Elektronische meetapparatuur

Zonder goede meetapparatuur is iedere elektronicus zo blind als een mol. In dit hoofdstuk van dit elektronica-blog brengen wij meetapparaten onder uw aandacht, die wij meer dan de moeite waard vinden. Een verrijking voor uw hobby-lab!


COMPONENTENTESTERS


ESR70, meet de equivalent series resistance van elco's
Elco's hebben een  nare eigenschap, de 'equivalent series resistance', afgekort tot ESR. Dit is een virtuele weerstand die in serie staat met de capaciteit van de elco. Het regelmatig controleren van de waarde van de ESR is noodzakelijk bij kritische schakelingen. Helaas is de ERS vrij moeilijk te meten met de meetapparatuur waarover de monteur beschikt. Met de ERS70 kan het wél en zelfs op een heel eenvoudige manier.
   Lees het artikel

DCA55, een intelligente halfgeleidertester
Discrete halfgeleiders zoals dioden, transistoren en LED's zijn vaak toegepaste onderdelen in analoge schakelingen. Met een universeelmeter testen valt niet mee, want de resultaten zijn vaak onbetrouwbaar. De DCA55 is een unieke microcontroller bestuurde tester die vrijwel alle halfgeleiders op een intelligente manier kan analyseren.
   Lees het artikel

DCA75, halfgeleider curvetracer
Met de DCA75 kunt u zestien verschillende soorten halfgeleiders meten en testen. Maar er is meer! U kunt uw DCA75 via een USB-kabel aansluiten op uw Windows-PC en door middel van curvetracing de dynamische karakteristieken van de geteste halfgeleider in beeld krijgen.
   Lees het artikel

LCR40, meet passieve componenten
Weerstanden, condensatoren en spoelen vormen de basis van iedere schakeling. Hét standaard meetinstrument, de digitale universeelmeter, laat u hier danig in de steek. Weerstanden meten lukt nog wel, maar voor condensatoren en zelfinducties moet u iets anders inschakelen. Dat iets anders is de LCR40, een innovatieve LCR-meter.
   Lees het artikel

SCR100, een handige thyristor en triac analyser
De SCR100 is een nauwkeurig microprocessor gestuurd meetapparaat, dat via uitgekiende software in staat is thyristoren en triac's volledig automatisch te analyseren en te testen.
   Lees het artikel

ZEN50, zenerdiode analyzer
Een van de merkwaardigste meetapparaatjes die wij op internet aantroffen is de ZEN50, een digitaal metertje waarmee u volgens de naam 'zener diode analyser' alleen zenerdiodes kunt analyseren. Bij een nadere bestudering blijkt dat dit vijftig euro kostend apparaatje veel meer kan, voor sommige vervelende meetklussen zelfs meer dan de beste digitale universeelmeters.
   Lees het artikel

LCR45, impedantiemeter
Als u met uw universeelmeter een luidspreker van vier ohm doormeet, stelt u vast dat u een veel lagere weerstand meet. Luidspreker stuk? Nee, die vier ohm is geen weerstand zoals uw universeelmeter die meet, maar een impedantie die ook in ohm wordt uitgedrukt. Om die te meten hebt u een speciale impedantiemeter nodig, zoals de LCR45.
   Lees het artikel

Hiland M8, componententester
Op het printje staat 'transistortester', maar dat doet dit bouwpakketje van nog geen € 15,00 groot onrecht aan. Met de M8 kunt u vrijwel alle onderdelen testen: weerstanden, potentiometers, condensatoren, spoelen, dioden, LED's, thyristoren, triac's, transistoren, FET's en MOSFET's. Daarnaast kunt u er ook frequenties mee genereren en meten.
   Lees het artikel

PeakTech 3710, SMD-meettang
Voor het meten van SMD-componenten heeft men handige meetpincetten ontwikkeld die u voor een paar tientjes kunt kopen. Wij selecteerden de 3710 van het Duitse PeakTech. Uitstekende Deutsche Gründlichkeit of valt dit apparaatje toch een beetje tegen, gelet op de vrij hoge prijs?
   Lees het artikel

