Meten: BSIDE I8305, 30 V ~ 5 A labvoeding

(gepubliceerd op 14-12-2024)

Wij kenden BSIDE alleen als fabrikant van multimeters. Tot wij een exemplaar van de I8305 voeding van dit merk in huis kregen met het verzoek deze grondig te testen. Dat doen wij bij deze.

Kennismaking met de I8305 van BSIDE


De fabrikant

BSIDE is een merknaam van het Chinese 'Shenzhen Aimometer Co., Ltd' (https://aimometer.com/). Deze producent is bij de hobbyist voornamelijk bekend als leverancier van multimeters. Het bedrijf levert echter veel meer, zoals voedingen, spanningszoekers en draagbare oscilloscopen, en koopt ook veel in bij andere producenten. 

Een serie van drie
De I8305 is de goedkoopste telg uit de I8-serie labvoedingen van BSIDE. Deze familie bestaat uit:
       - I8305: 30,0 V ~ 5,0 A, geen USB-besturing
       - I83010: 30,0 V ~ 10,0 A, met USB-besturing
       - I84020: 40,0 V ~ 20,0 A, met USB-besturing
Het goedkoopste model I8305 kost ongeveer € 75,00 en biedt voldoende spanning en stroom om de doorsnee elektronica hobbyist tevreden te stellen. De voeding heeft drie preset's die u in het menu kunt instellen en die u nadien met een druk op de knoppen '1', '2' of '3' kunt oproepen. De voeding start, indien gewenst, op met nul volt tussen de uitgangsklemmen. Na kiezen van een van de preset's of het met de toetsen en/of de draaiknop instellen van een andere uitgangsspanning en -stroom moet u op de knop 'OUTPUT' drukken om de ingestelde spanning tussen de uitgangsklemmen te laten verschijnen. U kunt een overspanningsbeveiliging 'OVP' en een overstroombeveiliging 'OCP' instellen. Dat betekent dat de voeding zichzelf uitschakelt als, om wat voor reden ook, de spanning op de klemmen of de geleverde stroom groter worden dan de ingestelde waarden. U kunt deze twee functies eventueel uitschakelen.
Met de knop 'U/I' kunt u of de gewenste uitgangsspanning of -stroom instellen. De knop 'OVP/OCP' heeft dezelfde functie voor de overspanning en overstroom waarden.
De I8305 heeft nog een USB-A uitgang waarop een gelijkspanning van 5,0 V staat die u tot 2 A kunt belasten.
De twee 4 mm banaanstekker bussen zijn beide niet verbonden met het chassis. Er is geen derde connector aanwezig waarmee u een van beide uitgangen kunt aarden.

BSIDE-I8305-labvoeding-01 (© 2024 Jos Verstraten)
De I8305 labvoeding van BSIDE. (© 2024 Jos Verstraten)

Aangekondigde functies die niet bestaan
Op diverse productpagina's van leveranciers wordt beweerd dat deze reeks voedingen een USB-connector op de achterzijde heeft waarmee u de voeding met de PC kunt bedienen. Dat geldt echter niet voor de I8305! Op dezelfde pagina's wordt ook vermeld dat de voeding een akoestisch signaal geeft als u de uitgangen kortsluit of als een 'OVP'- of 'OCP'-conditie optreedt. Dat geldt misschien voor de zwaardere broertjes, maar de I8305 heeft deze functie in ieder geval niet.

Het display
De labvoeding heeft een multi-color display met als afmetingen 55 mm bij 42 mm en een resolutie van 320 bij 240 pixels. Helaas heeft ook BSIDE niet aan de verleiding kunnen weerstaan om dit display vol te proppen met informatie die vrij nutteloos is en het aflezen van de nuttige informatie bemoeilijkt. Zo vinden wij het nogal overbodig dat in de linker bovenhoek, daar waar in de onderstaande afbeelding 'OFF' staat, de condities 'OVP' of 'OCP' worden vermeld. Het had veel duidelijker geweest als deze letters in het groen of in het rood op het display zouden verschijnen links naast ingestelde waarden. Ook de merk- en type-namen en het feit dat dit apparaat een 'Programmalbe DC Power Supply' (let op de spelfout!) is hadden wat ons betreft niet op het display moeten verschijnen. Wij vragen ons bovendien af of er iemand is die behoefte heeft aan de indicatie van het aantal seconden dat de voeding aan staat (onder de 'DC', ook al vrij overbodig). 

