Bouwpakketten getest

Wij kopen elektronische bouwpakketten, bouwen deze, voeren eventueel testen uit en publiceren in deze artikelen onze bevindingen over kwaliteit en specificaties.


Geekcreit netvoeding met LM317
Een bouwpakketje van een netvoeding die een gestabiliseerde spanning genereert van 1,5 V tot 12 V voor nog geen negen euro? Wij bestelden bij de goedkoopste aanbieder Banggood en testten dit bouwpakketje. Verdict: niet kopen!
     Lees het artikel

AK1616, audio spectrum display
Voor ongeveer € 30,00 krijgt u dit leuke hebbedingetje, waarmee u de frequentie samenstelling van een audiosignaal zichtbaar kunt maken, in huis. U moet alleen de zestien LED-display's met de nodige zorgvuldigheid op een van de twee printjes solderen en deze PCB's op elkaar monteren.
   Lees het artikel

Hiland M8, componententester
Op het printje staat 'transistortester', maar dat doet dit bouwpakketje van nog geen € 15,00 groot onrecht aan. Met de M8 kunt u vrijwel alle onderdelen testen: weerstanden, potentiometers, condensatoren, spoelen, dioden, LED's, thyristoren, triac's, transistoren, FET's en MOSFET's. Daarnaast kunt u er ook frequenties mee genereren en meten.
   Lees het artikel

DSO138, de goedkoopste scope
Voor € 15,44 kunt u een bouwpakketje bestellen van de DSO138, een in de handpalm te houden scope met een bandbreedte van 200 kHz en een gevoeligheid van 10 mv/div. De moeite waard of koopt u een kat in de zak?
   Lees het artikel

MAX038, functiegenerator
Via AliExpress en eBay kunt u voor ongeveer € 18,00 een bouwpakketje van een functiegenerator kopen met de MAX038 als basis. Het frequentiebereik gaat tot 20 MHz, althans volgens de aanbieders. Dat vraagt uiteraard om een uitgebreide test!
   Lees het artikel

ICL8038, functiegenerator
Naast de XR2206 is de ICL8038 het tweede beroemde IC waarmee u snel een LF functiegenerator kunt ontwerpen. Wij testten een van de bekendste Chinese kits die voor ongeveer een tientje wordt aangeboden. Ons oordeel: niet zo best, er is meer mogelijk met een ICL8038!
   Lees het artikel

AE20218, milli-ohm meter
Het Duitse bedrijf ASCEL ELECTRONIC heeft een bouwpakket van een mΩ-meter ontwikkeld met uitstekende specificaties. U kunt in twee bereiken zeer kleine weerstanden tot 240 Ω meten met een maximale resolutie van 0,1 mΩ. Wij bouwden en testten er eentje.
   Lees het artikel

B156N, FM-ontvanger
Deze keer geen Chinees bouwpakketje onder de loep, maar een kitje van het oer-Duitse Kemo Electronic, al tientallen jaren lang een betrouwbare, evenwel iets oubollige leverancier van modules en bouwpakketjes. Kan Kemo met deze FM-ontvanger concurreren met Chinese leveranciers? Een test met een antwoord ...
     Lees het artikel

Geekcreit FM Radio Kit
Op Chinese sites wordt een bouwpakket van een FM-radiootje met wekker aangeboden voor een prijs van € 8,50. Wij knutselden het apparaatje in elkaar en vonden het alles behalve geschikt voor een absolute beginner.
     Lees het artikel

Infrarood alarm
Met dit klein en goedkoop bouwpakketje kunt u een eenvoudig PIR-alarm bouwen waarmee u uw deuren, carport en tuin kunt beveiligen. Als iemand binnen het bereik van het alarm beweegt, gaat er tien seconden een akoestisch alarm af.
   Lees het artikel

Leidingdetector
Het lijkt zo mooi. Een bouwpakketje dat slechts € 3,03 kost en waarmee u metalen leidingen in uw muren kunt opsporen. Immers, voor een leidingdetector van Brennenstuhl moet u een sappige twintig euro neertellen. Maar doet dit Chinese apparaatje ook wat de maker belooft?
     Lees het artikel