MK-168, componententester
Dat het met een microcontroller mogelijk is componenten te identificeren werd in 2009 aangetoond door Markus Frejek op mikrocontroller.net. De MK-168 is een van de vele Chinese apparaatjes die gebruik maken van dit basisschema. Het is kant-en-klaar, batterijgevoed en ingebouwd in een handige behuizing.
   Lees het artikel

Daniu TC1, multi-function tester
De TC1 van Daniu onderscheidt zich van de talrijke goedkope microcontroller gestuurde componententesters door een ingebouwde Li-ion accu, de mogelijkheid zeners tot 30 V te testen en de herkenning en decodering van infrarode codes. U kunt er zelfs batterijspanningen mee meten.
   Lees het artikel

TT100, halfgeleidertester
De TT100 van Voltcraft wordt een geduchte concurrent voor de bekende DCA55 halfgeleidertester van Peak Electronic Design. Immers, de DCA55 kost € 53,00, de TT100 slechts € 22,50. Beide apparaatjes kunnen ongeveer hetzelfde, de TT100 heeft echter een paar extra handigheidjes.
   Lees het artikel

AE20218, milli-ohm meter
Het Duitse bedrijf ASCEL ELECTRONIC heeft een bouwpakket van een mΩ-meter ontwikkeld met uitstekende specificaties. U kunt in twee bereiken zeer kleine weerstanden tot 240 Ω meten met een maximale resolutie van 0,1 mΩ. Wij bouwden en testten er eentje.
   Lees het artikel

DT71, mini meetpincet
Dit miniatuur meetpincet van e-Design wordt voor een prijs van ongeveer € 60,00 aangeboden. Het apparaatje ziet er fraai uit en het heeft een paar unieke eigenschappen, maar is het deze toch wel forse prijs waard? Wij testten een exemplaar in ons lab.
   Lees het artikel

UA6013L, digitale capaciteitsmeter
Hoewel u met de meeste moderne multimeters condensatoren kunt meten, worden er tóch 'losse' capaciteitsmeters aangeboden. Er bestaat dus een markt voor. Wij testten een van de goedkoopste typen, de UA6013L van Uyigao.
   Lees het artikel

RCL101D, passieve componenten meter
De RCL101D is de zoveelste Chinese LCR-meter die werkt volgens het principe van de met wisselspanning gevoede Kelvin-brug. Hij heeft echter een paar bijzondere eigenschappen, zoals een stevige behuizing, batterijvoeding en een speciale probe.
   Lees het artikelEMECO breakdown voltage tester
De bekende goedkope Chinese transistor testertjes kunnen veel specificaties achterhalen, maar niet de breakdown spanning van een halfgeleider. Daar is de beschikbare spanning te laag voor. Dat kan met dit klein apparaatje wél, zelfs tot 2.700 V.
   Lees het artikel

YR2050, milli-ohm meter
Met dit goedkope Chinese apparaatje meet u zeer lage weerstanden, bijvoorbeeld van MOSFET's, met een goede nauwkeurigheid. Helaas is de bedieningsinterface vreselijk en alleen in het Chinees beschikbaar....
   Lees het artikel

DIVERSEN


Fast edge pulse generator
Als u de bandbreedte en de stijgtijd van uw oscilloscoop wilt controleren hebt u een zeer snelle puls nodig. Dit kleine goedkope printje levert zo'n puls met een stijgtijd van slechts 180 ps.
   Lees het artikel

TFC-1000L, frequentiemeter
De TFC-1000L van Long Wei is met zijn prijs van rond de honderd euro een van de zeldzame betaalbare frequentiemeters die op dit moment op de hobbymarkt te vinden zijn. Een test van dit apparaat mag dus niet ontbreken op dit blog.
   Lees het artikel

PCRU01, vierkanaals signaalrecorder
Met deze signaalrecorder registreert u vier traag variërende signalen over een lange periode. De signalen worden in real-time op het scherm weergegeven, digitaal of analoog. De metingen worden automatisch opgeslagen op uw harde schijf voor later gebruik. Het apparaatje wordt gevoed via de USB-kabel.
   Lees het artikel

