Elektronica getest

In dit deel van ons elektronica-blog treft u tests aan van kant-en-klare apparatuur. De leveranciers worden alleen na publicatie van de test op de hoogte gebracht van de test, van commerciële beïnvloeding is dus geen sprake. 


ZPB30A, elektronische belasting
Met de ZPB30A van het Chinese ZHIYU haalt u de bouwstenen van een elektronische belasting in huis, waarmee u voor € 14,25 op een gemakkelijke manier accu's, batterijen en voedingen kunt testen. Dank zij de microcontroller besturing meet deze print bovendien de totale capaciteit en de totaal geleverde energie van een batterij of accu.
     Lees het artikel

Vijftien euro voeding
Als u handig shopt op Chinese sites kunt u voor vijftien euro alle onderdelen verzamelen voor het samenstellen van een regelbare gestabiliseerde voeding met een uitgangsspanning van 0 V tot 16,5 V en een uitgangsstroom van 2 A, met bovendien digitale metertjes voor spanning en stroom. Is dit een bruikbaar alternatief voor de dure laboratorium voedingen?
     Lees het artikel

DPS3003, 32 V - 2 A labvoeding
Met drie modules, die samen nog geen € 45,00 kosten, kunt u een kleine maar zeer professionele laboratoriumvoeding in elkaar knutselen die u voorziet van een spanning tot 32,00 Vdc bij een stroom tot 2,000 A. Uiteraard werkt het apparaat als constante spanning- en stroombron. Het geheugen biedt ruimte aan tien geprogrammeerde instellingen. Wij voeren u stap na stap door de montage en testen het eindresultaat.
     Lees het artikel

FG-100, DDS LF-functiegenerator
De FG-100 is een kleine digitale functiegenerator voor laagfrequent toepassingen die via de bekende Chinese internet verkoopkanalen voor prijzen rond twintig euro wordt aangeboden. Een absolute bodemprijs voor een dergelijk apparaatje. De FG-100 levert immers sinussen tot 500 kHz en rechthoeken, driehoeken en zaagtanden tot 20 kHz. In een uitgebreide test gaan wij na of de FG-100 dat prijs(je) waard is.
     Lees het artikel

M038N, 24 Vdc naar 13,5 Vdc
Met de M038N module van Kemo Electronic zet u de spanning van uw 24 V accu om in een gestabiliseerde spanning van ongeveer 13,5 V. In tegenstelling tot de supergoedkope Chinese omvormers werkt deze module nog volgens een lineaire omzetting. Er zit dus absoluut geen HF-residu op de uitgangsspanning, tenzij deze door een variërende belastingsstroom ontstaat.
     Lees het artikel

W1209, temperatuur controller
Voor minder dan vier euro bestelt u de W1209, een thermostaat die een relaiscontact sluit of opent op het moment dat de temperatuur hoger wordt dan een triggertemperatuur. Door middel van drie drukknopjes kunt u zeven parameters programmeren. U moet de W1209 voeden uit een voeding van 12 Vdc, het relais kan 5 A bij 230 Vac schakelen. De temperatuur wordt gemeten met een waterdichte externe NTC-probe.
     Lees het artikel

DSN-DVM-368, digitale voltmeter module
Bij diverse Chinese postorderbedrijven kunt u de drie-digit digitale voltmeter module DSN-DVM-368 bestellen voor omgerekend nog geen twee euro. Met deze module, niet veel groter dan een vingerkootje, kunt u gelijkspanningen meten tot 30,0 V. Wij verdiepten ons in deze module en vergeleken de uitlezing met deze van een professionele voltmeter. Verdict: goedgekeurd!
     Lees het artikel

E012, mini-quadcopter
Lijkt een drone wel leuk, maar aarzelt u er eentje te kopen omdat u er aan twijfelt of u zo'n ding kunt besturen? Koop dan om te beginnen een E012, een quadcopter die maar dertien euro kost en waarmee u kunt onderzoeken of u de kunst van het besturen van een drone onder de knie krijgt.
     Lees het artikel

TM-902C, thermokoppel meter
Een thermometer met een groot bereik is een handig hebbeding in het elektronica-lab. U kunt er de temperatuur van onderdelen en koelplaten mee controleren. Maar zo vaak gebruikt u zo'n instrument niet, dus te duur mag het niet zijn. Is een metertje van nog geen vijf euro dat vrij nauwkeurig werkt iets voor u?
     Lees het artikel

