Charming chips en modules

Niet zo bekende, maar oh zo interessante chip's en modules in het kort beschreven. Lijkt het u wat voor uw toepassing? Wij beschrijven uitsluitend IC's waarvan wij onderzocht hebben dat zij door minstens twee postorderbedrijven leverbaar zijn. Wij zoeken bij:


AUDIOSCHAKELINGEN

Chip: LA4425A, 5 W audio vermogensversterker
De LA4425A van ON Semiconductor is een audio vermogensversterker die een maximaal vermogen van 7,5 W kan leveren in een luidspreker van 4 Ω. Het IC wordt gevoed uit een spanning van maximaal 18 V. Het unieke aan dit IC is dat er geen externe onderdelen noodzakelijk zijn, behalve dan twee koppelelco’s aan in- en uitgang.
   Lees het artikel

Chip: MAX4466, elektret microfoon versterker
De MAX4466 is een versterker die speciaal is ontworpen voor het versterken van het uitgangssignaal van elektret microfoon kapseltjes. Het bandbreedte/versterkings-product bedraagt meer dan 600 kHz en de eigen versterking is 125 dB bij een belasting met 100 kΩ.
   Lees het artikel

Chip: NJU8754, 1,2 W klasse D versterker
De NJU8754 van New Japan Radio Co. Ltd. is een kleine digitale eindversterker (klasse D) die is voorzien van een analoge ingang en een vermogen van 1,2 W levert in een 8 ohm speaker bij een voedingsspanning van 5,0 V.
   Lees het artikel

Chip: TDA7560, 4 x 25 W eindversterker
De TDA7560 is een audio eindversterker met vier kanalen, die speciaal werd ontwikkeld voor gebruik in uw auto. De schakeling levert bij een normale accuspanning van 13,2 V vier keer 25 W in 4 ohm luidsprekers. Een handjevol condensatoren en een koelplaat is het enige dat u extra nodig hebt.
   Lees het artikel

Chip: PAM8403, 2 x 3 W uit 5 V versterker
De PAM8403 klasse-D audio eindversterker levert twee keer 3 W vermogen aan 4 Ω luidsprekers uit een voedingsspanning van slechts 5,0 V. De volledige analoog-naar-digitaal schakeling zit in het IC, een paar condensatoren en weerstanden op de chip aansluiten, audio-ingangen en luidsprekers verbinden, klaar!
   Lees het artikel

Chip: LM1036, stereo-voorversterker
De LM1036 van Texas Instruments is officieel obsolete, maar wordt via de bekende internet-kanalen nog steeds voor een paar euro aangeboden. Met dit IC kunt u een volledig gelijkspanningsgestuurde audio voorversterker ontwerpen. Met vier stuurspanningen tussen 0 V en 5,4 V stelt u de lage tonen, de hoge tonen, het volume en de balans in.
   Lees het artikel

Chip: AD5228, drukknopbestuurde potentiometer
De AD5228 van Analog Devices is een goedkope elektronische potentiometer met 32 standen, die wordt bediend via twee ingangen, PU en PD. Het unieke is dat u hierop rechtstreeks drukknoppen kunt aansluiten, waardoor de elektronische potentiometer erg eenvoudig te bedienen is, zonder moeilijke seriële datawoorden.
   Lees het artikel

Chip: MSGEQ7, audio spectrum analyzer
De MSGEQ7 is een complete audio spectrum analyzer, die het audio frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz in zeven banden splitst. De signalen in iedere band worden gelijkgericht door piek-detectoren. Deze zeven gelijkspanningen worden via een bestuurbare analoge multiplexer aangeboden op één uitgang.
   Lees het artikel

Chip: TDA2030, 14 W eindversterker
De TDA2030 van ST Microelectronics is een zeer goedkope klasse-AB audio eindversterker in Pentawatt-5 behuizing waarmee u eindversterkers tot een maximaal vermogen van 14 W kunt samenstellen met een vervorming van 0,5 %, een voeding van 14 V en een luidspreker van 4 Ω.

