Kemo: FG025SET, marterverjaging

(gepubliceerd op 28-05-2017)

De FG025SET is een complete schrikdraad-set waarmee u verhindert dat marters in uw dakconstructie gaan rondsnuffelen. Deze dieren klimmen immers vaak via de regenpijp naar boven en lopen via de dakgoot naar de zolderverdieping of dakconstructie om zich daar te nestelen.

Een schrikdraadsysteem tegen marters


Hoe de FG0235SET werkt
De FG025SET van het Duitse Kemo Electronic levert een ongevaarlijke elektrische schok van ongeveer 2.400 V, die verhindert dat marters via de regenpijp naar boven kruipen om zich via de dakgoot op de zolderverdieping of onder de dakconstructie te nestelen. Voor de voeding van de meegeleverde hoogspanningsgenerator heeft u wél een gelijkspanning van 12 V nodig. Dat kan door middel van een goedkope gestabiliseerde netstekkervoeding (12 Vdc - 100 mA), voorzien van een voedingsplug van 5,5 mm x 2,1 mm. Een bruikbare voeding is de P.SUP.EU1000 van König Electronic. Een accu van 12 V - 10 Ah kan ook, maar dan moet u wel zélf zo'n voedingsstekker monteren. Een dergelijke accu gaat ongeveer zes weken mee en moet daarna weer worden opgeladen.

Hoe het afweersysteem er uit komt te zien
In onderstaande figuur is geschetst hoe uw afweersysteem tegen marters er uit komt te zien als u alles volgens de handleiding hebt gemonteerd. Zowel de regenpijp als de dakgoot wordt op een effectieve manier tegen marters beveiligd.
 1. Rond de regenpijp worden met speciale klemmen twee schrikdraden aangebracht die verhinderen dat een marter langs de regenpijp het dak kan bereiken.
 2. Boven de dakgoot worden deze twee schrikdraden, alweer via speciale klemmen, verder geleid zodat uw volledige dakconstructie elektrisch beveiligd is tegen inbraak door een marter.
 3. De twee schrikdraden worden met speciale klemmen aangesloten op de meegeleverde schrikdraadgenerator FG025.
 4. De schrikdraadgenerator moet gevoed worden uit een gelijkspanning van 12 V, waarvoor u een goedkope netstekkervoeding kunt gebruiken.

FG025SET_01 (© Kemo Electronic)
Het volledige afweersysteem tegen marters van Kemo Electronic. (© Kemo Electronic)

Inhoud van de set


De FG025SET bevat alle onderdelen die nodig zijn voor het samenstellen van een effectief afweersysteem tegen marters.
 1. Vier meter speciale hoogspanningskabel, waarmee u de twee gespannen schrikdraden verbindt met de generator.
 2. Hoogspanningsgenerator FG025, deze levert om de seconde een ongevaarlijke pulsspanning van ongeveer 2.400 V.
 3. Twaalf speciale dakgoot klemmen, die u zonder gaten te boren op uw dakgoot of rond uw regenpijp kunt monteren en waar u de twee noodzakelijke schrikdraden in bevestigt.
 4. Twee halve regenpijp klemmen, waarmee u maximaal zes dakgoot klemmen rond uw regenpijp kunt bevestigen. De regenpijp mag een diameter hebben tussen 70 mm en 110 mm.
 5. Zes aansluitklemmen voor het verbinden van de schrikdraden met de hoogspanningskabel.
 6. Een klos met honderd meter speciale schrikdraad met roestvrijstalen kernen.
 7. Zes schroeven voor het bevestigen van de dakgoot klemmen aan de regenpijp klemmen.

FG025SET_02 (© Kemo Electronic)
Alle onderdelen van de Kemo FG025SET. (© Kemo Electronic)

