Laboratorium tips

Soms kunnen ingewikkelde problemen op een heel eenvoudige manier worden opgelost. Kwestie van gebaande paden verlaten... In dit deel van dit elektronica-blog geven wij tientallen uit de praktijk geboren tips, die u vast en zeker van pas komen bij het ontwerpen van uw schakelingen.


Op-amp's
Operationele versterkers zijn universele onderdelen waar u vrijwel iedere analoge schakeling mee kunt opbouwen. Maar dank zij de negentien tips in dit artikel kunt u deze handige achtpootjes op nog veel meer plaatsen in uw schema's inzetten.
   Lees het artikel

Dioden
Dankzij zijn niet-lineaire weerstand en zijn geleiding van de stroom in slechts één richting is de spotgoedkope diode een ideaal onderdeel voor het realiseren van allerlei schakelingen. In dit artikel wordt een uitgebreid overzicht gegeven van alle soms niet alledaagse circuits waarin u een of meerdere dioden kunt toepassen.
   Lees het artikel

LED's
In dit artikel worden vijftien kleine en nuttige schakelingen rond LED's besproken. U zult zien, u kunt veel meer met deze onderdelen dan u denkt!
   Lees het artikel

Zenerdioden
U gebruikt ze waarschijnlijk niet dagelijks, maar zenerdioden zijn toch geen zeldzame onderdelen. U hebt er vast een heleboel in huis. Maar wist u dat u met zo'n diode veel meer kunt dan een spanning stabiliseren? Wij geven u een tiental tips voor het alternatief gebruik van deze componenten.
   Lees het artikel

Laagvermogen thyristoren
Met een thyristor kunt u veel meer dan de netspanning regelen. Een thyristor is niet alleen een schakelaar, maar ook een eenvoudige uitvoering van een bistabiel element, net zoals een flip-flop. Dat het toepassen van laagvermogen thyristoren vaak tot een aanzienlijke vereenvoudiging van een schakeling kan leiden, willen wij in dit artikel aantonen.
   Lees het artikel

Spanningsstabilisatoren
Als u een gestabiliseerde voeding nodig hebt, schakelt u negen kansen op tien een 78xx of een 79xx serie-stabilisator in. Goedkoop en vrijwel onverwoestbaar. Maar met die handige driepootjes kunt u veel meer dan enkelvoudige voedingsspanningen stabiliseren, dat bewijzen de tien praktische tips in dit artikel.
   Lees het artikel

7400 NAND-poort
Met de poorten uit een 7400 TTL-IC kunt u veel meer dan alleen logische problemen oplossen. In dit artikel geven wij u praktisch inzetbare voorbeeldschakelingen, die in uw dagelijkse praktijk van hobby- of student-ontwerper zeker van pas kunnen komen. De beschreven schakelingen zijn compatibel met alle leden van de 74-familie.
   Lees het artikel

7401 NAND-poort
De 7401 is, net zoals de 7400, een viervoudige NAND-poort. Het grote verschil is dat de uitgang van een poort bestaat uit slechts één transistor en dat u de collectorweerstand van deze transistor extern aanbrengt. Dit opent de weg naar een aantal praktische toepassingen.
   Lees het artikel

7413 schmitt-trigger
De 7413 is een beroemd IC uit de 7400-familie dat twee NAND-poorten met schmitt-trigger ingangen bevat. Dank zij deze eigenschap kunt u met een 7413 schakelingen opbouwen die met normale NAND-poorten absoluut onmogelijk zijn. De in dit artikel beschreven tips maken gebruik van deze unieke eigenschap.
   Lees het artikel

Analoge schakelingen
Ondanks dat wij in een digitale wereld leven, kunt u toch nog een heleboel schakelproblemen op een eenvoudige en elegante manier oplossen met analoge elektronica. Met deze tien tips kunt u uw voorraadje weerstanden, dioden, transistoren en condensatoren weer activeren.
   Lees het artikel

Voedingsschakelingen
Ook zonder gebruik te maken van de bekende spanningsstabilisatoren van de 78xx- en 79xx-series kunt u interessante voedingsschakelingen samenstellen. In dit artikel geven u een handjevol nuttige tips, die u zeker van pas komen bij uw elektronica hobby.
   Lees het artikel

Digitale schakelingen
Dat u niet per se een microcontroller moet inhuren om een antwoord te vinden op digitale uitdagingen bewijzen wij in dit artikel, waarin ordinaire onderdelen zoals dioden en oude poorten een hoofdrol spelen in het op een simpele manier oplossen van dagelijkse digitale lab-problemen.
   Lees het artikel

Opto-koppelaars
In dit artikel worden voorbeeldschakelingen met allerlei soorten opto-koppelaars besproken. Omdat u in de meeste gevallen optische koppelaars gebruikt om een netspanningsbelasting vanuit een schakeling aan en uit te zetten, ligt de nadruk op dit soort schakelingen. Maar u zult ook een paar zeer ongebruikelijke toepassingen aantreffen.
   Lees het artikel

CA3080 en NTE996 OTA's
De CA3080 en zijn tweelingbroertje de NTE996 zijn de enige nog goed verkrijgbare OTA's, Operational Transconductance Amplifiers. Interessante analoge schakelingen waarmee u in de audio versterkingstechniek prachtige schakelingen kunt maken. Met deze voorbeelden geven wij u een aanzet voor uw eigen experimenten.
   Lees het artikel

Netspanning bewaken
Soms is het nodig het al dan niet aanwezig zijn van de netspanning te bewaken, bijvoorbeeld door een alarm te sturen als een netzekering doorbrandt. In dit artikel maakt u kennis met de MID400, een 'AC line monitor device' die speciaal voor deze toepassingen werd ontwikkeld.
   Lees het artikel

CD4066B analoge schakelaar
Dit veelzijdige IC bevat vier analoge schakelaars die individueel worden bestuurd. In dit artikel geven wij praktische schakelvoorbeelden met dit IC, die van pas kunnen komen bij het ontwerpen van uw eigen schakelingen.
   Lees het artikel

Werken met CMOS-schakelingen
CMOS-IC's uit de 4000-serie zijn ideale onderdelen voor de nog niet zo ervaren hobby-elektronicus. Zij zijn goedkoop, robuust, niet te snel en gemakkelijk te koppelen aan andere elektronica. In dit artikel krijgt u wat gebruikstips.
   Lees het artikel

Solar LED-driver chip's
Solar-lampen zijn heel populair. Zij zorgen immers voor een zorgeloze verlichting van uw tuin, uw voordeur en zelfs uw naambordje. De technologie achter deze LED-lampen is eenvoudig en uitermate geschikt voor zelfbouw.
   Lees het artikel


(AliExpress tesla spoel sponsor advertentie)