Kemo: M152, regensensor voor 12 V

(gepubliceerd op 13-10-2017)

De M152 maakt gebruik van de lichte elektrische geleiding van regenwater om een relais te sturen als het gaat regenen. Om te verhinderen dat de schakeling ook reageert op ochtenddauw of mist wordt het sensoroppervlak verwarmd, waardoor de dauw of mist verdampt.

Kennismaking met de M152


Een goedkope waarschuwing tegen regen
De M152 module van het Duitse Kemo Electronic is een met 12 V gelijkspanning gevoede regensensor die een relais schakelt als het sensoroppervlak nat wordt. Met het contact van het relais kunt u een alarmmelder inschakelen, ramen automatisch sluiten of zonneschermen oprollen. Het sensoroppervlak wordt vanuit de M152 verwarmd, zodat ochtenddauw of mist geen valse alarmen kunnen geven en de sensor alleen reageert op regen. De M152 is waterdicht ingegoten in epoxy en dus goed bestand tegen buitengebruik.
Twee LED's geven de status van de M152 weer:
       - Groene LED: module staat onder spanning.
       - Gele LED: module geeft alarm.
Met zijn prijs van € 30,00 is de M152 veel goedkoper dan soortgelijke sensoren. Een dergelijke module van B+B Thermo-Technik kost bijvoorbeeld € 79,00 en een rondgang door Google leert dat er soortgelijke sensoren voor meer dan honderd euro worden aangeboden.

M152_regensensor_voor_12_V_01 (© Kemo Electronic)
De regensensor M152 van Kemo Electronic. (© Kemo Electronic)
Het principe van de werking
Dergelijke regenmelders gaan er van uit dat regendruppels tegenwoordig zoveel verontreinigingen bevatten dat zij een meetbare elektrische weerstand hebben. Deze weerstand wordt gemeten en een simpele elektronische schakeling stuurt een relais. Het sensoroppervlak bestaat uit een printje van 30 mm bij 30 mm waarop twee elektroden onder de vorm van een kam zijn geëtst. Om oxidatie van het koper tegen te gaan zijn deze twee elektroden verguld. De ene elektrode bestaat uit zes tanden, de tweede uit zeven. De tanden grijpen in elkaar. Als een regendruppel op de sensor valt overbrugt deze, althans in theorie, twee naast elkaar gelegen tanden. De elektronica kan dan meten dat de in droge toestand vrijwel oneindig hoge weerstand tussen beide elektroden opeens meetbaar wordt en stuurt een relais.
Dat is een mooie theorie, maar in de praktijk valt daar wel het een en ander op af te dingen, lees de praktijkervaringen.

Afmetingen van de M152 module
In onderstaand figuur zijn de afmetingen van deze module voorgesteld.

M152_regensensor_voor_12_V_02 (© Kemo Electronic)
De afmetingen van de M152. (© Kemo Electronic)


Praktijkervaringen met de M152


Hoe de regendruppels te fixeren?
De praktijk leert dat het principe niet goed werkt. Het blijkt namelijk dat als er een regendruppel op de sensor valt deze uit elkaar spat in tientallen kleine druppeltjes die naar alle kanten terugspatten. Bovendien is de oppervlaktespanning van het printmateriaal zo groot dat een regendruppel, die toevallig blijft liggen, de neiging heeft zich op te rollen tot een mooi rond druppeltje, waardoor het in theorie zo mooie simpele principe niet werkt. Zonder een handigheidje zal de sensor alleen alarm geven als het al flink regent en de regen de schade, die u had willen voorkomen, al heeft aangericht.
Dit probleem kunt u echter gemakkelijk oplossen door de sensor te bedekken met een stuk van een papieren zakdoekje en dit te fixeren door middel van een paar flinke elastiekjes. Als een regendruppel op het pluizige papier valt zal hij niet terugspatten, maar geabsorbeerd worden door het papier, daarin uitvloeien en dus zonder twijfel twee nabij gelegen tanden van de kam overbruggen. De M152 zal gegarandeerd alarm geven nadat een paar regendruppels zijn opgevangen!

Share

Onderhoud van de sensor
In de praktijk blijkt verder dat u de sensor moet onderhouden. Dat komt er op neer dat u regelmatig het papieren zakdoekje moet vervangen. Dan kunt u meteen van de gelegenheid gebruik maken om het oppervlak van de sensor even schoon te vegen. Het op de sensor geëtste koperpatroon zal uw zorg zonder twijfel waarderen door langer onaangetast door het leven te gaan! De kopertanden zijn weliswaar verguld, maar dat voorkomt niet dat onder het goudlaagje er toch sprake kan zijn van elektrolyse met sulfaatvorming. Dat sulfaat moet u het liefst regelmatig van het oppervlak verwijderen.

Aansluitgegevens
De sensor wordt geleverd met een klein vieraderig kabeltje. Omdat de module volledig ingegoten is moet u dit kabeltje buiten de module verlengen met een kroonsteentje. Dat is natuurlijk niet erg handig, maar gelet de lage prijs van de module wel begrijpelijk. De vier adertjes zijn uiteraard gekleurd:
       - Orange: aansluiting van de positieve pool van de 12 Vdc voedingsspanning.
       - Orange/wit: aansluiting van de negatieve pool van de 12 Vdc voedingsspanning.
       - Blauw: het eerste contact van het interne relais.
       - Blauw/wit: het tweede contact van het interne relais.
De M152 moet gevoed worden uit een goed gestabiliseerde gelijkspanning van 12 V, die minimaal 160 mA kan leveren. U kunt hiervoor zo'n goedkope Chinese netstekkervoeding gebruiken, die tegenwoordig voor nog geen tientje wordt aangeboden. Het relaiscontact kan 25 V schakelen bij een maximale stroom van 2 A.

M152_regensensor_voor_12_V_03 (© Kemo Electronic)
Aansluiten van de M152 op een 12 Vdc voeding en op de belasting. (© Kemo Electronic)

Technische gegevens M152


  • Voedingsspanning: 12,0 Vdc gestabiliseerd
  • Voedingsstroom zonder verwarming: 8 mA typisch
  • Voedingsstroom met verwarming: 160 mA typisch
  • Sensorverwarming: automatisch
  • Relaiscontact: 1 x AAN, 25 Vdc - 2 A max.
  • Alarmtijd: zolang sensor nat is
  • Afmetingen module: 57 mm x 43 mm x 25 mm
  • Afmetingen sensor: 30 mm x 30 mm
  • EAN-code: 4024028031521

Referenties


Importeur voor Nederland: T.E.G., Enschede

Fabrikantenpagina over de M152

Handleiding van de M152


(Banggood sponsor advertentie)
AD584LH High-Precision Voltage-Reference Module