SI9001, differentiële oscilloscoop probe
Met de SI9001 kunt u op een veilige manier spanningen meten in onder netspanning staande schakelingen. Dank zij de differentiële ingangen brengt u een hoogimpedante scheiding aan tussen de meetschakeling en de massa van uw oscilloscoop. Door de ingebouwde verzwakkingen van 1/10 en 1/100 kunt u zonder problemen 230 V spanningen en stromen met uw scoop meten.
   Lees het artikel

ZPB30A, elektronische belasting
Met de ZPB30A van het Chinese ZHIYU haalt u de bouwstenen van een elektronische belasting in huis, waarmee u voor € 14,25 op een gemakkelijke manier accu's, batterijen en voedingen kunt testen. Dank zij de microcontroller besturing meet deze print bovendien de totale capaciteit en de totaal geleverde energie van een batterij of accu.
   Lees het artikel

EBD-A20H, elektronische belasting
Met dit apparaat van ZKE Tech kunt u niet alleen alle soorten accu's en batterijen testen, maar ook gelijkspanningsvoedingen tot 30 V aan een duurtest onderwerpen. U kunt het apparaat belasten tot 20 A of tot 200 W, afhankelijk van welke grenswaarde het eerst wordt bereikt.
   Lees het artikel

OSC482X-uitbreidingen
De elders op dit blog besproken USB-oscilloscoop OSC482X van LOTO Instruments heeft een DE-15 connector waarop u een aantal nuttige uitbreidingen kunt aansluiten. In dit artikel geven wij u een kort overzicht van deze modules.
   Lees het artikel

DP10007, differentiële probe
Met een differentiële probe kunt u meten zonder de massa als referentie te gebruiken. Bij metingen in netgevoede schakelingen zonder trafo is dat een groot veiligheidsvoordeel. De DP10007 is de goedkoopste probe op de markt en een test meer dan waard.
   Lees het artikel

FNIRSI DSO-TC3 allesmeter
Halfgeleidertester, Vdc-meter, RLC-meter, continuity-tester, oscilloscoop, functiegenerator, IR-decoder, spanningsbron. Met de DSO-TC3 van FNIRSI kunt u alle kanten uit! Maar hoe nauwkeurig werken al deze functies? Wij testten het!
   Lees het artikel

FUNCTIEGENERATOREN


FY3200S, 24 MHz DDS-functiegenerator
De FY3200S van Feeltech levert signalen tot 24 MHz op twee onafhankelijk instelbare uitgangen. Behalve de standaard signalen levert de generator onder andere sweeps, elektrocardiogram pulsen, witte ruis, AM en FM. De frequentie/puls-counter is bruikbaar tot 100 MHz. Met zijn prijs van ongeveer € 50,00 is deze functiegenerator een uitstekende keuze voor het hobby-lab.
   Lees het artikel

FG-050, DDS LF-functiegenerator
Als u lang genoeg zoekt, kunt u deze digitale laagfrequent functiegenerator module voor € 10,30 op de kop tikken. Ingebouwd in een kastje betaalt u er € 20,14 voor. Leuke prijsjes voor een generatortje dat alle basissignalen tot 65,5 kHz genereert en dus is deze module een uitgebreide test waard.
   Lees het artikel

XR2206, functiegenerator kit
Dit functiegenerator kitje rond een XR2206 wordt voor ongeveer EUR 5,50 aangeboden. U krijgt een bouwpakketje van een klein apparaatje in een plexiglazen behuizing met drie potentiometers en twee jumpers voor het instellen van de frequentie en de golfvorm. Het frequentiebereik gaat van 1 Hz tot 1 MHz.
   Lees het artikel

FG-100, DDS LF-functiegenerator
De FG-100 is een kleine digitale functiegenerator voor laagfrequent toepassingen die via de bekende Chinese internet verkoopkanalen voor prijzen rond twintig euro wordt aangeboden. Een absolute bodemprijs voor een dergelijk apparaatje. De FG-100 levert immers sinussen tot 500 kHz en rechthoeken, driehoeken en zaagtanden tot 20 kHz. In een uitgebreide test gaan wij na of de FG-100 dat prijs(je) waard is.
   Lees het artikel

