Kennismaking met de SAS-AED10
Wat is de SAS-AED10?
De SAS-AED10 is een vaste-lijn nummerkiezer die reageert op het draadloze signaal dat door twee kleine zendertjes, waarop een grote paniek drukknop is gemonteerd, wordt uitgezonden. Die zendertjes hangen aan touwtjes die u om de hals kunt dragen. U moet het basisapparaat aansluiten op een vaste PTT-lijn en het programmeren. Bij een alarm zoekt de SAS-AED10 via uw vaste telefoonlijn contact met maximaal drie telefoonnummers, die een ingesproken bericht horen. Bovendien kan via de in het basisapparaat ingebouwde microfoon gesproken worden met de geprogrammeerde nummers. Het systeem biedt dus ook een handige intercom-functie.
Hoeveel kost het systeem?
De SAS-AED10 van König Electronic is te koop vanaf ongeveer € 55,00. Het loont de moeite even te zoeken want dit apparaat wordt, althans volgens Google Shopping, door meer dan twintig elektronica shops aangeboden en de prijzen variëren nogal.
De omvang van het systeem
Het systeem wordt geleverd in een keurige doos en bevat, naast de SAS-AED10 en de twee alarmzendertjes, ook nog een netstekkervoeding, een telefoonkabel, een PTT-splitser en een veeltalige handleiding, waaronder Nederlands.
De onderdelen en de verpakking van de SAS-AED10. (© 2019 Jos Verstraten) |
Het basisapparaat kunt u zowel op een tafel zetten als aan de muur ophangen. Met zijn afmetingen van 10,5 cm x 15,8 cm x 4,4 cm is het een vrij onopvallend apparaat dat niet stoort in een interieur. De antenne ontvangt de draadloze berichten van de twee alarmzendertjes. Het systeem werkt op de bekende frequentie van 433 MHz, waarop de meeste draadloze apparaten in huis werken. De fabrikant garandeert een bereik van zestig meter in open lucht.
Er is bewust voor gekozen het toetsenbordje afsluitbaar te maken met een transparant dekseltje, zodat u na de programmering van het apparaat de toetsen achter dit dekseltje kunt verbergen. Niet alle oude mensen zijn immers in staat dergelijke moderne technologie te programmeren. De enige knop die vrij blijft is de onderste paniekknop.
De onderdelen van het basisapparaat. (© 2019 Jos Verstraten) |
Het aansluiten van het basisapparaat op uw telefoonlijn
Open het batterijvak en plaats vier 1,5 V AAA batterijen. Deze zorgen ervoor dat de gegevens in het geheugen bewaard blijven als per ongeluk de netstekkervoeding wegvalt. Sluit vervolgens de meegeleverde telefoonkabel aan op het apparaat en op de PTT-splitser. Uw telefoon sluit u aan op de twee ingang van deze splitser. De uitgang van de splitser gaat uiteraard naar de wandcontactdoos van de PTT. Plug de connector van de 6 Vdc netstekkervoeding in de achterzijde van het apparaat en steek de voeding in een stopcontact. U kunt nu de SAS-AED10 inschakelen met de schuifschakelaar op de linker zijkant. De rode LED gaat een tiental seconden knipperen. Het apparaat is nu klaar voor de programmering.
Het installeren van de SAS-AED10. (© 2019 Jos Verstraten) |
Het programmeren van de nummers in de SAS-AED10
U kunt drie telefoonnummers in het geheugen programmeren. Dat kunnen zowel vaste als mobiele nummers zijn. De drie nummers worden achtereenvolgens gebeld. Het programmeren van een nummer is niet ingewikkeld. Druk op de nummer-programmeertoets (deze met het symbool van een telefoonhoorn). Druk vervolgens de toets 1, 2 of 3 in. Dit bepaalt de volgorde waarin de nummers worden gebeld. Voer dan het volledige telefoonnummer in en sluit de programmering af met een tweede druk op de nummer-programmeertoets. Dat is alles!
Het opnemen van een bericht
Om een bericht op te nemen drukt u twee toetsen samen in, namelijk die met het hekje en die met een microfoon erop. De rode LED gaat branden. U kunt nu uw bericht inspreken. Let op dat de maximale tijd maar tien seconden is, dus u kunt beter oefenen tot u de gewenste tekst zonder aarzelen in maximaal tien seconden kunt uitspreken. Druk op de weergave-toets als u het opgenomen bericht wilt beluisteren.
Wat gebeurt er bij een alarmmelding?
Als de bewoner op een van de drie paniektoetsen drukt (een op het apparaat en twee op de meegeleverde zendertjes) zal de SAS-AED10 onmiddellijk beginnen met het eerste geprogrammeerde nummer op te bellen. Als na vijf belsignalen niet worden opgenomen wordt overgeschakeld naar het tweede nummer en dan naar het derde nummer. Als u de opgeroepen telefoon opneemt hoort u het ingesproken bericht en kunt u converseren met de bewoner.
De intercom functie
Als u gebeld wordt door de SAS-AED10 kunt u de intercom activeren en luisteren naar wat zich in het huis van de eigenaar van het apparaat afspeelt door op één van de nummertoetsen op uw telefoon te drukken. Ook de eigenaar van het apparaat kan praten en wel hands free. De gevoeligheid van de microfoon is zo groot dat gesproken tekst tot op een afstand van drie meter goed verstaanbaar is aan de andere kant van de verbinding
De draagbare zendertjes (nekkoorden)
Deze kleine apparaatjes werken op een 12 V batterijtje van het type A23S en bevatten niets anders dan één drukknop en een LED'je. Bij het bedienen van deze drukknop gaat het LED'je branden en wordt er op een draaggolf van 344 MHz een code naar het basisapparaat verzonden. Hiermee wordt dit geactiveerd.
Een van de twee meegeleverde nekkoorden. (© 2019 Jos Verstraten) |
Technische gegevens SAS-AED10
- Fabrikant: König Electronic
- Typenummer: SAS-AED10 (was vroeger SEC-AED10)
- Afstand tussen basis en zenders: 60 m max. in open lucht
- Bereik microfoon: 3 m
- Aantal te programmeren nummers: 3
- Voeding basisstation: 6 Vdc @ 400 mA via netadapter
- Backup voeding basisstation: 4 x 1,5 V type AAA (niet meegeleverd)
- Voeding zendertjes: 12 V A23S batterij (meegeleverd)
- Frequentie: 433,90 MHz
- Antenne versterking basisstation: 2dBi
- Vermogen zenders: -2 dBm max.
- Meegeleverde telefoonkabel: 2 x RJ11 connectoren
- Afmetingen basisstation: 10,5 cm x 15,8 cm x 4,4 cm
- EAN-code: 5412810212422
Bestel elektronica boeken bij Amazon