Het hobby-laboratorium

Als u de elektronica als hobby wilt gaan beoefenen hebt u van alles en nog wat nodig. Niet alleen gereedschappen en onderdelen, maar ook boeken, meetapparaten, kabels, snoeren en speciale technieken.


Kopen in China
Het is een feit. Elektronica kopen in China is veel goedkoper dan in Europa. Maar is het veilig? Komen de pakketten altijd aan? Wat is de levertermijn? Wat gebeurt er als een pakket niet aankomt? Wat vindt de douane ervan? Wij vergelijken wat prijzen en bespreken de pro's en con's na één jaar praktijkervaring.
   Lees het artikel

Hobby-lab inrichten: gereedschappen
Als u de elektronica als hobby wilt gaan beoefenen hebt u speciale gereedschappen nodig. Een soldeerbout, een desoldeerpomp, antistatische matten en armbanden, tangen, pincetten, krasnaalden, schroevendraaiers, een printboormachine, een breadboard en meetkabels met diverse probes. Wij geven u een overzicht van wat u nodig hebt.
   Lees het artikel

Hobby-lab inrichten: onderdelen
Hebt u soldeerbout, schroevendraaiers, tangen en meetsnoeren verzameld? Dan wordt het tijd voor de tweede verzamelronde. Als u schakelingen in elkaar wilt knutselen of schakelingen gaat repareren hebt u onderdelen nodig. Niet tien, niet honderd, maar duizenden. Die zijn tegenwoordig zo goedkoop dat u ze niet meer los koopt, maar onder de vorm van assortimenten die vaak nog geen tien euro kosten.
   Lees het artikel

Hobby-lab inrichten: boeken voor de hobby-elektronicus
Een aantal elektronica boeken voor de hobbyist waarbij de auteur van dit blog op de een of andere manier betrokken was als auteur, als eindredacteur en/of als uitgever.
   Lees het artikel

Hobby-lab inrichten: voedingen
Zonder voeding vertoont geen enkele schakeling teken van leven. Een instelbare voeding is dus een onmisbaar instrument voor iedere elektronicus. Ook op dit gebied heeft Banggood tientallen apparaten in het aanbod, van heel simpele van een paar tientjes tot digitaal programmeerbare voedingen van honderden euro's. Een compleet overzicht van het aanbod.
   Lees het artikel

Hobby-lab inrichten: analoge multimeters
In 2024 een artikel over analoge multimeters? Waarom niet? Er zijn nog steeds tientallen modellen in alle prijsklassen te koop en ze hebben onmiskenbaar een paar voordelen op hun digitale soortgenoten.
   Lees het artikel

Hobby-lab inrichten: digitale multimeters
Een digitale multimeter is even onmisbaar voor de hobby-elektronicus als een soldeerbout. In dit uitgebreid artikel bespreken wij de soorten, de specificaties en de schakelingen van dit zeer nuttig instrument.
    Lees het artikel


Hobby-lab inrichten: oscilloscopen
Zonder oscilloscoop is iedere elektronicus blind als een mol. Maar het is van belang te weten welke specificaties bij uw toepassingen passen. In dit overzicht zijn alle stand alone oscilloscopen die Banggood levert overzichtelijk samengevat, oplopend in prijs van een paar tientjes tot vele honderden euro's.
   Lees het artikel

Hobby-lab inrichten: componententesters
Voor het testen van onderdelen kunt u kiezen uit een groot aantal apparaten die elektronisch op elkaar lijken als twee druppels water. Onderscheidende eigenschap is de manier waarop het product wordt aangeboden: als bouwpakket, als gemonteerde print of als kant-en-klaar apparaat in een behuizing. Valt er dus tóch nog wat te kiezen!
   Lees het artikel

Hobby-lab inrichten: functiegeneratoren
Een functiegenerator is een apparaat waarmee u minstens drie soorten signalen genereert, namelijk sinus, driehoek en rechthoek. Hiermee kunt u een heleboel elektronische schakelingen testen en aansturen.
   Lees het artikel

Koopadvies: assortiment weerstanden getest
Een van de eerste dingen die u moet aanschaffen bij het inrichten van uw hobby elektronica-lab zijn weerstanden. Wij bestelden een goedkoop pakket met duizend 0,5 W koolfilm weerstanden in China en beoordeelden de levering en de kwaliteit.
   Lees het artikel

Koopadvies: assortiment condensatoren getest
Reeds voorzien van een mooi assortiment weerstanden? Dan komen nu de condensatoren aan de beurt. Onderdelen die u immers, na de weerstanden, het meest gebruikt in de dagelijkse praktijk. Ook hierbij kunt u heel voordelig gebruik maken van een Chinees assortiment.
   Lees het artikel

Koopadvies: assortiment elco's getest
Na weerstanden en polyester condensatoren zijn elco's de meest gebruikte onderdelen in de dagelijkse praktijk van het hobby-lab. Gelukkig kunt u ook dit soort onderdelen heel voordelig aanschaffen via Chinese webshop's. Wij onderzochten de kwaliteit van een dergelijke aanbieding.
   Lees het artikel