Montagevoorbeeld


In onderstaande figuur is schematisch weergegeven hoe u het systeem op dakgoot en regenpijp moet monteren.
 1. De aansluitkabel van de 12 V gelijkspanningsvoeding (niet meegeleverd). Deze kabel moet een voedingsplug van 5,5 mm x 2,1 mm hebben, anders past hij niet in de schrikdraadgenerator. Deze voeding moet op een droge plaats met de netspanning worden verbonden. Bij het aansluiten van de generator op de voeding door middel van een verlengde voedingskabel moet u goed letten op de polariteit! De plus van de voeding moet verbonden worden met de plus van de generator, bij verkeerde poling gaat de generator stuk! De binnenste pen van de connector op de generator is de plus.
 2. Ook de hoogspanningsgenerator FG025 moet op een droge plaats worden opgesteld. De hoogspanningsgenerator mag niet met de aarde worden verbonden, dit in tegenstelling tot schrikdraad bij weide-afrasteringen waar dit wel moet.
 3. Met twee stukken van de speciale hoogspanningskabel verbindt u de twee uitgangen van de schrikdraadgenerator met de twee schrikdraden op de dakgoot. Let op dat u hiervoor geen normaal snoer gebruikt! De generator levert pulsjes van bijna 2.500 V en daar heeft u écht de speciale hoogspanningskabel voor nodig.
 4. Dit zijn de speciale klemmen waarmee u de twee schrikdraden met de twee hoogspanningskabels kunt verbinden.
 5. Deze dakgoot klemmen kunt u met één schroefje op de rand van uw dakgoot bevestigen. In de klem zitten twee gaatjes, waardoor u de twee schrikdraden geïsoleerd kunt aanbrengen. Let er wel bij de montage op dat deze draden in geen geval contact mogen maken met iets van metaal, bijvoorbeeld een bliksemafleider of metalen kozijnen. De beide draden van het schrikdraad mogen ook nergens tegen elkaar komen, want dan ontstaat een kortsluiting en levert de generator geen spanning.
 6. Op deze plaats verbindt u de twee schrikdraden weer met twee stukken van de hoogspanningskabel, met de reeds besproken speciale klemmen.
 7. De twee stukken hoogspanningskabel verbinden het dakgoot systeem met het systeem rond uw regenpijp.
 8. De twee halve regenpijp klemmen kunt u rond de regenpijp bevestigen.
 9. Op deze twee regenpijp klemmen kunt u maximaal zes dakgoot klemmen monteren. Vaak zult u daarvoor geen ruimte hebben, omdat de regenpijp te dicht tegen de muur zit. Het is de bedoeling dat u de klemmen zo monteert dat de klemmen zo goed mogelijk aansluiten tegen de muur. In de meeste gevallen zal dit betekenen dat u slechts drie van deze klemmen kunt monteren.
 10. Tot slot monteert u twee stukken van de schrikdraad rond de regenpijp.

FG025SET_03 (© 2017 Jos Verstraten)
Het monteren van het systeem. (© 2017 Jos Verstraten)


Share

Extra onderdelen leverbaar


De set FG025SET bevat voldoende onderdelen voor het beveiligen van één regenpijp en één dakgoot. Als u een volledig vrijstaand huis hebt, is dat echter vaak niet voldoende. De speciale klemmen die in het pakket zitten zijn helaas niet bij de doe-het-zelf supermarkt te koop. Gelukkig levert Kemo Electronic nu zélf (helaas vrij prijzige) losse onderdelen onder de volgende product-codes:
 • Z001: acht extra dakgootklemmen.
 • Z002: zes extra dakgootklemmen + een extra regenpijpklem.
 • Z003: een extra klosje schrikdraad van 100 meter.

FG025SET_04 (© Kemo Electronic)
De onderdelen van het systeem die ook los leverbaar zijn. (© Kemo Electronic)

Specificaties hoogspanningsgenerator FG025

 • Voedingsspanning: 12 Vdc accu of netvoeding (wordt niet meegeleverd)
 • Voedingsingang: voedingsplug van 5,5 mm x 2,1 mm
 • Stroomopname: gemiddeld 0,008 A (bij puls 100 mA)
 • Uitgangsspanning: max. 2.400 V pulserend
 • Puls herhalingstijd: typisch 1,2 sec.
 • Vermogen: ca. 0,12 Joule
 • Afmetingen: 122 mm x 72 mm x 66 mm (zonder bevestigingsogen)
 • EAN-code: 4024028020051

FG025SET_05 (© Kemo Electronic)
De hoogspanningsgenerator FG025 is ook los te koop. (© Kemo Electronic)

Referenties


Importeur voor Nederland: T.E.G., Enschede

Productpagina van de fabrikant

Handleiding van de FG025SET


(Banggood sponsor advertentie)
Linear Regulators Multiple Output Power Kit