Module: C002, alarm geluid generator
Voor nog geen tien cent koopt u deze micro-module die het bekende geluid van een alarmsirene genereert. U weet wel, het geluid dat u hoort als een auto-alarm of een PIR-detector per ongeluk afgaat. 

Module: YSJ-120S, chipcorder
Met deze module kunt u, met één druk op een knop, een gesproken boodschap inlezen en nadien die boodschap, met één druk op een tweede knop, weer afspelen via een op de chip aangesloten luidsprekertje.

DIVERSE TOEPASSINGEN

Chip: iC-JE, energiezuinige relaisdriver
De iC-JE van iC-Haus stuurt eerst een grote inschakelstroom naar de relaisspoel, na 100 ms daalt de stroom tot de houdstroom. Deze stroom is gelijk aan 2/3 van de inschakelstroom. Op deze manier kunt u heel wat voedingsvermogen uitsparen.
   Lees het artikel

Chip: TCA965, vensterdiscriminator
De TCA965 van Infineon vergelijkt een ingangsspanning met twee drempelspanningen en heeft vier uitgangen die naar de massa worden getrokken als de ingangsspanning kleiner is, groter is, binnen of buiten de twee drempels valt.
   Lees het artikel

Chip: MAX6818, achtvoudige debouncer
De MAX6818 van maxim integrated is een 'debouncer' voor maximaal acht mechanische schakelaars of drukknoppen. Het IC is speciaal ontwikkeld voor het sturen van drukknop- of schakelaargegevens naar de databus van een microcontroller-systeem en is daartoe uitgerust met tri-state uitgangen en EN- en CH-uitgangen. Bovendien zijn alle ingangen beschermd tegen ESD-pulsen tot ±8 kV.
   Lees het artikel

Chip: SN65220, USB transiënt suppressor
De SN65220 van Texas Instruments beschermt USB-poorten tegen elektrostatische spanningstransiënten. Het IC is, meer algemeen beschreven, ontworpen voor de bescherming van zowel 3 V als 5 V schakelingen tegen elektrostatische ontladingen. De schakeling biedt absolute bescherming tegen statische spanningen tot ±2 kV (machine model) of tot ±15 kV (menselijk lichaam model).
   Lees het artikel

Module: C005, mini-timer
De C005 is een miniatuur timer-module, die een lage uitgangspuls met een instelbare tijd van ongeveer 5 seconde tot ongeveer 1.000 uur genereert als u de trigger-ingang naar de massa trekt. De tijd wordt bepaald door één weerstand die u op het printje kunt solderen en twee soldeerbruggetjes op de print die u wel of niet aanbrengt.
   Lees het artikel


IN EN OM HET HUIS

Chip: TC646, temperatuurgestuurde ventilatorregeling
De TC646 van MicroChip bevat een proportionele snelheidsregeling voor DC-ventilatoren. Het toerental van de motor wordt aangepast aan de omgevingstemperatuur. Hoe warmer, hoe sneller de motor gaat draaien.
   Lees het artikel

Chip: ELM331, thermostaat voor CV-ketel
De ELM331 van het Canadese ELM Electronics bevat een volledige thermostaatschakeling, die een relais kan sturen waarmee u de CV-ketel kunt inschakelen.
   Lees het artikel

Chip: LS7220, digitaal slot
De LS7220 van LSI Computer Systems is speciaal ontworpen voor het snel samenstellen van een elektronisch slot dat met u met een toetsenbordje kunt openen. Alleen als vier toetsen in de juiste volgorde worden ingedrukt zal het IC een uitgangspuls genereren. Werkt u met een toetsenbord met tien toetsen, dan zijn er in totaal 5.040 combinaties mogelijk, waarvan dus slechts één de goede is.
   Lees het artikel

