Software: SignStudio Advanced, frontplaat ontwerp

(gepubliceerd op 20-05-2020)

Het zélf maken van een mooie frontplaat is voor de meeste hobbyisten een moeizame klus. Met SignStudio Advanced ontwerpt en bestelt u uw frontplaat online.


Wat is SignStudio Advanced?


De voorgeschiedenis
Het programma SignStudio Advanced is ontwikkeld door het bedrijf DirectSigns, opgericht in 1998. De oprichter, Stefan Gustafsson uit Zweden, was een elektromonteur die een goede leverancier zocht voor het maken van labels en plaatjes voor technische signalering. Uit frustratie over de moeizame manier waarop dat ging heeft hij een eigen bedrijf opgericht en software laten ontwikkelen waarmee het mogelijk is online een ontwerp te maken, dit te bestellen en snel geleverd te krijgen tegen een aantrekkelijke prijs. Ondertussen heeft DirectSigns vestigingen in tien Europese landen, waaronder Nederland.

Laser-technologie maakt productie sneller en goedkoper
DirectSigns heeft zich inmiddels gespecialiseerd in het met laser-technologie graveren en snijden van kunststof, RVS en aluminium plaatjes voor alle technische en industriële installaties, voor bewegwijzering, voor veiligheidsmarkeringen en voor frontplaatjes van apparatuur.

Ook voor de hobbyist
Bij DirectSigns kunt u ook terecht voor het laten maken van één frontplaat. Er worden geen opstartkosten berekend, u ziet tijdens het ontwerpen van uw frontplaat onmiddellijk hoeveel het gaat kosten en ook voor één exemplaar geldt een levertijd van maximaal 48 uur.

Share

SignStudio Advanced
Het programma dat hiervoor ter beschikking staat heet 'SignStudio Advanced'. Met dit programma kunt u allerlei soorten gegraveerde en bedrukte platen uit kunststof, RVS en aluminium ontwerpen. Deze frontplaatjes worden niet alleen bedrukt of gegraveerd, maar ook voorzien van alle noodzakelijke gaatjes en uitsparingen voor meetinstrumenten en dergelijke.

De basismaterialen
Aan kunststof en RVS hebt u niet erg veel voor het laten maken van frontplaatjes. Blijft over aluminium als basismateriaal. DirectSigns kan frontplaten maken uit drie soorten aluminium plaat:
 • Bedrukt aluminium plaat heeft een dikte van 1,5 mm en is voorzien van een krasbestendige vinyllaag waarop vierkleurendruk mogelijk is. De standaard achtergrondkleur is wit, maar andere kleuren zijn ook mogelijk.
 • Geborsteld aluminium plaat krijgt een bewerking waarbij een satijnfinish ontstaat. Deze bestaat uit een groot aantal min of meer evenwijdige krasjes, die het typische satijneffect geven.
 • Gesublimeerd aluminium plaat heeft een dikte van slechts 1,0 mm en maakt gebruik van sublimatie om de kleuren in de coating van het aluminium te integreren. Hierdoor behouden deze borden hun metalen uiterlijk, terwijl er toch met verschillende kleuren gewerkt kan worden.
Wat het kost
Uiteraard is bedrukte plaat het goedkoopst en gesublimeerde plaat het duurst. Voor een hobbyist is de prijs uiteraard een zeer belangrijke factor. Om u een idee te geven hebben wij een vrij grote frontplaat ontworpen voor een apparaat dat binnenkort op dit blog als nabouwproject beschreven wordt, zie onderstaande figuur. De grijze vlakken stellen de uitgelaserde gaten voor. Deze frontplaat heeft als afmetingen 294 mm bij 145 mm en bevat volgende elementen:
       - Tien ronde gaten.
       - Drie rechthoekige gaten.
       - Acht teksten.
       - Drie grafische elementen.
Gemaakt uit bedrukt aluminium plaat van 1,5 mm dikte kost zo'n frontplaat slechts € 16,74. Kiest u geborsteld aluminium, dan wordt de prijs € 30,66. De prijs stijgt tot € 36,64 als u zich de luxe van gesublimeerd aluminium kunt permitteren. Deze prijzen gelden in mei 2020 en zijn inclusief BTW maar exclusief verzendingskosten.

