![]() |
De CY-20D van CZDANG is zonder twijfel de kleinste desktop multimeter die u kunt kopen. Bovendien kan hij ook nog praten, al kunt u deze functie desgewenst uitschakelen.
|
Kennismaking met de CY-20D van CZDANG
Wat is er zo bijzonder aan de CY-20D?
Op de eerste plaats natuurlijk de kleine afmetingen van deze desktop multimeter. Het frontplaatje meet slechts 9,6 cm bij 4,5 cm en de diepte bedraagt 4,2 cm. Dit metertje is bovendien zo vormgegeven dat het frontpaneel onder een hoek van 45° staat en het display goed is af te lezen.
In dat kleine behuizinkje zit een multimeter waarmee u gelijk- en wisselspanningen, weerstanden, condensatoren en temperaturen kunt meten. Stromen meten kan de CY-20D echter niet.
Een tweede opmerkelijke eigenschap is dat de meter de gemeten waarde duidelijk kan uitspreken, hoewel het volume wel iets harder had mogen zijn. Deze optie is door middel van een drukknopje in en uit te schakelen.
De voeding wordt verzorgd door een interne accu, die u via een USB-C connector kunt opladen. Nooit meer batterijen verwisselen, dus! Het opladen kost ongeveer twee uur, waarna u ongeveer acht uur met het metertje aan de slag kunt.
Tot slot zijn er slechts drie drukknopjes aanwezig, de meter kan de belangrijkste meetfuncties namelijk automatisch voor u instellen.
![]() |
De kleine afmetingen van dit metertje. (© Banggood) |
Wie is de fabrikant?
De CY-20D wordt gemaakt door 'Shenzhen ChenZhou Technology Co. Ltd.', opgericht in 2016, een Chinees bedrijf dat deel uitmaakt van 'ChenZhou Island Industrial Co., Ltd.'. Het bedrijf richt zich op het ontwerp, de ontwikkeling, productie en verkoop van diverse producten, waaronder multimeters, soldeerstations en hardware-accessoires. De eigen (Chinese) website is te vinden op https://czdang.com.
Leveranciers en prijzen
De CY-20D is te koop via de bekende Chinese internet kanalen. Wij vonden de onderstaande bodemprijzen:
- Alibaba: $ 11.30
- Banggood: € 18,45
- AliExpress: € 11,69
Opmerking
De CY-20D wordt onder diverse andere namen aangeboden. Wij vonden:
- CZD-20D ook onder de merknaam CZDANG
- ET20D onder de merknaam Tooltop
- YX-820D onder de merknaam Yaxun
Die laatste heeft een afwijkend uiterlijk, zie de onderstaande foto.
![]() |
De YX-820D versie van Yaxun. (© AliExpress) |
De verpakking en leveringsomvang
De CY-20D wordt geleverd in een stevig kartonnen doosje met de standaard attributen die bij iedere goedkope Chinese multimeter zitten:
- Twee 80 cm lange volledig geïsoleerde en zeer soepele meetsnoeren.
- Een zeer goedkoop uitziend thermokoppel kabeltje van een meter.
- Een laadkabeltje USB-C naar USB-A van 30 cm.
- Een miniatuur Engelstalige handleiding.
![]() |
De leveringsomvang van deze multimeter. (© 2025 Jos Verstraten) |
Het uiterlijk van de CY-20D
In de onderstaande fotomontage hebben wij de vier belangrijke aanzichten van dit metertje samengevat. In de rechter zijkant bevinden zich de twee 4 mm banaanstekker bussen voor het aansluiten van de te meten grootheid. In de linker zijkant zit de USB-C connector voor het opladen van de accu.
In de bovenkant van de behuizing zit de 'antenne' voor het opvangen van het elektromagnetisch veld van de netspanning. Dat wordt gebruikt in de 'NCV'-meetfunctie waar zonder contact te maken de aanwezigheid van de netspanning kan worden opgespoord. De onderzijde is voorzien van een rubber plaatje waardoor de meter, ondanks zijn laag gewicht, stabiel op de tafel staat.