BSIDE-I8305-labvoeding-02 (© 2024 Jos Verstraten)
Het overvolle display van de I8305. (© 2024 Jos Verstraten)

De achterzijde van de behuizing
Ongeveer de helft van de achterzijde wordt ingenomen door de uitstroomopeningen van de ingebouwde ventilator. Deze is niet 'intelligent', zoals de fabrikant beweert. Hij wordt altijd ingeschakeld als de voeding meer dan 2,5 A levert, ook in koude toestand. Bij kleinere stromen reageert de ventilator echter wél op de temperatuur van de interne koelplaat. Vreemd genoeg treft u ook een keuzeschakelaar voor de netspanning aan. De meeste geschakelde voedingen hebben dat niet. De geaarde C14 Euro invoer voor de netkabel is van een uitstekende kwaliteit en bevat een glaszekering van 5 mm bij 20 mm.

BSIDE-I8305-labvoeding-03 (© 2024 Jos Verstraten)
De achterzijde van de behuizing. (© 2024 Jos Verstraten)

De leveringsomvang
Naast de voeding bevat het pakket:
       - Een kwalitatief uitstekende geaarde netkabel
       - Een dikke twee-aderige aansluitkabel voor de uitgangsspanning
       - Een Engelstalige handleiding van drie pagina's


De specificaties
Volgens deze handleiding voldoet de I8305 aan de onderstaande specificaties:
       - Uitgangsspanning: 00,00 V ~ 32,00 V
       - Resolutie spanningsinstelling: 10 mV
       - Nauwkeurigheid spanningsinstelling: beter dan [0,1 % + 5 digits]
       - Uitgangsrimpel: kleiner dan 10 mVeffectief
       - Uitgangsstabiliteit: beter dan [0,1 % Vmax + 5 mV]
       - Uitgangsstroom: 0,000 A ~ 5,100 A
       - Resolutie stroominstelling: 1 mA
       - Nauwkeurigheid stroominstelling: beter dan [0,1 % + 10 digits]
       - Preset's: 3
       - Over-voltage protection (OVP): ja
       - Over-current protection (OCP): ja
       - Over-temperature protection (OTP): ja
       - Overload protection (OPP): ja
       - Koeling: gestuurde luchtkoeling
       - USB-uitgang: 5,0 V ~ 2,0 A
       - Voedingsspanning: 220 Vac ±10 % ~ 50 Hz of 110 Vac ±10 % ~ 60 Hz
       ‎- Afmetingen: 15,5 cm x 8,0 cm x 23,5 cm
       - Gewicht: 1,46 kg

De elektronica in de I8305


Acht boutjes verwijderen
De metalen behuizing bestaat uit een U-vormig onderste deel waarop een hoger U-vormig bovendeel wordt vastgeschroefd. Na het verwijderen van acht boutjes kunt u dat bovendeel verwijderen en komt het interieur van de voeding tevoorschijn. Dat bestaat uit één grote verticale hoofdprint en drie kleine printjes die op de bodem en op de frontplaat van de voeding zijn bevestigd. De interne constructie maakt een beetje een chaotische eerste indruk, maar bij nadere beschouwing blijkt dat het apparaat toch wel vrij professioneel in elkaar is gezet. 

