Review: SAS-ALARM120, goedkoop alarmsysteem

(gepubliceerd op 29-03-2019)

Wilt u een alarmsysteem in uw huis, maar kunt of wilt u niet veel geld uitgeven? Dan is de SAS-ALARM120 misschien iets voor u. Een compleet maar zeer rudimentair inbraakalarm met zes sensoren van König dat vanaf € 75,00 te koop is.

Kennismaking met de SAS-ALARM120


Wat het is
Door alle overbodige functies weg te saneren, is König er in geslaagd een compleet draadloos inbraakalarm op de markt te brengen voor een absolute bodemprijs. De SAS-ALARM120 (voorheen SEC-ALARM120) bestaat uit:
       - Drie draadloze magnetische deur- of raamcontacten.
       - Drie draadloze bewegingsmelders volgens het PIR-principe.
       - Twee draadloze afstandsbedieningen.
       - Een draadloos centraal alarmkastje met optisch en akoestisch alarm.
De diverse onderdelen van het systeem communiceren met elkaar op de bekende frequentie van 433 MHz. Alle onderdelen zijn bovendien batterijgevoed, zodat u geen centimeter bedrading moet aanleggen.

SAS-ALARM120-01 (© König)
De onderdelen van het SAS-ALARM120 systeem. (© König)
Hoe het werkt
De zes sensoren sturen bij activatie een draadloze code naar het centraal alarmkastje. Daar gaat één van zes LED'jes branden, zodat u kunt zien welke sensor een alarm heeft afgegeven. Bovendien gaat een ingebouwde miniatuur sirene loeien, zodat u zelfs 's nachts onmiddellijk wakker wordt en maatregelen kunt treffen. Bovendien kunt u de magnetische sensoren zo instellen dat zij zélf ook een akoestisch alarm geven als de deur of het raam wordt geopend.

Beperkingen van het systeem
Uit het voorgaande blijkt duidelijk dat het systeem zijn beperkingen heeft. Het is een ideaal systeem voor mensen die meestal thuis verblijven en die dus het alarm uit het centraal alarmkastje daadwerkelijk horen. De drie deursensoren kunt u weliswaar op lokaal alarm instellen, maar of het geluid dat uit deze kastjes komt veel indruk maakt op inbrekers valt te bezien.

Wat het kost
Volgens www.beslist.nl wordt dit systeem door niet minder dan 23 postorderbedrijven aangeboden. De prijzen variëren van € 75,00 tot € 90,00, het loont dus om uitgebreid te googlen naar de goedkoopste leverancier.

De levering
Het systeem wordt geleverd in een mooie doos met een handleiding met niet minder dan 276 pagina's. Die dikte valt te verklaren uit het feit dat de installatie- en bedieningsinstructies in 25 talen in het boekwerk zijn opgenomen, waaronder uiteraard ook het Nederlands. De Nederlandse handleiding beslaat elf pagina's en een heleboel leveranciers kunnen een voorbeeld nemen aan de manier waarop König zijn systeem beschrijft.
SAS-ALARM120-02 (© König)
De manier waarop het systeem wordt geleverd. (© König)