HGJI-1509T, 4 V tot 24 V adapter
U kent ze wel, de zwarte kastjes die men 'adapters' noemt en die uw apparaten voeden met gelijkspanning. De meeste adapters leveren één vaste uitgangsspanning voor het voeden van één apparaat. De HGJI-1509T levert echter een instelbare gelijkspanning en is een goedkoop alternatief voor een dure laboratoriumvoeding.
     Lees het artikel

BK-938, SMD-soldeerstation
De pennetjes van SMD-componenten liggen soms minder dan 1 mm uit elkaar. Uw soldeerbout heeft waarschijnlijk een dikkere punt. Gevolg: geknoei en een verbrand onderdeel of loslatende koperen vlakjes op uw print. Met de BK-938 krijgt u een tweede soldeerboutje in huis waarmee u uw SMD'tjes probleemloos met hun koperen vlakjes kunt verenigen.
     Lees het artikel

1501A, lineaire labvoeding
Op zoek naar de allergoedkoopste hobby-laboratorium voeding kwamen wij terecht bij de 1501A, een lineaire voeding die voor prijzen vanaf € 30,00 wordt aangeboden en die 0 Vdc tot 15 Vdc bij 1 A uitgangsstroom levert. De door de fabrikant opgegeven specificaties mogen er, voor z'n goedkope voeding, wezen! Maar kloppen deze wel? Wij zullen zien!
     Lees het artikel

USB power-booster, 5 V naar 12 V
Met deze kleine power-booster kunt u uit een goedkope 5 V powerbank een voedingsspanning van 12 Vdc afleiden. Volgens de fabrikant kan het kastje 1 A leveren en dat voor een prijs van nog net geen drie euro. Lijkt ideaal voor het overal voeden van uw 12 V apparatuur. Echter, levert deze booster wat de fabrikant belooft?
     Lees het artikel

FG-050, DDS LF-functiegenerator
Als u lang genoeg zoekt, kunt u deze digitale laagfrequent functiegenerator module voor € 10,30 op de kop tikken. Ingebouwd in een kastje betaalt u er € 20,14 voor. Leuke prijsjes voor een generatortje dat alle basissignalen tot 65,5 kHz genereert en dus is deze module een uitgebreide test waard.
     Lees het artikel

YS-5V1ASZD, 5 V - 1 A adapter
Tegenwoordig heeft het geen enkele zin kleine 5 V voedingen zélf te ontwerpen. Immers, voor € 2,25 koopt u een compleet adapterprintje YS-5V1ASZD dat 5 V gelijkspanning levert met een maximale stroom van 1 A. In dit artikel geven wij een overtuigende test van deze kleine krachtpatser.
     Lees het artikel

Aneng Type 180, multimeter
Met zijn prijs van € 4,39 is deze digitale meter ongetwijfeld een van de goedkoopste universele meetapparaatjes die u kunt kopen. De specificaties liegen er niet om: een nauwkeurigheid van 0,8 % voor gelijkspanning. In een uitgebreide test wordt dit miniatuur juweeltje aan de tand gevoeld.
     Lees het artikel

ZS-X4B, PWM-vermogensregelaar
Met dit printje, dat u voor ongeveer € 3,50 in uw bezit krijgt, kunt u het vermogen dat u aanbiedt aan DC-belastingen regelen tussen nul- en vollast. De maximale spanning bedraagt 35 V, het maximale vermogen 90 W. Althans ... volgens de fabrikant. Wij testten of dit klopt.
     Lees het artikel

HPG1mk2, pocket functiegenerator
De HPG1mk2 is een zeer kleine functiegenerator van het Belgische Velleman Instruments, die u inderdaad gemakkelijk in uw zak kunt stoppen en die voor prijzen vanaf honderd euro wordt aangeboden. Met zijn (sweep)frequentiebereik van 1 Hz tot 1 MHz en zijn drie spanningsvormen kunt u dit apparaatje voor vrijwel alle metingen in het hobby-lab gebruiken.
     Lees het artikel

PeakTech 3710, SMD meetpincet
Voor het meten van SMD-componenten heeft men handige meetpincetten ontwikkeld die u voor een paar tientjes kunt kopen. Om eens een keertje iets anders te testen dan Chinese apparatuur selecteerden wij uit het overweldigende aanbod de 3710 van het Duitse PeakTech.
     Lees het artikel

