Module: DOB-6040A, 20 W - 230 V LED-array

(gepubliceerd op 01-02-2018)



Kennismaking met de DOB-6040A familie
DOB is het letterwoord voor 'Driver On Board', hetgeen betekent dat alle elektronica die nodig is voor het aansturen van de LED's op het array aanwezig is. U kunt deze DOB-array's dus rechtstreeks op de netspanning aansluiten, de elektronica zorgt voor de sturing van de LED's.
Onder het typenummer DOB-6040A kunt u LED-array's kopen die iets meer dan één euro kosten en die een vermogen leveren van 20 W, 30 W of 50 W. De array's zijn geïsoleerd aangebracht op een aluminium drager, die voor een goede warmtegeleiding zorgt en waardoor u het array op een eenvoudige manier op een koelplaat kunt bevestigen. In de meeste gevallen is dat niet eens nodig, want het array is beveiligd tegen temperaturen die hoger zijn dan 150 °C. De array's zijn leverbaar met LED's die koudwit of warmwit licht uitstralen.
In onderstaande foto is het 20 W type voorgesteld. U ziet dat er links maar één chipje zit. Als u de 30 W of 50 W versie koopt, zijn de drie lege plaatsen opgevuld met identieke chip's en zitten er meer LED-chip's onder de isolerende siliconenlaag.
DOB-6040A-01 (© Banggood)
Uiterlijke kenmerken van de LED-array's uit de DOB-6040A familie. (© Banggood)
De achterzijde van de array's
De achterzijde bestaat uit een mooie gladde aluminium plaat die geïsoleerd is van de elektronica en die u dus zonder problemen op een metalen oppervlak kunt schroeven. De vier gaatjes voor de bevestiging staan in een vierkant op exact 33,0 mm hart-tot-hart afstand. De aluminium plaat zélf heeft als afmetingen 40 mm bij 60 mm.
DOB-6040A-02 (© 2018 Jos Verstraten)
De achterzijde bestaat uit een glad aluminium plaatje. (© 2018 Jos Verstraten)
De LED-chip's
De LED-chip's zijn zo klein dat u ze nauwelijks met het blote oog kunt waarnemen. In de door ons geteste 20 W versie bestaat het lichtgevend deel van het array uit acht rijen met ieder negen LED-chip's. Bij de versies met meer vermogen is dat aantal groter. Het lichtspectrum loopt van 380 nm tot 840 nm, zie onderstaande grafiek.

DOB-6040A-03 (© Aliexpress)
Het golflengte spectrum van de toegepaste LED-chip's.
(© Aliexpress)
De geïntegreerde elektronica
Wij waren uiteraard benieuwd naar de elektronica die op het array aanwezig is. Na het slopen van een van de array's konden wij het typenummer van de toegepaste IC's achterhalen: BP5132H. Dit is een IC van het Chinese Bright Power Semiconductor Co. In onderstaande figuur is het intern blokschema van dit IC voorgesteld. Het is een constante stroombron, die een door één externe weerstand bepaalde stroom door de keten van in serie geschakelde LED-chip's stuurt. De eindtrappen zijn uitgevoerd als hoogspannings-MOSFET's met een doorslagspanning van 500 V. De thermische beveiliging schakelt in bij een chip-temperatuur van 150 °C. Als de temperatuur stijgt zal het IC de LED-stroom automatisch reduceren, zodat het gedissipeerde vermogen daalt.
DOB-6040A-04 (© Bright Power Semiconductor Co)
Het intern blokschema van en de standaard schakeling rond de BP5132H. (© Bright Power Semiconductor Co)
De toepassing van het array
Over de toepassing van de DOB-6040A valt in feite niets interessants te schrijven. U sluit de netspanning aan tussen de twee soldeereilandjes L en N en de LED's gaan stralen. De 20 W versie die wij hebben getest verbruikt een netstroom van 65 mA, hetgeen overeen komt met een opgenomen vermogen van 14,95 W.
DOB-6040A-05 (© 2018 Jos Verstraten)
Het toepassen van deze LED-array's is een fluitje van een cent. (© 2018 Jos Verstraten)
Denk er bij het gebruik toch vooral aan dat de in potentie levensgevaarlijke 230 V netspanning op het array aanwezig is en dat u dus steeds eerst goed moet nadenken voor u iets doet.

Share

Kunt u deze array's dimmen?
Een belangrijke vraag! Het antwoord is: ja en nee. De array's zijn dimbaar, maar omdat zij weinig vermogen verbruiken is niet iedere dimmer in staat zo'n lage belasting te dimmen. Wij gebruikten een dimmer van het type FG02N van Kemo Electronic. Met alleen een DOB-6040A als belasting gebeurde er niets bij het draaien aan de dimknop, de LED's bleven op volle sterkte branden. Met bijschakelen van een 60 W gloeilamp als extra belasting bleek de DOB-6040A uitstekend te dimmen. Op het moment dat de lamp begon te gloeien, begonnen ook de LED-chip's met licht uit te stralen. Vanaf dat moment kon de intensiteit vloeiend worden geregeld met de potentiometer van de dimmer. Hieruit kunt u afleiden dat iedere standaard dimmer bruikbaar is als u een paar van deze array's parallel schakelt op de uitgang van de dimmer.

Technische gegevens DOB-6040A
       - Prijsindicatie: € 1,07
       - Afmeting array: 60 mm x 40 m
       - Afmetingen LED-paneel: 24 mm x 24 mm
       - Ingangsspanning: 230 Vac
       - Vermogen: 20 W, 30 W, 50 W
       - Lichtkleur: koudwit of warmwit
       - Uitgestraald spectrum: 380 nm tot 840 nm
       - Helderheid: 80 lm/w tot 90 lm/w
       - Lichtflux: 1.000 lm tot 1.999 lm
       - Stralingshoek: 180 graden



(Banggood sponsor advertentie)
20W 1800LM WarmWhite DIY LED-Chip