SignStudio-Advanced-01 (© 2020 Jos Verstraten)
Een door ons als voorbeeld met SignStudio Advanced ontworpen frontplaat.
(© 2020 Jos Verstraten)

Ontwerpen met SignStudio Advanced


Opstarten van het programma
U opent dit online ontwerp programma via de link:
www.directsigns.nl
Het openingsscherm is in de onderstaande figuur weergegeven. Het programma start met een lege frontplaat van 100 mm bij 50 mm, vervaardigd uit gegraveerd kunststof.

SignStudio-Advanced-02 (© 2020 Jos Verstraten)
Het opstartscherm van het programma. (© 2020 Jos Verstraten)
Een account maken
U kunt ook zonder account met het programma experimenteren. Het voordeel van het openen van een account is echter dat u eigen afbeeldingen op uw frontplaat kunt opnemen, bijvoorbeeld uw logo, en dat u ontwerpen kunt bewaren voor later gebruik. Uiteraard hebt u ook een account nodig als u een ontwerp als frontplaat wilt bestellen.
Voor het maken van een account klikt u op de knop 'Maak een account'. In het onderstaand venster vult u dan uw persoonlijke gegevens in. Het vakje 'Bedrijfsnaam' is een verplichte invoer, maar daar kunt u ook uw naam nog eens invullen.
Na klik op 'Versturen' zal de software u koppelen aan een klantnummer dat u per email krijgt toegestuurd.
Als u het programma heropent kunt u uw account activeren door rechts boven in het venster uw klantnummer en wachtwoord in te vullen.

SignStudio-Advanced-03 (© 2020 Jos Verstraten)
Het formulier waarmee u een account aanvraagt. (© 2020 Jos Verstraten)

De basis van uw frontplaat


De materiaalgegevens selecteren
Het eerste dat u moet doen is in de linker tab selecteren van welk materiaal uw frontplaat gemaakt moet worden en wat de afmetingen zijn.
Bij 'Materiaal' kiest u:
       - Bedrukt alu 4-kleur.
       - Gesublimeerd aluminium.
Bij de eerste selectie kunt u bij 'Type' uw keuze verder verfijnen:
       - Bedrukt aluminium.
       - Geborsteld aluminium.
Vervolgens definieert u de afmetingen van uw print in millimeter.
Bij 'Gaten' kunt u kiezen tussen:
       - Geen gaten.
       - Twee gaten.
       - Vier gaten.
De overige opties zijn niet van toepassing bij het ontwerpen van een frontplaat. U kunt de diameter van de gaatjes tot op 0,1 mm nauwkeurig bepalen. Om de een of andere reden is 2,5 mm de minimale diameter. Let er op dat het programma uitsluitend de Angelsaksische invoer accepteert: het decimaalteken is geen komma, maar een punt.
Helaas is het niet mogelijk de positie van deze twee of vier gaatjes aan te passen. Als u bijvoorbeeld gaatjes kiest met een diameter van 3,5 mm staat het middelpunt van deze gaatjes 4,9 mm van de randen van het plaatje.


Bij 'Vorm' kunt u het plaatje allerlei vormen geven, zoals rechthoekig, rond of driehoekig. Het zal duidelijk zijn dat voor een frontplaat alleen de optie 'Rechthoekig' van toepassing is.
Met 'Hoekradius' kunt u de hoeken van uw frontplaat afronden, wat bij sommige behuizingen handig is. In de meeste gevallen zult u echter de radius op nul instellen.
Met 'Aantal' stelt u in hoeveel identieke frontplaten u wilt bestellen.