Mayitr Power Regulator
Er zijn tientallen modules te koop waarmee u het vermogen dat u aanbiedt aan uw 230 V belastingen kunt regelen. Deze 'Power Regulator' doet dat ook maar heeft als unieke eigenschap dat u het geleidingspercentage van de triac op een afzonderlijk paneeltje met twee drukknopjes kunt instellen tussen 0 % en 100 % en wel tot 1 % nauwkeurig.
     Lees het artikel

JDT2410, PWM voeding
Voor amper zeven euro koopt u deze kleine voeding die u met een potentiometer kunt instellen op een spanning tussen 9 Vdc en 24 Vdc bij een maximale stroom van 1 A. Ideaal voor het voeden van kleine schakelingetjes, gelijkspanningsmotoren en -ventilatoren. Wij testten de prestaties bij de minimale en maximale uitgangsspanning.
     Lees het artikel

S-150-12, 12 V ~ 12,5 A voeding
Deze voeding levert een maximale stroom van 12,5 A bij 12 Vdc uitgangsspanning en u betaalt er ongeveer dertien euro voor. Ideaal voor het voeden van de ultraviolette LED's van een zelfbouw printbelichtingsbak of voor het aansturen van LED-lichtslangen. Wij testten de specificaties van deze voeding. Verdict: uitstekend!
     Lees het artikel

TW-01, timer
Voor een heleboel timer toepassingen hebt u geen nauwkeurige digitale timer nodig, maar volstaat een elektromechanisch model. Met de TW-01 van het Chinese Kerde kunt u een tijd tussen een minuut en dertig minuten instellen en kunt u 230 V bij 10 A schakelen.
     Lees het artikel

AN302, autoranging multimeter
Voor iets meer dan tien euro kunt u deze ultraplatte autoranging true RMS universeelmeter kopen. U kunt er ongeveer alles mee meten, behalve stromen. Hoe goed is zo'n goedkoop metertje? Wij testten alle meetfuncties en waren nogal tevreden.
     Lees het artikel

AD584LH, spanningsreferentie print
Een zeer nauwkeurige spanningsreferentie is handig in het lab voor het controleren van uw meetapparatuur. Met dit printje dat voor prijzen vanaf € 5,00 te koop is, is echter iets vreemds aan de hand. Het complete printje is vele malen goedkoper dat het IC dat er op zit. Wij gingen op onderzoek uit.
     Lees het artikel

Ruideng 33 V - 3 A paneelmeter
Voor amper € 3,53 kunt u deze digitale paneelmeter kopen, waarmee u zowel de uitgangsspanning als de uitgangsstroom van een gelijkspanningsbron kunt meten. Wij testten het metertje en waren heel tevreden over de nauwkeurigheid.
     Lees het artikel

Aneng V01A, multimeter
Met een prijs van ongeveer € 12,00 lijkt deze automatisch werkende multimeter een leuk apparaatje voor de hobbyist. De nauwkeurigheid is uitstekend en het apparaatje ligt lekker in de hand. Jammer is dat u geen spanningen kleiner dan 0,8 V kunt meten en dat de ingangsweerstand extreem laag is.
   Lees het artikel

Mustool MT92, multimeter
Deze hand-held multimeter is ook bekend onder de benaming Bside ADM92 en meet spanningen, stromen, weerstanden, capaciteiten, temperaturen en frequenties met een uitlezing tot 6.000 of 9.999 counts. De goedkoopste leverancier die wij konden vinden biedt deze meter aan voor slechts € 12,50. Een universeelmetertje dat een test waard is!
   Lees het artikel

Mustool MT77, multimeter
Met zijn smartphone-look en zijn groot scherm ziet hij er heel modieus uit. De specificaties en prijs zijn ook aantrekkelijk te noemen. Kopen, dus? Wat een teleurstelling als blijkt dat van de specificaties niets klopt en u een kat in de zak hebt gekocht.
   Lees het artikel

MK-168, componententester
Dat het met een microcontroller mogelijk is componenten te identificeren werd in 2009 aangetoond door Markus Frejek op mikrocontroller.net. De MK-168 is een van de vele Chinese apparaatjes die gebruik maken van dit basisschema. Het is kant-en-klaar, batterijgevoed en ingebouwd in een handige behuizing.
   Lees het artikel