De onderdelen van het systeem


Het centraal alarmkastje
Dit hart van het systeem is slechts 10,9 cm bij 5,7 cm bij 3,9 cm groot en u kunt het gemakkelijk aan de muur bevestigen. Maar eerst moet u in het batterijvakje in de achterzijde drie type AA batterijtjes van 1,5 V monteren. Deze worden niet meegeleverd. Het centraal alarm levert een gong- en een sirene-geluid via een ingebouwde kleine piëzo-ceramische luidspreker. Door middel van de schakelaar aan de rechter zijkant kunt u kiezen welk alarm u wilt horen, alarm of gong. In de 'gong'-positie zal het kastje klinken als een deurbel wanneer een sensor een alarm geeft. Ingesteld op 'alarm' zal een 100 dB luide sirene klinken. In de middenstand van de schuifschakelaar is het apparaatje uitgeschakeld.
Als u het transparante frontpaneel verwijdert kunt u op het kartonnen inlegvelletje noteren welk alarm hoort bij de cijfers 1 tot en met 6. De zes sensoren zijn namelijk genummerd. De maximale afstand tussen het centraal alarm en de sensoren bedraagt 20 meter indoor en 60 meter outdoor.
De technische specificaties zijn:
       - Voedingsspanning: 4,5 Vdc (3 x 1,5 V batterij AA)
       - Standby stroom: 1,5 mA max.
       - Stroom bij gong: 90 mA max.
       - Stroom bij alarm: 130 mA max.
       - Luidheid alarm: 100 dB op 0,5 m
       - Luidheid gong: 90 dB op 0,5 m
       - Schakelaar: alarm/gong/uit
       - Visueel alarm: zes rode LED's
       - Ontvangstfrequentie: 433 MHz ±250 kHz
       - Afmetingen: 5,7 cm breed x 3,9 cm diep x 10,9 cm hoog
       - Vertragingstijd: 20 s ~ 25 s

SAS-ALARM120-03 (© 2019 Jos Verstraten)
Het centraal alarmkastje. (© 2019 Jos Verstraten)
De deur- en raamsensoren
Deze drie sensoren bestaan uit twee delen, namelijk een permanente magneet en een reed-schakelaar met wat elektronica die sluit en opent onder invloed van het magnetisch veld van de magneet. Deze sensoren wordt gevoed met 4,5 Vdc uit drie alkaline knoopcelletjes van het type LR44. Om de een of andere reden worden deze batterijtjes wél meegeleverd. Sterker nog, zij zijn reeds in de sensoren geïnstalleerd, u moet een papieren strookje uit de sensor trekken om het contact tussen de cellen en de elektronica tot stand te brengen.

Share

Beide delen van de sensoren zijn aan de achterzijde voorzien van een strookje schuim dat aan weerszijden van een stevige kleeflaag is voorzien. Hiermee moet u de sensoren en de magneten op de deuren en ramen en de respectievelijke kozijnen bevestigen. Op de onderstaande foto is te zien hoe u beide delen van de sensoren ten opzichte van elkaar moet uitlijnen. In de praktijk blijkt dat dit nogal nauw luistert, de goede werking van de sensoren is in grote mate afhankelijk van de manier waarop zij in rust evenwijdig staan op een afstand van maximaal tien millimeter. In de rechter zijkant van de sensor staat weer een miniatuur schuifschakelaartje met drie standen: RF, OUT, RF+ALARM. In de stand 'RF' zal de sensor bij activatie alleen een draadloos bericht naar de centrale eenheid zenden, zodat deze de betreffende LED laat oplichten en zijn luidspreker stuurt. In de stand 'RF+ALARM' zal de in de sensor zélf ingebouwd piëzo-ceramisch speakertje een sirene-achtig geluid genereren. In deze stand krijgt u dus twee auditieve alarmen: een in de sensor zélf en een in het centrale kastje.
In de stand OUT zet u de betreffende sensor uit, wat handig kan zijn als u bijvoorbeeld in de zomer 's nachts toch een raam op de kiepstand wilt openzetten.
De technische gegevens van deze sensoren zijn:
       - Voedingsspanning: 4,5 Vdc (3 x 1,5 V knoopcel LR44)
       - Standby stroom: 10 μA max.
       - Stroom bij alarm: 6 mA max.
       - Luidheid sirene: 95 dB op 0,5 m
       - Schakelaar: RF+alarm/uit/RF
       - Zendfrequentie: 433 MHz ±250 kHz
       - Afmetingen: 6,0 cm breed x 1,0 cm diep x 9,9 cm hoog