SignStudio-Advanced-04 (© 2020 Jos Verstraten)
De tab waarin u de eigenschappen van het materiaal definieert.
(© 2020 Jos Verstraten)
Kleur selecteren
Een optie hebben wij nog niet besproken, namelijk 'Kleur'. Hiermee kunt u de achtergrondkleur kiezen die u aan uw frontplaatje wilt toekennen. Dat gebeurt via het onderstaand venstertje dat u op diverse plaatsen in het programma kunt gebruiken voor het inkleuren van objecten.

Het venstertje waarin u de frontplaat en elementen kunt kleuren.
(© 2020 Jos Verstraten)

Elementen toevoegen


Inleiding
Alles dat u op uw frontplaat aanbrengt wordt een 'element' genoemd. Dat kan een tekst zijn, een meetkundige figuur, een illustratie of een gat. Voor deze werkzaamheden staat, boven uw nu nog lege frontplaat, een knoppenbalk met tien knoppen, zie de onderstaande figuur. Deze tien knoppen betekenen, van links naar rechts:
       - Voeg tekst toe.
       - Plaats rechthoek.
       - Plaats driehoek.
       - Plaats lijn.
       - Plaats cirkel.
       - Plaats afbeelding.
       - Streepjescode invoegen.
       - Voeg QR-code toe.
       - Specifieke vorm kiezen.
       - Ongedaan maken.

Voor ieder element moet u betalen
Let op! Het integreren van een element kost u geld. Dat ziet u meteen in het kadertje 'Kosten':
       - Invoegen van een tekstregel: € 0,11
       - Invoegen van een rechthoek of cirkel: € 0,05
       - Invoegen van een pictogram: ongeveer € 0,25
Vreemd genoeg kost het maken van een rond of rechthoekig gat even veel als het simpelweg bedrukken van uw frontplaat met zo'n element.

De knoppenbalk waarmee u elementen kunt aanbrengen.
(© 2020 Jos Verstraten)
Een woordje over het coördinatenstelsel
De meeste grafische programma's hebben een in millimeter geijkt raster als achtergrond, zodat u exact ziet op welke plaats op uw frontplaat u een element aanbrengt. SignStudio Advanced heeft dat niet, maar werkt met een nogal verwarrend systeem van getallen. In de onderstaande figuur is een voorbeeldje gegeven. De blauwe teksten en lijnen hebben wij zélf ingevoegd om een en ander duidelijk te maken en deze ziet u dus niet in het programma.
Wij hebben in een frontplaatje van 20 mm bij 20 mm een rechthoek getekend van 10 mm bij 10 mm. U ziet in de linker tab niet minder dan acht getallen die de positie en de afmetingen van dit vierkant definiëren. Het programma werkt met een X/Y-assenstelsel, waarbij de horizontale as wordt voorgesteld door X en de verticale door Y. De linker onderhoek van uw frontplaat is het absolute nulpunt, waar zowel X als Y nul zijn.
Met de getallen 'W' en 'H', dat zal duidelijk zijn, worden de breedte en de hoogte van de rechthoek gedefinieerd. De getallen in de kadertjes 'X' en 'Y' geven de coördinaten aan van de linker benedenhoek van het getekende element. Dezelfde getallen moet u aantreffen bij de twee rode pijltjes, maar soms is er sprake van een kleine afrondingsfout. Deze fout ontstaat door de lijndikte van het element. De getallen bij de twee groene pijltjes geven de coördinaten van de rechter bovenhoek van het element.
In feite geven de vier getallen bij de rode en groene pijltjes dus de vier marges aan rond het element dat u invoegt.
Op deze vrij ingewikkelde manier worden de plaats en de afmetingen van ieder element dat u aanbrengt gedefinieerd. Hoewel het programma geen rechtstreekse mogelijkheid biedt om een aantal elementen horizontaal of verticaal te centreren kunt u, dank zij deze getalletjes en na enig rekenwerk, er tóch voor zorgen dat bijvoorbeeld de tekst boven een draaipotentiometer gecentreerd wordt ten opzichte van het middelpunt van de knop.

