Kennismaking met de Sonoff WiFi Smart Switch
Wat is het?
Deze 230 V schakelaar wordt geleverd onder de naam Sonoff, een merknaam van het Chinese Itead Intelligent Systems Co. Het apparaatje is in wezen niets meer dan een op 230 V werkende schakelaar die 10 A kan schakelen en die u kunt in- en uitschakelen via het internet. U hebt daar uiteraard software voor nodig. Itead stelt hiervoor de app eWeLink gratis ter beschikking. Deze kunt u installeren via Google Play of via de App Store. Via een drukknopje op de behuizing kunt u de schakelaar echter ook met de hand in- en uitschakelen.
Hoe het wordt geleverd
Er zijn tientallen aanbieders die deze WiFi-schakelaar via internet aanbieden. Het loont dus om even verder te zoeken dan het eerste scherm met zoekresultaten van Google. De goedkoopste aanbieder die wij vonden zat uiteraard in China en bood de schakelaar aan voor € 4,35 met gratis verzending naar Nederland. Het apparaatje wordt geleverd in een mooi doosje met een korte handleiding in (hulde!) keurig Engels.
De WiFi-schakelaar naast het doosje waarin hij wordt geleverd. (© 2018 Jos Verstraten) |
De module is, om precies te zijn, 8,8 cm lang, 3,8 cm breed en 2,4 cm hoog. Aan de linkerkant zit een kroonsteentje voor het aansluiten van de 230 V netspanning, aan de rechterkant een kroonsteentje voor het aansluiten van de lamp of andere apparaat. De twee kroonsteentjes worden afgedekt met plastic kapjes met trekontlasting voor de kabels. De module heeft een relais als schakelaar. De maximale stroom wordt gespecificeerd als 10 A, waardoor het maximale vermogen dat u kunt schakelen 2.300 W bedraagt. Misschien denkt u wat negatief over het gebruik van een ouderwets relais in plaats van een elektronische schakelaar zoals een triac. Het grote voordeel van het gebruik van een relais is echter dat u ieder soort lamp zonder problemen op deze Smart Switch kunt aansluiten, dus zowel een halogeenstaafje van 400 W, een spaarlamp van 20 W of een LED-lamp van 3 W. Bij schakelaars die werken met een triac is dat maar zeer de vraag.
Wat er in zit
In de kunststof behuizing zit een klein dubbelzijdig printje. De 'verfijnde' +5 V en +3,3 V elektronica is aan de onderzijde gesoldeerd met als voornaamste component een ESP8266 microcontroller chip. Deze chip is, voor iedereen die er verstand van heeft, gemakkelijk te herprogrammeren. Op het printje zijn hiervoor zelfs vijf extra gaatjes aangebracht naast het PN25F07 flash-geheugen. Deze chip maakt gebruik van de standaard Serial Peripheral Interface (SPI). Via een flat-cable kunt u de vijf gaatjes aansluiten op een programmer. Het handige hierbij is dat Itead het volledig schema van deze WiFi Smart Switch op internet heeft gezet, zie de referentie aan het eind van dit verhaal.
Aan de bovenzijde zit de voeding die uit de 230 V van het net de noodzakelijke 5 V gelijkspanning afleidt voor het voeden van de elektronica. Deze spanning is galvanisch gescheiden van het net, zodat uw programmeerapparatuur niet aan het net hangt.
Boven de voeding ziet u het relais. Dit bevat een enkelpolige schakelaar waarvan de contacten rechtstreeks, dus zonder zekering, zijn verbonden met één ader van het net en één ader van de belasting. Om een en ander wat veiliger te maken heeft men een aantal gleuven in de print gefreesd tussen de printsporen die de netspanning voeren en de rest. Als u echter per ongeluk een kortsluiting veroorzaakt in het apparaat dat op het printje is aangesloten, kunnen er de meest vervelende dingen gebeuren. Brand is niet uit te sluiten! Wij moeten u dus ten stelligste aanraden een gepaste zekering op te nemen in serie met de belasting.
Naast het voedingstrafootje ziet u een drukknop en een en bi-color LED die rood en groen kan oplichten.
