Elektronica know-how

Hoe werkt kattenschrikdraad? Hoe voedt u uw schakelingen? Welke omvormer hebt u nodig? Hoe aardlussen te vermijden? Wat is QAM? Hoe werkt Homeplug? Hoe werkt waterkoeling? Artikelen over allerlei aspecten en technieken van de elektronica.


Kattenschrikdraad op uw tuinschutting
Een kattenschrikdraadinstallatie op uw schutting is een afdoende remedie om katten daar te houden waar zij thuis horen: uw eigen katten in uw tuin, vreemde katten uit uw tuin.
    Lees het artikel

Aardlussen, wat er tegen te doen
Een aardlus is een probleem in elektronische schakelingen waarbij een elektrische stroom onbedoeld een elektrische spanning induceert in een gesloten elektrisch circuit. Een aardlus is een  vaak voorkomende oorzaak van brom bij audio, strepen in beeld bij video of storingen in gegevensoverdracht. Tóch zijn aardlussen op een vrij eenvoudige manier te voorkomen.
    Lees het artikel

Omvormers, van accu naar netspanning
Met behulp van een omvormer kunt u een accuspanning van 12 Vdc of 24 Vdc omzetten naar de standaard 230 Vac van de netspanning. Het voordeel is dat u in uw caravan, vrachtwagen, camper of boot gebruik kunt maken van gewone huishoudelijke elektrische apparaten zoals een koelkastje of een koffiezetter.
    Lees het artikel

Weerstandswaarden volgens de E-reeksen
Weerstanden werden en worden geproduceerd met tolerantiegrenzen van 40 %, 20 %, 10 %, 5 %, 2 %, 1 % en 0,5 %. Dit wordt gespecificeerd in de E-reeksen: zeven verschillende reeksen voor de waarde van weerstanden, die respectievelijk de E-3, E-6, E-12, E-24, E-48, E-96 en E-192 reeks worden genoemd.
    Lees het artikel

QAM, Quadrature Amplitude Modulation
QAM, waarmee digitale signalen op een draaggolf worden geplaatst, wordt toegepast bij alle methodes om digitale TV te transporteren. Bij QAM wordt gebruik gemaakt van amplitude- en fasemodulatie, waardoor meerdere bits tegelijkertijd getransporteerd kunnen worden. De individuele bits worden in groepjes samengebracht en deze bitgroep definieert een unieke combinatie van de amplitude en fase van één signaal.
    Lees het artikel

Voeden van schakelingen
De langste kopersporen op uw printplaten zijn ongetwijfeld de voedings- en massasporen. Die sporen lijken probleemloos aan te leggen, immers zij voeren slechts gelijkspanning. Tóch kan een onzorgvuldige lay-out van deze sporen voor heel wat problemen zorgen. Vergeet niet dat er door die sporen flinke en bovendien variërende stromen kunnen vloeien. Een mini-cursus voedingsdistributie is dus wellicht op zijn plaats op dit elektronica-blog.
    Lees het artikel

Ongewenste koppelingen in schakelingen
Onder ongewenste koppeling verstaat men elektrische verbindingen tussen onderdelen die volgens het schema niet met elkaar verbonden zijn. Ongewenste koppelingen ontstaan door parasitaire capaciteiten, inductanties en weerstanden die onzichtbaar tussen onderdelen aanwezig zijn, maar wél hun invloed doen gelden. Gelukkig bestaan er handige methoden waarmee u deze invloeden op een heel eenvoudige manier kunt minimaliseren.
    Lees het artikel

Keurige elektronica zelfbouw
Nadat u uw schakeling in een spinneweb, op een breadboard of in een simulatieprogramma hebt uitgewerkt en getest, komt het er op aan die schakeling om te zetten tot een keurige print en dito behuizing. Vaak besteden hobbyisten daar niet erg veel aandacht aan. Immers, het werkt toch? Jammer, want met een beetje aandacht maakt u van uw allereigenst ontwerp een waar kunstwerkje, waar u trots op kunt zijn.
    Lees het artikel

Homeplug in de praktijk
Met Homeplug kunt u de bedrading van de netspanning gebruiken om apparaten aan te sluiten op internet of op elkaar. Homeplug komt van pas als er in uw huis plaatsen zijn waar het WiFi-signaal zwak is, de beruchte dode zone in een werkkamer op zolder of in een tot mancave verbouwd tuinhuisje. Homeplug is 'plug-and-play', U plugt twee adapters is twee stopcontacten en verbindt beide met de apparaten die met elkaar moeten communiceren.
    Lees het artikel