SignStudio-Advanced-07 (© 2020 Jos Verstraten)
Toelichting op het assenstelsel van dit programma. (© 2020 Jos Verstraten)
Een rechthoek als voorbeeld
Het gaat te ver om in dit artikel het plaatsen van alle elementen uitgebreid te bespreken. Als voorbeeld behandelen wij alle opties die u kunt instellen bij het plaatsen van een rechthoek, zie de onderstaande figuur.
 • X:
  Horizontale coördinaat van de linker onderhoek.
 • Y:
  Verticale coördinaat van de linker onderhoek.
 • W (width):
  Breedte van het element in mm.
 • H (height):
  Hoogte van het element in mm.
 • Aantal graden:
  Hoek ten opzichte van de horizontale as.
 • Lijndikte:
  Dikte van de omlijning van het element in mm, minimale waarde is 0,3 mm.
 • Hoekradius:
  Straal van de afgeronde hoeken in mm.
 • Obj vulling (inmiddels gewijzigd in Vul element):
  Het element wordt gevuld met de geselecteerde kleur van de omlijning.
 • Maak gat:
  Het element wordt, de omlijning volgend, uit de frontplaat gesneden. Het element wordt na deze selectie in het programma lichtgrijs weergegeven.
 • Gesloten (inmiddels gewijzigd in Zet vast):
  Als u deze optie aanvinkt kunt u het element niet meer veranderen.
 • Object kleur:
  De kleur van de omlijning van het element en eventueel ook de vulkleur.

SignStudio-Advanced-08 (© 2020 Jos Verstraten)
Het definiëren van alle eigenschappen van een rechthoek.
(© 2020 Jos Verstraten)
Het aanbrengen van teksten
Bij het aanbrengen van teksten op uw frontplaat moet u aan iedere tekst een anker koppelen, dat zowel links onder, midden onder als rechts onder kan aangrijpen. Op deze manier is het gemakkelijk mogelijk teksten onder elkaar te centreren of links of rechts uit te lijnen.
Iedere nieuwe tekst verschijnt in een kadertje onder het frontplaat ontwerp en u kunt daar de grootte en het font (lettertype) selecteren, zie de onderstaande afbeelding.
De teksten 'GECENTREERDE' en 'TEKST' zijn beide centraal geankerd en de horizontale ankerwaarde 'X' is ingesteld op 65 mm. Het gevolg is dat beide teksten worden gecentreerd.

SignStudio-Advanced-09 (© 2020 Jos Verstraten)
Het uitlijnen van teksten met de ankerpunten. (© 2020 Jos Verstraten)
Het aanbrengen van afbeeldingen
SignStudio Advanced beschikt zélf over een groot aantal pictogrammen die u op uw frontplaat kunt plaatsen. Deze zijn gegroepeerd in tien categorieën:
       - Brand.
       - Elektrisch.
       - Gebod.
       - Milieu.
       - Nooduitgang.
       - Pijlen.
       - Symbolen.
       - Veiligheid.
       - Verbod.
       - Waarschuwing.
U komt in het onderstaand selectievenster door de knop 'Plaats afbeelding' in de knoppenbalk aan te klikken.

De beschikbare pictogrammen in de categorie 'Verbod'. (© 2020 Jos Verstraten)
Eigen afbeeldingen integreren
De meeste van deze pictogrammen zijn zeer geschikt voor waarschuwings- en indicatieborden, maar niet voor de frontplaten van elektronische apparatuur. Als u bijvoorbeeld rond een draaipotentiometer een schaal wilt maken, dan zult u dat symbool zélf moeten ontwerpen in een grafisch programma en dat importeren in SignStudio Advanced.
Dat kan uitsluitend nadat u een account hebt aangemaakt en aangemeld bent bij het programma. Klik dan op de knop 'Plaats afbeelding' en open de tab 'Mijn afbeeldingen', zie de onderstaande figuur. U kunt nu uw eigen afbeeldingen selecteren op uw harde schijf en deze een na een in het programma laden. Let er op dat u de resolutie minimaal 100 dots per inch moet zijn, dus omgerekend 254 dots per cm. Het programma is in staat Encapsuleted Postscript-bestanden (EPS) te openen. Deze geven de allerhoogste scherpte, maar wij gaan er echter van uit dat u daar geen ervaring mee hebt. Gelukkig kunt u ook de bekende JPG-bestanden importeren.