HPG1mk2, pocket functiegenerator
De HPG1mk2 is een zeer kleine functiegenerator van het Belgische Velleman Instruments, die u inderdaad gemakkelijk in uw zak kunt stoppen en die voor prijzen vanaf honderd euro wordt aangeboden. Met zijn (sweep)frequentiebereik van 1 Hz tot 1 MHz en zijn drie spanningsvormen kunt u dit apparaatje voor vrijwel alle metingen in het hobby-lab gebruiken.
   Lees het artikel

ICL8038, functiegenerator kit
Naast de XR2206 is de ICL8038 het tweede beroemde IC waarmee u snel een LF functiegenerator kunt ontwerpen. Wij testten een van de bekendste Chinese kits die voor ongeveer een tientje wordt aangeboden. Ons oordeel: niet zo best, er is meer mogelijk met een ICL8038!
   Lees het artikel

MAX038, functiegenerator
Via AliExpress en eBay kunt u voor ongeveer € 18,00 een bouwpakketje van een functiegenerator kopen met de MAX038 als basis. Het frequentiebereik gaat tot 20 MHz, althans volgens de aanbieders. Dat vraagt uiteraard om een uitgebreide test!
   Lees het artikel

UTG9005C-II, functiegenerator
Met zijn prijs van € 120,00 (september 2020) is de UTG9005C-II de goedkoopste table-top functiegenerator uit de stal van het Chinese Uni-Trend Technology (UNI-T). Het apparaat produceert zijn uitgangssignalen tot 5 MHz met een resolutie van 14 bit en een sampling-rate van 125 MSa/s.
   Lees het artikel

AE20125, functiegenerator
Voor een prijs van € 93,35 krijgt u een bouwpakketje van een functiegenerator met een frequentiebereik voor sinus tot 10 MHz en tot 2,5 MHz voor blok en driehoek. Wij kochten er eentje, bouwden het en voerden wat tests uit op het eindresultaat.
   Lees het artikel

SGP1010S, functiegenerator
Deze ongeveer € 60,00 kostende module is een veelzijdige functiegenerator met een frequentiebereik tot 10 MHz en een uitgangsspanning tot 10 Vtop-tot-top. De generator wordt gevoed uit een gelijkspanning van 9 V tot 36 V.
   Lees het artikel

PCGU01, USB functiegenerator
Deze 1 MHz functiegenerator is qua vormgeving een bijzonder apparaatje. Hij wás helaas veel te duur om aandacht aan te besteden, maar wordt nu blijkbaar goedkoop gedumpt en is dus een test waard.
   Lees het artikel

ET3320C, functiegenerator
ET33xxC is de naam van een nieuwe serie functiegeneratoren met heel veel mogelijkheden van het Chinese 'East Tester'. Het goedkoopste model, waar u ongeveer € 100,00 voor betaalt, heeft een frequentiebereik voor sinus tot 20 MHz en voor rechthoek en driehoek tot 15 MHz.
   Lees het artikel

LOGISCHE ANALYZERS


ES-DLA-8, achtkanaals logic analyser
Met dit via USB gevoede kleine apparaatje van het Engelse EasySYNC kunt u de status van acht digitale lijnen op het scherm van uw Windows-PC zetten. De maximale sample-rate bedraagt 60 MHz, het geheugen heeft een omvang van 1 GB. U kunt een uitgebreid triggerpatroon instellen, waardoor u zeker weet dat de voor u interessante data in het geheugen terecht komen.
   Lees het artikel


24M-8CH, logische analyser
Voor het luttele bedrag van € 7,80 koopt u in China een achtkanaals logische analyser met een maximale sampling rate van 24 MHz en een data-opslag van maximaal 800 Msamples, meer dan u ooit nodig hebt. Wij testten de hard- en de software.
   Lees het artikel

MULTIMETERS


HT118E, 19999 multimeter
Een paar maanden geleden kregen wij van het ons onbekende merk Kaiweets een multimeter toegestuurd. Of wij zin hadden deze te testen. Dat hadden wij en zie hier de resultaten van deze test: de HT118E is een uitstekende multimeter!
   Lees het artikel

Aneng AN870, 19999 multimeter
Met zijn vier en een half decade uitlezing, zijn gespecificeerde nauwkeurigheid van ±0,05 % bij het meten van gelijkspanning en zijn prijs van minder dan dertig euro is deze forse multimeter een uitgebreide test meer dan waard.
   Lees het artikel