BSIDE-I8305-labvoeding-04 (© 2024 Jos Verstraten)
Het interne van de I8305 voeding. (© 2024 Jos Verstraten)

Alle bekabeling die met de netspanning is verbonden is volledig geïsoleerd met krimpkous. De zwaardere componenten op de print zijn vastgekit. De printsporen die de grote uitgangsstroom voeren zijn extra vertind. Drie vermogens halfgeleiders zijn op de achterzijde van de verticale print gesoldeerd en zijn bevestigd op een aluminium koelplaat. De koelvingers van deze koelplaat zitten dicht tegen de ventilator aan. Op strategische plekken op de print zijn isolatiegleuven aangebracht. De omvormer die de 5 V USB-spanning levert haalt zijn primaire spanning weliswaar uit de hoofdvoeding, maar is verder volledig geïsoleerd van deze voeding. Als stroomsensor wordt gebruik gemaakt van een grote en stevige dubbelgevouwen shunt. De primaire afvlakking wordt verzorgd door twee in serie geschakelde elco's van 330 μF en 200 V.

BSIDE-I8305-labvoeding-05 (© 2024 Jos Verstraten)
Het printje dat de 5 V USB-voeding levert. (© 2024 Jos Verstraten)

Het werken met de I8305 voeding


Inschakelen van het apparaat
U kunt via het menu de voeding zo instellen dat na het inschakelen het apparaat altijd in de standby-modus terecht komt, dus zonder spanning op de uitgang. Dat ziet u overduidelijk door de rode indicatie 'OFF' linksboven op het display. Uiteraard ziet u op de twee grote witte en gele display's de instellingen van spanning en stroom die in het geheugen bewaard zijn gebleven.

Instellen van spanning en stroom
Druk op de 'U/I' toets om te schakelen tussen het instellen van de spanning of de stroom. U ziet welke instelling actief is doordat een van de display's rechts van het woord 'SET' een blauwe achtergrond krijgt. Met de cursor-toetsen '◄' en '►' selecteert u een van de vier cijfers. Met de cursor-toetsen '▼' en '▲' stelt u de waarde van dat cijfer in. Dat kunt u trouwens ook doen door aan de ronde knop te draaien. U kunt dan de uitgangsspanning continu met een resolutie van 10 mV verlagen of verhogen.
Op identieke manier kunt u de waarde van de constante uitgangsstroom instellen.
De twee waarden van spanning en stroom blijven in het geheugen bewaard.

Activeren van de uitgang
Druk op de toets 'OUTPUT'. De geselecteerde spanning verschijnt tussen de uitgangsconnectoren. De rode indicatie 'OFF' linksboven op het display wordt vervangen door een groene 'CV' (constante spanning modus) of 'CC' (constante stroom modus). 

Instellen van 'OVP' en 'OCP'
Kies de in te stellen grootheid met de knop 'OVP/OCP'. Het instellen van de gewenste waarde gaat zoals beschreven bij het instellen van de uitgangsgrootheden. Als de voeding een hogere spanning of stroom levert dan hier ingesteld gaat de voeding naar stand-by en verschijnen de indicaties 'OVP' of 'OCP' linksboven op het display.

De knop 'MENU'
Deze knop wordt alleen actief als u de voeding in de 'OFF'-modus hebt gezet. In de onderstaande foto ziet u wat het menu van deze voeding in petto heeft. Met de cursor-toetsen '◄' en '►' selecteert u een van de opties. U stelt de optie in met de draaiknop en/of de cursor-toetsen '▼' en '▲'.
Door de optie 'Power On Output' op 'ON' of op 'OFF' te zetten zorgt u ervoor dat de voeding wél of geen uitgangsspanning levert na het bedienen van de netschakelaar. Wij adviseren u ten stelligste hier de optie 'OFF' te selecteren!
De opties 'Adress' en 'Baud' zijn wel grappig in een voeding die niet met de buitenwereld kan communiceren. Dat is immers voorbehouden aan de twee duurdere voedingen uit deze serie. 
Met 'M1-U', 'M1-I', 'M2-U', 'M2-I', 'M3-U' en 'M3-I' stelt u uiteraard de constante spanning en stroom in van de drie preset's. 
Wat de optie 'AdjCode' te betekenen heeft is ons niet duidelijk, de handleiding rept daar met geen woord over.

