Meten: PeakTech 3710 SMD-meettang

(gepubliceerd op 09-09-2018)

Voor het meten van SMD-componenten heeft men handige meetpincetten ontwikkeld die u voor een paar tientjes kunt kopen. Wij selecteerden uit het overweldigende aanbod de 3710 van het Duitse PeakTech. Uitstekende Deutsche Gründlichkeit of valt dit apparaatje toch een beetje tegen, gelet op de vrij hoge prijs?

Kennismaking met de PeakTech 3710


De prijs en de levering
Vreemd genoeg is de PeakTech 3710 niet leverbaar via conrad.nl, maar wél via reichelt.nl voor € 35,90. Het apparaatje is zelfs bij bol.com te bestellen die de order echter onmiddellijk doorstuurt naar een van haar partners, in dit geval Prometeq NV die er € 49,00 voor vraagt. Als u heel lang Googelt vindt u een Duitse leverancier die de 3710 wil leveren voor € 28,00. Dat is echter nog steeds € 10,00 meer dan Chinese aanbiedingen van soortgelijke meetapparaatjes.
De 3710 SMD-meettang wordt geleverd in een mooi doosje met een plastic hoesje, twee extra knoopcellen en een vijftig pagina's dikke handleiding in het Duits, Engels en Frans. En dat laatste is iets dat u echt niet krijgt bij de goedkopere Chinese soortgenoten!

PeakTech-3710-01 (© 2018 Jos Verstraten)
Dit krijgt u in huis als u de PeakTech 3710 bestelt. (© 2018 Jos Verstraten)
De algemene kenmerken
De 3710 meet weerstanden, condensatoren en dioden met een 11 mm LCD-display dat tot 5999 weergeeft. De meter heeft een auto-scan functie waarin de 3710 zélf detecteert of u een SMD-weerstand, -condensator of -diode tussen de twee contacten van het pincet vast knijpt. U kunt echter ook handmatig een meetbereik instellen.
Het apparaatje heeft ook een geleidingstest modus, waarbij een kleine weerstand tussen de pennen wordt gemeten. Is die kleiner dan 30 Ω, dan gaat de 3710 piepen.
De 3710 schakelt zichzelf na ongeveer tien minuten uit. U wordt gewaarschuwd door een aantal piepjes dat dit staat te gebeuren. Bij het uitschakelen wordt wel de laatst weergegeven meetwaarde in een geheugen opgeslagen. Bij het reactiveren van het apparaat verschijnt deze meetwaarde even op het display.

De specificaties
       - Voeding: 2 x 1,5 V AG13 knoopcellen
       - Display: 11 mm LCD-display, max. 5999, zonder backlight
       - Weerstand meetbereiken: 600 Ω ~ 6 kΩ  60 kΩ ~ 600 kΩ ~ 6 MΩ ~ 60 MΩ
       - Maximale resolutie R-meting: 0,1 Ω
       - Nauwkeurigheid weerstand metingen: ±(1,2 % + 2 digits) typisch
       - Condensator meetbereiken: 6 nF ~ 60 nF ~ 600 nF ~ 6 µF ~ 60 µF ~ 600 µF ~ 6 mF ~ 60 mF
       - Maximale resolutie C-meting: 1 pF
       - Nauwkeurigheid condensator metingen: ±(3,0 % + 3 digits) typisch
       - Bereik auto-scan functie: 600 Ω ~ 6 MΩ / 6 nF ~ 600 µF
       - Meetstroom bij diode-meting: 1 mA typisch
       - Meetspanning bij diode-meting: 2,8 V typisch
       - Meetfrequentie: drie metingen per seconde
       - Maximale spanning tussen meetpennen en aarde: 50 Vdc of 36 Vac
       - Zoemer: 2 kHz signaal bij kleiner dan 30 Ω
       - Normering: IEC-1010-1
       - Afmetingen: 181 mm x 20 mm x 35 mm
       - Gewicht: 65 g
       - EAN-code: 4250569400964

PeakTech-3710-02 (© PeakTech)
Het SMD-pincet verschijnt als u, met enige moeite, de schede van de 3710 aftrekt. (© PeakTech)
De elektronica in de 3710
Uiteraard zijn wij, rasechte elektronici, altijd heel geïnteresseerd in de elektronica van een product. Gelukkig is de 3710 gemakkelijk te slopen, hetgeen het onderstaande plaatje oplevert. In de bovenste helft van de kunststof behuizing ziet u rechts twee gaatjes waarin de twee 1,5 V AG13 knoopcellen zich thuis voelen. Daarnaast de piëzo-ceramische tweeter die actief wordt als u weerstanden meet die kleiner zijn dan 30 Ω. Op de print ziet u een aantal SMD-weerstandjes en -condensatoren in MELF-behuizing die, zo is onze bescheiden mening, tóch een veel betere indruk maken dan de micro-miniatuur SMD-tjes die u meestal ontdekt op de printen van Chinese producten. Wat wél opvalt is een goedkoop een-toeren trimpotentiometertje op een plaats waar wij een tien-toeren exemplaar hadden verwacht.

