Elektronische schakelingen

Knoop een aantal onderdelen op de juiste manier aan elkaar en u hebt een schakeling. In dit onderdeel van dit blog leren wij u hoe u deze schakelingen zélf kunt ontwerpen.


Bufferversterkers
Bufferversterkers zijn schakelingen die geen spanningsversterking opleveren, maar stroom of vermogen versterken. U kunt een buffer bijvoorbeeld gebruiken als eindtrap in een zelfgebouwde generator, zodat de uitgang een zeer lage weerstand krijgt en stroom kan leveren zonder dat de spanning in elkaar zakt.
     Lees het artikel

Een-transistor versterkers
Een-transistor versterkers zijn de eenvoudigste transistorversterkers die, zoals de naam suggereert, slechts één transistor als versterkend element bezitten. Een dergelijke versterker is de aangewezen schakeling om de uitgangsspanning van een apparaat op te peppen tot een bepaalde waarde, bijvoorbeeld de gestandaardiseerde 0,775 V.
     Lees het artikel

Twee-transistoren versterkers
Als u meer wilt versterken dan de een-transistor versterker toestaat moet u overschakelen naar schema's met twee transistoren. Dat kan zowel NPN/NPN zijn als NPN/PNP. Deze schakelingen zijn bovendien veel stabieler en hebben kleinere vervormingen.
     Lees het artikel

Microfoonversterkers
Aan microfoonversterkers worden tamelijk hoge eisen gesteld. De uitgangsspanning van de meeste microfoons is extreem laag (mV bereik). Een microfoonversterker moet dus flink versterken maar moet bovendien zo min mogelijk eigen ruis produceren.
     Lees het artikel

RIAA-versterkers
Analoge audio op vinyl is aan een tweede leven begonnen. Als u interesse hebt in audio-elektronica is het dus van belang dat u zich de oeroude kunst van het analoog versterken van de kleine uitgangssignalen van een platenspeler weer eigen maakt. Maak kennis met een oude bekende, de RIAA-versterker!
     Lees het artikel

Toonregelingen
Met een toonregeling kunt u de frequentieweergave van een analoge audioversterker aan uw eigen wensen aanpassen. De toegepaste schakelingen, baxandall, presence en loudness, zijn eenvoudig en probleemloos na te bouwen, dus zeer geschikt voor het experimenteren.
   Lees het artikel

LF eindversterkers
Audio of LF (Laag Frequent) eindversterkers zijn nog steeds een interessant onderwerp voor zelfbouw. De schakelingen zijn niet al te complex en zijn gemakkelijk na te bouwen. Een goed ontwerp wordt onmiddellijk beloond met een mooie sound uit uw luidsprekerboxen. In dit artikel worden diverse basisconcepten voor het ontwerpen van goede LF eindversterkers besproken.
    Lees het artikel

Pseudo Random Noise Generator
Ik wil er heel wat op verwedden dat u nog nooit van een PRNG, een Pseudo Random Noise Generator, hebt gehoord. Het is een vrij onbekende schakeling, die tóch nuttige toepassingen heeft. U kunt een PRNG gebruiken voor het genereren van witte en roze ruis, waarmee u audioschakelingen test. Met een zeer laagfrequente PNRG kunt u de intensiteit van gekleurde lampen willekeurig variëren, waardoor rustgevende lichteffecten ontstaan.
    Lees het artikel

Sinusgeneratoren
De sinusspanning is de belangrijkste signaalvorm uit de elektronica. De theorie van Fourier leert immers dat alle signalen zijn samengesteld uit een menging van sinusvormige spanningen. Het zal dus duidelijk zijn dat schakelingen die sinussen kunnen genereren zeer nuttig zijn. In dit artikel leren wij u hoe u analoge sinusgeneratoren kunt ontwerpen.
     Lees het artikel

Niet-lineaire versterkers
Naast de lineaire versterker, waarvan de uitgangsspanning een bepaalde constante factor groter is dan de ingangsspanning, bestaan er ook niet-lineaire versterkers, waar dit verband niet zo eenvoudig is. Bekende voorbeelden zijn de logaritmische en de exponentiële versterker.
     Lees het artikel

Verschilversterkers
De verschilversterker is een typische meet- en regelschakeling. Het is een schakeling die het verschil tussen twee spanningen berekent en, al dan niet versterkt, op de uitgang zet. Een speciale uitvoering is de instrumentatie-versterker, die vaak in de professionele elektronica wordt toegepast.
   Lees het artikel

Laagdoorlaat filters
Laagdoorlaat filters zijn zeer handige schakelingen omdat ze nuttig zijn bij het bestrijden van een van de grootste kwalen in de elektronica: ruis. Met de gratis software FilterLab, een paar weerstandjes en condensatoren en één op-amp kunt u al aan de slag.
   Lees het artikel