BSIDE-I8305-labvoeding-06 (© 2024 Jos Verstraten)
De menu-instellingen op het display. (© 2024 Jos Verstraten)

Het testen van de BSIDE I8305


De nauwkeurigheid van de spanning instelling
Wij hebben onze multimeter 8842A van Fluke op de uitgangen aangesloten en de onbelaste voeding op diverse uitgangsspanningen ingesteld. In de onderstaande tabel ziet u de échte waarden van de onbelaste uitgangsspanning. De nauwkeurigheid is uitstekend, zelfs bij een instelling op 1,00 V levert de voeding een exacte spanning af.

BSIDE-I8305-labvoeding-07 (© 2024 Jos Verstraten)
De nauwkeurigheid van de instelling van de uitgangsspanning.
(© 2024 Jos Verstraten)

De nauwkeurigheid van de stroom instelling
Wij sluiten de uitgangen van de voeding kort met onze op 12 Adc geschakelde multimeter ET3255 van EastTester en stellen de uitgangsstroom in op diverse waarden. De meting wordt uitgevoerd bij een uitgangsspanning van 5,00 V. De resultaten zijn samengevat in de onderstaande tabel en zijn alweer uitstekend te noemen. 

BSIDE-I8305-labvoeding-08 (© 2024 Jos Verstraten)
De nauwkeurigheid van de instelling van de uitgangsstroom.
(© 2024 Jos Verstraten)

Uitgangsstabiliteit bij 5,00 V uitgangsspanning
De uitgangsstabiliteit definieert de constantheid van de uitgangsspanning in functie van de belastingsstroom. Deze grootheid is niet per definitie bij iedere uitgangsspanning hetzelfde, dus moet die bij diverse spanningen worden getest. Uiteraard wordt de stroom ingesteld op de maximale waarde van 5,2 A. Wij beginnen bij 5,00 V, de resultaten ziet u in de onderstaande tabel. De voeding wordt aangesloten op een instelbare belasting van het type EBD-A20H. Op de uitgang staan uiteraard de Fluke 8842A, een Philips PM2454B mV-meter en onze oscilloscoop XDS2102A van OWON. De mV-meter en de scope meten en observeren de rimpelspanning op de uitgangsspanning van de voeding.

Share

Het spanningsverschil tussen nul- en vollast bedraagt slechts 49,4 mV. Met de wet van ohm kunt u dan onmiddellijk de inwendige weerstand van de voeding berekenen. Een spanningsval van 49,4 mV bij een stroomvariatie van 5 A levert immers 9,88 mΩ op.

BSIDE-I8305-labvoeding-09 (© 2024 Jos Verstraten)
Uitgangsstabiliteit en -rimpel bij 5,00 V uitgangsspanning. (© 2024 Jos Verstraten)

De rimpel bij 5,00 V en 5,000 A
Uit de vorige tabel blijkt dat de rimpel lager is dan wat de specificaties beloven. Wat opvalt is dat de rimpel een erg rustig verloop heeft, zie het onderstaand oscillogram. De smalle onregelmatige spikes, die wij bij diverse andere goedkope geschakelde voedingen hebben gezien, ontbreken hier volledig.

Uitgangsrimpel bij 5,00 V spanning en 5,0 A stroom.
(© 2024 Jos Verstraten)

Uitgangsstabiliteit bij 12,00 V uitgangsspanning
Wij herhalen de bovenstaande metingen, maar nu met de uitgangsspanning ingesteld op 12,00 V. De resultaten zijn weer samengevat in de onderstaande tabel. De spanning daalt met 66,4 mV, wat overeen komt met een inwendige weerstand van 13,28 mΩ. De vorm van de rimpel is vergelijkbaar met deze bij 5,00 V.