Ontstoren van schakelingen
Er komen steeds meer apparaten op de markt die stoorsignalen op de netspanning kunnen zetten, zoals LED-lampen en dimmers. Anderzijds zijn er steeds meer schakelingen die extreem gevoelig zijn voor stoorsignalen. Goed ontstoren van uw schakelingen en apparaten is dus nu meer dan ooit noodzakelijk. Lees dit achtergrondverhaal met voorbeeldschakelingen en u weet alles over ontstoren!
     Lees het artikel

Delta modulatie
Met delta modulatie kunt u op een heel eenvoudige manier een analoog signaal omzetten in een één bit brede digitale datastroom. Deze datastroom is al even eenvoudig weer om te zetten in het herwonnen analoog signaal. Het voordeel van de delta modulator is dat u er, zonder ingewikkelde schakelingen te bouwen, zélf mee kunt experimenteren.
     Lees het artikel

Surround sound speakers
Het is tegenwoordig voor spotprijsjes mogelijk te genieten van surround sound. Een bioscoopzaal is echter niet te vergelijken met uw woonkamer en de kans dat u uw luidsprekers optimaal kunt neerzetten rond uw favoriete kijk- en luisterstoel is minimaal. In dit artikel zullen wij u wat richtlijnen geven over hoe u de optimale situatie zo goed mogelijk kunt benaderen.
     Lees het artikel

ElectroStatic Discharge
Omdat er veel elektronische onderdelen bestaan die gevoelig zijn voor elektrostatische ontladingen (ESD) moet iedereen die met elektronica werkt, of het nu is als beroep of als hobby, goed op de hoogte zijn van de eigenschappen van ESD. In dit artikel gaan wij in op het ontstaan van ESD en de eigenschappen van deze vreemde eigenschap van de materie.
     Lees het artikel

433 MHz communicatie
U kunt legaal een draadloze verbinding maken op een draaggolf frequentie van 433 MHz. Deze frequentie is immers vrijgegeven voor draadloze communicatie over kleine afstanden met zogenaamde telegrammen. Dankzij spotgoedkope modules kunt u experimenteren met het zenden en ontvangen van digitale signalen via speciale IC's, Arduino's of Raspberry Pi's.
     Lees het artikel

Waterkoeling
Als u het woord 'koeling' leest, denkt u aan koelplaten en ventilatoren. Tóch bestaat er een ander systeem om elektronische componenten te koelen: waterkoeling. Dit systeem is in eerste instantie ontwikkeld voor het koelen van uw PC, maar is ook bruikbaar voor het koelen van andere thermisch zwaar belaste elektronische onderdelen.
     Lees het artikel

Decibel
De decibel (dB) is in eerste instantie bedacht voor het meten van geluidsniveaus, maar wordt ook veel gebruikt in de analoge elektronica voor het definiëren van de verhouding tussen twee identieke grootheden. Wij leggen uit wat het betekent als een schakeling een versterking van 20 dB heeft.
     Lees het artikel

DCF77 tijdcode standaard
Als u belang hebt bij een zeer nauwkeurige datum- en tijdregistratie kunt u gebruik maken van de tijdcode zender DCF77, die een groot deel van Europa bestrijkt. Wij ontrafelen de tijdcode die deze zender verspreidt en geven praktische tips.
     Lees het artikel

RJ en UTP
De handige en kleine RJ-connectoren en goedkope UTP-kabels hebben de moderne telecommunicatie veroverd. U komt ze overal tegen: bij telefoons, bij modems, bij netwerken, bij het verzenden van audio en video. Wij geven een overzicht van alle typen met hun toepassingen.
     Lees het artikel

Werken met pulsen
Pulsvormige signalen gebruikt u, naast sinusvormige signalen, het meest in de dagelijkse praktijk. U kunt er uiteraard digitale schakelingen mee aansturen. Een puls kunt u echter ook gebruiken voor het snel beoordelen van de weergavekarakteristieken van analoge en digitale schakelingen.
     Lees het artikel

MIDI-interfaces
MIDI-instrumenten produceren muziek als u seriële woorden in de ingang stuurt. Deze kunt u gemakkelijk met een microcontroller genereren. Tussen de 'normale' elektronica en de MIDI-apparatuur moet u echter een speciale stroomgestuurde lus opnemen: de MIDI-interface.
   Lees het artikel