VC650BT, tafel multimeter
Met zijn uitlezing tot 40.000 en zijn nauwkeurigheid van ±0,05 % bij het meten van gelijkspanningen is de VC650BT een semi-professionele multimeter die uitstekend van pas komt in het schoollaboratorium of op de werktafel van de serieuze hobbyist. Bovendien beschikt deze meter over handige extra's, zoals een geheugen voor 1.0000 metingen en een optisch geïsoleerde USB-interface.
   Lees het artikel

Aneng Type 180, multimeter
Met zijn prijs van € 4,39 is deze digitale meter ongetwijfeld een van de goedkoopste universele meetapparaatjes die u kunt kopen. De specificaties liegen er niet om: een nauwkeurigheid van 0,8 % voor gelijkspanning. In een uitgebreide test wordt dit miniatuur juweeltje aan de tand gevoeld.
   Lees het artikel

AN302, multimeter
Voor iets meer dan tien euro kunt u deze ultraplatte autoranging true RMS universeelmeter kopen. U kunt er ongeveer alles mee meten, behalve stromen. Hoe goed is zo'n goedkoop metertje? Wij testten alle meetfuncties en waren nogal tevreden.
   Lees het artikel

Aneng V01A, multimeter
Met een prijs van ongeveer € 12,00 lijkt deze automatisch werkende multimeter een leuk apparaatje voor de hobbyist. De nauwkeurigheid is uitstekend en het apparaatje ligt lekker in de hand. Jammer is dat u geen spanningen kleiner dan 0,8 V kunt meten en dat de ingangsweerstand extreem laag is.
   Lees het artikel

Mustool MT92, multimeter
Deze hand-held multimeter is ook bekend onder de benaming Bside ADM92 en meet spanningen, stromen, weerstanden, capaciteiten, temperaturen en frequenties met een uitlezing tot 6.000 of 9.999 counts. De goedkoopste leverancier die wij konden vinden biedt deze meter aan voor slechts € 12,50.
   Lees het artikel

Mustool MT77, multimeter
Met zijn smartphone-look en zijn groot scherm ziet hij er heel modieus uit. De specificaties en prijs zijn ook aantrekkelijk te noemen. Kopen, dus? Wat een teleurstelling als blijkt dat van de specificaties niets klopt en u een kat in de zak hebt gekocht.
   Lees het artikel

MDS8207, multimeter en oscilloscoop
Deze gecombineerde multimeter en oscilloscoop van Mustool met een meetbereik tot 6.000 counts, een analoge bandbreedte van 40 MHz en een prijs van minder dan 100,00 euro zou wel eens een nieuwe standaard kunnen definiëren voor dit soort draagbare combimeters. In dit artikel een uitgebreide test van dit opmerkelijk meetapparaat.
   Lees het artikel

Aneng AN888S, desktop multimeter
Hij ziet er vreemd uit, deze desktop multimeter met 19999 counts als resolutie. Met als extra's een Bluetooth MP3-speler, thermometer en klok. Vreemde combinatie, maar zijn specificaties mogen er wezen en dat voor een leuk prijsje. Dit uniek apparaat is dus een uitgebreide test meer dan waard.
   Lees het artikel

LW-322D, digitale mVac/dB-meter
Als u zeer kleine audio signaalspanningen moet meten hebt u niet veel aan uw digitale multimeter. De gevoeligheid is te klein en over de bandbreedte zullen wij maar zwijgen. Gelukkig is er de LW-322D, een digitale mVAC-meter waar u bovendien dB's mee kunt meten.
   Lees het artikel

Aneng A3008, pen-multimeter
Voor minder dan twintig euro koopt u deze handige multimeter onder de vorm van een pen waarmee u spanningen, weerstanden, condensatoren en frequenties kunt meten met een uitlezing tot 5999. Wij legden een exemplaar op onze testbank.
   Lees het artikel

XDM1041, tafel multimeter
Deze kleine tafel multimeter van OWON heeft een resolutie tot 55.000 digits en voor gelijkspanning een nauwkeurigheid van 0,05 %. Hij wordt aangeboden voor een prijs van ongeveer € 130,00. Wij bestelden een exemplaar en voerden een uitgebreide test uit.
   Lees het artikel