Geekcreit XR2206, functiegenerator
Dit functiegenerator kitje rond een XR2206 wordt voor ongeveer EUR 5,50 aangeboden. U krijgt een bouwpakketje van een klein apparaatje in een plexiglazen behuizing met drie potentiometers en twee jumpers voor het instellen van de frequentie en de golfvorm. Het frequentiebereik gaat van 1 Hz tot 1 MHz.
     Lees het artikel

Ultrasone afstandsmeter
Met als basis de elders op dit blog besproken ultrasone module HC-SR04 wordt een zeer goedkope digitale afstandsmeter als bouwpakket aangeboden met een bereik van 5,00 cm tot 400 cm. Wij bestelden deze kit en testten de prestaties.
   Lees het artikel

SKU332561, multi-output voedingsprint
Met dit € 6,09 kostend bouwpakketje kunt u één voedingsspanning omzetten in gestabiliseerde voedingsspanningen van +3,3 V, +5 V, -5 V, +12 V en -12 V. U kunt iedere uitgang individueel tot 300 mA belasten. Wij bouwden en testten een exemplaar.
     Lees het artikel

Mini Tesla-generator
De Tesla-generator spreekt al decennialang tot de verbeelding van hobbyisten. Wij testten een van de goedkoopste bouwpakketjes. Voor iets meer dan een tientje hebt u deze mini Tesla-generator, te moduleren met muziek, in huis.
     Lees het artikel

LM1036N voorversterker
Dit goedkoop bouwpakketje is een leuk instapproject voor mensen die met elektronica als hobby willen beginnen. U kunt het bijvoorbeeld gebruiken tussen uw draaitafel en uw eindversterker om de toonbalans en het volume snel met de hand in te stellen.
   Lees het artikel

Hesai 30 V ~ 3 A voeding
Voor nog geen vijf euro kunt u de volledige besturingselektronica voor een regelbare gestabiliseerde voeding tot 30 V en 3 A als bouwpakket kopen. Met een trafo, een koelsetje en twee metertjes als extra's bouwt u goedkoop een complete voeding.
   Lees het artikel

RDA5807, digitale FM radio
Nu de NPO tot 2030 radio wil blijven uitzenden via het analoge FM-netwerk is het aanschaffen van een bouwpakketje dat die analoge FM-zenders kan ontvangen nog geen weggegooid geld. Wij bouwden er eentje na en u leest hier onze bevindingen.
   Lees het artikel

AE20125, functiegenerator
Voor een prijs van € 93,35 krijgt u een bouwpakketje van een functiegenerator met een frequentiebereik voor sinus tot 10 MHz en tot 2,5 MHz voor blok en driehoek. Wij kochten er eentje, bouwden het en voerden wat tests uit op het eindresultaat.
   Lees het artikel

Laserharp
Wij hadden nog nooit van het woord 'laserharp' gehoord tot wij, op zoek naar leuke bouwpakketjes ter bespreking op dit blog, er eentje tegenkwamen op AliExpress. Wij bouwden een exemplaar na en het verslag van ons geknutsel leest u in dit artikel.
   Lees het artikel

HV-1 vlamboog generator
U kunt er papier en lucifers mee in brand steken, vuurwerk op afstand mee ontsteken, carbid schieten en waterstof ballonnen laten exploderen. En het kost nog geen drie euro!
   Lees het artikel

D2-1 tracking line car
Voor nog geen twee euro kunt u dit bouwpakketje kopen van een elektrisch autootje dat een op een witte ondergrond uitgezet zwart tracé volgt. Een leuk pakketje om de jeugd interesse voor de elektronica bij te brengen!
   Lees het artikel

Linsley-Hood 1969 versterker
Een beroemde transistor versterker, ontworpen in 1969, is weer actueel en wordt in China als goedkoop bouwpakket aangeboden. Wij bestelden een exemplaar en voerden wat testen uit.
   Lees het artikel

XJW01 auto LCR-meter
Met deze meter kunt u volgens de meetmethode die ook in professionele bruggen wordt toegepast vrijwel alle specificaties meten van weerstanden, condensatoren en spoelen. 
   Lees het artikel

Maglev demo kit 300 gram
Maglev staat voor 'magnetische levitatie', het door middel van magnetische velden laten zweven van metalen voorwerpen. Met dit bouwpakketje kunt u dit principe mooi demonstreren en er ervaring mee opdoen. Ons lukte het echter niet!
   Lees het artikel