Daniu TC1, multi-function tester
De TC1 van Daniu onderscheidt zich van de talrijke goedkope microcontroller gestuurde componententesters door een ingebouwde Li-ion accu, de mogelijkheid zeners tot 30 V te testen en de herkenning en decodering van infrarode codes. U kunt er zelfs batterijspanningen mee meten. Wij testten de specificaties en vonden een paar grote afwijkingen.
   Lees het artikel

MDS8207, multimeter en oscilloscoop
Deze gecombineerde multimeter en oscilloscoop van Mustool met een meetbereik tot 6.000 counts, een analoge bandbreedte van 40 MHz en een prijs van minder dan 100,00 euro zou wel eens een nieuwe standaard kunnen definiëren voor dit soort draagbare combimeters. In dit artikel een uitgebreide test van dit opmerkelijk meetapparaat.
   Lees het artikel

HW-637, step-up boost-converter
Met dit klein printje kunt u een gelijkspanning van minimaal 3,0 V omzetten in een uitgangsspanning van maximaal 40 V, althans volgens de specificaties. De maximale uitgangsstroom varieert van 2 A bij 35 V tot 1 A bij 5 V op de uitgang.
   Lees het artikel

Aneng AN888S, desktop multimeter
Hij ziet er vreemd uit, deze desktop multimeter met 19999 counts als resolutie. Met als extra's een Bluetooth MP3-speler, thermometer en klok. Vreemde combinatie, maar zijn specificaties mogen er wezen en dat voor een leuk prijsje. Dit uniek apparaat is dus een uitgebreide test meer dan waard.
   Lees het artikel

V68 en C68, AC-meters
Met deze twee digitale paneelmeters kunt u wisselspanningen (600 V) en -stromen (10 A) meten. De apparaten worden gevoed uit de 230 V netspanning, volledig gescheiden van het meetcircuit. Dat lijkt ideaal, maar helaas voldoen deze metertjes niet aan de specificaties.
   Lees het artikel

Meetsnoeren uit China
Voor een één meter lang meetsnoer uit China betaalt u € 1,40, terwijl hetzelfde soort kabels van merken als Hirschmann en Voltcraft vele malen duurder zijn. Zijn die spotgoedkope Chinese kabels dan zoveel slechter van kwaliteit? Wij gingen op onderzoek uit.
   Lees het artikel

ZD-99, soldeerstation
Als u dagelijks gaat solderen, lees dan dit artikel niet maar koop onmiddellijk een Weller soldeerstation van meer dan honderd euro. Soldeert u echter maar af en toe, dan is deze ZD-99, Chinese kloon van de WLC100 van Weller, misschien iets voor u.
   Lees het artikel

UTG9005C-II, functiegenerator
Met zijn prijs van € 120,00 (september 2020) is de UTG9005C-II de goedkoopste table-top functiegenerator uit de stal van het Chinese Uni-Trend Technology (UNI-T). Het apparaat produceert zijn uitgangssignalen tot 5 MHz met een resolutie van 14 bit en een sampling-rate van 125 MSa/s.
   Lees het artikel

LDTR-WG0222, inductie verwarmer
Met dit spotgoedkope printje kunt u spelen met de grote kracht van inductieve verwarming. In minder dan tien seconden verwarmt u een stevige M8 bout tot 100 °C. U kunt er bovendien mee experimenteren met draadloze vermogen overdracht (WPT).
   Lees het artikel

NPS-1601, laboratorium voeding
Door het Chinese Gophert wordt onder typenummer NPS-1601 een labvoeding op de markt gebracht met een spanningsbereik van 0 V tot 32 V en een maximale uitgangsstroom van 5 A. U haalt dit apparaat voor minder dan vijftig euro in huis, dus een uitgebreide review/test is zeker op zijn plaats.
   Lees het artikel

ADS1013D, 2 x 100 MHz tablet-oscilloscoop
De ADS1013D is een tweekanaals tablet-oscilloscoop met, volgens de fabrikant, een bandbreedte van 100 MHz en een sampling-snelheid van 1 GSa/s. Een prachtige hobby-oscilloscoop? Wij onderzoeken wat waar is en wat niet waar is.
   Lees het artikel

MINI-T-LED-125W, fase-afsnij dimmer
Door het zuid afrikaanse Shuttle Lighting Control Systems wordt een fase-afsnij dimmer op de markt gebracht waarmee u dimbare 230 V LED-lampen vanaf 2 W probleemloos kunt dimmen. De prijs is zeer competitief: € 19,75.
   Lees het artikel

