Dat scherm is 153 mm breed, dus de vergrotingsfactor bedraagt in deze stand ongeveer zes keer. Deze stand is ideaal voor het solderen van SMD-componenten op een printje. U ziet iedere soldeerlas tot in alle details op het scherm en merkt meteen soldeerbruggetjes of koude lassen.

G1200D-digitale-microscoop-10 (© 2022 Jos Verstraten)
De minimale vergroting. (© 2022 Jos Verstraten)

De maximale vergroting
De minimale afstand tussen lens en bodemplaat waarbij u nog goed scherp kunt stellen bedraagt 1,5 cm en geen 1,0 cm zoals in de specificaties staat. Zoals uit de onderstaande foto blijkt verschijnen er dan iets minder dan twee millimeter van de liniaal op het scherm. De maximale vergrotingsfactor bedraagt dus ongeveer 80. Als u dan ook nog eens de zoom op standje vier zet komt u op een maximale vergrotingsfactor van ongeveer 100.

G1200D-digitale-microscoop-11 (© 2022 Jos Verstraten)
De maximale vergroting. (© 2022 Jos Verstraten)

Het exporteren van het beeld via USB
Als u de USB-kabel aansluit op een vrije USB-poort van een Windows-PC verschijnt een keuzemenu op het scherm van de G1200 met als opties:
       - Mass Storage
       - PC Camera
       - REC_mode
Na selectie van de tweede optie wordt het beeld dat normaal op het scherm van de microscoop verschijnt naar uw PC gestuurd. Wij hebben dit getest met een paar Windows-PC's en stellen vast dat dit altijd wel goed gaat. Hoe het gaat is echter nogal afhankelijk van wat er in de loop van de jaren allemaal al is geïnstalleerd aan USB-drivers en freeware op de PC. Het freeware-programma 'ViewPlayCap' werkt bijvoorbeeld goed. Vreemd genoeg werkt bij ons 'AMCAP' niet, een programma dat wij altijd hebben gebruikt met onze oude G600 microscoop. Bij een oeroude laptop die nog met Windows XP werkt wordt het beeld van de microscoop automatisch in het venster van 'Verkenner' opgenomen. De microscoop wordt herkend als 'USB/videoapparaat #4'. 

G1200D-digitale-microscoop-12 (© 2022 Jos Verstraten)
De G1200(D) wordt automatisch opgenomen in het venster van Windows 'Verkenner'.
(© 2022 Jos Verstraten)

De kwaliteit van de beelden
De LED-verlichting werkt uitstekend als het er op aan komt een scherp en duidelijk beeld te krijgen van een detail van een onderdeel of een soldeerlas op een print. De kleurechtheid is echter, met deze witte belichting, waardeloos. Als u een mooie foto van een klein printje wilt maken kunt u het best de LED's uitschakelen en gebruik maken van het natuurlijke omgevingslicht. De microscoop levert dan veel mooiere en meer kleurechte opnames. Als voorbeeld ziet u in de onderstaande afbeelding een foto van een 14 mm bij 10 mm klein printje, gemaakt zonder LED-verlichting.

G1200D-digitale-microscoop-13 (© 2022 Jos Verstraten)
Opname, gemaakt zonder LED-verlichting, van een klein printje. (© 2022 Jos Verstraten)

In de onderstaande afbeelding ziet u een opname van een ongeveer één millimeter groot SMD-weerstandje (0402 behuizing), gemaakt met de beide LED-verlichtingen op maximale intensiteit.

G1200D-digitale-microscoop-14 (© 2022 Jos Verstraten)
Opname met LED-verlichting van een SMD-weerstandje. (© 2022 Jos Verstraten)

Onze conclusie over de G1200(D) van Mustool


Vaak gebeurt het dat wij een getest product voor de helft van de prijs verkopen aan een van onze lezers of lezeressen. Meestal hebben wij immers een soortgelijk product van betere kwaliteit of met meer mogelijkheden in huis en waarom zouden wij dan niet iemand blij maken met iets dat wij toch niet nodig hebben?
Dat zal met deze G1200(D) microscoop écht niet gebeuren! Die houden wij lekker zelfs als een zeer waardige vervanger van onze oude G600. Wij zijn immers zeer tevreden met de kwaliteit en de stevigheid van de G1200(D).
Het enige minpunt dat wij kunnen verzinnen is de reeds beschreven mechanische instabiliteit als u een van de knopjes indrukt, waardoor het beeld gaat trillen. Een seconde later geeft het apparaat echter weer een stabiel beeld, zodat u in de praktijk daar erg weinig last van hebt.


(Banggood sponsor advertentie)
G1200D digitale microscoop