Elektronica software reviews

Praktijkgerichte reviews van commerciële en freeware software, speciaal ontwikkeld voor de elektronicus. U kunt er nadien zo mee aan de slag! 


AudioWave, maakt van uw PC een functiegenerator
Met AudioWave vormt u de geluidselektronica van uw PC of laptop om tot een semiprofessionele stereo functiegenerator voor audiotoepassingen. U kunt de golfvorm, de frequentie en de uitgangsspanning van beide kanalen volledig onafhankelijk instellen.
     Lees het artikel

RealView, meetwaarden registreren op uw PC
Uw PC is een ideaal apparaat voor het loggen van meetgegevens. U kunt speciale meetkaarten in de slots van uw PC monteren of gebruik maken van USB-meetapparatuur, zoals USB-scope's of USB-universeelmeters. Het Duitse Abacom heeft een programma ontwikkeld, waarmee u de meetresultaten van een honderdtal van dergelijke kaarten en apparaten overzichtelijk op het scherm van uw PC kunt plotten: RealView.
     Lees het artikel

Van DVD naar MP4
Hebt u nog een grote verzameling DVD's die liggen te verstoffen? Reactiveer die kostbare verzameling door de films op die DVD's om te zetten naar MP4. MP4 is een universeel videoformaat, dat u op ieder apparaat kunt afspelen. Zo maakt u uw verzameling DVD's toegankelijk op apparaten die geen CD-lade hebben, zoals uw smartphone of tablet.
     Lees het artikel

Front Designer, frontplaten ontwerpen op de PC
Front Designer is een nauwkeurig stuk grafisch gereedschap met als specialiteit het zo snel mogelijk ontwerpen van frontplaten voor apparatuur. Een van de opties is de 'Scale assistant', waarmee u in no time schaalverdelingen rond potentiometers en draaischakelaars kunt ontwerpen. Het programma genereert desgewenst HPGL-bestanden voor het aansturen van frees-, snij- en graveermachines.
     Lees het artikel

Edison5, elektronica lab op uw PC
Edison5 is een 3D-omgeving, waarin u schakelingen bouwt, simuleert en test. Het programma bevat tientallen realistische afbeeldingen van elektronische componenten, die u met de muis naar uw virtueel tafelblad of breadboard sleept en met elkaar verbindt. Nadien kunt u meetapparatuur toevoegen en uw schakeling in real time uittesten en meten.
     Lees het artikel

LochMaster (1), stripboard ontwerpen op de PC
Een goed alternatief voor een eenmalige printplaat is een stuk stripboard, waarop u de onderdelen zonder veel voorbereiding kunt solderen. Natuurlijk moet u wel eerst een ontwerpje maken en daarvoor is dit gespecialiseerde programma van Abacom uitermate geschikt. Uw stripboard ontwerp ziet er realistisch uit, dank zij de fotografische weergave van de componenten.
     Lees het artikel

LochMaster (2), eigen componenten ontwerpen
De bibliotheek van LochMaster bevat honderden onderdelen, maar u zult soms tóch een onderdeel nodig hebben dat niet voorradig is. Geen probleem, want u kunt zélf onderdelen aan de bibliotheek toevoegen. U kunt zo'n onderdeel tekenen met de in het programma aanwezige tools, maar dank zij de mogelijkheid BMP-bestanden in te lezen kunt u ook uitgaan van een foto of tekening van het onderdeel.
     Lees het artikel

sPlan (1), elektronische schema's tekenen
sPlan is een Windows-programma met als specialiteit het gemakkelijk en snel tekenen van elektronische schema's in de allerhoogste kwaliteit. Het programma werkt met vectoren, waarbij symbolen niet uit pixels bestaan, maar uit meetkundige elementen die naar believen vergroot en verkleind kunnen worden zonder kwaliteitsverlies.
      Lees het artikel

Keuwlsoft functiegenerator voor Android
Een Android app die een gratis tweekanaals laagfrequent functiegenerator belooft, zonder irritante advertenties en zonder dat de maker machtiging vraagt gegevens te mogen delen. Welke elektronicus wil dat nu niet! Maar, hoe is de kwaliteit? Een uitgebreide test van deze app geeft u het antwoord.
      Lees het artikel

ProfiLab Expert, blokschema's simuleren
ProfiLab Expert van Abacom is een uniek programma. Zet uw verbeelding aan het werk en u ziet tientallen toepassingen waarvoor u dit prachtige simulatie programma kunt gebruiken! Ontwerpen van besturingen voor de modelspoorwegbaan, domotica, industriële processen of educatieve doeleinden, met ProfiLab Expert kunt u alle blokschematische processen simuleren.
      Lees het artikel

Sprint Layout, printen ontwerpen
Ondanks de lage prijs is Sprint Layout een volwaardig stuk gereedschap waarmee u snel professioneel ogende enkel- en dubbelzijdige printplaten kunt ontwerpen. Wij bespreken in het kort de belangrijkste opties van dit programma. Nadien voeren wij u stap na stap aan de hand van een eenvoudig voorbeeld door de procedure, met tips voor het aanbrengen van het 'ratsnest' en het werken met de 'autorouter'.
      Lees het artikel

Sprint-Layout (2), eigen macro's ontwerpen
Als u voor het eerst met Sprint Layout aan de slag gaat, wordt u waarschijnlijk ontmoedigd door de grote hoeveelheid onderdelen die ter beschikking staan: niet minder dan 1.238. Waar vindt u dat ene onderdeel dat u nodig hebt? Gelukkig kunt u op een eenvoudige manier de macro's die u vaak gebruikt overzichtelijk in een eigen bibliotheek onder een eigen naam onderbrengen.
      Lees het artikel

sPlan (2), componenten beheren
Op dit blog hebben wij u reeds kennis laten maken met sPlan, een programma voor het tekenen van elektronische schema's. Wij leerden u hoe u snel met dit programma aan de slag kunt. In dit artikel gaan wij dieper in op een belangrijke functie van dit programma, het beheren van de componenten.
   Lees het artikel

Sprint Layout (3), PCB's laten maken
Hoewel het zélf maken van printjes naar ons gevoel bij de elektronica-hobby hoort, wordt het steeds voordeliger om het maken van een printje uit te besteden aan goedkope Chinese fabrikanten. Maar dan moet u wél Gerber- en Excellon-bestanden aanleveren. Ook dát kan met Sprint Layout.
   Lees het artikel

SignStudio Advanced, frontplaat ontwerp
Het zélf maken van een mooie frontplaat is voor de meeste hobbyisten een moeizame klus. Met SignStudio Advanced ontwerpt en bestelt u uw frontplaat online. Twee dagen later hebt u uw frontplaat in huis en dat voor een acceptabele prijs.
   Lees het artikel(Open Circuit sponsor advertentie)
BOSON Science Kit