![]() |
De aanzichten van de CY-20D. (© 2025 Jos Verstraten) |
De handleiding van de CY-20D
De meegeleverde papieren handleiding heeft als afmetingen 10 cm bij 6,5 cm en is vrijwel onleesbaar, zo klein zijn de lettertjes. Gelukkig staat de manual ook als PDF op internet. Wij hebben deze gekopieerd naar ons account op Google Drive, zodat u deze gemakkelijk kunt downloaden:
Aanklikbare link ➡ CY20D_Mini_Multimeter_Manual.pdf
De specificaties van de CY-20D
- Display: LCD monochroom scherm, 40 mm x 20 mm
- Aantal counts: 5999
- Meetmethode: A/D-conversie met dubbele integratie
- Bemonsteringssnelheid: ongeveer 3 keer per seconde
- Meetbereiken gelijkspanning: 600 mV ~ 6 V ~ 60 V ~ 600 V
- Nauwkeurigheid gelijkspanning: ±[0,5 % + 3 digits]
- Meetbereiken wisselspanning: 600 mV ~ 6 V ~ 60 V ~ 600 V
- Nauwkeurigheid wisselspanning: ±[0,5 % + 3 digits]
- Meetbereiken weerstand: 600 Ω ~ 6 kΩ ~ 60 kΩ ~ 600 kΩ ~ 6 MΩ ~ 60 MΩ
- Nauwkeurigheid weerstand: ±[1,2 % + 3 digits] ~ ±[2,5 % + 3 digits]
- Meetbereiken capaciteit: 1 nF ~ 10 nF ~ 100 nF ~ 1 μF ~ 10 μF
- Meetbereiken capaciteit: 100 μF ~ 1 mF ~ 10 mF
- Nauwkeurigheid capaciteit: ±[3,5 % + 20 digits]
- Temperatuurmeting: -40 °C ~ 1.000 °C
- Nauwkeurigheid temperatuur: ±[1,0 % + 4 digits]
- Diodemetingen: ja, tot 3,2 V
- Data hold: ja
- Display verlichting (backlight): ja
- Zoemermeting lage weerstanden: ja, tot 50 Ω
- NCV-metingen: ja
- Zaklamp: nee
- Automatische uitschakeling: ja
- Lage batterij indicatie: ja
- Voeding: 3,7 V ~ 200 mAh lithium-ion accu
- Afmetingen: 96 mm x 45 mm x 42 mm
- Gewicht: ongeveer 110 g
Het werken met de CY-20D
Slechts drie drukknopjes
Het apparaatje heeft drie drukknopjes, die diverse functies hebben.
De rode, ronde aan/uit-knop
- Langer dan twee seconden drukken:
Apparaat schakelt in met de automatische meetmodus geactiveerd of schakelt uit. - Kort drukken in de automatische meetmodus:
Handmatig omschakelen van de meetfunctie in de volgorde mVDC, mVAC, VDC, VAC, weerstand, diode-test, capaciteit, temperatuur °C, temperatuur °F.
De oranje 'HOLD'-knop
- Kort drukken:
Schakelt de 'HOLD'-functie in of uit, de meetwaarde bevriest op het display. - Langer dan twee seconden drukken (tot na het eerste piepje):
De verlichting van het display (backlight) schakelt in en na ongeveer tien seconden weer uit. - Langer dan drie seconden drukken (tot na het tweede piepje):
De verlichting van het display (backlight) schakelt in en blijft branden tot u deze uitschakelt door langer dan twee seconden op deze knop te drukken. Na het inschakelen van het backlight is de CY-20D, dank zij de ideale stand, heel erg duidelijk af te lezen.
![]() |
Het zeer duidelijke display na het inschakelen van het backlight. (© AliExpress) |
De orange 'NCV'-knop
- Kort drukken:
Schakelt de 'NCV'-functie in of uit. Met deze 'Non Contact Voltage'-functie kunt u de aanwezigheid van een elektromagnetisch veld detecteren met de bovenzijde van het apparaat. Naarmate het veld sterker is gaat de CY-20D sneller piepen, verschijnen er meer streepjes op het display en gaan rode LED'jes feller branden. - Langer dan drie seconden drukken (tot na het tweede piepje):
U schakelt de praatmodus in, waarbij de meter de waarde in het display voorleest. Het volume is eigenlijk iets te laag om deze functie écht bruikbaar te maken. Stel dat u gelijkspanning meet en op het scherm staat '0.020'. De meter zegt dan 'DC zero point zero two zero volt'. U schakelt deze functie uit door langer dan twee seconden op deze knop te drukken.
De automatische meetmodus
Bij het inschakelen van de CY-20D staat in het display '----'. U kunt nu automatisch weerstanden, gelijkspanningen en wisselspanningen meten. De elektronica weet deze drie te meten grootheden goed te onderscheiden en de automaat werkt erg snel. Natuurlijk zijn er grenzen aan wat de meter zélf kan detecteren. Zo werkt de automaat bijvoorbeeld niet als u wisselspanningen die kleiner zijn dan 0,5 V aan de ingang legt. Dan moet u omschakelen naar de handmatige instelling met de rode toets.
Automatische uitschakeling
De 'AUTO SHUT-DOWN'-functie schakelt het apparaat ongeveer vijftien minuten na de laatste actie uit. Deze functie kunt u helaas niet uitschakelen.