FNIRSI S1 multimeter
FNIRSI, bekend van de tablet-oscilloscopen, heeft nu ook een multimeter op de markt gebracht, de S1. Het apparaat ziet er uit als een dikke smartphone en werkt vrijwel volledig automatisch.
   Lees het artikel

DM8145, 80.000 counts desktop multimeter
De DM8145, ook verkocht als VC8145, is een goedkope desktop multimeter met een uitlezing tot 80.000 counts en een spanningsbereik van 80 mV. De meter heeft een aantal extra's dat meestal uitsluitend op veel duurdere apparaten wordt aangetroffen.
   Lees het artikel

Aneng-683, smart multimeter
Model 683 van Aneng hoort bij de allernieuwste generatie handheld multimeters die volledig op een smartphone lijken en op dezelfde manier worden bediend, namelijk via het touch-screen.
   Lees het artikel

ET12S, multimeter en IR-camera
Dit klein meetinstrumentje van ToolTop is niet alleen een eenvoudige multimeter voor spanning, weerstand en capaciteit, maar ook een logger voor de meetgegevens en een infrarode camera voor het opzoeken van 'hot spots' in elektronica.
   Lees het artikel

Aneng V9 multimeter
Deze vrij nieuwe multimeter van het Chinese Aneng wordt gekenmerkt door een uitlezing tot 6.000 counts, een minimaal spanningsbereik van 60,00 mV en een maximaal spanningsbereik van 2.000 V.
   Lees het artikel

ZT-702S, multimeter en oscilloscoop
De ZT-702S van ZOYI is een combinatie van een 10 MHz digitale oscilloscoop en een multimeter met een uitlezing tot 9999 counts. Het apparaat is te koop voor een prijs van ongeveer € 65,00.
   Lees het artikel

OSCILLOSCOPEN


DS60M10, tweekanaals USB-oscilloscoop
De DS60M10 past in de palm van uw hand. In deze kleine behuizing zitten een tweekanaals scope, een tweekanaals datalogger, een tweekanaals digitale meter en een tweekanaals spectrum analyser volgens het FFT-algoritme. De software is gratis en beschikbaar in een Windows en Mac OS versie.
   Lees het artikel

DSO112A, miniatuur oscilloscoop
Met zijn afmetingen van 79 bij 69 bij 18 mm is de DSO112A waarschijnlijk de kleinste oscilloscoop die u kunt vinden. Het apparaatje wordt gevoed uit 5 V via USB of via een ingebouwde accu, heeft een analoge bandbreedte van 2 MHz en een gevoeligheid van 2 mV/div. U moet dit laagfrequent scoopje bedienen via menu-opties op het aanraakschermpje. Een pareltje dat u voor slechts € 62,80 in huis haalt, rechtstreeks uit China.
   Lees het artikel

DS1102E, 2 x 100 MHz digitale oscilloscoop
De DS1102E van Rigol is met zijn bandbreedte van 100 MHz, zijn samplingsnelheid van 1 GSa/s, zijn twee kanalen en zijn prijs van rond EUR 350,00 een typische vertegenwoordiger van de moderne generatie medium-priced digitale oscilloscopen. In dit artikel een overzicht van wat u allemaal van zo'n apparaat kunt verwachten.
   Lees het artikel

DSO150, handheld oscilloscoop
Met zijn prijs van ongeveer € 25,00, zijn analoge bandbreedte van 200 kHz, zijn gevoeligheid van 5 mV/div en zijn tijdbasis tot 10 µs/div is de DSO150 een leuk scoopje voor iedereen die begint te knutselen met eenvoudige laagfrequent elektronische schakelingetjes, zoals experimenten met de 555 timer.
   Lees het artikel

DSO138, de goedkoopste scope
Zonder scope is iedere elektronicus zo blind als een mol. Maar... een scope is niet bepaald goedkoop. Het Chinese JYE Tech heeft een poging gewaagd de goedkoopste scope aller tijden te ontwerpen. Voor € 15,44 kunt u een bouwpakketje bestellen van de DSO138, een in de handpalm te houden scope met een bandbreedte van 200 kHz en een gevoeligheid van 10 mv/div. De moeite waard of koopt u een kat in de zak?
   Lees het artikel