50 MHz frequentiemeter
Met dit ongeveer € 15,00 kostend bouwpakketje kunt u frequenties meten tot maximaal 50 MHz bij een gevoeligheid van 75 mV. U kunt een middenfrequentie bij het meetresultaat optellen of aftrekken en op die manier de zenderfrequentie van een superhet meten.
   Lees het artikel

GY20451, ultrasone levitator
Met dit heel eenvoudig schakelingetje kunt u het principe van levitatie door middel van ultrasone staande golven van 40 kHz demonstreren en ermee experimenteren.
   Lees het artikel

f-L-C-metertje
Googelend naar interessante dingen vonden wij dit goedkoop bouwpakketje van een frequentie-, capaciteit- en inductie-meter voor slechts € 15,00 bij diverse AliExpress aanbieders. Dat verdient uiteraard een test!
   Lees het artikel

CH-012EX transistor curvetracer
Door het Thaise bedrijf Thaikits wordt een goedkoop bouwpakketje van een eenvoudige transistor curvetracer, lang geleden gepubliceerd in elektuur, aangeboden. Wij bouwden er eentje na, onze ervaringen leest u hier.
   Lees het artikel

Coil gun demo kit
Coil guns schieten met behulp van magnetische velden projectielen met grote snelheid af die dankzij hun enorme kinetische energie tanks of scheepsrompen penetreren. Met deze demo kit kunt u experimenteren met deze technologie.
   Lees het artikel

Elektronische weegschaal
Voor ongeveer vijftien euro bouwt u met dit pakketje een weegschaal met bereiken van 99,99 gram en 0,999 kg. Een deel van de componenten wordt als SMD geleverd, enige ervaring met het solderen van dergelijke onderdelen is dus wél noodzakelijk.
   Lees het artikel

FK921 lucht ionisator
Met dit bouwpakketje kunt u een ionisator bouwen die de lucht in uw woonomgeving zou opschonen en uw gezondheid bevorderen. Wij schrijven bewust 'zou' omdat de werking van dergelijke ionisatoren nogal omstreden is.
   Lees het artikel

CTR-30, LED-kerstboom
Voor ongeveer acht euro koopt u dit kitje van een miniatuur kerstboompje waarin 36 LED'jes knipperen. Het is gemakkelijk te solderen en u kunt het voeden uit een 5 V netstekkervoeding.
   Lees het artikel

Tientraps Marx-generator
Dit is een artikel voor de fanatieke vonkentrekkers onder onze lezers! Met het beschreven bouwpakket kunt u zonder enige moeite vonken tot wel 15 cm genereren.
   Lees het artikel

Hiland 28 V - 2 A voeding
Voor ongeveer € 25,00 koopt u de besturingselektronica voor een zelf te bouwen lineaire, maar digitaal instelbare voeding. U moet nog wél het een en ander extra kopen.
   Lees het artikel

MC14433 digitale voltmeter
Voor minder dan vijf euro koopt u dit bouwpakketje van een digitale voltmeter met een bereik tot 1,999 V. Helaas kleven er nogal wat bezwaren aan dit setje, waardoor wij het niet kunnen aanbevelen.
   Lees het artikel

ST11F02 ultrasone afstandsmeter
Voor nog geen € 4,50 koopt u dit bouwpakketje van een afstandsmeter waarmee u, volgens de fabrikant, afstanden van 25 cm tot 400 cm digitaal meet. Wij bouwden en testten er eentje.
   Lees het artikel

TJ-56-632 FM-radio kit
Deze goedkope kit van een FM-radiootje is een leuk bouwpakketje om jongelui vertrouwd te maken met het knutselen met elektronica. Er moet echter wél aan SMD-componenten worden gesoldeerd!
   Lees het artikel

CAI-150 elektronische calculator
Dit kitje is niet alleen leuk om in elkaar te solderen, maar het resultaat is ook nog eens nuttig! Een kleine calculator waarmee u onder andere elektronica berekeningen kunt maken.
   Lees het artikel(Open Circuit sponsor advertentie)
Beginnerskit voor Arduino