Review: KTNNKG wireless switch set

(gepubliceerd op 24-07-2019)

Als u genoegen neemt met een zeer basale werking biedt deze set de allergoedkoopste oplossing voor het draadloos bedienen van drie belastingen tot 2 kW. Voor ongeveer € 15,00 krijgt u één batterijgevoede driekanaals wandzender en drie netgevoede ontvangers met relais schakelaars.


Kennismaking met de KTNNKG wireless switch set


De levering
De wandzender wordt geleverd in een kartonnen doosje, de ontvangers zijn separaat verpakt in plastic zakjes. Bij iedere ontvanger worden twee kroonsteentjes geleverd. Een handleiding ontbreekt.

KTNNKG-wireless-switch-set-01 (© 2019 Jos Verstraten)
De levering van de drievoudige set. (© 2019 Jos Verstraten)
De specificaties
Het systeem werkt uiteraard op 433 MHz waarbij gebruik wordt gemaakt van het protocol dat wordt ondersteund door de eV1527 chip. Dit protocol zendt een 20 bit breed adreswoord, waardoor er 220 is gelijk aan 1.048.576 verschillende adressen beschikbaar zijn. De kans dat uw buren een identiek systeem met identieke adressen hebben is dus verwaarloosbaar. Het relais in de ontvangers is in staat stromen tot 10 A te verwerken, waardoor u belastingen tot 2,3 kW kunt schakelen. Het voordeel van het gebruik van relais in de ontvangers is dat u alle mogelijke belastingen zonder problemen kunt in- en uitschakelen, ook een LED-lampje van 3 W.
In de inleiding schreven wij reeds dat dit systeem een basale werking heeft. U kunt dus de belastingen alleen in- en uitschakelen, dimmen is niet aan de orde. Ook moderne fratsen als bediening via WiFi of Internet met uw smartphone kunt u vergeten. De ontvangers zijn uitsluitend aan en uit te schakelen met de meegeleverde wandzender met drie schakelaars, of met extra los gekochte wandzenders. Voor een heleboel toepassingen is dat echter goed genoeg.

Uitbreiding van het systeem
U kunt deze basisset met een driekanaals wandzender en drie ontvangers uitbreiden door losse schakelaars en ontvangers aan te schaffen.
Een losse ontvanger:  Klik hier
Een wandzender met een, twee of drie kanalen:  Klik hier


De drievoudige wandzender type 86


Presentatie
Het type 86 van KTNNKG wordt geleverd zonder welke referentie dan ook naar een fabrikant of typenummer. Bovendien kunt u onder de zoekterm 'type 86 switch' allerlei soorten vrijwel identieke schakelaars vinden van diverse leveranciers, zoals Sonoff, Ou Fei en TEP. Dit model is bovendien leverbaar met één, twee en drie schakelaars en met diverse uitvoeringen van de drukknoppen. Wél is duidelijk dat het type dat onder de merknaam 'KTNNKG' wordt aangeboden euro's goedkoper is dan identieke schakelaars van andere merken.
Onder in het frame zit een houder voor de noodzakelijke batterij, die overigens niet wordt meegeleverd. U moet een 12 V alkaline batterij van het type 27A in de zender plaatsen.
Hoewel het lijkt alsof de schakelaar drie transparante venstertjes heeft waaronder LED'jes zitten is dat niet het geval. Op het printje zit weliswaar één rood LED'je, maar dat zit onder de middelste schakelaar en het branden daarvan is van de buitenzijde alleen in absolute duisternis te zien. Die drie venstertjes zijn volledig ondoorzichtig en dus alleen voor de show aangebracht.
U kunt de schakelaar met twee schroefjes op de muur schroeven of met de twee stukjes meegeleverd tweezijdig klevend schuim vastplakken op een tegelwand.

KTNNKG-wireless-switch-set-02 (© 2019 Jos Verstraten)
Het uiterlijk van de wandzender type 86. (© 2019 Jos Verstraten)
De specificaties van de wandzender
       - Voeding: 12 Vdc via A27 alkaline batterij
       - Voedingsstroom in rust: 0 μA
       - Voedingsstroom bij zenden: 25 mA
       - Zendfrequentie: 433 MHz
       - Code-protocol: eV1527
       - Aantal beschikbare adressen: 1.048.576
       - Aantal kanalen: 3
       - Reikwijdte: 10 m ~ 30 m, afhankelijk van aantal muren
       - Afmetingen: 88 mm x 88 mm x 11 mm
       - Afstand bevestigingsgaatjes: 59 mm

