Review: FG019, drink geheugensteun

(gepubliceerd op 27-01-2018)

Deze 'Trinkwächter', zoals fabrikant Kemo Electronic het noemt, is ontworpen om mensen met geheugenproblemen er aan te laten herinneren dat zij regelmatig moeten drinken. Maar, u kunt de FG019 net zo goed gebruiken als alarm voor mensen die regelmatig pillen moeten slikken.

Kennismaking met de FG019


Oudere mensen vergeten vaak regelmatig te drinken
Het is bekend dat een mens minstens twee liter water per dag moet drinken. Als u onvoldoende water drinkt is uw lichaam niet in staat om alle dagelijks ingenomen giftige stoffen te verwijderen. Als richtlijn adviseren artsen dat u dagelijks minimaal uw lichaamsgewicht maal 0,44 gedeeld door 10 aan liter water moet drinken. Bij een gewicht van bijvoorbeeld 75 kilo is de berekening dus:
[60 • 0,44] / 10 = 2,6 liter
Een jong, vitaal iemand zal dit niet vergeten, immers ons lichaam waarschuwt door middel van het bekende gevoel 'ik heb dorst'. Sommige oudere mensen herkennen dat gevoel niet meer met als gevolg een te kleine vochtinname en soms zelfs uitdrogingsverschijnselen.


Wat doet de FG019?
De FG019 is een combinatie van een tijdklok, die u met ruitertjes kunt instellen, en een elektronische spraakopname- en weergaveschakeling. Dank zij de ruitertjes kunt u om de vijftien minuten een alarmtijd instellen. Op zo'n moment gebeuren er drie dingen:
  • De FG019 gaat even bellen.
  • Nadien produceert het apparaat het geluid van een glas dat met water wordt gevuld.
  • Tot slot klinkt een door u of iemand anders ingesproken tekst, bijvoorbeeld 'Oma Tiny, u moet nu een glaasje water drinken!'. Die tekst kan vijf seconden lang zijn.
De idee achter een zélf op te nemen tekst is dat de bejaarde sneller zal reageren als zij/hij een bekende stem hoort en persoonlijk wordt aangesproken.
Het alarm wordt om de minuut herhaald tot er op de STOP-drukknop wordt gedrukt.

Het werken met de FG019


De bediening van het apparaat
Het apparaat wordt gevoed uit een gelijkspanning van 12 V via een meegeleverde netstekkervoeding. De AAN/UIT-knop zit op de volume-potentiometer.

FG019-drink-geheugensteun-01 (© 2018 Jos Verstraten)
De bedieningsorganen aan weerszijden van de vreemd gevormde behuizing. (© 2018 Jos Verstraten)
Het instellen van de alarmtijden
Draai de blauwe ring van de schakelklok in uurwijzerzin tot de actuele tijd onder de pijl staat. Ieder blauw ruitertje op de ring staat voor een kwartier. Verplaats de ruitertjes die overeen komen met een gewenste alarmtijd met een klein schroevendraaiertje naar hun bovenste stand.
FG019-drink-geheugensteun-02 (© 2018 Jos Verstraten)
Het instellen van de alarmtijden. (© 2018 Jos Verstraten)
Het inspreken van een persoonlijke boodschap
Het apparaat heeft een ingebouwd microfoontje, dus het komt er op aan uw tekst goed te repeteren en nadien de rode AUFNAHME-knop ingedrukt te houden. U hoort een piepje, u kunt nu uw tekst duidelijk in de microfoon inspreken. De opname stopt als u de knop loslaat. Is uw tekst langer dan vijf seconden, dan klinkt er na vijf seconden een dubbele piep als waarschuwing dat uw tekst maar gedeeltelijk is opgenomen.
Door op de knop WIEDERGABE te drukken kunt u de volledige alarmboodschap beluisteren, dus inclusief de bel en het klaterend water.

Share

Let op!
Als u de netvoeding van de FG019 uit het stopcontact haalt gaat de opgenomen tekst verloren! U moet het inspreken van de tekst dus uitvoeren op de plaats waar het apparaat definitief wordt opgesteld, bijvoorbeeld op een tafeltje naast de stoel waar de oudere meestal de tijd doorbrengt.

De FG019 aan het werk
Klik de transparante beschermkap weer over de timer en de opname- en weergaveknopjes en regel het volume zodanig dat de man of vrouw voor wie het apparaat is bestemd de alarmmeldingen duidelijk verstaat. Het uitschakelen van het alarmgedeelte door het bedienen van de schakelaar op de volumeknop heeft geen invloed op de timer, die loopt door zolang het apparaat met de voedingsspanning is verbonden.

Opmerking
Als u een FG019 wilt kopen loont het om even verder te googlen dan de eerste drie zoekresultaten. Wij hebben prijzen gevonden die variëren tussen € 96,99 en € 33,99!(Banggood sponsor advertentie)
Koop uw RIDEN voeding bij Banggood