SignStudio-Advanced-11 (© 2020 Jos Verstraten)
Het importeren van eigen grafische bestanden. (© 2020 Jos Verstraten)
Het plaatsen van uw afbeeldingen op de frontplaat
Als u aan uw frontplaat een kleur hebt toegekend doet zich een probleem voor bij het plaatsen van uw afbeeldingen. Kijk maar naar de onderstaande afbeelding en naar de linker schaalverdeling. De witte achtergrond van de illustratie heeft voorrang op de kleur van de frontplaat. Gelukkig heeft de software daar een oplossing voor. In de tab 'Afbeelding' ziet u de knop 'Kleur wisselen'. Als u deze aanvinkt wordt de achtergrond van uw illustratie gevuld met de kleur van de frontplaat, zie de rechter schaalverdeling. Via de vakje 'Object kleur' kunt u aan uw schaalverdeling bovendien nog een kleur toekennen.

SignStudio-Advanced-12 (© 2020 Jos Verstraten)
Het plaatsen van eigen grafische bestanden op de frontplaat. (© 2020 Jos Verstraten)
Specifieke vormen kiezen
Tot nu toe hebt u alleen ronde en rechthoekige uitsparingen in uw frontplaat aangebracht. Dank zij de knop 'Specifieke vorm kiezen' kunt u ook vaak toegepaste specifieke uitsparingen toevoegen. Het programma bevat twaalf specifieke uitsparingen voor vaak toegepaste connectoren, zie de onderstaande figuur.

SignStudio-Advanced-13 (© 2020 Jos Verstraten)
De specifieke vormen die in het programma beschikbaar zijn. (© 2020 Jos Verstraten)

Uw frontplaat bestellen


Een printscreen maken
De software heeft helaas geen mogelijkheid om een afdruk te maken van uw ontwerp. Maar daar is snel wat op de verzinnen. Ga met de muis ergens op uw frontplaat staan en klik met de rechter muisknop. Kies in het popup-venstertje 'Afbeelding kopiëren'. U kunt vervolgens uw frontplaat plakken in uw favoriet grafisch programma en eventueel afdrukken.

Uw frontplaat bestellen
Klik op de knop 'Naar Accessoires en Bestellen'. U krijgt nu een venster in beeld waar u allerlei accessoires kunt bestellen. Niet nodig? Klik dan in dit venster op de knop 'Bestel platen en accessoires' en vul het onderstaande formulier in.
Zoals u ziet bedragen de verzendkosten € 7,95.

SignStudio-Advanced-14 (© 2020 Jos Verstraten)
Via dit formulier bestelt u uw frontplaat. (© 2020 Jos Verstraten)
Het resultaat
Uw frontplaat wordt niet in Nederland gemaakt, maar in de hoofdvestiging van SignStudio in Zweden en verzonden via UPS Express Envelope. Productie en levering gaat razendsnel. Het ontwerp van onze voorbeeld frontplaat werd op zondag om 18h05 online besteld. Maandag werd de frontplaat door UPS om 13h59 bij de productiefaciliteit in Zweden opgehaald en op dinsdag om 13h21 bij ons huisadres afgeleverd.
De kwaliteit is uitstekend, er is werkelijk niets op aan te merken.

SignStudio-Advanced-15 (© 2020 Jos Verstraten)
Uw frontplaat wordt twee dagen later geleverd. (© 2020 Jos Verstraten)(Amazon sponsor advertentie)
Koop uw rheostaten bij Amazon