De elektronica in de schakelaar
Zoals uit de onderstaande foto blijkt zit er verbazingwekkend weinig elektronica op het printje. Vreemd genoeg zit er in deze KTNNKG schakeling exact hetzelfde printje als in de Sonoff schakeling, die wij in een ander artikel op dit blog hebben besproken, zie Review: schakelen met Sonoff. Uiteraard zit er bij deze eenkanaals Sonoff-schakelaar maar één drukknopje op het printje, terwijl hier alle drie de schakelaars aanwezig zijn.
Hart van de schakeling is de OTP-encoder van het type eV1527. OTP is het letterwoord van 'One Time Programmable'. Deze SOP-8 chip heeft een ingebouwd register met een breedte van 20 adres-bits. Deze worden bij de productie van de chips vast ingesteld en wel op een dusdanige manier dat de kans dat er twee chip's met hetzelfde adres worden geproduceerd minimaal is. Dat kan gemakkelijk, want met 20 adres-bits heeft men de mogelijkheid 1.048.576 verschillende adressen in te stellen en dus even zoveel IC's te produceren met een unieke adres. Naast die 20 adres-bits heeft de eV1527 nog eens vier data-bits die worden gebruikt om de maximaal vier zendkanalen aan en uit te schakelen. Bij deze zender worden slechts drie adressen gebruikt. Bij het verbinden van een van de data-ingangen met de +12 V wordt de chip geactiveerd en zendt een telegram uit op de TXD-uitgang (pen 4). Dit telegram bestaat uit:
       - Een hoog start-bit, gevolgd door 30 lage bits.
       - De twintig adres-bits.
       - De vier data-bits.
Een laag data-bit wordt uitgezonden als een smalle positieve puls met een breedte van één clock-puls, een hoog data-bit als een brede positieve puls met een breedte van drie clock-pulsen.
Dit telegram wordt vier keer uitgezonden, zodat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan worden gesteld dat de ontvanger de code goed ontvangt.
Wat opvalt is dat de zender in rust helemaal geen stroom verbruikt. Alleen als u op een van de drie drukknopjes drukt wordt de plus van de batterij via een diode doorverbonden met de schakeling en gaat de zender stroom uit de batterij trekken.

KTNNKG-wireless-switch-set-03 (© 2019 Jos Verstraten)
Het printje in de driekanaals zender. (© 2019 Jos Verstraten)
Compatibel met Sonoff
Het gegevens dat in deze schakelaar precies hetzelfde printje zit als in een wandschakelaar van Sonoff betekent dat dit goedkope systeem van KTNNKG volledig compatibel is met het veel uitgebreidere maar duurdere systeem dat Sonoff op de markt brengt. Een wetenschap waarmee u veel geld kunt besparen!

De ontvangers KG2201-D


Presentatie
Deze ontvangers zijn ondergebracht in een kleine kunststof behuizing van 9,0 cm bij 4,0 cm met aan weerszijden twee draadjes. Dit is niet erg handig, maar draagt ongetwijfeld bij aan de uiterst lage prijs van € 3,71 per ontvanger (losse prijs). Dat spaart immers print oppervlakte! Die kroonsteentjes worden overigens wel los bijgeleverd.
Overigens staan op de behuizing uitsluitend Chinese tekens, dus u kunt niet zien welke kant de ingang is en welke kant de uitgang is. Na open schroeven van de behuizing wordt dit duidelijk. De rode en zwarte draad moet u verbinden met de netspanning, de blauwe en bruine draad gaan naar de te schakelen belasting. Daarbij zijn de zwarte draad en de blauwe draad op het printje met elkaar verbonden. Het is dus logisch deze als de nuldraad te behandelen.
Op de bovenzijde zit een klein drukknopje waarmee u de ontvanger kunt programmeren op een van de drie kanalen van de wandzender.

KTNNKG-wireless-switch-set-04 (© 2019 Jos Verstraten)
De ontvangers KG2201-D. (© 2019 Jos Verstraten)
De specificaties van de ontvanger
       - Voeding: 85 Vac ~ 260 Vac
       - Ruststroom: 7,8 mA
       - Inschakelstatus: AAN
       - Belastingsstroom: 10 Aac max.
       - Afmetingen: 90 mm x 40 mm x 20 mm

De elektronica in de ontvanger
In de ontvanger zit een klein printje van 6,5 cm bij 3,3 cm. Haaks op deze print staat een nog kleiner printje, waarop de antenne en de ontvanger/decoder zitten.
Op de basisprint zit een PIC12F629 microcontroller die het programmeren van de ontvanger voor zijn rekening neemt. In het geheugen van deze microcontroller wordt uiteraard bewaard op welke adrescode u de ontvanger hebt geprogrammeerd.
Voor het genereren van de 12 Vdc voedingsspanning uit de netspanning wordt een PN8015 toegepast. Dat is een buck-converter die uit de door middel van één diode en één elco afgevlakte netspanning via pulsbreedte modulatie een gelijkspanning van 12 V afleidt. Hiermee wordt de processor en het relais gevoed. Opmerkenswaard op het printje is een kleine elco met een waarde van 4,7 μF en een werkspanning van niet minder dan 450 V.
Op het printje zijn twee LED'jes aanwezig. Een rode gaat branden als het relais is bekrachtigd, een blauwe LED wordt gebruikt bij het programmeren van de module. Deze LED'jes ziet u echter nauwelijks branden als de print in de behuizing is ingebouwd. U moet dus, voor het programmeren van de ontvanger, deze slopen uit zijn behuizing en de 'naakte' print op de netspanning aansluiten.