HDMI over grote afstand
HDMI is dé standaard waarmee u multimedia apparaten met elkaar verbindt. Als de afstand niet te groot is, is er geen probleem. Een standaard HDMI-kabel is alles wat u nodig hebt. Maar hoe te handelen als u tientallen meters of nog meer moet overbruggen? Wij bespreken vijf technologieën die u kunt gebruiken.
   Lees het artikel

Reference Designators
Op iedere print zit tegenwoordig een componentenopdruk (silkscreen) waarop alle componenten met een letter- en cijfercombinatie worden geïdentificeerd: de Reference Designators. Die lettercodes zijn gestandaardiseerd en helpen u om een onderdeel op een print te herkennen.
   Lees het artikel

Pro Electron codering
De Pro Electron code is een Europese codering waarmee actieve componenten zoals elektronenbuizen, halfgeleiders, sensoren en geïntegreerde schakelingen worden geïdentificeerd volgens hun functie en technologie. Dank zij deze code weet u bijvoorbeeld wat voor soort transistor een BC549C is.
   Lees het artikel

Analoge filterschakelingen
Zelfs in dit digitale tijdperk zijn analoge filterschakelingen onmisbaar. Iedere digitaal naar analoog omzetter levert bijvoorbeeld een 'trapvormige benadering' als uitgang die met een analoog laagdoorlaat filter in een mooi analoog signaal wordt omgezet.
   Lees het artikel

Bootstrapping
Bootstrapping is een techniek waarbij u een deel van de uitgangsspanning van een schakeling terugkoppelt naar de ingang met als doel de ingangsimpedantie of het uitsturingsbereik te vergroten. Wij geven u een aantal voorbeelden van deze techniek en bespreken de voordelen ervan.
   Lees het artikel

JTAG en BST
Boundary Scan Testing (BST) is een door de JTAG voorgestelde methode om snel alle chip's op een print softwarematig te testen. Het systeem weeft een testlus door de totale print die alle JTAG-IC's individueel kan testen. Wij leggen uit hoe het werkt.
   Lees het artikel

MPEG video compressie
Zonder de onvoorstelbare grote MPEG video compressiefactor van 140 zouden er geen YouTube en Netflix video's en DVD's bestaan. In dit artikel beschrijven wij de wonderbaarlijke technieken die men heeft bedacht om die grote datacompressie bij het digitaliseren van een film te realiseren: van 160 Mbit/s naar 1,14 Mbit/s.
   Lees het artikel

TTL- en CMOS-families
De oorspronkelijke TTL (7400) en CMOS (4000) families zijn inmiddels uitgedijd tot meer dan twintig leden die van elkaar verschillen in snelheid, voedingsspanning, stijgtijd, vermogensverbruik, fan-in en fan-out. Wij geven in dit artikel een overzicht van de belangrijkste leden met hun eigenschappen.
   Lees het artikel

Bipolaire transistoren instellen
Onder het instellen van een bipolaire transistor verstaat men het op bepaalde waarden vastleggen van de gelijkstromen die door de transistor vloeien bij afwezigheid van een wisselspanningssignaal aan de ingang. U kunt dit op diverse manieren doen die ieder hun voor- en nadelen hebben.
   Lees het artikel

Upsampling bij audio
Een begrip dat u vaak tegenkomt bij de specificaties van digitale audio-apparatuur is 'upsampling'. Een onnozele reclamekreet? Alles behalve! Upsampling beschrijft een interessante maar ingewikkelde techniek om de kwaliteit van digitale audio te verbeteren. Op deze pagina leest u er alles over.
   Lees het artikel

Audio-effecten creëren
Bij het elektronisch verwerken van audio van muziekinstrumenten worden effecten zoals nagalm, echo, chorus, phasing en vibrato aan het geluid toegevoegd. Dat kan nog uitstekend met analoge elektronica, zoals effect-pedalen bewijzen. In dit artikel leest u hoe u dat zélf kunt doen.
   Lees het artikel

Vloeistofniveau meten
Het aantonen van de aanwezigheid van een vloeistof op de plaats waar dit niet hoort heeft veel nuttige toepassingen. In dit artikel behandelen wij de systemen, chip's, sensoren en apparaten die hiervoor zijn ontwikkeld en die in de hobby-sfeer toepasbaar zijn.
   Lees het artikel