Lab-instrumenten: 858D hetelucht station
Met zijn temperatuurbereik van 100 °C tot 450 °C kunt u de 858D zowel gebruiken voor het krimpen van krimpkous als voor het (de)solderen van SMD-onderdelen op uw printen. Wij demonteerden een exemplaar en ontdekten de goede en slechte eigenschappen van dit apparaat.
   Lees het artikel

Lab-instrumenten: J2354, 120 W reostaat
Een reostaat is een zware draadgewonden schuifpotentiometer die in het hobby-lab heel handig is. U kunt het toerental van motoren regelen, de stabilisatie van een voeding opmeten of een eindversterker variabel belasten. Een van de goedkoopste reeks reostaten is de J2354-serie.
   Lees het artikel

Lab-instrumenten: BK-938, SMD-soldeerstation
De pennetjes van SMD-componenten liggen soms minder dan 1 mm uit elkaar. Uw soldeerbout heeft waarschijnlijk een dikkere punt. Gevolg: geknoei en een verbrand onderdeel of loslatende koperen vlakjes op uw print. Met de BK-938 krijgt u een tweede soldeerboutje in huis waarmee u uw SMD'tjes probleemloos met hun koperen vlakjes kunt verenigen.
   Lees het artikel

Lab-instrumenten: ZD-99 soldeerstation getest
Als u dagelijks gaat solderen, lees dan dit artikel niet maar koop onmiddellijk een Weller soldeerstation van meer dan honderd euro. Soldeert u echter maar af en toe, dan is deze ZD-99, Chinese kloon van de WLC100 van Weller, misschien iets voor u.
   Lees het artikel

Lab-instrumenten: Yihua 938D, SMD soldeerpincet
Al eens geprobeerd een SMD-weerstandje met uw gewone soldeerbout los te solderen? Valt niet mee! Met dit speciale soldeerpincet van Yihua, dat ongeveer € 45,00 kost, wordt dit klusje een fluitje van een cent. En even gemakkelijk soldeert u dat weerstandje weer op uw print.
   Lees het artikel

Lab-instrumenten: KSGER T12 soldeersysteem
Vraag: 'Wat is een goed soldeerstation?'. Antwoord, decennia lang: "Weller!'. Wij zouden die vraag nu echter beantwoorden met 'Weller of KSGER T12'. Want het in dit artikel besproken soldeersysteem T12 is een uitstekende, goedkopere keuze.
   Lees het artikel

Lab-instrumenten: TS80P mini soldeerbout
Het Chinese bedrijf e-Design is bekend vanwege de mooie, degelijke, innovatieve maar dure producten die zij ontwerpen en verkopen onder de naam Miniware. Deze 12 V mini soldeerbout is daar een typisch voorbeeld van.
   Lees het artikel

Lab-instrumenten: weerstand decaden print
Onmisbaar in ieder elektronica-lab bij het experimenteren! De mogelijkheid om een weerstand in een schakeling snel van waarde te veranderen. Met dit printje van slechts € 2,50 kan dat op een ideale manier. Maar hoe nauwkeurig is de ingestelde weerstand?
   Lees het artikel

Lab-instrumenten: weerstand decaden box model 23022
Hoe kan een Chinese fabrikant een vijf decaden weerstand decaden box voor ongeveer één tientje aanbieden? Wij kochten er twee, sloopten ze in ontdekten het geheim van deze lage prijs.
   Lees het artikel

Zélf aan de slag: profielbehuizingen maken
Het maken van een keurige behuizing rond uw zelf gebouwde schakeling is waarschijnlijk ook voor u een ware lijdensweg. Immers, u hebt niet het juiste gereedschap om metaal te bewerken. Hoeft niet meer, want wij hebben een prachtige oplossing gevonden: Gehäuseprofilen. U hebt alleen een ijzerzaag, een stanley-mes en een metalen liniaal nodig.
   Lees het artikel

Zélf aan de slag: prototyping
Als elektronica-hobbyist hebt u in de meeste gevallen maar één exemplaar van een schakeling nodig. Niet de moeite waard om er een printje voor te (laten) maken. Wij bespreken acht alternatieven voor het al experimenterend ontwerpen en nadien bouwen van één schakeling.
   Lees het artikel

Zélf aan de slag: SignStudio Advanced, frontplaat ontwerp
Het zélf maken van een mooie frontplaat is voor de meeste hobbyisten een moeizame klus. Met SignStudio Advanced ontwerpt en bestelt u uw frontplaat online. Twee dagen later hebt u uw frontplaat in huis en dat voor een acceptabele prijs.
   Lees het artikel

Zélf aan de slag: werken met krimpkous
Krimpkous is een onmisbaar attribuut in het elektronica-lab. Het geeft uw apparaten een professionele 'finishing touch'. Krimpkous is een flexibel stukje kunststof slang dat een vaste lengtemaat heeft, maar waarvan de diameter krimpt als u de slang verwarmt. Door deze eigenschap is krimpkous ideaal voor het isoleren, beschermen en verstevigen van uw soldeerlassen tussen onderdelen en draden of kabels.
   Lees het artikel