BSIDE-I8305-labvoeding-11 (© 2024 Jos Verstraten)
Uitgangsstabiliteit en -rimpel bij 12,00 V uitgangsspanning.
(© 2024 Jos Verstraten)

Uitgangsstabiliteit bij 29,00 V uitgangsspanning
Waarom getest bij 29,00 V en niet bij 30,00 V? Omdat onze instelbare belasting EBD-A20H bij 30,00 V protesteert met 'input voltage too high', maar ijverig aan de slag gaat met één voltje minder. Ook bij een ingestelde stroom van 5,0 A laat de belasting het afweten. Het apparaat wil deze stroom niet uit de voeding trekken, hoewel het te verwachten vermogen binnen de specificaties valt. Goed, terug naar de I8305! De spanningsdaling bedraagt nu 50 mV, goed voor een inwendige weerstand van 12,5 mΩ. Ook bij deze uitgangsspanning lijkt de rimpel op deze bij 5,00 V.

BSIDE-I8305-labvoeding-12 (© 2024 Jos Verstraten)
Uitgangsstabiliteit en -rimpel bij 29,00 V uitgangsspanning. (© 2024 Jos Verstraten)

De ingangsstabiliteit bij 29,00 V en 4,000 A
Deze parameter definieert de constantheid van de uitgangsspanning als de ingangsspanning van de voeding varieert. Dus wordt onze variac van stal gehaald en de uitgangsspanning gemeten als de netspanning wordt gevarieerd tussen 170 V en 250 V. De resultaten zijn weer samengevat in een tabel. Hieruit blijkt dat de ingangsstabiliteit vanaf een netspanning van 190 V uitstekend is. De uitgangsspanning blijft constant!

BSIDE-I8305-labvoeding-13 (© 2024 Jos Verstraten)
Ingangsstabiliteit bij een netspanning tussen 170 V en 250 V.
(© 2024 Jos Verstraten)

De lange termijn stabiliteit bij 5,00 V en 5,00 A
Bij deze test wordt de tot kamertemperatuur afgekoelde voeding maximaal belast met 5,0 A bij 5,00 V uitgangsspanning en wordt gemeten hoe stabiel de uitgangsspanning blijft in functie van de tijd. Door deze zware belasting gaat de voeding intern opwarmen en de vraag is hoe goed de elektronica is ontworpen om het verloop van de uitgangsspanning als gevolg van deze opwarming te compenseren. De resultaten zijn weer samengevat in de onderstaande tabel. Zoals uit deze gegevens blijkt bedraagt de maximale spanningsafwijking slechts +6,2 mV en blijft de uitgangsspanning na ongeveer dertig minuten stabiel.

BSIDE-I8305-labvoeding-14 (© 2024 Jos Verstraten)
De lange termijn stabiliteit bij 5,00 V en 5,00 A.
(© 2024 Jos Verstraten)

De werking van de 'OUTPUT'-functie
Als u met de drukknop 'OUTPUT' de I8305 in de 'stand-by'-modus zet moet de spanning op de uitgangsbussen snel naar nul gaan. Als u nadien weer op de 'OUTPUT' drukt moet de spanning even netjes weer terug gaan naar de ingestelde waarde. Daarbij mogen geen under- en overshoots optreden. Wij testen dit bij een spanning van 15,00 V en een belastingsstroom van 3 A. De resultaten zijn samengevat in het onderstaand oscillogram. De voeding gedraagt zich keurig!

BSIDE-I8305-labvoeding-15 (© 2024 Jos Verstraten)
De werking van de 'OUT'-functie. (© 2024 Jos Verstraten)

Gedrag bij kortsluiting
Wij hebben de voeding ingesteld op een spanning van 12,0 V en belast met 1 A. Vervolgens hebben wij het apparaat even met een drukknopje kortgesloten. Het gedrag van de uitgangsspanning ziet u op het onderstaand oscillogram. Er is niets te merken van overshoots, oscillaties of andere niet gewenste verschijnselen. Ook nu gedraagt de I8305 zich voorbeeldig!