858D, hetelucht station
Met zijn temperatuurbereik van 100 °C tot 450 °C kunt u de 858D zowel gebruiken voor het krimpen van krimpkous als voor het (de)solderen van SMD-onderdelen op uw printen. Wij demonteerden een exemplaar en ontdekten de goede en slechte eigenschappen van dit apparaat.
   Lees het artikel

Aneng AN870, 19999 multimeter
Met zijn vier en een half decade uitlezing, zijn gespecificeerde nauwkeurigheid van ±0,05 % bij het meten van gelijkspanning en zijn prijs van minder dan dertig euro is deze forse multimeter een uitgebreide test meer dan waard.
   Lees het artikel

AS201, 20 MHz benchtop oscilloscoop
De AS201 van OWON is een vreemde eend in de bijt. Het is een vrij nieuwe digitale oscilloscoop (2019) die vermomd is als uiterst eenvoudige ouderwetse analoge soortgenoot en die u als dusdanig moet bedienen. Zo'n apparaat intrigeert ons en dus vroegen wij een testexemplaar aan.
   Lees het artikel

LW-322D, digitale mVac/dB-meter
Als u zeer kleine audio signaalspanningen moet meten hebt u niet veel aan uw digitale multimeter. De gevoeligheid is te klein en over de bandbreedte zullen wij maar zwijgen. Gelukkig is er de LW-322D, een digitale mVAC-meter waar u bovendien dB's mee kunt meten.
   Lees het artikel

SPS-H305, 30 V en 5 A labvoeding
Bij het surfen op internet kwamen wij deze labvoeding tegen van het ons volstrekt onbekende merk GVDA. De prijs is goed, het apparaat ziet er mooi uit en de specificaties mogen er zijn. Wij hebben er dus eentje besteld en in dit artikel vindt u de resultaten van onze test.
   Lees het artikel

33,000 V paneelmeter
Met deze minder dan zeven euro kostende module kunt u gelijkspanningen meten tot 33,000 V, dus met een resolutie van 1 mV en met een nauwkeurigheid van 0,3 ‰. U kunt de module voeden uit de gemeten spanning of uit een vaste voedingsspanning tussen 4,00 V en 30,0 V.
   Lees het artikel

Aneng A3008, pen-multimeter
Voor minder dan twintig euro koopt u deze handige multimeter onder de vorm van een pen waarmee u spanningen, weerstanden, condensatoren en frequenties kunt meten met een uitlezing tot 5999. Wij legden een exemplaar op onze testbank.
   Lees het artikel

Armeluis voeding 22 V ~ 3 A
Wij zochten de goedkoopste regelbare voeding en vonden voor € 35,00 twee modules op AliExpress, waarmee u een voeding tot 20 V en 3 A samenstelt. Wij testten of u voor dat luttele bedrag iets bruikbaars of alleen 'Chinese troep' in handen krijgt.
   Lees het artikel

1502DD, 15 V ~ 2 A lineaire voeding
Als u even googelt kunt u deze voeding voor minder dan vijfentwintig euro kopen. Een mooie labvoeding voor de beginnende hobbyist, zo lijkt het! Wij testten of dit apparaat veilig is en aan de specificaties voldoet.
   Lees het artikel

QS-1224CBD, DC-DC converter
Met dit kleine en spotgoedkope printje kunt u een gelijkspanning tussen 10 V en 32 V omzetten in een HOGERE gelijkspanning tussen 12 V en 35 V met een maximale uitgangsstroom van 6 A.
   Lees het artikel

1999 milli-ohm meetmodule
Met uw goedkope multimeter kunt u geen zeer lage weerstanden nauwkeurig meten. Met deze module, die ongeveer twintig euro kost, kunt u dat wél volgens de leverancier. Wij testen of deze module doet wat wordt beloofd.
   Lees het artikel

ET601, vijfkanaals USB-oscilloscoop
Wij hebben nog nooit een apparaat getest waar de discrepantie tussen de specificaties en de reële prestaties zo groot is. De ET601 is volledig onbruikbaar als oscilloscoop, maar misschien zijn er toepassingen te vinden in het onderwijs.
   Lees het artikel


(Amazon sponsor advertentie)
Koop uw multimeter bij Amazon