PeakTech-3710-03 (© 2018 Jos Verstraten)
Het interne van de PeakTech 3710. (© 2018 Jos Verstraten)
Waar komt de intelligentie vandaan?
De 3710 heeft een auto-scan modus waarin het apparaat zélf uitzoekt of u een weerstand, een condensator of een diode tussen de bekken van het pincet hebt geklemd. Bovendien heeft de 3710 automatische bereiksomschakeling. Er moet dus een microprocessor aanwezig zijn en die is niet te vinden op de op de vorige foto getoonde zijde van de print. Verder slopen en omdraaien van de print levert het antwoord op deze vraag. Op de andere kant van de print treft u een ES51927 aan, een '6000 Counts Smart DMM' in een 100-pen LQFP-behuizing van het Taiwanese Cyrustek. Deze chip is volledig gedocumenteerd, zie de link in de Referenties aan het slot van dit artikel.
De achttien koperen eilandjes op de bovenzijde van de print zorgen voor het contact met het LCD-display.

PeakTech-3710-04 (© 2018 Jos Verstraten)
De ES51927 van Cyrustek verzorgt de intelligentie van dit metertje. (© 2018 Jos Verstraten)
Het display
Het display geeft een heleboel informatie over wat u meet. Linksboven ziet u de drie meet-modi SCAN, AUTO of MANU. Daarnaast staan de drie symbolen die aanduiden wat u meet: weerstanden, condensatoren of dioden. Het accu-symbooltje wordt actief als de spanning van de twee batterijtjes te laag wordt.

PeakTech-3710-05 (© 2018 Jos Verstraten)
De gegevens die in het display kunnen verschijnen.
(© 2018 Jos Verstraten)

Het werken met de PeakTech 3710


Slechts twee drukknopjes
U bedient de meter met twee drukknopjes. De onderste heet 'FUNC' en daarmee kiest u de meet-modus. De bovenste heet 'RANGE' en daarmee stelt u het meetbereik in als u met FUNC gekozen hebt voor de handmatige modus MANU.

Automatisch naar de auto-scan modus
De 3710 wordt geleverd met twee gemonteerde 1,5 V AG13 knoopcellen, dus u kunt onmiddellijk aan de slag met dit metertje. Door langer dan één seconde te drukken op de FUNC-knop schakelt u de meter in. Deze komt dan in de auto-scan modus, waarin de meter vol ongeduld wacht tot u iets elektrisch geleidends tussen zijn twee bekken klemt. Het SCAN-symbooltje wordt zwart weergegeven. Bij het tussen de contacten klemmen van een SMD-component gaat de meter onmiddellijk naar de juiste functie toe en kiest razendsnel het beste meetbereik.

Share

De meetfunctie handmatig selecteren
Als u korter dan één seconde op de FUNC-knop drukt verlaat de meter zijn auto-scan functie en kunt u door meerdere keren kort drukken op deze knop de meet-modus instellen op:
       - Weerstand.
       - Conductiviteit.
       - Diode.
       - Condensator.
       - Auto-scan.

Het meetbereik handmatig selecteren
In de auto-scan modus is de drukknop RANGE niet actief. In de modi Weerstand en Condensator kunt u door het drukken op deze knop het bereik handmatig instellen.

Het apparaat uitschakelen
U schakelt de 3710 uit door langer dan twee seconden op de FUNC-toets te drukken.

De PaekTech 3710 getest


De bediening
Het eerste dat ons opvalt is dat de schede over het meetpincet alleen met erg veel kracht is te verwijderen. Dat had best een beetje soepeler gemogen! Hetzelfde geldt voor het bedienen van het pincet. Het vereist best wel veel kracht om de twee vergulde contactjes stevig tegen de twee aansluitingen van een SMD-component te drukken. Dat geldt zeer zeker in de modus Conductiviteit. Als u de twee contacten tegen elkaar drukt zou de gemeten weerstand uiteraard naar nul moeten gaan. Dat gebeurt echter niet, het display geeft volstrekt willekeurige weerstandswaarden aan. Alleen als u de twee bekken van de pincet met forse kracht tegen elkaar drukt gaat de uitlezing naar nul.