Fase-aansnijding
Hoewel fase-aansnijding tegenwoordig veel concurrentie krijgt van fase-afsnijding, is fase-aansnijding het eenvoudigst principe voor het regelen van het wisselstroomvermogen dat u aan resistieve en inductieve belastingen aanbiedt.
   Lees het artikel

Effectieve waarde RMS
RMS is de Engelse uitdrukking voor de effectieve waarde van een wisselspanning. Deze grootheid biedt één manier waarmee u de grootte van een wisselspanning kunt definiëren. Maar wat is het verschil met de amplitude? En wat heeft de crest-factor hiermee te maken?
   Lees het artikel

Kwantiseren
Kwantiseren betekent het omzetten van de waarde van een analoog signaal in een reeks digitale codes, waarvan het 'gewicht' recht evenredig is met de momentele waarde van het signaal. Kwantiseren is een belangrijke techniek: foto's, muziek, en video worden tegenwoordig vrijwel uitsluitend digitaal verstuurd en verwerkt.
   Lees het artikel

IEC-symbolen
Het is noodzakelijk aan iedere logische schakeling een eenduidig en goed herkenbaar symbool toe te kennen. Dat gebeurt aan de hand van de IEC-symboliek, een uitgebreid en helaas vrij ingewikkeld systeem waarmee u uit het symbool vrijwel alle logische eigenschappen van de schakeling kunt afleiden.
   Lees het artikel

Audio-CD
Van een audio-CD worden per seconde minstens 1.411.200 bits gelezen. Dit moet foutloos gebeuren en daarvoor is een zeer ingewikkeld systeem ontwikkeld vol kreten als CIRC-codering, DSV-compensatie, parity-bits, packing-bits, eight to fourtien modulation, Reed en Solomon. Wij zochten uit hoe het werkt.
   Lees het artikel

PASC audio-compressie
Het door Philips ontwikkelde PASC-algoritme waarmee de omvang van digitale audio-data aanzienlijk wordt gereduceerd is de basis van alle moderne systemen voor de streaming van digitale audio, zoals het MP3 audio-formaat en het MPEG-1 video-formaat.
   Lees het artikel

Digitaal naar analoog omzetting
Digitaal naar analoog omzetters, kortweg DAC's genoemd, hebben tot taak een digitale code om te zetten in een analoge spanning. In dit artikel worden de zes belangrijkste principes besproken.
   Lees het artikel

PLL, Phase Locked Loop
Met een Phase Locked Loop kunt u de fase of frequentie van één signaal vergrendelen met dezelfde grootheid van een tweede signaal. In dit artikel geven wij u een uitgebreide inkijk in deze interessante analoge techniek.
   Lees het artikel

CAT-ratings en IP-klassen
De omgeving waarin u elektronische apparatuur kan en mag gebruiken wordt internationaal aangeduid door de CAT-ratings en de IP-klassen. Deze classificaties treft u op vrijwel ieder typeplaatje van een elektronisch apparaat aan.
   Lees het artikel

Fuzzy logic (vage logica)
Waarschijnlijk bent u er zich niet van bewust, maar de kans is groot dat de elektronica in uw wasmachine werkt met een techniek die 'fuzzy logic' of 'vage logica' heet. In dit artikel laten wij u kennis maken met deze vrij onbekende manier van logisch formuleren.
   Lees het artikel

Analoog naar digitaal omzetting
Met een analoog naar digitaal omzetter (ADC) zet u een analoog signaal om in een digitale code waarvan het 'gewicht' recht evenredig is met de momentane waarde van de analoge spanning. In dit artikel behandelen wij de specificaties van ADC's en bespreken alle systemen die hiervoor zijn bedacht.
   Lees het artikel

Veilig werken met 230 V
In de meeste elektronische schakelingen wordt volledig veilig gewerkt met lage spanningen. Tóch zijn er schakelingen die rechtstreeks met de 230 V netspanning zijn verbonden. In dit artikel bespreken wij hoe u ook aan deze schakelingen veilig kunt werken.
   Lees het artikel

Fourier-reeksen
Een van de vreemdste verschijnselen uit de elektrotechniek is het feit dat ieder periodiek signaal is samengesteld uit zuivere sinus en cosinus spanningen. In dit artikel doen wij een poging om deze ingewikkelde fourier-theorie zonder wiskunde uit te leggen.
   Lees het artikel