De elektronica in de CY-20D
Het openen van de behuizing
U moet de rubberen strip die op de onderzijde van de behuizing is gekleefd verwijderen. Daar zitten namelijk twee van de vier boutjes onder die u moet losschroeven om de behuizing te openen. Het resultaat ziet u in de onderstaande foto.
De volledige elektronica zit op een printje van slechts 86 mm bij 37 mm! Dat printje zit tegen de frontplaat van de multimeter geschroefd. In de andere helft van de behuizing ziet u een metalen plaatje dat de meter iets zwaarder en dus stabieler maakt. Op dat plaatje zijn het luidsprekertje en de accu gelijmd. Boven zit nog een metalen plaatje dat dienst doet als 'antenne' voor de 'NCV'-functie.
![]() |
De geopende CY-20D. (© 2025 Jos Verstraten) |
De print in detail
In de onderstaande foto wordt de print voorgesteld. Zoals duidelijk blijkt hebben de ontwerpers niet erg veel aandacht besteed aan de beveiliging van de interne schakeling. De positieve meetingang, waar volgens de specificaties maximaal 600 V op mag staan, gaat rechtstreeks naar twee MELF-weerstandjes R6 en R6A. Geen spoor van isolatiegleufjes rond deze track! Een tweede weerstandsdeler R9A, R9B en R9C staat blijkbaar parallel aan de MELF-weerstandjes en is samengesteld uit kleine SMD-weerstandjes. De transistoren Q4 en Q5 vormen ongetwijfeld de primaire beveiliging tegen het optreden van te hoge spanningen in de interne elektronica. Een tweede beveiliging vormt het groene onderdeeltje op de rand van de print. Dat is een PTC die ook rechtstreeks in verbonden met de positieve meetingang. Er is slechts één relais aanwezig, dat is het witte blokje rechts naast de PTC. Links naast het relais ziet u drie vreemde witte onderdelen voorzien van een groen streepje. Dat zijn drie SMD-LED's die worden ingeschakeld bij de NCV-metingen. Hoe groter het gedetecteerde veld, hoe meer van die LED's gaan branden. Aan de buitenzijde van de behuizing uit zich dat door een toenemende intensiteit van het rode licht dat door een klein gaatje naar buiten schijnt.
Het rechter deel van de print bevat de onderdelen voor het genereren van de noodzakelijke voedingsspanningen en voor het accu-management.
![]() |
Een detailopname van de print. (© 2025 Jos Verstraten) |
Het testen van de CY-20D van CZDANG
Inleidende opmerking
In de volgende tabellen worden in de meest linkse kolom waarden vermeld van een te meten spanning, weerstand of condensator. Deze mag u niet als absoluut beschouwen en dus niet gebruiken om de nauwkeurigheid van de CY-20D te beoordelen. Vandaar het symbooltje '≈' voor deze waarden. Voor het beoordelen van de nauwkeurigheid dienen de rechter kolommen met vergelijkende metingen met onze veel betere laboratorium apparatuur.
Hierbij gebruiken wij diverse gelijkspanningsbronnen en weerstandsdelers om een bereik van 10 mV tot 600 V te controleren. Zoals u uit de onderstaande tabel kunt besluiten meet de CY-20D gelijkspanningen uiterst nauwkeurig. Wij zetten onze Fluke 8842A in als referentie. Het systeem dat automatisch het juiste meetbereik selecteert werkt uitermate snel.
![]() |
Nauwkeurigheid bij het meten van gelijkspanningen. (© 2025 Jos Verstraten) |
De ingangsweerstand bij het meten van gelijkspanningen
Om deze parameter te beoordelen meten wij een stabiele gelijkspanning van 10 V zonder en met een nauwkeurige 1 MΩ weerstand in serie. Zonder deze weerstand meet de CY-20D een spanning van 9,98 V, mét de weerstand een spanning van slechts 4,54 V. Over de 1 MΩ weerstand valt dus een spanning van 5,44 V. Uit deze gegevens kan de ingangsweerstand van de CY-20D gemakkelijk worden afgeleid: 834 kΩ. Dat is opmerkelijk, want in de handleiding is sprake van de standaard waarde van 10 MΩ. Ter controle meten wij de ingangsweerstand in uitgeschakelde toestand met de Fluke 8842A. Dat levert een waarde van 832,9 kΩ op. De gegevens in de handleiding kloppen dus niet! In feite is zo'n weerstand veel te laag voor een digitale universeelmeter met een uitlezing van 5999 counts. De lage weerstand veroorzaakt bij metingen in hoogohmige schakelingen een substantiële fout die de indicatie op het meest rechtse digit betekenisloos maakt.
Meten van 50 Hz wisselspanningen
Wij gebruiken onze functiegenerator DG1022 en een variac om 50 Hz sinusspanningen tussen 10 mV en 280 V te genereren. Alle 50 Hz wisselspanningen worden met een goede nauwkeurigheid gemeten.