Zélf aan de slag: lage weerstand meten
Voor een bepaald project was het nodig een aantal zware vermogensweerstanden, allemaal kleiner dan tien ohm, nauwkeurig te meten. Een gewone universeelmeter is daarvoor ongeschikt. Maar hoe dan wel? Wij leggen het uit in dit artikel.
   Lees het artikel

Zélf aan de slag: bouw een digitale labvoeding, 32 V - 2 A
Met drie modules, die samen nog geen € 45,00 kosten, kunt u een kleine maar zeer professionele laboratoriumvoeding in elkaar knutselen die u voorziet van een spanning tot 32,00 Vdc bij een stroom tot 2,000 A. Uiteraard werkt het apparaat als constante spanning- en stroombron.
     Lees het artikel

Zélf aan de slag: bouw een scheidingstrafo
In dit artikel beschrijven wij de bouw van een scheidingstrafo als mooie aanwinst voor uw hobby-lab. Niet alleen voor uw veiligheid, maar ook voor het welzijn van uw dure meetapparatuur.
   Lees het artikel

Zélf aan de slag: bouw een printboormachine
Als u zélf printen wilt maken is een printboormachine onontbeerlijk. Maar dergelijke machines zijn peperduur, u moet denken aan een bedrag van minstens € 150,00. Voor iets minder dan € 50,00 bieden wij u een uitstekend zelfbouw alternatief.
   Lees het artikel

Zélf aan de slag: bouw een ijk-weerstandenbank
Als u, net zoals wij, vaak universeelmeters moet testen is het handig om een stelletje zeer nauwkeurige weerstanden in huis te hebben.Wij hebben voor dit doel een handige ijk-weerstandenbank gemaakt, een project dat wij graag met u delen.
   Lees het artikel

Zélf aan de slag: bouw een spanningsreferentie
Net zoals de weegschalen in de supermarkt af en toe geijkt moeten worden, moet ook uw meetapparatuur hetzelfde lot ondergaan. Daar hebt u geen ijkgewichten voor nodig, maar een spanningsreferentie. Dank zij een Chinees printje en mooi kastje kunt u zo'n apparaatje heel goedkoop zélf bouwen.
   Lees het artikel

Zélf aan de slag: bouw een 12 V - 30 A voeding
Als u met elektrolyse, HF-inductieverwarming, Tesla trafo's of LED-lichtslangen gaat experimenteren hebt u een 12 V voedingsspanning nodig die flink wat vermogen kan produceren. In dit artikel beschrijven wij de zelfbouw van een uiterst goedkope 12 V voeding die niet minder dan 30 A kan leveren.
   Lees het artikel

Zélf aan de slag: bouw een analoge trainer
Met dit apparaat krijgt u een volledig beginners-laboratorium in handen waarmee u kunt starten met uw elektronica-hobby. Geen dure meetinstrumenten nodig! De trainer levert gelijkspanningen en laagfrequent wisselspanningen en heeft drie analoge metertjes om de signalen in uw schakeling te observeren.
   Lees het artikel

Zélf aan de slag: bouw een print etsbak
Als u nog steeds zélf uw printjes wilt maken is een goede etsbak onmisbaar. De commerciële uitvoeringen zijn best wel prijzig, bij Conrad betaalt u er € 159,00 voor. Wij beschrijven in dit artikel een zelfbouw alternatief dat u voor ongeveer € 85,00 kunt bouwen en er professioneel uitziet.
   Lees het artikel

Zélf aan de slag: bouw een zenerdiode tester
Zenerdioden zijn zo klein dat het vaak onmogelijk is de code op het lichaam van de diode te ontcijferen. Wat is de zenerspanning van het onderdeel? Met een multimeter kunt u dat niet meten. Met dit eenvoudig en goedkoop apparaatje gaat het wél. U kunt er zenerdioden tot 24 V mee testen.
   Lees het artikel

Zélf aan de slag: bouw een 60 V - 6 A voeding
Voor ongeveer € 125,00 bouwt u deze laboratorium voeding met een uitgangsspanning van 0 tot 60 V en een uitgangsstroom tot 6 A. Wij bouwden een exemplaar en onderwierpen het aan een grondige test.
   Lees het artikel

Zélf aan de slag: universele experimenteerprint
Wij presenteren onze universele experimenteerprint, waarop alle nabouwschakelingen zijn geboren die op dit blog zijn gepubliceerd. Als u zélf schakelingetjes ontwerpt kunt u er uw voordeel mee doen!
   Lees het artikel

Zélf aan de slag: bouw een elektronische belasting
Met dit ongeveer € 50,00 kostende zelfbouw apparaatje maakt u een elektronische belasting (stroomsink) waarmee u voedingen, accu's en batterijen kunt testen tot een stroom van 5 A of een vermogen van 35 W.
   Lees het artikel(Open Circuit sponsor advertentie)
Earth listener