SAS-ALARM120-04 (© 2019 Jos Verstraten)
Een van de raam- of deursensoren. (© 2019 Jos Verstraten)
De bewegingssensoren
Deze drie sensoren werken volgens het PIR-principe. Zij reageren op de infrarode straling die een bewegend persoon binnen het blikveld van de sensor uitstraalt. Ook deze sensoren worden gevoed uit een gelijkspanning van 4,5 V. Deze keer komt deze van drie 1,5 V batterijtjes van het type AAA, die niet worden meegeleverd. In de doos zitten drie montagesteunen, die u op de muur kunt vastschroeven en waarin de sensoren met een soort van kogelgewricht worden bevestigd. Dank zij dit gewricht kunt u de sensoren uitrichten op de ruimte die u wilt beveiligen. U moet deze sensoren op een hoogte van ongeveer 1,5 meter monteren waarbij u de sensor niet mag richten op door direct zonlicht bestraalde oppervlakken, ramen, objecten die bewegen of warmte- en koudebronnen. De sensoren zijn niet voorzien van een schakelaar of een ingebouwde luidspreker. Wél aanwezig is een rode LED de gaat branden als de sensor een alarm genereert. De PIR-sensor moet, vóór het eerste gebruik, gedurende 30 tot 40 seconden opwarmen.
De technische specificaties van deze sensoren zijn:
       - Voedingsspanning: 4,5 Vdc (3 x 1,5 V batterij AAA)
       - Standby stroom: 100 μA max.
       - Stroom bij alarm: 5 mA max.
       - Detectiebereik: 5 m ~ 8 m
       - Detectiehoek horizontaal: 100°
       - Detectiehoek verticaal: 80°
       - Visueel alarm: rode LED
       - Zendfrequentie: 433 MHz ±250 kHz
       - Afmetingen: 6,0 cm breed x 5,0 cm diep x 9,8 cm hoog

SAS-ALARM120-05 (© 2019 Jos Verstraten)
De PIR-sensoren worden gedomineerd door hun fresnel-lens. (© 2019 Jos Verstraten)


De afstandsbedieningen
De twee kleine afstandsbedieningen werken op 12 Vdc, die wordt betrokken uit een (meegeleverde) 23A batterij. De apparaatjes hebben twee knopjes en een LED, die gaat branden als u een van de knoppen bedient. Met de rechter knop schakelt u het systeem in, met de linker uit. Na het inschakelen van het systeem hebt u ongeveer twintig seconden om uw huis te verlaten zonder dat het centrale kastje reageert op een van de sensoren.
De afstand tussen de afstandsbedieningen en het centraal alarm bedraagt in open lucht ongeveer 30 meter, maar deze afstand neemt snel af als er muren tussen beide apparaten zitten.
De specificaties van deze kastjes zijn
       - Voedingsspanning: 12 V (1 x 12 V batterij 23A)
       - Standby stroom: 0
       - Stroom bij activatie: 10 mA max.
       - Bereik: ±30 m (open gebied)
       - Drukknoppen: aan/uit
       - Visuele indicatie: rode LED
       - Zendfrequentie: 433 MHz ±250 kHz
       - Afmetingen: 3,5 cm breed x 1,3 cm diep x 5,2 cm hoog

SAS-ALARM120-06 (© 2019 Jos Verstraten)
Een van de twee in de hand te houden afstandsbedieningen.
(© 2019 Jos Verstraten)
Belangrijke opmerking
Het gehele systeem werkt met uni-directionele commando's. De zes sensoren sturen dus op een draaggolf van 433 MHz een alarm- en nummer-code naar het centrale kastje. De twee afstandsbedieningen sturen op dezelfde manier aan- en uit-codes naar het centrale kastje om dit aan of uit te schakelen. Tussen de afstandsbedieningen en de sensoren is echter geen communicatie mogelijk. Als u een van de raam- of deursensoren hebt ingesteld op 'RF+alarm' en deze sensor geeft een alarm kunt het luidsprekertje in deze sensor alleen uitschakelen door het schuifschakelaartje even op 'uit' te zetten en nadien weer op 'RF+alarm'.


(Bol.com sponsor advertentie)
SAS-ALARM120