![]() |
Nauwkeurigheid bij het meten van 50 Hz wisselspanningen. (© 2025 Jos Verstraten) |
De bandbreedte bij het meten van wisselspanningen
Om dit te testen voeden wij de CY-20D met een sinussignaal van 1 Veffectief met diverse frequenties. Wij vergelijken uiteraard weer met onze ET3255. U kunt nauwkeurig meten tot 2 kHz.
![]() |
De bandbreedte bij wisselspanningsmetingen. (© 2025 Jos Verstraten) |
Meten van weerstanden
Voor deze test hebben wij de beschikking over een setje referentie weerstanden met een tolerantie van ±0,01 %. Daarnaast meten wij in het zeer lage en zeer hoge gebied een paar minder nauwkeurige weerstanden. Als referentiemeter gebruiken wij uiteraard onze 8842A van Fluke. Deze meter maakt gebruik van een vierdraad kelvin-probe, dat is niet mogelijk met de CY-20D. Bij het meten van zeer lage weerstanden spelen uiteraard de weerstand van de meetsnoeren en de overgangsweerstanden van de contacten in de ingangsbussen een grote rol. Die zijn bij de CY-20D niet te compenseren. De resultaten zijn weer samengevat in een overzichtelijke tabel.
![]() |
Nauwkeurigheid bij het meten van weerstanden. (© 2025 Jos Verstraten) |
Meten van condensatoren
Dankzij een set van vijf nauwkeurige condensatoren met een tolerantie van ±1 % en een paar referentie condensatoren met een tolerantie van slechts ±0,05 % kunnen wij de prestaties van de CY-20D bij het meten van dergelijke onderdelen nauwkeurig in kaart brengen. Boven 1 µF meten wij gewone elco's uit onze voorraad. Als referentiemeter gebruiken wij de ET4401 van EastTester met een nauwkeurigheid van ±0,2 % voor niet-elektrolytische condensatoren. Wat opvalt is dat de CY-20D kleine condensatoren vrij onnauwkeurig meet. Dat is niet uitzonderlijk voor een goedkoop apparaat dat condensatoren met de twee-draad techniek meet. Het meten van grote elco's duurt lang. De CY-20D heeft vijf seconden nodig alvorens de uitlezing is gestabiliseerd bij het meten van een elco van 100 μF. Bij onze testelco met een waarde van 10 mF duurt het zelfs twaalf seconden om een stabiele waarde op het display te zetten.
![]() |
Nauwkeurigheid bij het meten van condensatoren. (© 2025 Jos Verstraten) |
Het meten van temperaturen
Deze nauwkeurigheid is niet zo gemakkelijk te meten! Wij hebben de volgende meetopstelling bedacht. In de zijkant van een flink aluminium koelprofiel boren wij een 1,5 cm diep gaatje van 3 mm diameter. Wij vullen dit gaatje met warmtegeleidende pasta en duwen de punt van het bij de CY-20D geleverde thermokoppel in dat gaatje. Als referentie gebruiken wij onze Fluke 52 meter. Ook de twee thermokoppels van deze meter duwen wij in het gaatje. De drie thermokoppels staan dus op dezelfde temperatuur. Wij klemmen een 100 W draadgewonden weerstand op het koelprofiel en sluiten deze aan op een regelbare voeding. Op deze manier kunnen wij de temperatuur van het koelprofiel langzaam verhogen. Wij noteren de uitlezingen van beide meters. Uit de onderstaande tabel blijkt dat de CY-20D ook op dit gebied goed presteert.
![]() |
Temperatuurmeting met de CY-20D en de Fluke 52. (© 2025 Jos Verstraten) |
Ons oordeel over de CY-20D van CZDANG
De CY-20D is een leuk en goedkoop hebbedingetje dat bovendien bij de meeste metingen nauwkeurig meet. Dat dit kleine metertje ook nog eens een spraakinterface aan boord heeft is iets waarmee u vriend en vijand ongetwijfeld kunt verrassen. Houdt echter rekening met de lage ingangsweerstand en denk dus goed na wanneer u de CY-20D wél of niet kunt toepassen.
Jammer is dat het meten van elco's zo tijdrovend is. Dat dit niet hoeft bewijzen andere door ons geteste goedkope multimeters, die wél in staat zijn dergelijke onderdelen snel te meten.
Wij maken echter één groot voorbehoud. Gebruik de CY-20D niet voor het uitvoeren van metingen in 230 V netten. De interne beveiliging schiet hiervoor te kort. Gebruik de CY-20D op uw werkbank als tweede (of derde) meter voor het in de gaten houden van minder kritische spanningen in uw experimentele laagspanningsschakelingen.
CZDANG CY-20D mini-desktop multimeter