KTNNKG-wireless-switch-set-05 (© 2019 Jos Verstraten)
De elektronica in de KG2201-D ontvanger. (© 2019 Jos Verstraten)

De KTNNKG wireless switch set getest


Aansluiten op de externe bedrading
Het is de bedoeling dat u de externe bedrading aansluit op de vier draadjes die uit de module komen. De meegeleverde kroonsteentjes hebben geen schroefjes, maar werken met een klemsysteem. Dat is veel handiger dan een schroefsysteem en het werkt uitstekend. U trekt de externe bedrading alleen met heel veel kracht uit de kroonsteentjes.

Een goede tip
Onze lezer Mathijs Bremen gaf de volgende tip bij dit artikel:
'Ik heb de aansluitdraden vervangen door blauwe schroefconnectors (printkroonsteentjes). Die passen zo exact alsof dat ook de bedoeling was bij het ontwerp, maar later werden wegbezuinigd.'

Share

AAN als opstartconditie
Als u een ontvanger op de netspanning aansluit gaat deze automatisch naar de AAN-stand. Het relais schakelt dus in en de belasting wordt met de netspanning verbonden. Dat vinden wij niet erg handig. Stel dat u een uitgebreid systeem met een tiental ontvangers en dito wandzenders in uw huis installeert. Stel dat door een storing opeens de netspanning uitvalt. Als deze nadien weer aanwezig is gaan alle op uw ontvangers aangesloten belastingen automatisch inschakelen. Het zou handiger zijn als de opstartconditie UIT was geweest.

Handmatige bediening
U kunt de ontvangers met de drukknop in- en uitschakelen. Let er op dat de ontvangers niet reageren op het indrukken van de knop, maar op het weer loslaten van de knop.

Programmeren van een ontvanger op een zender-kanaal
Sluit de te programmeren ontvanger met zijn rode en zwarte draden aan op de netspanning. U hoort het relais inschakelen en de rode LED op het printje gaat branden. Druk vervolgens twee keer op de drukknop van het ontvanger printje. De blauwe LED gaat nu langzaam knipperen. Druk, tijdens dit geknipper, op de knop van de wandzender waarop u de ontvanger wilt programmeren. De blauwe LED gaat nu drie keer snel knipperen als bewijs dat de ontvanger de adrescode van de zender heeft opgeslagen in zijn geheugen.

De functie 'ALLES AAN/UIT' programmeren
In een uitgebreid systeem, waarin u meerdere ontvangers in gebruik hebt, kunt u alle ontvangers zó programmeren dat zij allemaal inschakelen bij het bedienen van een zender of allemaal uitschakelen bij het bedienen van een andere zender.
Druk hiervoor drie keer op de drukknop van de ontvanger. De blauwe LED gaat weer langzaam knipperen. Druk nu op de knop van de zender waarmee u alle ontvangers wilt uitschakelen. De blauwe LED gaat nu drie keer snel knipperen als bewijs dat de ontvanger de adrescode van deze drukknop heeft opgeslagen in zijn geheugen. Druk vervolgens op de knop van de zender waarmee u alle ontvangers wilt inschakelen. De blauwe LED gaat weer snel knipperen als bewijs dat ook deze adresprogrammering is geslaagd.

De programmering verwijderen
Druk acht keer op de knop van de ontvanger. De blauwe LED gaat drie keer knipperen en nadien gaat de rode LED branden. Alle geprogrammeerde codes zijn nu uit het geheugen verwijderd en u kunt de ontvanger desgewenst opnieuw programmeren.


De reikwijdte
Wij hebben het bereik van de geleverde wandzender in ons huis getest. Nu zijn er niet erg veel muren in onze woning aanwezig, een erfenis van het feit dat dit ooit onze bedrijfsruimte was. Het was geen enkel probleem om een afstand van twintig meter te overbruggen.

Ons oordeel over de KTNNKG wireless switch


Op zich werkt dit spotgoedkope draadloze schakelsysteem uitstekend. De lage prijs heeft natuurlijk tot gevolg dat er wat concessies zijn gedaan aan het montage- en gebruiksgemak.
Zo vinden wij het jammer dat de ontwerpers de wandschakelaar hebben voorzien van nep LED-venstertjes. Hierdoor zullen mensen die dit product niet kennen vaak diverse keren op de schakelaars drukken omdat zij licht achter deze venstertjes verwachten te zien als zij de schakelaars bedienen. Verder is jammer dat de ontvangers te groot zijn om ingebouwd te kunnen worden in de normale ronde montagedozen die u achter schakelaars, lampen en wandcontactdozen aantreft. De elektronica in de ontvanger had gemakkelijk op een rond printje ondergebracht kunnen worden dat dan wél in zo'n doos past.
Waar de ontvangers ideaal voor zijn is voor montage op verlaagde plafond voor het bedienen van de inbouwspotjes die u in deze plafonds hebt ingebouwd. Dat de bedrading van de schakelaars dan los op het plafond ligt is dan immers geen probleem.


(Banggood sponsor advertentie)
KTNNKG wireless switch set