De bovenzijde van het printje van de WiFi Smart Switch. (© 2018 Jos Verstraten) |
In twee hoeken van de behuizing treft u twee kleine gaatjes aan, waarmee u de WiFi-schakelaar ergens op kunt monteren. Als u het écht professioneel wilt aanpakken koopt u de extra behuizing die door Itead wordt aangeboden en waarin u de schakelaar en de bedrading keurig kunt wegwerken. Deze behuizing is bovendien waterdicht zodat u de WiFi-schakelaar ook in uw tuin kunt installeren. De afmetingen zijn 132 mm x 68 mm x 50 mm. U kunt deze behuizing kopen voor ongeveer € 3,50.
De extra waterdichte behuizing die door Itead wordt aangeboden. (© 2018 Jos Verstraten) |
De app eWeLink
Wat kan het?
Om de WiFi Smart Switch te gebruiken moet u de gratis app eWeLink downloaden. Deze app is beschikbaar voor Android en iOS. Dank zij de 'Share'-optie kunnen alle leden van uw gezin, ieder met hun eigen smartphone of tablet, de aangemelde Smart Switches bedienen.
Alle schakelaars verschijnen overzichtelijk in één scherm, met de door u toegekende namen. Naast het met de hand in- en uitschakelen van de Smart Switches via dit scherm kunt u met eWeLink alle apparaten ook automatisch laten schakelen via de uitgebreide ingebouwde timer-functies 'Scheduled Timing', 'Countdown Timer' en 'Loop Timer'. Verder kunt u zogenaamde 'Scènes' samenstellen, waarin u diverse schakelaars kunt opnemen en die u dan met één klik op de knop gelijktijdig kunt bedienen.
Via push-meldingen wordt iedere statusverandering, uitgevoerd door een van de share-leden, onmiddellijk in uw app zichtbaar gemaakt. De app houdt ook een overzicht bij van alle statusveranderingen van de aangemelde schakelaars (History).
De risico's van het systeem
Het is natuurlijk erg leuk om uw bezoek te imponeren door even met uw smartphone het fonteintje in uw tuinvijver in en uit te schakelen. U moet zich echter goed realiseren wat u allemaal uit handen geeft.
Het systeem kan alleen werken via de cloud van internet. Nu heeft Itead dit uitbesteed aan de AWS-servers van Amazon. Die servers moeten toegang krijgen tot uw WiFi-netwerk en dus moet u de toegangscode van dit netwerk uit handen geven. Hoe veilig zijn die Amazon-servers? Wij weten het niet, u weet het niet, Amazon weet het misschien zélf niet.
Een tweede probleem is dat de werking van de elektrische apparaten in uw huis voor een deel afhankelijk wordt van de toegankelijkheid van die AWS-servers. Vallen deze om de een of andere reden uit, dan kunt u uw apparaten niet meer bedienen. Weliswaar kunt u met de op de Smart Switch aanwezige drukknop de schakelaar ook handmatig bedienen, maar erg handig is dat natuurlijk niet. Gelukkig heeft Itead hiervoor in de laatste versies van soft- en hardware een (gedeeltelijke) oplossing bedacht: Enable LAN.
De werking van het systeem. (© 2018 Jos Verstraten) |
Bij het installeren van eWeLink wordt gemeld dat deze app toegang nodig heeft tot:
- Uw apparaat-geschiedenis.
- Uw app-geschiedenis.
- Uw locatie.
- Uw foto's en mediabestanden.
- Uw camera.
- Uw microfoon.
- Uw WiFi-verbinding.
Waarom Itead toegang wil tot al deze gegevens is een raadsel. Worden deze gegevens verkocht aan de meest biedende? Wij weten het niet, u weet het niet.
Uw aanmelding bij EWeLink
Het aanmelden bij het systeem gaat erg eenvoudig.
- Open de app eWeLink op uw smartphone of tablet.
- U moet uw land, uw email-adres en een wachtwoord invullen.
- Klik op 'Register'
- U krijgt via de mail een viercijferige code toegezonden.
- Deze code moet u invullen in het volgende scherm.
Dat is alles.
Het registreren bij eWeLink. (© 2018 Jos Verstraten) |
Ook dat gaat erg eenvoudig.
- Verbind de Smart Switch met de netspanning en een lamp.
- De groene LED gaat knipperen.
- Klik op het + symbool op de openingspagina van de app.
- Druk vijf seconden op de drukknop van de schakelaar.
- De LED gaat eerst constant branden en nadien snel knipperen.
- In het volgende scherm vult u de naam en het wachtwoord van uw netwerk in.
