Kemo: M173, tuinbesproeier

(gepubliceerd op 09-09-2017)

De M173 van Kemo Electronic schakelt automatisch uw tuinsproeiers in als de grond te droog is. Met behulp van een in de grond ingegraven meetkop wordt de grondvochtigheid gemeten. De module heeft een relaisuitgang met schakelcontact, waarmee u een elektromagnetische klep in de watertoevoer kunt bedienen.

De M173 module van Kemo Electronic


Grondvochtigheid meten en een relais sturen
De in onderstaande foto voorgestelde module M173 van het Duitse Kemo Electronic heeft twee functies:
 • De vochtigheid van de grond meten met een resistieve probe die u in de grond moet ingraven.
 • De watertoevoer naar uw tuinsproeiers automatisch inschakelen als de grond te droog is en weer uitschakelen als de grond vochtig genoeg is. 
De voedingsspanning van de M173 bedraagt 12 V, deze kan worden geleverd via een gestabiliseerde netadapter met een 3,5 mm plug als uitgang (niet meegeleverd). De module is niet waterdicht, u moet deze dus op een vochtvrije plaats monteren, bijvoorbeeld in uw tuinschuur of garage.

M173_automatische_tuinbesproeier_01 (© Kemo Electronic)
De module M173 en de meetkop. (© Kemo Electronic)
De meetkop
Er wordt twee meter kabel tussen de module en de meetkop meegeleverd, maar u kunt deze met standaard twee-aderige kabel tot een lengte van twintig meter verlengen. De sensor meet alleen de vochtigheid van de bovenlaag, dus de eerste 30 mm tot 40 mm. U moet de twee metalen punten volledig in de grond steken, zodat alleen het zwarte handvat nog boven de grond uitsteekt. U moet de sensor uiteraard ingraven op een plek binnen het bereik van de tuinsproeier(s). Als u een akker hebt en het zeer belangrijk is dat deze ook dieper in de grond vochtig wordt, moet u de sensor dieper in de grond ingraven.

De werking van het apparaat
Na het inschakelen van de voedingsspanning verricht de sensor een meting, is de grond te droog dan schakelt de module gedurende 18 tot 30 minuten een ingebouwd relais in. Is de grond vochtig genoeg dan gaat het apparaat in een pauze-stand en controleert na 18 tot 30 minuten de vochtigheid opnieuw. Dit gaat zo verder tot de spanning wordt uitgeschakeld.
De M173 heeft een 230 Vac - 1 A of 25 Vdc - 3 A relaiscontact als uitgang, dat u kunt gebruiken voor het inschakelen van de beregeningspomp of een magneetventiel in de waterleiding.

De afmetingen van de M173
De afmetingen van de M173 zijn voorgesteld in onderstaande figuur. De drie gaatjes van 5 mm in de voorzijde zijn bedoeld voor het doorvoeren van de kabel van de sensor, de voedingsspanning en de bedrading naar pomp of ander extern apparaat.

M173_automatische_tuinbesproeier_02 (© Kemo Electronic)
De afmetingen van de M173 en de meetkop. (© Kemo Electronic)

De M173 in de praktijk


Aansluitschema
De in onderstaande figuur voorgestelde onderdelen zijn bereikbaar nadat u de bodemplaat van de M173 hebt losgeschroefd. Met de instelpotentiometer 'instelling gevoeligheid' kunt u de mate van vochtigheid van de grond instellen waarop de M173 reageert. Naar links is de vochtigheid het geringst en naar rechts is de vochtigheid het grootst.
De schakelaar 'vertraagd/direct' heeft de volgende functie. In de stand 'vertraagd' wordt een vertraging van 18 tot 30 minuten opgenomen tussen twee opeenvolgende beregeningscycli. Iedere cyclus duurt in deze positie 18 tot 30 minuten. In de stand 'direct' blijft de pomp draaien tot de sensor de gewenste vochtigheid van de bodem meet.
Het rechter kroonsteentje is intern verbonden met twee relaiscontacten. Deze schakelaar wordt opgenomen in de stroomkring tussen externe voeding en extern apparaat. Op het linker kroonsteentje moet u de kabel van de sensor aansluiten.

M173_automatische_tuinbesproeier_03 (© 2017 Jos Verstraten)
Het aansluiten van de module. (© 2017 Jos Verstraten)


Share

De voeding van de module
De module M173 moet u voeden uit een gestabiliseerde gelijkspanning van 12 V, de module verbruikt ongeveer 130 mA. Let op dat de positieve pool van deze voedingsspanning op de tip van de 3,5 mm connector moet staan!

Het magneetventiel
Zonder magneetventiel kunt u niets aanvangen met de M173. De meeste magneetventielen die in de handel zijn werken op 24 V wisselspanning. In onderstaande figuur is het type 100-HV van Rain Bird voorgesteld. Dit ventiel zit in een kunststof behuizing en is speciaal ontwikkeld voor automatische beregeningsinstallaties. De prijs valt mee: voor € 25,00 hebt u zo'n ventiel in huis. Natuurlijk hebt u ook nog een kleine 24 V trafo nodig, maar ook die zijn niet duur. De 100-HV verbruikt slechts 290 mA bij het inschakelen, zodat u met een klein trafootje al een heel eind komt. Bij Conrad koopt u voor € 12,50 een 24 V trafootje dat 1 A kan leveren.

M173_automatische_tuinbesproeier_05 (© Tameson)
Het magneetventiel 100-HV van Rain Bird. (© Tameson)

Technische gegevens M173 • Functie: controleren en regelen van de grondvochtigheid in tuinen, akkers en graszoden door middel van automatische beregeningssturing
 • Werkingsprincipe: weerstandsmeting tussen twee elektroden in de grond
 • Schakelcontact: één potentiaalvrij relaiscontact, 230 Vac - 1 A of 25 Vdc - 3 A
 • Voedingsspanning module: 12 Vdc - 130 mA, gestabiliseerd
 • Indicatoren: drie LED's, 'AAN', 'UIT', 'RUST'
 • Cyclusduur beregeningsperiode: 18 minuten tot 30 minuten
 • Pauze tussen twee cycli: 18 minuten tot 30 minuten
 • Actieve drempel grondvochtigheid: traploos instelbaar door middel van instelpotentiometer
 • Afmetingen sensor: 30 mm x 30 mm x 64 mm
 • Lengte elektroden: 40 mm
 • Afmetingen module: 70 mm x 50 mm x 28 mm
 • EAN-code: 4024028031736

Referenties


Importeur voor Nederland: T.E.G., Enschede

Fabrikanten pagina over de M173

Handleiding van de M173


(Banggood sponsor advertentie)
USB 2.0 Logic Analyzer 24 MHz 8 CH