DSO188, matchbox scope
Met zijn afmetingen van 57 mm bij 34 mm bij 11 mm kunt u de DSO188 van Daniu met recht een lucifersdoos oscilloscoop noemen. Als u denkt dat dit apparaatje niets meer is dan een leuk, maar nutteloos speeltje hebt u het mis. U kunt er namelijk signalen tot 100 kHz goed mee observeren. Wij testten dit miniatuur wondertje van Chinese techniek.
   Lees het artikel

PeakTech 1350, pen-scope
Met zijn analoge bandbreedte van 25 MHz, zijn gevoeligheid van 5 mV, zijn bemonsteringssnelheid van 100 Msamples/s en zijn prijs van rond de honderdtwintig euro is de 1350 pen-scope van PeakTech een begerenswaardig sinterklaas cadeautje voor iedere elektronica hobbyist. Wij zetten alle functies van dit handig apparaatje even voor u op een rij.
   Lees het artikel

OSC482X, 2 x 20 MHz USB-scope
Voor ongeveer 100 euro krijgt u een tweekanaals USB-scope met een bandbreedte van 20 MHz en een sampling-rate van 50 Msa/s, een datalogger, een functiegenerator en een vierkanaals logic analyzer. Een set die een uitgebreide bespreking meer dan waard is.
   Lees het artikel

ADS1013D, 2 x 100 MHz tablet-oscilloscoop
De ADS1013D is een tweekanaals tablet-oscilloscoop met, volgens de fabrikant, een bandbreedte van 100 MHz en een sampling-snelheid van 1 GSa/s. Een prachtige hobby-oscilloscoop? Wij onderzoeken wat waar is en wat niet waar is.
   Lees het artikel

AS201, 20 MHz benchtop oscilloscoop
De AS201 van OWON is een vreemde eend in de bijt. Het is een vrij nieuwe digitale oscilloscoop (2019) die vermomd is als uiterst eenvoudige ouderwetse analoge soortgenoot en die u als dusdanig moet bedienen. Zo'n apparaat intrigeert ons en dus vroegen wij een testexemplaar aan.
   Lees het artikel

DS212 'smartphone' oscilloscoop
Deze oscilloscoop in 'smartphone' design heeft een bandbreedte van 1 MHz en een samplingrate van 10 MSa/s. U betaalt er ongeveer € 90,00 voor. Duur speelgoed of een nuttig apparaat? Daar doen wij geen uitspraak over, dat moet u zélf maar beslissen.
   Lees het artikel

MDS120M oscilloscoop
Deze miniatuur oscilloscoop heeft een bandbreedte van 120 MHz, een tijdbasis tot 6 ns/div en een gevoeligheid van 50 mV/div. U betaalt er ongeveer € 60,00 voor. Speelgoed of een bruikbaar instrument? Wij onderzochten het.
   Lees het artikel

FNIRSI 1014D oscilloscoop
De 1014D van het Chinese FNIRSI is met zijn prijs van ongeveer € 140,00 een gemakkelijk te bedienen instap-oscilloscoop voor de hobbyist die (nog) niet veel geld wil uitgeven aan instrumenten.
   Lees het artikel

DSO3D12 drie-in-een meetinstrument
Een 120/60 MHz oscilloscoop, een 5/2 MHz functiegenerator en een 5999/9999 count multimeter. Dat biedt de DSOD12 van het Chinese Zeeweii allemaal voor ongeveer € 110,00! Wij onderzochten of dit apparaat deze beloften waar maakt.
   Lees het artikel

BSIDE O1 multimeter en oscilloscoop
Deze combimeter heeft als multimeter een uitlezing tot 5999 counts en als oscilloscoop een (gemeten) bandbreedte van 8 MHz. Dat is op zich niet spectaculair, maar dat is wél de prijs. De BSIDE O1 kost rond de vijftig euro.
   Lees het artikel

VOEDINGEN


PSU130, laboratoriumvoeding
Het Engelse bedrijf Lascar Electronics heeft met de de PSU130 een uiterst kleine laboratoriumvoeding ontworpen met een unieke vormgeving. Levert 0 Vdc tot 30 Vdc, bij een maximale stroom van 1 A.
   Lees het artikel