Fasesplitsers
Fasesplitsers zetten één analoge ingang om in twee analoge uitgangen die alleen verschillen door het feit dat er een faseverschil van 180° aanwezig is tussen beide signalen. Deze schakelingen hebben nuttige toepassingen die uiteraard in dit artikel aan de orde komen.
   Lees het artikel

Parallel-versterkers
Als u uiterst kleine signalen analoog moet versterken komt het er op aan zo ruisvrij mogelijke schakelingen te ontwerpen. Dan kunnen parallel-versterkers met ruisarme transistoren van pas komen.
   Lees het artikel

Oscillatoren
Het woord oscillator is afkomstig van het latijnse woord 'oscillare' hetgeen zwaaien of trillen betekent. Oscillatoren zijn schakelingen die heen en weer zwaaiende spanningen, in de regel sinussen, opwekken. In dit artikel maakt u kennis met de bekendste oscillatorschakelingen.
   Lees het artikel

Analoge bandfilters
Zoals de naam doet vermoeden werken analoge bandfilters alleen in op een smalle frequentieband uit een signaal. Bandfilters kunt u indelen in banddoorlaat filters, bandsper filters en equaliser filters. U treft deze filters nog vaak aan bij de analoge verwerking van audio.
   Lees het artikel

Aanraakschakelaars
In dit artikel geven wij een uitgebreid overzicht van technieken die u kunt gebruiken voor het ontwerpen van aanraakschakelaars. Dat zijn ideale experimenteerschakelingen voor de hobbyist omdat zij weinig elektronica kennis vereisen.
   Lees het artikel

Spanningsvermenigvuldigers
Spanningsvermenigvuldigers zijn schakelingen die uit een lage wissel- of gelijkspanning een hogere gelijkspanning afleiden. Lekker experimenteren voor de hobbyist, want u kunt er centimeters lange vonken mee produceren!
   Lees het artikel

Passieve verzwakkers
Passieve verzwakkers (attenuators) zijn uitsluitend met weerstanden samengestelde schakelingen die de grootte van een signaal tot een gewenste waarde verkleinen. In vrijwel ieder meetapparaat zit zo'n verzwakker.
   Lees het artikel

Brugschakelingen
Brugschakelingen zijn gebalanceerde netwerken waarin vier componenten het verband tussen de ingangs- en de uitgangsspanning vastleggen. Brugschakelingen kunnen verschillende functies hebben, waaronder het nauwkeurig meten van passieve onderdelen.
   Lees het artikel

Ruisgeneratoren
Hoewel u in de meeste gevallen ruis zoveel mogelijk wilt vermijden bestaan er tóch nuttige toepassingen voor ruisgeneratoren, onder andere bij elektronische muziek en bij het testen van audio-apparatuur.
   Lees het artikel

Op-amp spanningsvolgers
Spanningsvolgers zijn schakelingen die een spanningsversterking van exact 1 hebben. Op-amp's zijn ideale onderdelen voor het samenstellen van spanningsvolgers. Bovendien kunt u met wat extra's de specificaties aanzienlijk verbeteren.
   Lees het artikel

Loudness-filters
Met een loudness-filter kunt u de slechte eigenschappen van uw gehoor compenseren, zodat u ook bij lage volumes een goed gebalanceerd geluidsbeeld hoort. Een dergelijk filter was op vrijwel alle oude analoge versterkers aanwezig.
   Lees het artikel

Op-amp spanningsversterkers
Op-amp's zijn zeer universele onderdelen, maar in de praktijk worden deze IC's voornamelijk gebruikt in filters en spanningsversterkers. In dit artikel wordt deze laatste toepassing uitgebreid besproken met praktische voorbeeldschakelingen.
   Lees het artikel

Op-amp gelijkrichters
U gebruikt uiteraard geen op-amp als u een gelijkrichter nodig hebt in een voeding. Waar op-amp's wél van pas komen is bij het gelijkrichten van kleine signaalspanningen, bijvoorbeeld in VU-meters en automatische volume regelingen AVR's.
   Lees het artikel

Op-amp signaalgeneratoren
Met op-amp's kunt u op een eenvoudige manier schakelingen ontwerpen die de vijf fundamentele spanningsvormen genereren: de rechthoekspanning, de sinusspanning, de driehoekspanning, de zaagtandspanning en de trapspanning.
   Lees het artikel

Op-amp comparatoren
Comparatoren zijn schakelingen die een analoge ingangsspanning vergelijken met een vaste referentie-spanning. Dergelijke schakelingen kunt u het eenvoudigst met op-amp's samenstellen.
   Lees het artikel


(AliExpress sponsor advertentie)
Soldeerbouten