Het systeem zoekt nu de Smart Switch in uw WiFi-netwerk op en registreert deze. Dat kan een paar minuten duren. Op de volgende pagina, die automatisch op uw scherm verschijnt, kunt u uw Smart Switch een eigen naam geven.
De 'Device List'
Nadat u de Smart Switch op deze eenvoudige manier hebt geregistreerd bij eWeLink verschijnt automatisch de 'Device List' op uw scherm. In deze lijst staan alle aangemelde apparaten netjes onder elkaar in kadertjes met de melding of zij ingeschakeld, uitgeschakeld of off-line zijn. U ziet in dit scherm ook de WiFi-signaalsterkte per apparaat. Uiteraard staat op dit moment alleen uw ene Smart Switch in deze lijst.
De 'Device List' bevat op dit moment alleen de ene aangemelde Smart Switch. (© 2018 Jos Verstraten) |
U kunt de WiFi-schakelaar in- en uitschakelen door op de ronde schakelaar, links in het kadertje, te klikken.
Meer mogelijkheden
Als u rechts in het kadertje klikt verschijnt een vervolgscherm in beeld waarmee u toegang krijgt tot de extra opties:
- Share.
- Schedule.
- Timer.
- Loop Timer.
De extra opties die u op uw Smart Switch kunt toepassen. (© 2018 Jos Verstraten) |
Dankzij de 'Share'-optie kunt u de Smart Switch laten bedienen door alle leden van uw gezin, ieder vanaf haar of zijn eigen smartphone. Voorwaarde is dat iedereen de app eWeLink heeft geïnstalleerd en met hetzelfde WiFi-netwerk is verbonden. Klik op de knop 'Share'. In het nieuwe scherm kunt u vervolgens het telefoonnummer of email-adres van de persoon invullen die het geselecteerde apparaat mag delen. Deze persoon krijgt een uitnodiging om het apparaat te delen en klikt op 'Accept'. Vanaf dat moment kan deze persoon via zijn of haar telefoon de Smart Switch bedienen. Via hetzelfde scherm kunt u overigens de machtiging ook weer intrekken of tijdelijk blokkeren.
De 'Timer'-opties
U kunt kiezen uit drie timers:
- De Scheduled Timer.
Met deze timer kunt u een datum en tijd instellen waarop uw Smart Switch moet in- of uitschakelen. Bovendien kunt u met de optie 'Repeat' deze actie voor alle dagen van de week programmeren. - De Countdown Timer.
Met deze timer kunt u een tijdsduur instellen waarna de Smart Switch in- of uitgeschakeld moet worden. - De Loop Timer.
In dit scherm kunt u een zichzelf steeds herhalende timing-cyclus instellen, bijvoorbeeld dertig aan en dan vijf minuten uit.
Enable LAN
Dit is een zeer handige uitbreiding op de app eWeLink, die echter alleen door de allernieuwste productie-reeks van de Smart Switches wordt ondersteund. Het apparaat moet firmware versie 1.8.0 of hoger hebben. Wij schreven al dat een nadeel van het systeem is dat u volledig afhankelijk bent van de beschikbaarheid van de AWS-servers van Amazon. Als deze uitvallen kunt u de apparatuur niet meer bedienen. Dank zij deze nieuwe optie kunt u dat echter wél, zij het met beperkte mogelijkheden. U komt in deze modus door in de 'Device List' het menu, rechtsboven, te openen en de optie 'Enabe LAN' aan te klikken. In een geel kader wordt aangegeven dat de actie is geslaagd en dat u uw Smart Switch rechtstreeks via uw WiFi-netwerk kunt besturen.
In deze modus kunt u echter geen gebruik maken van de timers.
Bovendien zal het duidelijk zijn dat deze modus alleen werkt zolang uw telefoon of tablet binnen het bereik van uw WiFi-netwerk is.
Met de optie 'Enable LAN' werkt eWeLink rechtstreeks via uw WiFi-netwerk. (© 2018 Jos Verstraten) |
Als u meerdere Smart Switches in uw huis hebt geïnstalleerd kunt u deze opnemen in een scène. U kunt bijvoorbeeld een scène 'Verlaat woning' programmeren waarmee u er voor zorgt dat u met één klik op uw smartphone-scherm alle lampen in uw huis, die via Smart Switches worden bediend, uitschakelt, maar de lamp bij uw voordeur inschakelt.
Referentie
Volledig schema van de WiFi Smart Switch
Sonoff WiFi Smart Switch |
Sonoff Smart Switch Waterprof Box |