Chip: ISD1420, voice recorder
De ISD1420 van ISD is een zeer gebruiksvriendelijke zogenaamde 'Chipcorder'. Het IC bevat alle noodzakelijke schakelingen voor het opnemen en nadien weer weergeven van de menselijke stem. Een paar passieve onderdelen, een elektret microfoon en een luidsprekertje en het systeem is compleet! De ISD1420 heeft, met een samplingfrequentie van 6,4 kHz en een bandbreedte van 2,6 kHz, een opnameduur van twintig seconden.
   Lees het artikel

Chip: MC2830, stembestuurde schakelaar
De MC2830 van Motorola bevat een gevoelige microfoonversterker, een automatische versterkingsregeling, een niveaudetector, een ruismonitor, een comparator en een schakeltrap. U sluit een elektret-microfoon aan op de chip. Het IC schakelt zijn uitgang naar 'H' als u in de microfoon spreekt.
   Lees het artikel


LICHTBESTURINGEN

Chip: ELM712, vijfkanaals looplicht besturing
De ELM712 van Elm Electronics bevat alle digitale elektronica die noodzakelijk is voor het samenstellen van een vijfkanaals looplicht.
   Lees het artikel

Chip: CL2, stroombron voor LED's
De CL2 levert een constante gelijkstroom van 20 mA, uitermate geschikt voor het voeden van LED's uit een sterk variërende voedingsspanning.
   Lees het artikel

Chip: KA2284, driver voor vijf LED's
De KA2284, die door Samsung werd ontwikkeld maar nu door diverse fabrikanten wordt geproduceerd, is een spotgoedkope driver waarmee u vijf LED's kunt aansturen. Deze LED's gaan een na een branden als de ingangsspanning van het IC stijgt. In de chip is een gelijkrichter aanwezig, zodat u de ingang zowel met gelijkspanning als met wisselspanning kunt sturen.
   Lees het artikel

Module: DOB-6040A, 20 W - 230 V LED-array
U sluit ze rechtstreeks aan op de 230 V netspanning, zij geven een heleboel licht, worden nauwelijks heet en ze kosten een schijntje. Geef uw verbeelding ruim baan en pas deze opmerkelijke LED-array's toe in inventief licht-design!
   Lees het artikel

Chip: FL5150, leading/trailing-edge dimmer
Met de FL5150 van Fairchild kunt u op een heel eenvoudige manier een lampdimmer samenstellen die u kunt omschakelen van leading-edge dimming naar trailing-edge dimming.
   Lees het artikel

Chip: IS471F, IR lichtsluis
Met de IS471F van Sharp kunt u een complete infrarode lichtsluis maken. Het IC bevat een oscillator waarop u rechtstreeks via een uitgang op pen 4 een IR-LED kunt aansluiten (de zender) en een gevoelige ontvanger.
   Lees het artikel

Module: DY-11, aanraakschakelaar
Voor een halve euro koopt u deze module waarmee u laagvermogen lampen met een capacitief aanraakcontact kunt in- en uitschakelen. Wij onderzochten hoe deze module werkt en of zij betrouwbaar is.

SENSOREN

Chip: LM20, mini temperatuursensor -55 ºC tot +130 ºC
De LM20 is met zijn afmetingen van 2,0 mm bij 1,30 mm een van de kleinste temperatuursensoren die op de markt is. Het IC wordt gevoed uit een spanning van 5 V en levert een spanning af die omgekeerd evenredig is met de temperatuur van de chip.
   Lees het artikel

Chip: ACS723, geïsoleerde stroomsensor
De ACS723-familie van Alegro MicroSystems bestaat uit vijf IC's, waarmee u stromen kunt meten van maximaal ±5 A tot maximaal ±40 A. De uitgang levert een geïsoleerde spanning die recht evenredig is met de grootte van de stroom.
   Lees het artikel

Module: HC-SR04, ultrasone afstandsmeter
Met de HC-SR04 module van Cytron Technologies kunt u ultrasoon afstanden meten tussen drie centimeter en vier meter. De module heeft een nauwkeurigheid van ±3 mm en werkt op 5 Vdc met een onhoorbare frequentie van 40 kHz.
   Lees het artikel