Contactdender onderdrukken
Mechanische schakelaars sluiten en openen bij activatie niet eenmalig, maar zullen het contact milliseconden lang een aantal keren maken en verbreken (of omgekeerd). Dit verschijnsel noemt men contactdender of -bouncing en dit moet u onderdrukken.
   Lees het artikel

Ruis in de elektronica
Ruis is een meestal ongewenst signaal waar iedere elektronicus mee te maken heeft en waarmee hij of zij moet leven. Er bestaan diverse soorten en bovendien zelfs 'kleuren' ruis.
   Lees het artikel

Versterker klassen
U hebt ongetwijfeld al wel eens gehoord van een 'klasse-A' of 'klasse-D' versterker. Maar wist u dat er veel meer klassen van versterkers bestaan, van klasse-A tot en met klasse-H? In dit artikel geven wij een overzicht van de principes en eigenschappen.
   Lees het artikel

SMD-weerstanden
Tegenwoordig worden hoofdzakelijk SMD-weerstanden toegepast bij nieuwe ontwerpen. Dat lijken vrij saaie onderdelen, maar tóch valt er het nodige over te melden. Zo bestaan er diverse soorten en nogal verwarrende systemen om de waarde op het onderdeel te vermelden.
   Lees het artikel

Lissajous figuren
Met de figuren van Lissajous kunt u de fase- of de frequentieverhouding tussen twee sinusvormige signalen observeren. Een handig systeem, maar u hebt er echter wél een oscilloscoop met 'X-Y Mode' voor nodig!
   Lees het artikel

Plain Old Telephone Service
Hoewel vrijwel iedereen tegenwoordig mobiel belt is de oude vaste telefoon alles behalve dood. Zelfs als u uw koperen draad hebt uitgeschakeld heeft uw kabel- of glasvezel-modem nog steeds een of twee uitgangen waarop u een vaste telefoon kunt aansluiten.
   Lees het artikel

Coaxiale kabels
Coaxiale kabels hebben heel veel toepassingen in de elektronica. Een overzicht van de soorten en hun eigenschappen mag op dit elektronica blog dus niet ontbreken. Vooral de kabelaanpassing is van groot praktisch belang!
   Lees het artikel

Bipolaire transistor karakteristieken
Een bipolaire transistor wordt beschreven door zijn karakteristieken, vier grafieken die het verband tussen de transistor-spanningen en -stromen vastleggen. Uit deze grafieken worden de parameters van de halfgeleider afgeleid.
   Lees het artikel

Glasvezel kabels
Een groot deel van Nederland is al 'verglaasd' en men is druk bezig ook de buitengebieden aan de glasvezel kabel te hangen. Maar hoe werkt dit medium, wat zijn de eigenschappen en welke soorten bestaan er?
   Lees het artikel

Bliksembeveiliging
Spanningspieken op netleidingen en internetkabels, als gevolg van blikseminslag, kunnen grote schade aanrichten aan uw elektronische apparatuur. In dit artikel wordt ingegaan op het ontstaan en het bestrijden van dit verschijnsel.
   Lees het artikel

MP3 audio-compressie
Met het door het 'Fraunhofer Institut' ontwikkelde MP3-algoritme kunt u een nummer dat op een audio-CD 27,5 MB in beslag neemt omzetten in een bestand van slechts 2,5 MB met vrijwel dezelfde kwaliteit. Maar daar is heel wat voor nodig!
   Lees het artikel

Bipolaire transistor als vierpool
Bij de spec's van transistoren leest u vaak begrippen als h11, h21, etc. Dat zijn begrippen die afkomstig zijn uit de vierpool-theorie waarbij een transistor als 'zwart doosje' wordt behandeld.
   Lees het artikel

Uninterruptible Power Supply
Een UPS, zoals een dergelijk apparaat meestal wordt genoemd, beschermt uw vitale apparatuur tegen netspanningsuitval. Nuttig, nu de 100 % leveringszekerheid van het elektriciteitssnet steeds vaker ter discussie staat.
   Lees het artikel

Vonkgeneratoren
Vonken trekken is een favoriete activiteit van vele hobbyisten. Maar daarvoor hebt u wél een flinke hoogspanning nodig. In dit artikel beschrijven wij de diverse mogelijkheden om kV-spanningen te produceren.
   Lees het artikel(AliExpress logic analyzer sponsor advertentie)