Bespreking van de schakeling
Kennismaking met deze universele elektronische sirene
Deze schakeling kunt u gebruiken:
- Bij de modelbouw voor het simuleren van politie- en brandweersirenes.
- Bij amateurtheatergezelschappen voor het genereren van speciale geluidseffecten.
- Bij een inbraakalarm als u de schakeling aansluit op een versterker en luidspreker.
- Bij fancyfairs en andere gelegenheden als aandachttrekker waar publiek door middel van een geluidsinstallatie wordt toegesproken.
Het principe van de schakeling
De sireneschakeling bestaat, volgens het onderstaand blokschema, uit drie blokken.
- Het middelste blok bevat de eigenlijke oscillator die verantwoordelijk is voor het genereren van het uitgangssignaal.
- Het linker blok bevat de schakeling, die de frequentie van de generator bepaalt.
- Het rechter blok bevat het eindversterkertje voor het sturen van de 1 W luidspreker.
Het blokschema van de schakeling. (© 2017 Jos Verstraten) |
Het principe schema van de vierkantgolf generator is getekend in onderstaande figuur. U moet gebruik maken van de oude, vertrouwde geïntegreerde Schmitt-trigger poort van het type 7413. Let wel! U moet de originele TTL-schakeling toepassen! Alle andere uitvoeringen, zoals 74L13, 74LS13, 74S13, 74F13 of 74HC13, mogen niet gebruikt worden! Deze hebben andere impedanties aan de in- en uitgangen en het gevolg daarvan is dat de schakeling niet zal werken! De Schmitt-trigger poort wordt geschakeld als astabiele multivibrator. De vier ingangen worden met elkaar verbonden. Deze punten gaan enerzijds via een condensator C naar de massa en anderzijds via een weerstand R naar de uitgang.
De vierkantsgolf generator. (© 2017 Jos Verstraten) |
De twee externe onderdelen R en C vormen een integrator, die de uitgangsspanning integreert en het resultaat van deze bewerking aan de ingang aanbiedt. Als de uitgang 'H' is, zal de condensator door de weerstand worden opgeladen. De condensatorspanning kan stijgen tot de bovenste drempel U2. Op dat moment klapt de schakeling om. De uitgang wordt 'L' met als gevolg dat de condensator nu gaat ontladen via de weerstand. De condensatorspanning gaat dalen totdat de onderste drempel U1 wordt bereikt. De uitgang wordt nu weer 'H', het proces gaat zich nu herhalen.
Op de uitgang van de poort verschijnt dus een blokvormig signaal, dat heen en weer slingert tussen de massa 'L' en de normale hoge uitgangsspanning 'H' van de poort. De frequentie van dit signaal wordt bepaald door de waarde van de tijdconstante R✕C van de integrator. Hoe hoger R en C, hoe lager de frequentie.
De vermogenversterker
De uitgangsspanning van de blokgolf generator wordt aangelegd aan de ingang van de schakeling van onderstaande figuur. Deze schakeling bestaat uit twee in cascade geschakelde transistorversterkers, zodat een soort van Darlington schakeling wordt gevormd. Als het ingangssignaal 'L' is zullen beide transistoren sperren. De luidspreker is stroomloos. Wordt de ingang 'H', dan gaat T1 geleiden.
De vermogenversterker. (© 2017 Jos Verstraten) |
De frequentie stuurschakeling
Het principe van de stuurschakeling is getekend in onderstaande figuur. De rechter deelschakeling is de reeds besproken astabiele multivibrator die het uitgangssignaal van de sirene genereert. De linker schakeling is identiek en levert dus ook een blokvormige spanning op de uitgang af. De frequentie van deze generator is echter veel lager, namelijk gelijk aan ongeveer 0,5 Hz.
De stuurschakeling. (© 2017 Jos Verstraten) |
Het volledig schema
Het uitgewerkt praktisch schema van de elektronische sirene is getekend in onderstaande figuur. De drie beschreven blokken zijn gemakkelijk terug te vinden. De enige nog niet besproken aanvulling is de omschakelaar S1. Deze schakelt de weerstand R2, verantwoordelijk voor het sweepen van de frequentie, om tussen condensator C2 en de uitgang van de linker poort.
Het volledig schema. (© 2017 Jos Verstraten) |
Over de luidspreker wordt een diode D1 geschakeld. De luidspreker wordt immers aan en uit gestuurd. Bij het uitschakelen kan er over de inductantie van de luidsprekerspoel een vrij grote tegenspanning ontstaan. Deze wordt kortgesloten door de diode, zodat deze de eindtransistor niet kan vernielen.
Het effect van de omschakelaar
Met de schakelaar S1 kunt u dus het soort geluidseffect schakelen:
- Staat deze schakelaar in de onderste stand, dan zal de schakeling een sweepend geluid produceren.
- Staat deze schakelaar in de bovenste stand, dan wordt een intermitterende toon opgewekt.
De schakeling is uitgerust met een TTL-IC en moet dus gevoed worden uit een spanning die ligt tussen +5 Vdc en +6,5 Vdc. In de praktijk kunt u gebruik maken van vier 1,5 V batterijen die, is serie geschakeld, een spanning van 6 Vdc leveren. De inwendige weerstand van de batterijen wordt ontkoppeld door de grote condensator C1 die over de voeding is geschakeld.
De bouw van de schakeling
De sirene hoort thuis op het printje aan de hand van onderstaande componentenopstelling. Over de bouw is werkelijk niets interessant te vertellen. Het komt er op aan alle onderdelen netjes vast te solderen en de schakeling werkt gegarandeerd!
Het printje van de schakeling. (© 2017 Jos Verstraten) |
De componentenopstelling van de print. (© 2017 Jos Verstraten) |
50 PIC Microcontroller Projecten