Vijftien euro voeding
Als u handig shopt op Chinese sites kunt u voor vijftien euro alle onderdelen verzamelen voor het samenstellen van een regelbare gestabiliseerde voeding met een uitgangsspanning van 0 V tot 16,5 V en een uitgangsstroom van 2 A, met bovendien digitale metertjes voor spanning en stroom. Is dit een bruikbaar alternatief voor de dure laboratorium voedingen?
   Lees het artikel

DPS3003, 32 V ~ 2 A labvoeding
Met drie modules, die samen nog geen € 45,00 kosten, kunt u een kleine maar zeer professionele laboratoriumvoeding in elkaar knutselen die u voorziet van een spanning tot 32,00 Vdc bij een stroom tot 2,000 A. Uiteraard werkt het apparaat als constante spanning- en stroombron. Het geheugen biedt ruimte aan tien geprogrammeerde instellingen. Wij voeren u stap na stap door de montage en testen het eindresultaat.
   Lees het artikel

1501A, lineaire labvoeding
Op zoek naar de allergoedkoopste hobby-laboratorium voeding kwamen wij terecht bij de 1501A, een lineaire voeding die voor prijzen vanaf € 30,00 wordt aangeboden en die 0 Vdc tot 15 Vdc bij 1 A uitgangsstroom levert. De door de fabrikant opgegeven specificaties mogen er, voor z'n goedkope voeding, wezen! Maar kloppen deze wel? Wij zullen zien!
   Lees het artikel

MDP-P905, digitale voeding
De MDP-P905 is de vreemdste voeding die wij ooit hebben gezien. De afmetingen zijn minimaal, de vormgeving uniek en de uitgangsspanning kan groter zijn dan de ingangsspanning. U kunt deze voeding zelfs draadloos via een tweede apparaatje op afstand bedienen.
   Lees het artikel

GLPS1502C, laboratorium voeding
De GLPS1502C is de goedkoopste lineaire labvoeding die u in Nederland kunt kopen. Met zijn spanning tot 15 V en stroom tot 2 A is deze voeding een uitstekend instapmodel voor de hobbyist. Wie gelooft dat Chinezen geen uitstekende goedkope producten kunnen maken moet deze test lezen!
   Lees het artikel

NPS-1601, laboratorium voeding
Door het Chinese Gophert wordt onder typenummer NPS-1601 een labvoeding op de markt gebracht met een spanningsbereik van 0 V tot 32 V en een maximale uitgangsstroom van 5 A. U haalt dit apparaat voor minder dan vijftig euro in huis, dus een uitgebreide review/test is zeker op zijn plaats.
   Lees het artikel

SPS-H305, 30 V ~ 5 A labvoeding
Bij het surfen op internet kwamen wij deze labvoeding tegen van het ons volstrekt onbekende merk GVDA. De prijs is goed, het apparaat ziet er mooi uit en de specificaties mogen er zijn. Wij hebben er dus eentje besteld en in dit artikel vindt u de resultaten van onze test.
   Lees het artikel

1502DD, 15 V ~ 2 A lineaire voeding
Als u even googelt kunt u deze voeding voor minder dan vijfentwintig euro kopen. Een mooie labvoeding voor de beginnende hobbyist, zo lijkt het! Wij testten of dit apparaat veilig is en aan de specificaties voldoet.
   Lees het artikel

SPS-E305, 30 V hobby-lab voeding
Deze labvoeding van Nice-Power is een van de kleinste en goedkoopste laboratorium voedingen die wij kunnen vinden. Wij testten of dit apparaatje een bruikbaar alternatief is voor de veel duurdere soortgenoten.
   Lees het artikel

TPS305, 31 V ~ 5,2 A hobby-lab voeding
Door te googelen ontdekten wij de TPS305, een op het oog mooie hobby-lab voeding van het ons onbekende Chinese merk WANPTEK. Wij bestelden een testexemplaar bij Banggood en de resultaten van onze tests leest u in dit artikel.
   Lees het artikel


(TailKuKe Store sponsor advertentie)