Getest: TW-01, timer

(gepubliceerd op 21-11-2018)

Voor een heleboel timer toepassingen hebt u geen nauwkeurige digitale timer nodig, maar volstaat een elektromechanisch model. Met de TW-01 kunt u een tijd tussen een minuut en dertig minuten instellen en kunt u 230 V bij 10 A schakelen.


Kennismaking met de TW-01


Levering
De TW-01 wordt door diverse Chinese internetwinkels geleverd voor een prijs rond € 5,50. Het apparaatje zit in een mooi en stevig doosje en heeft de onderstaande specificaties:
       - Schakelspanning: 230 V max.
       - Schakelstroom: 10 A max.
       - Minimale timerinstelling: 1 minuut
       - Maximale timerinstelling:  30 minuten
       - Afmetingen frontplaat: 85 mm x 85 mm
       - Inbouwdiepte: 32 mm
TW-01-timer-01 (© 2018 Jos Verstraten)
De timer TW-01 en zijn verpakking. (© 2018 Jos Verstraten)
De voor- en achterkant van de timer
In onderstaande compositiefoto hebben wij de voor- en achterkant van deze timer gecombineerd. Op de voorzijde ziet u, naast de grote knop voor het instellen van de tijd, een indicatie lampje. Dat is een neonlampje en dat werkt dus alleen als u de timer voedt met de 230 V van de netspanning. Achter de voorplaat, die u met een schroevendraaier uit de body van de schakelaar kunt klikken, zitten twee bevestigingsgaten op een afstand van 60 mm. Twee 25 mm lange schroeven worden meegeleverd. Op de achterzijde bevindt zich een stevig vierpolig kroonsteentje waarop u de twee draden van de voedingsspanning en de twee draden die naar de belasting gaan kunt aansluiten. De twee zwarte draadjes zijn de aansluitdraadjes van het neonlampje.
TW-01-timer-02 (© 2018 Jos Verstraten)
De voor- en de achterzijde van de TW-01 elektromechanische timer. (© 2018 Jos Verstraten)
De timer
De timer bestaat uit een veer die u opspant door de knop naar een bepaalde stand te draaien. Na loslaten van de knop gaat de veer zich ontspannen. Dit brengt een tandwieltje aan het draaien. Deze draaiing wordt door middel van een tandwieloverbrenging met een zeer grote vertraging overgedragen op een nokkenschijf, die de schakelaar sluit en weer opent. De asjes van de tandwielen zijn niet gelagerd, maar draaien in uitsparingen in de transparante behuizing van het apparaat.

Share

Zoals uit onderstaande foto blijkt is de elektrische schakelaar enkelpolig uitgevoerd. De nokkenschijf en de schakelaarnok zijn zo uitgevoerd dat de schakelaar met een duidelijk hoorbare klik snel uitschakelt na het aflopen van de ingestelde tijd. Tijdens het ontspannen van de veer hoort u een duidelijk hoorbaar ratelend geluid, het indicatielampje is dus in feite overbodig.
TW-01-timer-03 (© 2018 Jos Verstraten)
Het mechanische gedeelte van de timer. (© 2018 Jos Verstraten)

De TW-01 tijdschakelaar getest


De nauwkeurigheid van de timer
Omdat het vrij moeilijk is om de draaiknop heel precies op een bepaalde tijd in te stellen hebben wij een statistisch onderzoek gedaan. Wij hebben diverse keren de timer ingesteld op 5, 10, 15, 20, 25 en 30 minuten en met een elektronische timer de exacte tijd gemeten dat de schakelaar van de TW-01 was gesloten. In onderstaande tabel zijn de gemiddelde uitkomsten van deze metingen samengevat. De geteste tijdschakelaar blijkt dus korter te werken dan de bedoeling is. Bovendien neemt de procentuele afwijking toe naarmate u een langere tijd instelt.

TW-01-timer-04 (© 2018 Jos Verstraten)
De gemiddelde nauwkeurigheid van de tijdinstelling op de TW-01.
(© 2018 Jos Verstraten)
De contactweerstand van de schakelaar
De schakelaar kan, volgens de specificaties, 10 A schakelen. Een indicatie over de kwaliteit van de schakelaar is de contactweerstand van de schakelaar, uiteraard in gesloten toestand. Die is eenvoudig te meten door een bekende stroom door de schakelaar te sturen en de spanning over de schakelaar te meten, zie onderstaande meetopstelling. Over de schakelaar contacten werd bij een stroom van 2 A een gelijkspanning van 15,3 mV gemeten hetgeen overeen komt met een contactweerstand van 7,65 mΩ. Een zonder meer uitstekende waarde!

TW-01-timer-05 (© 2018 Jos Verstraten)
De meetopstelling voor het bepalen van de contactweerstand. (© 2018 Jos Verstraten)


Onze conclusie


Voor niet-kritische timer toepassingen is de TW-01 een uitstekend en goedkoop alternatief voor duurdere digitale timers. Omdat het tijdmechanisme volledig los staat van de schakelaar kunt u de TW-01 zowel gebruiken voor het schakelen van de 230 V netspanning als voor het schakelen van 12 V of 24 V gelijkspanningen, zoals voor het schakelen van ultraviolette LED's in een belichtingsbak.


(Banggood sponsor advertentie)
220V 10A 30Min Countdown-Timer