BSIDE-I8305-labvoeding-16 (© 2024 Jos Verstraten)
Het gedrag bij kortsluiting. (© 2024 Jos Verstraten)

Invloed van belastingsvariatie op de uitgangsspanning
Als u een schakeling voedt trekt deze een bepaalde stroom. Als die stroom opeens toe- of afneemt, bijvoorbeeld als een relais in- en uitschakelt, is het wél de bedoeling dat de uitgangsspanning van de voeding constant blijft en geen rare overgangsverschijnselen vertoont. Dat testen wij door de I8305 op 12,0 V en 5,0 A in te stellen en een belasting te voeden die ongeveer 1,0 A verbruikt. Nadien schakelen wij opeens even een extra belasting parallel, zodat de belastingsstroom stijgt tot ongeveer 4,5 A. De reactie van de uitgangsspanning van de I8305 ziet u in het onderstaand oscillogram. Uiteraard neemt de rimpel iets toe, maar van ongewenste overgangsverschijnselen is niets te merken. Alweer een uitstekend gedrag van deze voeding!

BSIDE-I8305-labvoeding-17 (© 2024 Jos Verstraten)
Invloed van belastingsvariatie op de uitgangsspanning.
(© 2024 Jos Verstraten)

Werking van de 'OCP'-functie
Deze functie werkt op zich vrij goed, de I8305 schakelt naar stand-by als u meer stroom trekt dan ingesteld. Het viel ons echter op dat er bij een kortsluiting best wel flinke vonken optraden bij de contactpunten. Daarom testten wij de kortsluitstroom door de voeding in te stellen op een 'OCP'-stroom van 1 A en maximale spanning. Nadien sloten wij de voeding kort over een draadgewonden weerstand van 1 Ω.
In het onderstaand oscillogram ziet u de piekspanning die bij de kortsluiting over deze weerstand ontstaat. Vreemd genoeg blijft er na deze piek ongeveer één seconde een spanning van ongeveer 1 V over de weerstand staan alvorens de spanning écht naar nul gaat. De 'OCP'-functie werkt dus blijkbaar met een vertraging.
De gevoeligheid van de oscilloscoop bedraagt 2 V/div en de piek is 3,5 divisies hoog. Over de weerstand van 1 Ω ontstaat dus een spanning van ongeveer 7,0 V. Dat komt, volgens de wet van ohm, overeen met een kortsluitstroom van ongeveer 7 A! Blijkbaar wordt er in de 'OCP'-functie een flinke elco over de uitgangsklemmen ontladen. 

BSIDE-I8305-labvoeding-18 (© 2024 Jos Verstraten)
De werking van de 'OCP'-functie. (© 2024 Jos Verstraten)

Onze opinie over de BSIDE I8305


Er valt weinig kritiek te leveren op deze voeding. De gemeten prestaties sluiten mooi aan bij de door de fabrikant opgegeven specificaties. Wij vinden dat de I8305 een uitstekende voeding is voor de elektronica-hobbyist. Wij zijn weliswaar niet zo gecharmeerd van de manier waarop deze voeding moet worden ingesteld. Wij houden meer van de ouderwetse draaiknoppen dan van het gepiel met kleine cursor-toetsjes. Ook het display is ons veel te druk. Maar dat is uiteraard een zeer persoonlijke mening en heeft waarschijnlijk veel te maken met onze leeftijd en de manier waarop wij vijftig jaar geleden met de elektronica kennis hebben gemaakt.

Het is echter duidelijk dat de I8305 zich niet erg onderscheidt van de tientallen vrijwel identieke labvoedingen die door even zovele Chinese fabrikanten op de markt worden gebracht. Een ander feit waarmee u rekening moet houden is dat er goedkopere voedingen te koop zijn die ook 30 V bij 5 A kunnen leveren, zoals eentje van Nice-Power die maar ongeveer € 40,00 kost en met vier simpele draaiknoppen te bedienen is. Weliswaar hebben dergelijke modellen geen instelbare 'OVP'- en 'OCP'-functies en preset's, maar de vraag is of u dat erg zult missen.



(Banggood sponsor advertentie)
BSIDE I8305 Adjustable Power Supply