De referenties
Als referentie gebruiken wij een aantal weerstanden en condensatoren die wij ooit met een zeer nauwkeurige meter hebben opgemeten, die wij zorgvuldig bewaren en die wij bij al onze metingen als referentie gebruiken.

Het meten van weerstanden
Wij hebben zes referentieweerstanden van respectievelijk 10 Ω, 100 Ω, 1 kΩ, 10 kΩ, 100 kΩ en 1 MΩ in de weerstand-modus gemeten. De resultaten ziet u in onderstaande tabel. In de derde kolom ziet u de met de PeakTech 3710 gemeten waarden. In de tweede en derde kolom staan de tolerantiegrenzen waarbinnen de gemeten waarden moeten vallen om binnen de gespecificeerde nauwkeurigheid van ±1,2 % te vallen. Conclusie: alle gemeten weerstanden zitten keurig binnen de gespecificeerde nauwkeurigheid.

PeakTech-3710-06 (© 2018 Jos Verstraten)
De test van het meten van weerstanden. (© 2018 Jos Verstraten)


Het meten van condensatoren
Het meten van condensatoren is bij de meeste universeelmeters een moeilijk punt. Dat geldt ook voor deze PeakTech 3710. Wij stellen vast dat de afwijkingen groter zijn en sommige metingen buiten de gespecificeerde tolerantie van ±3,0 % vallen. Maar wat erger is, het duurt vrij lang, soms wel vijf seconden, voordat de meter een stabiele waarde aangeeft. Het valt niet mee om zo'n minuscule SMD-condensator vijf seconden stabiel in het meetpincet te houden!

PeakTech-3710-07 (© 2018 Jos Verstraten)
De test van het meten van condensatoren. (© 2018 Jos Verstraten)
Het testen van dioden
De 3710 stuurt een stroom van ongeveer 1 mA door de diode en meer de geleidingsspanning die dan over de diode ontstaat. Het maakt dus uit hoe u de diode aansluit. De anode moet verbonden worden met de onderste bek van het pincet, waar een + tekentje op staat. Het testen van dioden komt dus in feite neer op het meten van de gelijkspanning die tussen de bekken van het pincet staat. Daar weten wij uiteraard wel raad mee! In onderstaande tabel hebben wij diverse nauwkeurige kleine gelijkspanningen over een weerstand van 1 Ω gezet en de geleidingsspanning over deze 'diode' nadien gemeten met de 3710 én een nauwkeurige laboratoriummeter. Zoals blijkt vertoont de PeakTech een fout tussen 5 % en 6 %.

PeakTech-3710-08 (© 2018 Jos Verstraten)
De test bij het meten van de gelijkspanning over dioden. (© 2018 Jos Verstraten)
De Conductiviteit modus getest
Tot slot hebben wij ook deze modus getest door een aantal nauwkeurig bekende draadgewonden weerstanden te meten met de PeakTech 3710. Het resultaat is samengevat in onderstaande tabel.

PeakTech-3710-09 (© 2018 Jos Verstraten)
De nauwkeurigheid bij het meten van kleine weerstanden. (© 2018 Jos Verstraten)

Conclusie


Wij houden een dubbel gevoel over aan de test van deze PeakTech 3710. Over de hardware niets dan lof, de afwerking van het apparaat is uitstekend en solide te noemen. Inderdaad, Deutsche Gründlichkeit. De resultaten van de weerstandsmetingen zijn ook uitstekend. Wat ons echter tegenviel was het meten van condensatoren met dit SMD-pincet. Met name de lange insteltijd bij het meten van kleine condensatoren maakt dit product voor dit doel niet zo geschikt. Nu is het een feit dat ook onze dure laboratoriummeter dezelfde kwaal vertoont bij het meten van kleine condensatoren. Het zal dus wel iets te maken hebben met de manier waarop condensatoren worden gemeten. Maar daar is het niet noodzakelijk de condensator met de nodige kracht secondenlang tussen de minuscule bekjes van een pincet geklemd te houden.


(Bol.com sponsor advertentie)
PeakTech 3710 SMD-meettang