Module: MLX90601B, contactloze thermometer
De MLX90601B bevat twee contactloze thermometers met geijkte gelijkspanningen op de uitgangen. De eerste thermometer werkt infrarood en meet met een bereik van -20 °C tot +120 °C de temperatuur van het voorwerp waarop de module wordt gericht. De tweede thermometer werkt met een gelineariseerde thermistor en meet de omgevingstemperatuur van de module in een bereik van 0 °C tot +50 °C.
   Lees het artikel

Module: DHT11, binnenklimaat sensor
Voor iets meer dan een euro koopt u via internet een DHT11 van het Chinese Aosong, de goedkoopste temperatuur- en relatieve vochtigheidssensor die op dit moment wordt aangeboden. De DHT11 bevat twee sensoren en een microcontroller die de gegevens van de sensoren omzet in digitale signalen. Helaas hebt u wél een microcontroller nodig om de gegevens uit te lezen van de ene datalijn, analoge uitgangen zijn dus niet aanwezig.
   Lees het artikel

Module: FC-28, grondvochtigheid sensor
Met deze uiterst goedkope combinatie van een resistieve sensor en een elektronische schakeling kunt u de vochtigheid van grond meten en omzetten in een lineair en in een digitaal signaal. Omdat het systeem met gelijkspanning werkt, moet u wél maatregelen treffen tegen elektrolytische degradatie van de sensor.
   Lees het artikel

Module: HC-SR501, PIR-bewegingssensor
Voor iets meer dan één euro koopt u deze bewegingssensor volgens het PIR-principe, waarmee u iedere beweging in een straal van maximaal zeven meter kunt detecteren. Bij detectie wordt de uitgang 'H', een actie waarmee u op een zeer eenvoudige manier een lamp of alarm kunt aansturen.
   Lees het artikel

Module: H2010, photo-interrupter
Met een photo-interrupter, populair lichtsluis genoemd, kunt u het toerental van een motor meten, voorwerpen tellen of de aanwezigheid van een voorwerp detecteren. De H2010 is met zijn prijs van ongeveer € 1,50 een ideale module om met zo'n lichtsluis te experimenteren.
   Lees het artikel

Module: HB100, doppler radar module
Met deze module kunt u op een eenvoudige manier bewegingen detecteren. U kunt de HB100 bijvoorbeeld gebruiken voor het openen van een deur als er iemand aan komt lopen of voor het openen van een garagepoort als er een auto aan komt rijden. De HB100 werkt volgens het doppler-principe op een frequentie van 10,525 GHz.
   Lees het artikel

Module: TTP223, capacitieve schakelaar
Dit printje dat ongeveer twintig cent kost is een alternatief voor een mechanische drukknop of AAN/UIT-schakelaar.

VERSTERKERS

Chip: CLC110, bufferversterker tot 730 MHz
De CLC110 van NatSemi (Texas Instruments) is een x1 versterker (spanningsbuffer) met een -3 dB bandbreedte van niet minder dan 730 MHz bij een signaalspanning van 0,5 Vtop-tot-top. Met een settlingtijd van 5 ns tot 0,2 % van de topwaarde is de CLC110 uitstekend geschikt voor het verwerken van zeer snelle pulsen. De totale harmonische vervorming is kleiner dan 65 dB bij 20 MHz.
   Lees het artikel

Chip: PA94, ±450 Vdc op-amp
De PA94 is een MOSFET operationele versterker ontworpen voor het aansturen van een belasting met continue uitgangsstromen tot 100 mA en pulsstromen tot 200 mA. Het unieke van de schakeling is dat u de op-amp kunt voeden uit symmetrische voedingsspanningen tot maximaal ±450 Vdc. De MOSFET-eindtrap is ingesteld in klasse-AB voor een lineair bedrijf.
   Lees het artikel

Chip: ADG849, analoge omschakelaar
De ADG849 van Analog Devices is een subminiatuur elektronische omschakelaar met een gegarandeerde maximale schakelweerstand van slechts 0,8 Ω. De schakelaar kan 400 mA continustroom schakelen en heeft een bandbreedte van 38 MHz. De schakelaar verbruikt, bij een voedingsspanning van 5 V, slechts 1,0 μA voedingsstroom. De schakelaar wordt omgeschakeld door een TTL-compatibel signaal.
   Lees het artikel


VERMOGENSREGELINGEN

Chip: BTS629, 12 Vdc vermogensregeling
De BTS629 van Siemens is een vermogensregeling voor 12 V gelijkspanningsbelastingen. De schakeling werkt met pulsbreedte modulatie (PWM) met een frequentie van minimaal 60 Hz en maximaal 120 Hz. Deze frequentie wordt door één condensator bepaald. De voedingsspanning van typisch 12 V wordt door de schakeling omgezet in pulsen met genoemde frequentie. De MOSFET-uitgangstrap heeft een weerstand van typisch 160 mΩ, de maximale stroom bedraagt 2 A.
   Lees het artikel


VOEDINGEN

Chip: BQ24200, lader voor Li-ion cellen
De BQ24200 van Texas Instruments vormt de basis van een eenvoudig laadsysteem voor Li-ion cellen. Groot voordeel van dit IC is dat de laadtransistor in het IC is geïntegreerd en er vrijwel geen externe componenten noodzakelijk zijn.
   Lees het artikel

Chip: PB137, complete 12 V acculader
De PB137 van ST Microelectronics is een lader voor 12 V zwavelzuur/lood-accu’s. De laadstroom bedraagt 1,5 A, zodat een 24 Ah accu in 16 uur volledig is opgeladen. Het unieke van dit IC is dat alle onderdelen in het IC zélf zitten.
   Lees het artikel

Chip: LNK304PN, 12 Vdc uit 230 Vac
De LNK304PN is een standaard-IC in heel veel wasmachines en wasdrogers. Het IC leidt uit de 230 V netspanning trafoloos een gelijkspanning van 12 V af.
   Lees het artikel

Module: RB-0515D, van +5 V naar ±15 V
Met de RB-0515D van Recom zet u een unipolaire voedingsspanning van +5 V om in twee symmetrische voedingsspanningen van ±15 V bij een maximale uitgangsstroom van ±33 mA. Er bestaat een absoluut galvanische scheiding tussen de in- en de uitgangsspanningen. De isolatieweerstand tussen primair en secundair circuit bedraagt 10 GΩ, de doorslagspanning is 1 kV.
   Lees het artikel

Chip: AD584K, spanningsreferentie
De AD584K is een spanningsreferentie waarvan u zeer nauwkeurige spanningen kunt aftakken van 2,5 V, 5,0 V, 7,5 V en 10,0 V met een zeer kleine temperatuurscoëfficiënt.
   Lees het artikel

Chip: TLE2426, voedingssplitser
De TLE2426 van Texas Instruments maakt van één asymmetrische voedingsspanning twee symmetrische voedingsspanningen van de halve waarde. Dit IC is ideaal als u in een digitaal systeem met alleen +5 V en +12 V voedingen een kleine symmetrisch gevoede analoge schakeling wilt opnemen.
   Lees het artikel

Module: LMO78_0.5, LM78xx vervangers
De modules LMO78_0.5 van Gaptec bieden een geschakelde vervanger voor de bekende reeks lineaire stabilisatoren van het type LM78xx. De modules worden gekenmerkt door een gemiddeld rendement van 85 % en door een ingebouwde kortsluitbeveiliging. De reeks is leverbaar met uitgangsspanningen van 3,3 V, 5,0 V, 12,0 V en 15,0 V.(Amazon sponsor advertentie)
Koop uw meetsnoeren bij Amazon